2013 nyara óta tavaly szeptember 21-ig 2705 tartózkodási engedélyt szereztek az államkötvények révén, további 4568 engedélyt a kérelmezők családtagjai kaptak, vagyis 2 év alatt összesen 4568 gazdasági bevándorló váltotta meg Orbánéktól a jegyét jó pénzért az Európai Unióba.
De ha már az Orbán-kormány pénzért kínálja a letelepedést a külföldieknek, akkor legalább biztos megéri az államnak, nem? Hát nem. Ahelyett ugyanis, hogy sok közvetítőcég egymással is vetélkedve lenyomná az árat, a Fidesz-többség inkább párszereplős, monopolizált piacot teremtett, ahol a 300 ezer eurós állampapírokat odaadja néhány, általa kiválasztott közvetítő cégnek, ráadásul olcsóbban, csupán 270 ezerért.
Ezeket ugyan a piacinál alacsonyabb kamatozással teszi, de a lejáratkor ugyanúgy 300 ezret fizet majd vissza kamatostul. A magyar állam az olcsóbban adott kötvények mellé letelepedési jogot is ad, összességében pedig, pénzügyi értelemben vesztese lesz a tranzakciónak. Hogy miért és kinek éri meg mindez, azt valószínűleg csak Rogán Antal tudja. Egy biztos, a magyar államnak semmiképpen.
statebond.png

Így telepíti be a gazdag migránsokat az Orbán-kormány
A külföldieknek előbb pénzért letelepedési lehetőséget, majd állampolgárságot adó bizniszt, vagyis a  letelepedési államkötvényben rejlő üzletet Rogán Antal szagolta ki még 2012-ben. A letelepedési államkötvények árusításának szisztémáját lehetővé tévő törvénymódosítást (a harmadik országbeli - vagyis EU-n kívüli - állampolgárok letelepedését szabályozó törvény módosítását) még abban az évben át is vitte a parlamenten.
A kötvények árusításával megbízott cégek laza átvilágítási feltételekkel történő, pályáztatás nélküli kiválasztását az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottság végezte. Rogán a gazdasági bizottság elnökeként ugyan állított egy olyan feltételt a jelentkező cégek számára, hogy fedjék fel valódi tulajdonosaikat, erről azonban nem volt kötelező hivatalos okiratok bemutatása, így a cégek csupán közöltek néhány nevet. Annyit tudni lehet, hogy az érdekeltek között megtalálható volt Bibó-kollégiumi szobatárs és volt politikus is.
A fideszes többségű bizottság által kiválasztott, többnyire offshore hátterű közvetítő cégek megkapták tehát az államtól az államkötvények árusítási jogát szerte a világon, amellyel óriási hasznot ígérő lehetőséghez jutottak. Ráadásul a letelepedési államkötvények hasznát nem is a magyar állam, hanem a közvetítő cégek zsebelik be, így ők járnak a legjobban az ügylet résztvevői közül.
A letelepedési államkötvény árusításának mechanizmusa a következőképpen néz ki:

A közvetítő cégek 2014 decemberéig 250 ezer, 2015 januárjától pedig 300 ezer euróért adja el az államkötvényeket olyan tehetős embereknek, akik nem Európai Uniós állampolgárok. Ezen felül a közvetítő cégek átlagosan 40-45 ezer eurónyi (kb. 12-13 millió forint) kezelési költséget is hozzátesznek az árhoz. Ezért a - ma már - 340-345 ezer eurónyi (durván 100 millió forint) összegért ezek a külföldi (az eddigi adatok szerint főként kínai) üzletemberek magyarországi letelepedési engedélyt, és ezzel együtt a vízummentes utazási lehetőségét kapnak az Európai Unió tagállamaiba és további 73 országba (6 hónap tartózkodás után igényelhető a letelepedési jog).



Ha ez még nem érné meg eléggé a közvetítőknek, további előnyt jelent a számukra, hogy ők az államtól a névértéknél olcsóbban, diszkontáron vásárolják meg a kötvényeket: a 300 ezer eurós kötvényeket tavaly kicsit több mint 269 ezer euróért vásárolhatták a cégek, ami azt jelenti, hogy a 40-45 ezer forintos kezelési költséggel együtt legalább 70 ezer euró, azaz (tavaly októberi árfolyamon) nagyjából 20 millió forintos bevételük volt egy kötvény után (mivel a névérték és kibocsátási árfolyam közötti összeg a közvetítő cégnél marad). Ebből nyilván kell áldozni marketingre, a szerződések megkötéséhez szükséges ügyvédi díjakra, összességében azonban elmondható, hogy ezzel együtt is bőven megéri letelepedési államkötvényt árulni, már annak a szűk körnek, akik árulhatják.


