A legfrissebb statisztikák szerint hiába az elmúlt hónapok csökkenése, továbbra is minden második állástalan ellátás nélkül kénytelen átvészelni a munka nélkül töltött időszakot.
2015 februárjában 226 438 olyan állástalan volt, aki ellátás nélkül élte a mindennapjait – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataiból. Egy hónap alatt közel 5000 fővel lettek többen, 2014 azonos időszakához képest pedig 17 ezerrel csökkent a számuk. Ennek ellenére jelenleg is még a teljes nyilvántartott álláskeresők 52,6 százalékát teszik ki, és az adatok szerint 2012 áprilisa óta folyamatosan 50 százalék felett mozog ez az arány.

A friss adatok alapján februárban egyébként emelkedett az álláskeresők száma is, közel 17 ezer fővel 430,7 ezerre, ami továbbra is 14 ezer fővel múlja alul az egy évvel korábbi állapotot. A növekedés önmagában egyelőre semmiképpen sem jelenti rossz irányú folyamat kezdetét, hiszen az év ezen szakaszában jellemzően kevesebb a munkalehetőség főleg a mezőgazdaságban és az építőiparban, így az álláskeresők száma növekedésnek indul. Ezt a tavaszi és nyári hónapok ellensúlyozzák.

Most ráadásul – a 2014-es évvel ellentétben – a téli közfoglalkoztatás nem módosítja a számokat, a hagyományos közfoglalkoztatási program pedig az adatok alapján még nem indult el. Februárban ugyanis mindössze 12 671 új, támogatott állás jött létre, ami néhány százzal még kevesebb is a januárinál, és az egy évvel korábbinál is 3000-rel alacsonyabb.

Ezzel párhuzamosan azonban 16 372 új piaci munkahely jött létre támogatás nélkül, a vállalkozások munkaerőigénye alapján. Ez azt is jelenti egyben, hogy 2014 februárja óta ismét többségében a piac járult hozzá nagyobb mértékben a munkahelyteremtéshez. Véleményünk szerint azonban ez a közfoglalkoztatási programok beindulásával meg fog változni.

Az álláskeresőkre visszatérve, a “visszafogott” közmunka hatásaként 12 ezerrel megugrott a szociális segélyből élők száma, 142 ezren voltak a második hónapban, ami még az egy évvel korábbi létszámot is 4000-rel meghaladja. Ők az álláskeresők 32,9 százalékát tették ki. Mellettük megugrott a szakképzetlenek száma is, 226 ezer főre, a tartósan állástalanok száma pedig ennél kisebb mértékben, mindössze 2000 fővel emelkedett 103 ezerre.
Leépítenek a cégek?
Azok után, hogy januárban megírtuk, utoljára a válság idején volt ennyire rossz évkezdet az elbocsátásokat tekintve, a február sem törte meg ezt a trendet, hiszen újabb 1563 dolgozótól váltak meg a cégek csoportos leépítés keretén belül. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatása szerint a legnagyobb létszámú bejelentés Veszprém megyéből érkezett, 380 főre vonatkozóan, ezen kívül pedig Pest megyében volt még nagyobb számú, 300 főt meghaladó bejelentés.

(mfor)