Libanon 2019 óta súlyosbodó gazdasági válságtól szenved, amely a lakosság háromnegyedét a szegénység alá taszította.

A bankrablások Libanonban egyre növekvő trenddé váltak - de ezek a bankokba berontó fegyveres "rablók" nem más pénzét lopják el. Csak a saját megtakarításaikhoz való hozzáférést követelik.

És ahelyett, hogy felelősségre vonnák őket, az elkövetők nagyrészt szabadon maradhatnak, és népi hősökké váltak.

Az incidensek egyre gyakoribbá váltak, ahogy Libanon gazdasági válsága folytatódik. A helyi valuta, a libanoni font több mint 90 százalékkal értékelődött le a feketepiacon az amerikai dollárhoz képest, miközben a kormány korlátozza, hogy az emberek mennyi pénzt vehetnek fel saját bankszámlájukról, ami szintén súlyosbítja a helyzetet.

Mi áll a bankrablások hátterében?

Libanon 2019 óta egyre súlyosbodó gazdasági összeomlástól szenved, ami az ENSZ szerint a lakosság 80 százalékát - mintegy hárommillió embert - a szegénységi küszöb alá taszította.
A szegénység és a munkanélküliség az egekbe szökött, a megtakarítási számlák értéke pedig elpárolgott, az ország középosztályával együtt.

2019 óta a libanoni bankok fokozatosan drákói betétellenőrzést vezettek be, és ezzel ügyfelek millióit zárták ki devizamegtakarításaikból.

"Minden alkalommal, amikor pénzt akartál felvenni, a piaci értéknél jóval alacsonyabb árfolyamon tették" - mondta Zeina Khodr, az Al Jazeera munkatársa. "Például, ha 700 dollárt akartál felvenni, 200 dollárt adtak. Ez tehát de facto egy hajvágás".

A haircut gazdasági értelemben egy eszköz értékének csökkentését jelenti. Ebben az esetben ez a bankok abszurdan kedvezőtlen libanoni fontban kifejezett árfolyamára utal, amikor az emberek készpénzt próbálnak felvenni.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/az-emberek-kiraboljak-a-bankokat-libanonban-hogy-a-sajat-penzuket-visszavegyek