202-igr-2-nol.jpg
Forrás: nol.hu
Óriási haszonnal dolgoznak a kiválasztott offshore cégek
A nol.hu kiszámolta, hogy 2013 nyara és 2015 ősze között összesen 742 millió euró, azaz 230 milliárd forint értékben jegyeztek a közvetítő cégek által eladott letelepedési kötvényt, ám a diszkont miatt ebből az összegből csak 660 millió euró, tavaly októberi árfolyamon számolva 204,6 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.
A letelepedők egyébként sosem kerülnek közvetlen kapcsolatba az értékpapírokkal, az ÁKK például lejáratkor is a közvetítő vállalkozásnak fizeti ki az államkötvények névértékét, a letelepedőknek pedig a közvetítőjükkel szemben lesz követelésük, viselve az ezzel járó kockázatot.
2013 nyara óta tavaly szeptember 21-ig 2705 tartózkodási engedélyt szereztek az államkötvények révén, további 4568 engedélyt a kérelmezők családtagjai kaptak, vagyis összesen 4568 gazdasági bevándorló váltotta meg jegyét jó pénzért az Európai Unióba. Közülük összesen 2060-an letelepedési jogot is szereztek.
Egy szabálymódosítás lehetővé tette azt is, hogy a Kínáért felelős közvetítőcég, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) a Magyarországon tartózkodó kínai üzletembereknek is eladhatja a terméket. Ez a cég húzta egyébként a legnagyobb hasznot az államkötvény-üzletből. Tavaly szeptember 21-ig ők adták el a legtöbb kötvényt, főként kínaiaknak. A távol-keleti országból 6318 vásárlójuk volt. Kína tehát jó biznisz, ahogy a magyar ingatlanpiacon is akadnak lehetőségek.
202-igr-1-nol.jpg
Forrás: nol.hu
A Fidesz gazdasági bevándorlói felvásárolják az Andrássy utat
A Direkt36 kiderítette, hogy a HSSDF érdekeltségébe tartozó cég, az Avenue Garden Holding 2014 több tucat ingatlant vásárolt az Andrássy úton. A luxuslakásokat, üzlethelyiségeket és fitnesztermet vásárló cég tulajdonosi hátterét tekintve valószínűleg kapcsolatban áll a letelepedési államkötvény-üzletben érdekelt offshore cégekkel.
Az ügyben megkérdezett cégtulajdonos kínai üzletember nem adott választ a cégek egymáshoz való viszonyával kapcsolatban feltett kérdésekre, arra a kérdésre pedig, hogy milyen pénzből vették a luxusingatlanokat, előbb azt a választ adta, hogy kínai befektetők magántőkéjét, később egy levélben már azt állította, hogy a letelepedési kötvényekből származó pénzeket nem használták fel az ingatlanok vásárlásakor. Még a végén kiderülne, hogy a kötvényüzlettel a magyar kormány segítette őket olyan ingatlanok megvásárlásához, amelyek közül a nagyobbakat több mint 650 ezer forint négyzetméterenként, megfejelve 120 ezer forintnyi közös költséggel...
Forrás: Direkt36, via 444.hu
Ezen kívül az egész történetben még az sem tiszta, hogy miért van feltétlen szükség közvetítőcégekre, és miért csak az a kevés, kormánytöbbség által meghatározott vállalat foglalkozhat monopoljogon a letelepedési államkötvények árusításával, miközben, ha az állam látná el ezt a feladatot, nála maradhatna a haszon, ha pedig több cég foghatna bele az üzletbe, talán lenne, aki olcsóbban megcsinálná a munkát.
Az állam mégis monopolizált piacot teremtett, ahol a 300 ezer eurós állampapírokat odaadja a közvetítő cégeknek olcsóbban, 270 ezerért. Ezeket ugyan a piacinál alacsonyabb kamatozással teszi, de a lejáratkor ugyanúgy 300 ezret fizet majd vissza kamatostul. A magyar állam az olcsóbban adott kötvények mellé letelepedési jogot is ad, összességében pedig, pénzügyi értelemben vesztese lesz a tranzakciónak. Hogy miért és kinek éri meg mindez, azt valószínűleg csak Rogán Antal tudja. Egy biztos a magyar államnak semmiképpen.
Ki tudja persze, hogy mikor vásárolja be magát Magyarországra Kína legtehetségesebb vállalkozója, akinek Magyarországon (és véletlenül sem az EU másik tagállamában) indított vállalkozásának köszönheti majd fellendülését a magyar gazdaságot.

http://tenytar.blog.hu/2016/02/05/igy_telepiti_be_jo_penzert_a_gazdag_migransokat_az_orban-kormany