2014. szeptember 25., csütörtök

Őshonos marhafaj: Megmentenék a kárpáti borzderest

A kárpáti borzderes

Fajtamegőrzési program indult az őshonos kárpáti borzderes szarvasmarha megmentésére. A fajta Magyarországon szinte már kihalt, és a környező országokban is a kipusztulás fenyegeti.

A kárpáti borzderes jelenleg kis létszámban megtalálható Erdélyben és Kárpátalján. Magyarországról a fajta eltűnt és a szomszédos országokban is a kipusztulás fenyegeti. A Polyán Egyesület a fajta megmentésére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mikóházán mintagazdaságot alakított ki, ahol most 25 egyedet számláló kárpáti borzderes csorda.

Önálló fajtaként akarják bejegyeztetni

A fajtamegőrző program civil szervezetek kezdeményezéseként indult, célja a kettős hasznú primitívebb, külterjes tartásra kifejezetten alkalmas változat megőrzése, illetve Magyarországon való újbóli elterjesztése – közölte az egyesület. A sikeres fajtafenntartó tenyésztési program lehetővé tenné, hogy a kárpáti borzderes szarvasmarhát Magyarországon önálló fajtaként bejegyezzék és lehetőség nyíljon a fajta genetikai állományának megőrzésére.

A kárpáti borzderes elismertetése azért is lenne fontos, mert ez a fajta az átlagtól eltérő, speciális körülmények között – például gyengébb termőképességű legelőn – is gazdaságosan tartható.” E fajta szelíd természetű, tartását tekintve igénytelen, külterjes tartásra alkalmas, kettős hasznosítású fajta. Igáztatásra is kiválóan alkalmas, ez a hasznosítási forma napjainkban még a Kárpátok eldugott falvaiban nyomon érhető. A Kárpát-medencében ma élő szarvasmarha fajták közül a legkisebb termetű, ezért kevésbé félelmetes, mint például a tekintélyt parancsoló, szilaj magyar szürke. Hazánk domborzati és természeti viszonyaihoz jól igazodó fajta, ennek köszönhetően még a múlt század második felében is honos volt északkelet Magyarországon.
Jobb a húsa, mint más szarvasmarháké
A kárpáti borzderes tejhozama az intenzív fajtákéhoz viszonyítva kisebb, ugyanakkor kevésbé érzékeny a legelő állapotának változásaira. Tejének zsír- és fehérjetartalma kiemelkedően magas, ezért kimondottan alkalmas sajtok és más tejkészítmények előállítására.

A Polyán gazdaságban tartott bikaborjakat év közben kizárólag legeltetéssel, télen pedig szénával takarmányozzák. Ez a természetes takarmányozás meghatározza a hús minőségét. Az eddigi vélemények alapján a borzderes húsa finomabb, mint más szarvasmarháké, nincs olyan erős „marha íze”, húsa hamarabb omlós, ízletes pecsenyévé sül – közölte az egyesület.


Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség ajánlásával

Napelem, mint önellátás


Mi is az a napelem?

Jöhet is a kérdés: egyáltalán mi az a napelem, ugyanazt jelenti, mint a napkollektor?
Nem, nem ugyanazt jelenti a két eszköz. Míg előbbi az elektromágneses sugárzást alakítja villamos energiává, addig az utóbbi a napenergia felhasználásával állít elő vízmelegítésre és fűtésre használható hőenergiát. Most a napelemekkel foglalkozunk részletesebben.


Azok, akik napelemek használatán gondolkodnak, alapvetően két típus közül választhatnak:

1.Kristályos napelemek:


Ebben a kategóriában két technológia (mono- és polikristályos) verseng egymással. A kristályos napelemek a legrégebben használt, legkiforrottabb és a legelterjedtebb technológiának számítanak. A napelemek a kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. A két technológia közt a legnagyobb különbség a gyártási eljárásban található.

a.Monokristályos napelem
  • A közvetlen (direkt) fényt jobban hasznosítja
  • Emiatt a forró égövben valamelyest jobban teljesít a polikristályos napelemeknél
  • Hatásfoka 16-18 százalék körül alakul


b.Polikristályos napelem
  • A szórt fényt hasznosítja jobban
  • Emiatt az északi égövben jobban teljesít a monokristályos napelemeknél
  • Hatásfoka 14-16 százalék körül alakul


2.Vékonyrétegű napelemek
Ez a technológia sokkal fiatalabb a kristályos technológiánál. A vékonyrétegű (vagy vékonyfilmes) technológiánál nem kristályos szilícium tömbökből vágnak cellákat, hanem a félvezető réteget kémiai vagy fizikai lecsapatással közvetlenül az üvegre, vagy akár más hordozó felületre viszik fel. Ezeknek a napelemeknek kisebb a hatásfokuk (10 százalék alatt), így háztetőkön a korlátozott hely miatt nem igazán lehet velük találkozni.
Hatásfok: egységnyi (jellemzően 1m2) felületen a napelem tábla hány W energiát tud maximum előállítani (a gyártók általában laboratóriumi körülmények közt, azaz derékszögű besugárzás, 25 C fok mellett mérik). A könnyen érthetőség kedvéért itt egy példa az egyik legnagyobb gyártó modelljén, melynek teljesítménye 205 W mérete pedig 1,31*0,99=1,2969 m2. Azaz a panel hatásfoka 205/(1000*1,2969) = 15,8%.


