Egy osztrák képviselő szerint az EU más tagállamai amiatt nem fogják követni a holland példát és népszavazást tartani a fontos kérdésekről, mert az eredmények alátámasztanák, hogy a lakosság többsége ki akar lépni az Európai Unióból.
Szerdán a holland választók 61,1%-kal elutasították az EU és Ukrajna közti társulási egyezményt. Johannes Hubner, az Osztrák Szabadságpárt tagja a történtek kapcsán azt mondta, a tagállamok kormányai kéz a kézben dolgoznak Brüsszellel, még abban az esetben is, ha látszólag ellenzik bizonyos intézkedéseit. Ennek okán nem népszerű az ő körükben a népszavazás gondolata, hiszen mindannyian tudják: az eredményekből csak az derülne ki, hogy az emberek az EU egészét elutasítják.
“Az EU-ban egyetlen ország sem tartana ügydöntő népszavazást egy uniós kérdésben, hacsak az alkotmány nem kötelezi erre – mert az eredmény negatív lenne: nem lenne se közös gazdasági térség, se európai bank, se Európai Unió. Ha lehetőség lenne rá, referendumon elutasítanák az emberek, a tagállam összes országában.”
Hubner a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a tagállamok kormányai Brüsszellel karöltve a többségi lakosság ellenében dolgoznak az európai integráción, és pontosan tisztában vannak azzal, hogy a többség ellen dolgoznak, ezért a legfontosabb kérdésekben nem engedhetnek meg maguknak egy referendumot.
Az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményt 2014-ben írták alá, azt követően, hogy külföldről szervezett puccsal megbuktatták a kormányt, ami nem akarta aláírni. Az Európai Unió 28 országából 27-ben a lakosság nem nyilváníthatott véleményt a bővítésről. Egyedül Hollandiában írtak ki népszavazást ebben a kérdésben, miután közel félmillió ember írt alá egy petíciót, és követelte a demokratikus döntéshozatalt.


http://www.hidfo.ru/2016/04/demokracia-nem-mernek-nepszavazast-tartani-mert-felnek-az-eredmenyetol/