Francois Hollande és Angela Merkel nemsokára újra javasolni fogja, hogy az Európai Unió vezetői hosszabbítsák meg az Oroszország elleni szankciókat. A gazdasági korlátozásokról nem demokratikus úton döntenek, hanem a német vezető ajánlását kell elfogadja minden európai ország.
Az európai vezetők 2014-ben hoztak gazdasági szankciókat Oroszország ellen, miután nyugatbarát hibrid háborús kormánydöntés történt Ukrajnában. Az orosz többségi lakosságú területek nem ismerték el az erőszakos úton hatalomra jutott nyugatbarát kormányt, ehelyett népszavazást tartottak az elszakadásról és saját országgyűlési választásokat írtak ki. A történtek után az Európai Unió azzal vádolta Moszkvát, hogy beavatkozik az ukrán válságba. Erre hivatkozva különböző gazdasági korlátozásokat hoztak, melyek célja az lett volna, hogy rákényszerítse Oroszországot a nyugat-európai országok és az USA politikai követeléseinek teljesítésére. A későbbiekben ezeket a gazdasági korlátozásokat számos alkalommal meghosszabbították, minden alkalommal érdemi vita nélkül.
Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár nemsokára újra javasolni fogja a szankciók meghosszabbítását, melyekről időközben kiderült, hogy jelentős gazdasági károkat okoztak az európai országoknak. Miközben az európai országok komolyan vették a Moszkva ellen hozott gazdasági korlátozások betartását, az amerikai cégek átvették európai vetélytársaik helyét az orosz piacon.
Az utóbbi hónapok során azon országok vezető politikusai, melyek a szankciók közvetlen elszenvedői voltak, egy új álláspontot kezdtek képviselni, mely szerint a szankciókat nem szabad automatikusan meghosszabbítani, ehelyett érdemi vitát kellene folytatni azok hatásáról – továbbá vizsgálni kellene, hogy kifejtették-e az elvárt hatást, és milyen következményekkel jártak az európai országok gazdaságára nézve.
A német kancellár elvárása szerint azonban az európai országok nem fognak vitát tartani a szankciók fenntarthatóságáról; ehelyett az Európai Unió 27 tagállama el kellene fogadja a német álláspontot, mintha nem rendelkezne Berlintől független külpolitikával.

http://www.hidfo.ru/2016/12/az-eu-tagallamai-nem-folytathatnak-berlintol-fuggetlen-kulpolitikat/