Jó, jó, de mennyi energiát tudok itthon termelni?

Erre a kérdésre pontos választ nehéz adni, mivel több tényező is fontos szerepet játszik az előállított energia mennyiségét illetően. 1kW-os rendszerrel itthon jellemzően 1000-1200 kwh/év áram fejleszthető. Egy 4 fős háztartás éves fogyasztás 4430 kwh körül alakul (az ELMŰ-ÉMÁSZ adatközlése alapján), vagyis egy 4 kW-os rendszer nagyjából fedezné a felhasznált áram mennyiségét.

És mennyibe is kerülne ez nekem?
Létezik belőle ilyen kiteríthető és kis helyen elférő, mobilis kivitel is
30-50ezer Ft körül - Hadianyag, például rádiózás, stb...!

Egy komplett rendszer teljes beruházási költsége háztartásról háztartásra változhat az egyedi paraméterek miatt, így pontos összeget ebben az esetben sem lehet adni. Általánosságban az mondható, hogy 1 kW teljesítményű rendszer teljes költsége 500-600 ezer forint körül mozog, így egy 4 kW-os rendszer nagyjából 2-2,4 millió forintba kerülhet. Az elmúlt néhány évben gyökeres változások történtek a globális energiapiacon, a globális felmelegedés elleni harcban előre törtek a megújuló energiák. A folyamat egyik nagy nyertese a napenergia lett, köszönhetően az egyre olcsóbb napelemeknek. A napelemeket alkotó cellák ára az elmúlt közel 40 évben a töredékére esett, így a technológia egyre több országban válik versenyképessé, és elérhetővé. Az egyre olcsóbb panelek iránt az utóbbi években a kereslet is látványosan megugrott. Tavaly globálisan közel 38 GW új kapacitást telepítettek, mellyel a telepített összkapacitás 140 GW-ra emelkedett.

Magyarországon a napenergia-hasznosítás még kezdeti fázisban tart,
ugyanis ellentétben sok más európai országgal, hazánkban hiányoztak a megfelelő támogatási programok a napenergia promotolására. A csökkenő napelemárak azonban Magyarországon is egyre inkább elérhetővé teszik a technológia alkalmazását. Az elmúlt egy-két évben részben uniós forrásból épültek kisebb "naperőművek", illetve főként multinacionális cégek, iparvállalatok és kiskereskedelmi láncok telepítettek napelemeket egységeik tetejére vagy közelébe. A háztartások esetében szintén egyre több tetőn láthatóak már napelemek, a Magyarországon telepített ún. háztartási méretű erőművek több mint 95%-a napelemes rendszerekhez köthető.
Ez egyfajta önellátás. Egyre többen érdekeltek abban, hogy az energiavállalatoktól függetlenül és környezetbarát módon termeljék meg a mindennapi élethez szükséges energiájukat, amelyhez a fent látott napelemár-esés komoly segítséget ad. A várakozások szerint a jövőben állami programok is segítik majd az ilyen beruházásokat, de megjelentek a piacon a napelem-telepítéseket támogató "kedvezményes" hitelek is.


Bíró Dalma összeállítása

Standard & Poor's (Az erkölcsi hitelrontók): Jöhet Oroszország leminősítése

Mivel a szankciók nem érvényesülnek Oroszországgal szemben, így itt az új dili!


Érdemi esély van arra, hogy több nagy hitelminősítő is rontja az orosz államadós-besorolásokat, de az nem lenne indokolt, ha Oroszország elveszítené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatait - vélekedtek csütörtöki tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai elsősorban arra látnak esélyt, hogy a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings minősíti vissza Oroszországot, összhangba hozva orosz besorolásaikat a Standard & Poor's osztályzataival.

A három nagy hitelminősítő közül az S&P tartja nyilván a leggyengébb, "BBB mínusz" devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Fitch egy, a Moody's két fokozattal jobb besorolást tart érvényben az orosz államadósságra.

Ha a Standard & Poor's az orosz devizaadós-osztályzatot tovább rontja, azzal Oroszország elvesztené befektetési ajánlású besorolását ennél a hitelminősítőnél.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint azonban ez indokolatlan lenne, tekintettel az orosz költségvetés továbbra is "robusztus" helyzetére. A ház szakértői hangsúlyozzák, hogy az S&P által "BBB mínusz" besorolással nyilvántartott szuverén adósok közül Oroszország GDP-arányos államadóssága a legalacsonyabbak közé tartozik, és az orosz kormány legalább a következő két-három évre elkötelezte magát a hozzávetőlegesen kiegyensúlyozott államháztartási egyenleg fenntartása mellett.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint ezeknek a tényezőknek mindenképpen a befektetési ajánlású osztályzati sávban kellene tartaniuk az orosz adósbesorolásokat, és a ház valószínűnek is tartja, hogy Oroszország nem kerül át a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - hitelminősítői kategóriába.

