2015. június 10., szerda

Brüsszelben tárgyaltak Magyarország felszámolásáról

Brüsszelben folytatott tárgyalásokat a Demokratikus Koalíció, a magyar kormány anyagi mozgásterének csökkentéséről. A párt képviselői Giovanni Kesslerrel, az Európai Unió magyar közbeszerzéseit vizsgáló Csalás Elleni Hivatalának, az Olaf vezetőjével folytattak megbeszélést az Európai Ügyészség felállításáról. A radikális atlantisták egy új uniós hivatal felállításával Brüsszel közvetlen felügyelete alá helyeznék az uniós források felhasználását, ami a gyakorlatban a tagállamok anyagi mozgásterének korlátozásához vezet. Az új hivatal felállása esetén ugyanis nem a magyar kormány, hanem Brüsszel dönthetne arról, milyen vállalatok és magánszemélyek juthatnak hozzá az uniós pénzekhez, melyik párt holdudvarának támogatása elfogadható, és melyik minősül sikkasztásnak.
Az Európai Ügyészség felállításának két, igen jelentős strukturális vonatkozása van:
  • Megakadályozná, hogy a kormánypárt saját embereinek ossza le az uniós pénzeket, a politikai ellenfeleket pedig megfossza a brüsszeli forrásoktól. Ez a látszólag pozitív irányú változás azonban mindössze annyit jelentene, hogy nem a Fidesz-közeli személyek jutnának az uniós pénzekhez, hanem valamelyik másik, Brüsszelnek jobban tetsző párt holdudvara. Nem nehéz belátni, hogy ha nem a Fidesz osztja le a forrásokat saját embereinek, hanem a Demokratikus Koalíció, vagy az MSZP teszi ugyanezt, az a munkából, bérből élő többségi lakosságnak semmilyen érzékelhető változást nem jelentene. Az Európai Ügyészség felállítása körüli vita tehát nem arról szól, hogy az emberek anyagi helyzete javuljon-e, hanem, hogy melyik párt férhet hozzá a legális látszattal elvételezhető uniós pénzekhez. Nem nehéz belátni, hogy ez a kérdést minden normális ember számára teljesen érdektelenné teszi.
  • Az Európai Ügyészség hétköznapokban látszólag érdektelen témája azonban jelentősen korlátozhatja a jövő magyarországi politikájának lehetőségeit. Az új hivatal működésének lényege a gyakorlatban az lenne, hogy Brüsszel a mostaninál jóval szigorúbban ellenőrizné, mire költi a kormány az uniós forrásokat, és ebben a kérdésben minden téren döntési jogosultsággal rendelkezne. Ez egy jogi fegyvert ad Brüsszel kezébe a mindenkori magyar kormánnyal szemben. Ha egy Brüsszel céljait Magyarországon kiszolgáló párt a saját embereinek leosztja az uniós forrásokat, az Európai Ügyészség vizsgálata azt legálisnak nevezné. Ha az éppen aktuális kormánypárt valamilyen téren szembemegy Brüsszel akaratával, az Európai Ügyészség azonnal súlyos problémákat találna az uniós pénzek felhasználása terén, és erre hivatkozva Brüsszel különböző jogcímeken korlátozni tudja a magyar kormány anyagi mozgásterét – eleve nem is engedne kifizetni olyan pénzeket, ami nem a Brüsszel által favorizált politikai párt holdudvarához jutna. Az Európai Ügyészség felállítása Brüsszel kezébe adná a magyar költségvetés egy tekintélyes része fölötti rendelkezést, ami a magyar belügyekbe való durva beavatkozás. Ha az Európai Unió nem akarja támogatni az ország fejlődését, ne utalja ki a forrásokat, de a költségvetés feletti ellenőrzést Brüsszel kezébe adni teljesen abszurd gondolat.
Ugyanakkor Gréczy Zsolt, a radikális atlantista párt szóvivője közleményében emlékeztetett arra, hogy a Demokratikus Koalíció már 2014 májusában bejelentette, hogy támogatja az Európai Ügyészség felállítását. A párt akkoriban vált érdekeltté abban, hogy működési költségeit Brüsszel beavatkozásával kelljen fedezni, a kormány ugyanis jelentős mértékben visszaszorította a radikális atlantista pártok finanszírozására használt – civil szervezetekből, pénzintézetekből és vállalatokból álló – pénzmosó hálózat működését.
Gyurcsány új pártjának egyetlen célja van; az Európai Egyesült Államok felépítése, ami a magyar államiság teljes felszámolását jelentené.
A Demokratikus Koalíció kivétel nélkül minden, a magyar belpolitikában tárgyalt kérdésre olyan választ fogalmaz meg, ami idegen hatóságok bevonásával jár. A DK ezzel a tevékenységével azt kívánja elérni, hogy a magyar belpolitikában meghonosodjon az a fajta gondolkodásmód, ami akár a magyar állam jogköreinek idegen hatóságoknak átadását is megengedhetőnek tartaná egyes belpolitikai kérdések megoldása érdekében. A radikális atlantisták célja nem kifejezetten az Európai Ügyészség felállítása, vagy bármely más, konkrét ügy uniós hatóságok bevonásával megoldása, hanem, hogy hozzászoktassák az embereket ahhoz a gondolathoz, hogy a jövőben egyes politikai kérdéseket a magyar állam jogköreinek idegen hatóságoknak átadásával akarjanak megoldani. Minden egyes nappal, amit a magyarországi pártok anélkül töltenek el, hogy a DK működésének egészét hazaárulásnak nyilvánítanák, ahhoz járulnak hozzá, hogy a magyar belpolitikában teret nyerjen a magyar államiság felszámolásának gondolata, mint bizonyos esetekben elfogadható alternatíva.


http://hidfo.ru/2015/06/brusszelben-targyaltak-magyarorszag-felszamolasarol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése