Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke a Hollandiában tartott népszavazás kapcsán azt mondta; sajnálatos, hogy kizárólag ebben az egy országban adtak a törvények lehetőséget arra, hogy az emberek saját maguk döntsenek az Európai Unió fontosabb ügyeiről.
Nariskin csütörtökön egy nyilatkozatában kijelentette, hogy az Európai Unió más országai is kellene kövessék a holland példát abban a tekintetben, hogy népszavazásokkal hozzanak döntéseket a fontosabb uniós ügyekről. “Sajnálatos, hogy a helyi törvények egyedül Hollandiában tették lehetővé, hogy az emberek egy fontos külpolitikai kérdésben véleményt nyilvánítsanak. A referendum eredményei tisztán mutatják, mit gondol egy átlagos állampolgár Ukrajna európai integrációjának felgyorsításáról.”
Szerdán Hollandia lakossága népszavazással döntött az Európai Unió és Ukrajna közt már hónapokkal ezelőtt érvénybe léptetett társulási egyezmény elutasításáról. 32,2%-os részvételi arány mellett a választók 61,1%-a nemmel szavazott az egyezményre. Az Európai Unió 28 tagállamából 27-ben fel sem merült annak lehetősége, hogy az emberek véleményt nyilváníthassanak az unió gazdasági erőviszonyait alapjaiban átrendező megállapodásról. Hollandia az egyetlen ország, ami még nem ratifikálta a társulási egyezményt, az EU más tagállamai ezt megtették anélkül, hogy választóikat megkérdezték volna.
Hollandiában közel félmillió ember írt alá egy petíciót, amiben követelte a demokratikus döntéshozatalt, emiatt került sor a – nem ügydöntő – népszavazás kiírására. Az atlantista politikusok az ellenség aknamunkájaként értelmezték, hogy az emberek szavazni akartak egy olyan kérdéskörben, amiről ők nem akarták kikérni a lakosság véleményét. Brüsszel szerint vannak “jó” és “rossz” népszavazások: “jó” népszavazás, amikor az emberek megszavazzák az “euroatlanti integráció” tovább mélyítését, a szabadságjogok feladását. “Rossz” népszavazás, amikor az emberek egy olyan ügyet kezdenek támogatni, ami az Európai Uniót irányító ideológiai kisebbség terveivel össze nem egyeztethető.
http://www.hidfo.ru/2016/04/nepszavazassal-kell-donteni-az-europai-unio-fontosabb-ugyeirol/