A cég szerint ha az ukrajnai válság nem súlyosbodik tovább jelentősen, akkor az újabb nyugati szankciók kockázata is meglehetősen alacsony. A ház alapeseti előrejelzése az, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet tartósnak bizonyul. A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint ezért indokolatlan lenne egy olyan orosz leminősítés, amelyet a hitelminősítők az újabb szankciók kockázatára hivatkozva hajtanának végre.

Más nagy londoni házak mindazonáltal nem tartják ennyire alacsonynak az újabb szankciók esélyét.

Az Eurasia Group nevű politikai-gazdasági kockázatelemző csoport erről összeállított új helyzetértékelése szerint Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja változatlanul homlokegyenest eltér Ukrajna további geopolitikai orientációjának kérdésében.

Putyin óriási mértékben tette függővé saját legitimációját attól, hogy Ukrajnát sikerül-e az orosz befolyási övezetben tartania. Ehhez fontos stratégiai és gazdasági érdekek is fűződnek, amelyeket Oroszország egyszerűen nem lesz hajlandó feladni.

Mindezek miatt egy bizonyos ponton, valószínűleg késő ősszel vagy a tél elején Kijev és Moszkva céljainak alapvető összeegyeztethetetlensége várhatóan ismét a felszínre kerül, újból kiélezve a válságot - jósolják az Eurasia londoni elemzői.

A ház szerint rövid távon, amíg a viszonylagos nyugalom kitart, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem fog újabb szankciókat foganatosítani Oroszországgal szemben. Mindazonáltal a Putyinba vetett bizalom annyira alacsony, hogy csekély az esélye a jelenleg érvényes szankciók visszavonásának is a közeljövőben. Amikor pedig a tűzszünet az év későbbi szakaszában komoly mértékben meginog vagy összeomlik, az valószínűsíthetően további szankciókhoz vezet - vélekedtek az Eurasia Group szakelemzői.
Hírfigyelő Szolgálat

Bevezető a hazaszeretetbe


Az ELTE Pedagógiai Tanszéke az elmúlt években felmérést készített a középiskolás és egyetemista korosztályok etikai normáiról. Többek között egy előre megadott listán kellett a felsorolt értékeket fontossági sorrend alapján rangsorolni. A felmérés kiértékelésekor kiderült, hogy a hazaszeretet értéke az utolsó helyet foglalja el a rangsorban.
De valójában értik-e a gyerekek a hazaszeretet fogalmát? Képesek-e egyáltalán megfogalmazni magukban, hogy mi a hazaszeretet? Amikor 13-14 éves gyerekeknek iskolai előadás keretében feltettem a kérdést, hogy elköltöznének-e egy másik EU-tagállamba, ha erre lehetőségük lenne, csak kisebb részük felelt igennel. (És amikor pontosítottam a helyszínt - Észtország -, akkor kiderült, hogy oda ők sem, hiszen ott nem részesülhetnének anyagi előnyökben.) A döntő többségük itthon maradna - tehát létezik valamilyen fajta ragaszkodás a szülőföldjük iránt, ez azonban nem tudatosodott, megérlelődött érték, hanem csupán olyan homályos ragaszkodás, amely növekedésük során egyre kisebb jelentőségű lesz életükben.
Képesek vagyunk-e megfordítani a folyamatot? Nem az lenne a természetes, hogy ahogy a gyermek személyisége érlelődik növekedése során, úgy mélyül el benne egyre jobban a szeretet - így a hazaszeretet - érzése is? Ha ez lenne a természetes, akkor most egy „természetellenes” korszakban élünk, amely inkább a kételyt, zavart és lázadást, csalódottságot és a közösségi értékektől való elfordulást erősíti fel bennük.
Mit jelent a hazaszeretet?
Az erre a kérdésre adott válaszok sokszor megrekednek a körbenforgó okoskodás (tautológia) szintjén: hazaszeretet az, amikor szeretjük a hazánkat. De ki szeresse a hazáját és hogyan? Erre többfajta és egyáltalán nem kielégítő válasz adható:
- Magyarországot szeressék a magyarok. Ha ezt a választ szembesítjük a történelemmel, akkor ellentmondást találunk. Az aradi 13 vértanú között található szerb, német, szlovák nemzetiségű, többen a magyar nyelvet sem bírták. Mégis vállalták a küzdelmet és a halált is értünk. Ők nem magyarként választották Magyarországot hazájuknak, és vállalták érte a küzdelmet.
- Akkor mondjuk azt, hogy magyar az, aki minket választ, aki magyarnak vallja magát? Petőfi Sándor csak egy példa a sok közül, akik tudatosan vállalták, „építették fel” magyarságukat, nem magyar nemzetiségük ellenére. De mit mondjunk azokról, akik itt élnek, de valamely más nemzetiséghez tartozónak vallják magukat? Nekik nem kell szeretniük szülőföldjüket, hazájukat? Dehogynem.
- Ezek után mondhatjuk azt, hogy szeressék azok Magyarországot, akik itt élnek? (Ide tartozhatnak a trianoni döntéssel elszakított területeken élők is, hiszen ők önhibájukon kívül kerültek az államhatáron kívülre.) De mit mondjunk azokról a Nobel-díjas tudósainkról, akik más országokban éltek, nem is akartak hazaköltözni (némelyiknek lehetősége sem lett volna erre), de életük végéig büszkén vállalták magyarságukat, és ha tehették, segítették szülőföldjüket.
- Esetleg szeressék azok a hazájukat, akiknek adott valamit a haza? Ez is jó érv, de mit mondjunk II. Rákóczi Ferencről, akitől mindenét elvették és bujdosásra kényszerítették?
Mint látjuk, nem olyan egyszerű röviden válaszolni arra a kérdésre, hogy mi a hazaszeretet. De talán vannak a hazaszeretetnek jelei, amelyeken keresztül megfoghatóbbá válik ez a fogalom.
A hazaszeretet fejlődése

Ha a hazaszeretet kifejlődését kutatjuk, akkor a szeretet és ragaszkodás jeleit követjük. A kisbaba még korlátlan módon ragaszkodik szüleihez, nélküle élete elképzelhetetlen. Még ha nem viszonozzák is, minden erejével azon van, hogy velük együtt lehessen. Növekedése során még sokáig nem kétséges, hogy „az én apukám a legerősebb” és az „én anyukám a legszebb”. Később aztán differenciálódik látásmódja, de remélhetőleg ez sem változtat szeretetén szülei iránt. Igaz, hogy már nem az „én apám a legerősebb”, de „ő az én apám”. Nem az „én anyám a legszebb”, de „ő az én anyám”. Jó esetben ez az út elvezet a korlátlan elfogadástól a kritikus figyelmen keresztül az önzetlen szeretetig.
Kérdés az, hogy ugyanezt az utat bejárhatja-e a „haza” tartalma is? Hiszen embert lehet szeretni, de lehet-e szeretni egy egész országot? Egy történelmet? Városokat és tereket?
A tér - és a történelem -, amelyben élünk, számunkra a lakással és a kisággyal kezdődik. Ez nő a kert, a lakóház, a falu vagy város egy részének ismeretéig és elfogadásáig. Mindez olyan „adottság”, amely természetes módon épül be a gyerek világába. A lakóhely egyre jobb és tágabb megismerésével együtt nő bennünk valami homályos és naív lelkesedés. „A mi országunk a legerősebb, a legjobb…” Persze hamar kiderül, hogy ez nem így van. De ha kicsi is, az „én országom”. A kisgyermeknek még nincs kétsége erről, így érzelmei, ragaszkodása - bár differenciálatlan és kevéssé értő módon - része világképének.
A kritikus figyelem növekedésével azonban elindul egy kezdvezőtlen folyamat. Az iskolai tananyag megismerését - amely tele van lelkesítő példákkal is -, nem követi az érzelmi azonosulás és az összetartozás növekedése. A szeretet nem „tárgyiasul”, nem válik megélhetővé a mindennapokban. (Ha csak nem hiszünk az iskolai ünnepségek titokzatos és csodás hatásában.)
Természetesen megtaníthatjuk, hogy a „haza” történelmi fogalom (is). Elmagyarázhatjuk, hogyan lesz az úr-ságból ország, a nemesi nemzetből minden polgár számára egyenlő jogokat kínáló haza… de ezzel csak az ismereteket növeltük és nem a szívbéli ragaszkodást. Márpedig azt látjuk, hogy a hazaszeretet olyan egyedi, különleges, megismételhetetlen és bizonyos értelemben elveszíthetetlen érték, amely - magában foglalva a tárgyi ismereteket, érzelmeket és akarati tényezőket is -, a szívben lakozik.
A hazaszeretet Isten ajándéka
Nem tévedünk, amikor azt állítjuk, hogy Isten maga akarta azt, hogy az emberek ezzel a titokzatos ragaszkodással szeressék hazájukat. A Szentírás beszél arról, hogy Ő jelölte ki az egyes népek határait, hogy ott éljenek. “Amikor a Felséges a nemzeteket elosztotta, amikor Ádám fiait elválasztotta, megszabta a népek határait…” (MTörv. 32, 8.) Dávid zsoltárai szerint az Isten ismeri a népek emberi törekvéseit is, amelyeket összevet a saját tervével:
“Felforgatja az Úr a nemzetek szándékait,
elveti a népek gondolatait.
De megmarad az Úr terve mindörökre,
szíve szándéka nemzedékről nemzedékre.
Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr.”
(Zsolt. 33, 10-12.)
A Zsoltáros a nemzetek boldogságát összekapcsolja Isten ismeretével és szeretetével. Ugyanezt vallja Pál apostol is: “Az Ő műve, hogy az egytől származó egész emberi nem lakja a teljes földkerekséget. Ő szabta meg tartózkodásuk meghatározott idejét és határait, hogy keressék Istent, hátha megérzik őt és megtalálják - bár nincs messze egyikünktől sem. Hiszen őbenne élünk, mozgunk és vagyunk.” (ApCsel 17, 26-28.)
Isten szeretettel fordul minden teremtménye felé és azt szeretné, ha az emberek is ezt tennék. Természetesen mi nem tudunk „mindent átölelve” szeretni, sőt szeretetünk helyhez és időhöz kötött (amely azonban az örökkévalóságban folytatódhat). És még ezt a térhez és időhöz kötött szeretetet is el kell sajátítanunk készségeinken és képességeinken keresztül. Isten azonban a hazaszeretet ajándékán keresztül be akar vezetni minket egy átfogóbb szeretetbe. Nélküle ez vagy alig fejlődik - mint látjuk ezt az Isten ismeretétől elzárt nemzedékek esetében - vagy töredékes marad, illetve kiszolgáltatódik emberi, politikai számításoknak és igényeknek.
Isten növelni szeretné bennünk a hazaszeretetet, annak minden vonatkozásában. Jézus sírt Jeruzsálem felett, mert látta pusztulását. Érzelmeivel éppúgy kötődött hazájához, mint ismereteivel vagy világosan felismert küldetésével. Ebben is példát adott nekünk. Amikor pedig az ítéletről beszél, egyes helységeket nevez meg, amelyek „alásüllyednek”, míg mások „felemelkednek”. Tehát az ítélet nem csak az embereket, hanem a helységeket, országokat is éri - mint történt ez akkor büntetésül Izraellel és népével, mint azóta számos más nemzettel is. Velünk ez ne történjen meg, nekünk úgy kell élni a hazaszeretetben. (Ezt vallja a Himnusz költője és ezt énekeljük mi is.) Végső soron pedig mi „új eget és új földet” várunk (Iz 65, 17; 2Pét 3, 13; Jel 21, 1.), az igazságosság és szeretet hazáját, ahol az emberek képesek szeretetben élni minden teremtménnyel.
A hazaszereteten keresztül tehát Isten áldásai jelennek meg közöttünk. A hazaszeretet ezeknek hordozó és megtartó „edénye”, amelyen keresztül az élet szeretetben kibontakozhat, és amelynek hiányában sorvadásnak indul.
Végül
Azt gondolom, hogy Isten minden embernek és minden nemzetnek adott hivatást, hogy ezen keresztül segítse a többi embert és nemzetet. A hazaszeretet megélése elősegíti az ismeretek helyes alkalmazását, a szép és jó érzelmek megélését és egy olyan közösségi élet kibontakozását, amely része Isten országa életének. A hazaszeretet hordozza a nemzet hivatását és ösztönző erőként segíti azt. Ha azt akarjuk, hogy hazánk boldoguljon és betöltse hivatását itt a Kárpát-medencében, fejlesztenünk kell ezt a „hordozó-eszközt”, a hazaszeretetet. A hazaszeretet ugyanis a szeretet sajátos megvalósulási formája, az egyénben kifejlődő, de közösségi életet is segítő erénye. Ezért gondoznuk kell mindazokat a bennünk lévő - testi és lelki - készségeket, képességeket, amelyek ennek kifejlődését és megerősödését szolgálják.


Sipos Gyula nyomán

Vereséget szenvedett a Fenevad

Szeptember 30-án az Európai Unió megtárgyalja az Oroszország elleni szankciók feloldását, mivel bebizonyosodott, hogy azok az európai gazdaság alapjaira vannak negatív hatással.
Kedden megvitatásra kerül az Európai Külügyi Szolgálat beszámolója, ami feltehetően a szankciók visszavonásával zárul majd. Brüsszelben mostanra stabil törésvonal alakult ki azon országok küldöttei közt, melyek keményvonalasak az amerikai külügy törekvéseinek kiszolgálásában, valamint azon országok közt, melyek vezető politikusai féltik saját belpolitikai pozícióikat, amit könnyen elveszíthetnek, ha a hazai gazdaságot aláássák az amerikai érdek kiszolgálásával.
Ennek a törésvonalnak jellegzetes vonása, hogy azok az országok vannak az amerikaiak oldalán, melyek esetében a hazai gazdaság még elbírja a szankciók okozta kiesést, valamint azon kis országok, ahol jelentős számú amerikai haderő állomásozik, vagyis esélyük nincs az önálló vélemény kinyilvánítására. Lettország, Litvánia, Észtország aktívan támogatja az amerikai érdek kiszolgálását, mivel mostanra nagyobb számú amerikai haderő van ezekben az országokban - az orosz határ mentén - mint a nyugat-európai országokban együttvéve.
Az EU tagállamok nagy része - elsősorban a gyengébb gazdaságú országok, valamint azok, melyekben nem vagy csak alacsony létszámban állomásozik amerikai haderő - nem támogatja az Oroszország elleni szankciók fenntartását, ugyanis bebizonyosodott, hogy az katasztrofális következményekkel jár a kisebb, exportorientált országok gazdaságára. Abban az esetben, ha a szankciók által sújtott országok - többek közt Szlovákia, Csehország - támogatnák a szankciók fenntartását, annak nem csak gazdasági következményei lennének. Nem csak a vállalkozások tömeges csődbe jutása, a munkanélküliség ugrásszerű növekedése fenyegeti az Európai Unió gyengébb gazdaságait, de ezekben az országokban a kontraproduktív politika fenntartása a belpolitikai erőviszonyokat is jelentősen módosíthatja. Egyetlen egy kormány sem lenne képes megtartani hatalmát, amely támogatja a hazai gazdaság tönkretételét az amerikai érdek kiszolgálása, névlegesen az Európai Unió külpolitikájának céljai miatt. Ezekben az országokban kormányváltások hulláma söpörne végig, mert a szavazók sehol nem fogják elfogadni, hogy az Európai Unió külpolitikája miatt váljon bizonytalanná a megélhetés.
Hídfő.net | Európai Unió
Az Európai Unió újratárgyalja az Oroszország elleni szankciókat, de nem azért, mert annak kellemetlen gazdasági következményei vannak - hanem azért, mert nem tudnák kezelni azt a politikai helyzetet, ami a szankciók fenntartása esetén kialakulna Európában. A szankciók visszavonását támogató országok egy Európai Tavasz elől menekülnek, ami gyorsítaná az atlantista rezsimek hanyatlását Európa-szerte.
Az a tény, hogy a szankciók az európai gazdaság alapját sújtják, valamint, hogy máig nem sikerült bizonyítékot felmutatni arra vonatkozóan, hogy Oroszország érintett lenne az ukrán konfliktusban, olyan az Európai Uniónak, mint egy falat kenyér az éhezőnek - hivatkozási alapot szolgál arra, hogy a tagállamok az utolsó pillanatban elkerüljék a belpolitikai káoszt, amit az amerikai érdek gátlástalan kiszolgálása idézett volna elő.
Nem sok választásuk van - a tagállamok országai vagy saját hatalmukhoz ragaszkodnak, vagy az amerikai érdek kiszolgálásához. Az elmúlt évtizedek liberalizmusa a garancia arra, hogy saját érdekeik mellett fognak dönteni, és a szankciókat az Európai Unió a közeljövőben enyhíti vagy visszavonja. Ezzel az Európai Unió nem csak gazdasági vereséget szenvedett egy Oroszország ellen kezdeményezett gazdasági háborúban, de politikai vereséget is szenvedett, aminek majd a következő években mutatkoznak meg az eredményei.


http://www.hidfo.net/2014/09/25/az-europai-unio-vereseget-szenvedett



Az ember azt képzelné, hogy a mai korban, mikor már létezik internet és ennyiféle ébresztő videó, előadás és írás elérhető és hozzáférhetőek már olyan tiltott könyvek is, amiknek a létezéséről még csak sejtésünk se lehetett régebben, sokkal felvilágosultabbak már az emberek. És kiderült, hogy még sem.
Nagyobb a sötétség a fejekben, mint valaha.És ezt olyan stratégiailag fontos eszközök megszerzésével érték el a gonoszok, mint a vallás (vallási ideológiák) politikai ideológiák, (pártokkal való megosztás) izmusok, és az oktatás, médiumok, sajtó és a pénz nyomtatás joga feletti uralom, ami minden hatalmat a gonoszok kezére add. Nem a gonosz elit fogja elpusztítani ezt a világot, hanem az emberi ostobaság és sötétség, ami veszedelmesebb bármilyen tömegpusztító fegyvernél. A beképzelt emberek tömegei, akikkel mindannyian találkozhatunk minden egyes nap. Akiket nem lehet meggyőzni semmilyen bizonyítékokkal, mert ők mindent jobban tudnak. Akkor is, ha valójában sötétek, mint az éjszaka. Még a cionizmust ellenző zsidó csoport is tudja, hogy ebbe a zsidók is bele dögölhetnek és még nekik sincs elég hatalmuk rá, hogy ráébresszék a saját fajtájukat vagy a Föld más nemzeteit mi felé is menetelnek a világ nemzetei. Az emberek megint egymást fogják ölni, pedig csak azokkal kellene végeznünk közös erővel, akiknek minden bajunkat köszönhetjük. Az pedig nem olyan sok ember. Amennyi titkos társaság van a Földön, nem hiszem el, hogy egyiknek sincs akkora hatalma, hogy egymás után legyilkoltassa a gonoszok vezetőit. Nem hiszem el, hogy ne lenne ismert név és lakhely szerint az a pár száz pár ezer elit vezető, akiket a mai modern technikával bármikor ki lehetne csinálni. Nem hiszem el, hogy ne lehetne legyőzni ezeket is és nem lehetne megheckelni számítógépeket, tévé és rádió műsorok sugárzására fellőtt műholdakat, hogy ha csak egy időre is, de minden csatornán egyszerre lehetne sugározni saját adást az igazságról, hogy mekkora veszélyben is van az emberiség. Nem az őskorban élünk, mégis ennyiféle lehetőséggel se tudunk élni.

Gutai Zub!

Donbassz mai napja

Sztarobesevo járásban Sztilánál váratlanul igen heves harcok robbantak ki ma kora délután.
Volnavaha irányából valcmanista rablóhorda hirtelen harckocsik fedezetében támadást inditott Szila irányába. Egy milicista “GRAD” – sorozat viszont megtizedelte a latrokat. Négy tank és három BTR elpusztult. Feltételezések szerint legalább harminc bandita is főbe harapott. Jelenleg a körbezárt banditák teljes megsemmisítése zajlik.
Mariupolból a latortüzérség Talakovka falut lőtte. A népköztársaságiak nem lőttek vissza, mert a tűzfészek a város lakott részén van.
A donyecki repülőtéren körbezárt bűnbanda ma délután ismét lőtte a város Kijev és Kujbisev kerületeket. A népköztársasági erők tüzérsége itt is “Gradokkal” fegyelmezte meg a banditákat.

Tovább hízik a tömegsírbotrány. Eddig tizenhárom tömegsírt fedeztek fel Donbassz területén. A kijevi hiénaklán toporzékol dühében, és azzal vagdalkozik, hogy a latrok előtt viszont a milicisták állomásoztak azokon a helyeken. Tehát azok végezték ki Kijev szerint a civileket, csak a bűnbandák nem fedezték fel.
Alekszander Zaharcsenko a boszniai szervkereskedelemhez foghatónak minősítette az esetet.
Közben Maradék – Ukrajnában újabb SMS botrány bontakozott ki. Hírek szerint több száz – már régen eltemetett – valcmanista hozzátartozói kaptak az utóbbi napokban Donbasszban garázdálkodó hozzátartozójuktól megnyugtató SMS-t. “jól vagyok! – ne aggódjatok!
Nyalókairály bejelentette, hogy Turcsinov hiénával való beszélgetése során felkérte, hogy a parlament sürgősséggel hozzon törvényt Ukrajna semleges státusának alkotmányos felmondásáról, amivel fel tudnák gyorsitani az ország szekerének a NATO – latorszövetséghez való mielőbbi kötését.
Valcman ma azt is bejelentette Kijevben, hogy három héten belül találkozni fog Putyin elnökkel egy többoldalú találkozón.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/25/donbassz-mai-napja-3/

Gyurcsányék megpróbálják behálózni a magyar fiatalokat

Európai uniós "tájékoztató és segítségnyújtó" irodák nyitását tervezi a Demokratikus Koalíció azokban a kerületekben, ahol az ő jelöltjük nyerné az önkormányzati választást. Molnár Csaba, a radikális atlantista párt EP-képviselője szerint "az elmúlt négy évben az uniós lehetőségek távol kerültek a magyar emberektől". Ezen ők úgy változtatnának, hogy az általuk nyitott irodákban szerveznék a külföldi tanulmányokat tervező diákokat, valamint segítséget adnának az uniós forrásokra pályázó vállalkozásoknak.
A radikális atlantisták ezzel az intézkedéssel nyíltan népszerűsítik a fiatalok elvándorlását. Emellett törekednek a fiatalok behálózására, mivel mind a közvélemény-kutatások, mind a párt szervezeti összetétele azt mutatja, hogy a fiatalok messziről elkerülik a baloldalt. A DK emiatt egyfajta "érdekegyesítést" akar végrehajtani - segítséget adnak a kivándorló fiataloknak, akik a későbbiekben a párt holdudvarában maradnának. Emellett fokozott a veszélye annak is, hogy az uniós forrásokra pályázó vállalkozások segítsége a korrupció melegágyává teszi a DK által elnyert kerületeket. Ezeken a helyeken ugyanis a DK külföldi kapcsolatait felhasználva tudna uniós pénzekhez juttatni magánszemélyeket, akik cserébe szintén a DK holdudvarában maradnának.
A Demokratikus Koalíció lépése azt mutatja, hogy Gyurcsányék - főként fiatalokból- egy új baloldali "elitet" akarnak verbuválni, ami később - tanulmányaik végeztével- a radikális atlantizmus zászlóvivője lenne Magyarországon. Mire ezek a DK által segített fiatalok hazatérnek a nyugati egyetemeken szerzett diplomáikkal, Magyarország már az eurázsiai vámunió tagja lesz, ahol a DK pártfogoltjai mint az "elnyomó kormány" ellen tiltakozó, "kifinomult liberálisok" fognak megjelenni.
Ugyanakkor a jelenlegi hatalmi elit éppen úgy lett kinevelve, hogy egyes érdekközösségek pártfogolták nyugati tanulmányaikat, majd a nyugati egyetemekről hazatérve ügynökként a nyugati érdeket képviselték, bevonták az országot a NATO-ba és Európai Unióba. Kézenfekvő példája ennek a Soros György pénzén nevelkedett kormánypárt, aki helyett most ugyanazon érdekközösség egy radikálisan nyugati alternatívát akar kinevelni.
Képesek-e a magyar pártok arra, hogy ezt a forgatókönyvet megakadályozzák? Aligha. Hiszen Magyarországon továbbra is csak atlantista pártok vannak. A radikális atlantizmussal szemben csak a külsőségekre jobban ügyelő, mérsékelt alternatíva van. A választóknak nincs választási lehetősége: vagy a nyugatra szavaznak, vagy a nyugatra.


http://www.hidfo.net/2014/09/25/sorosek-megprobaljak-behalozni-magyar-fiatalokat

Óriási kártérítést fizet az amerikai kormány a navahó indiánoknak

Rekordösszegű, 554 millió dolláros jóvátételt fizet az amerikai kormány Észak-Amerika legnagyobb indián törzsének, a navahóknak, azzal az indoklással, hogy évtizedeken keresztül rosszul bánt a törzs anyagi eszközeivel és természeti forrásaival.

Az ötvenéves pereskedésre pontot tevő megállapodást pénteken írják alá az Arizona állambeli Window Rockban, amely az indiánrezervátum fővárosa.

A jogi egyezség keretében kifizetendő kártérítés a legnagyobb összeg, amelyet valaha egyetlen törzsnek kifizettek. A navahók cserében elállnak a további kárigénytől.

Harrison Tsosie navahó főügyész ugyanakkor kijelentette, hogy a most megkötendő ügylet nem zárja ki, hogy a törzs újabb pereket indítson a területét ért víz- és urániumszennyezések miatt. A tisztviselő nem volt hajlandó elárulni, hogy a perek keretében a törzs korábban mekkora kártérítést követelt az amerikai kormánytól.

Ben Shelley navahó elnök a "törzsi szuverenitás diadalának" nevezte a megállapodást. Egyben bejelentette, hogy törzsi gyűlésen határoznak arról, mire fordítsák majd a kártérítést.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter történelminek minősítette az egyezséget. Úgy vélekedett, ez is mutatja, hogy az amerikai igazságügyi tárca mennyire elkötelezett "a törzsi nemzetekkel kialakított partnerség erősítése iránt".

A navahóknak, a legnépesebb észak-amerikai törzsnek mintegy háromszázezer tagja van, a törzshöz Arizona, Új-Mexikó és Utah államban mintegy hetvenezer négyzetkilométernyi terület tartozik.
ATV

Bolívia: "Az iraki felfordulás az USA műve."

Hídfő.net | Evo MoralesEvo Morales
Bolívia elnöke, Evo Morales, az iraki krízissel kapcsolatban kifejtette, hogy "...a 2003-as kezdetű események kapcsán az USA beavatkozása Irakba volt az a dolog, ami destabilizációt hozott a régióba. Az USA szintén felelős az Iszlám Állam létrejöttéért. Teljesen mindegy, hogy az Egyesült Államok hol avatkozik be a világon, a nyomukban halál, gyűlölködés és szenvedés jár. Mindezek mellett még az amerikai mágnások gazdagondnak az egész pusztításon, azok, akinek a kezében a fegyver- és olajipar van."
2003-ban az Egyesült Államok haderje megtámadta Irakot, arra hivatozva, hogy az akkori iraki vezető, Szaddam Huszein vegyifegyverekkel rendelkezik. Miután erről az állításról kiderült, hogy hazugság, az Egyesült Államok nem vonta vissza a csapatait, hanem módszeresen kirabolta Irakot, és másodvonalas "szövetségesi" státuszba kényszerítette. Az Irakban addig viszonylagos békében élő etnikai és vallási csoportokat az Egyesült Államok egymás ellen fordította, és folyamatos összetűzéseket provokál azóta is ezek között.


http://www.hidfo.net/2014/09/25/bolivia-az-iraki-felfordulas-az-usa-muve

Felfüggesztette a NATO és Oroszország az Afganisztánnal kapcsolatos együttműködést

Hídfő.net | NATO
Oroszország állandó képviselője a NATO-ban, Alexander Grusko nyilatkozta az újságíróknak, hogy "az Oroszország és a NATO közti együttműködést Afganisztán kapcsán a NATO befagyasztotta. A NATO kivonul a közös projektekből."
Oroszország a Pentagonnal aláírt szerződése lapaján 70 darab Mi-17V5 helikopert szállított volna az afgán hadseregnek. A szállítmány első feléről szóló szerződést 21 darab helikopterről 2011. május 26-án írta alá a Rosoboronexport és az Egyesült Államok kormánya. Oroszország a szankciók ellenére is folytatta a helikopterek leszállítását, és hozzájuk az afgán személyzet kiképzését. Ezen felül Moszkva képezte az afgán kábítószer-elhárítókat is.


http://www.hidfo.net/2014/09/25/felfuggesztette-nato-es-oroszorszag-az-afganisztannal-kapcsolatos-egyuttmukodest

Európa nemsokára rubelben kell fizessen az olajért és gázért

Megkezdődött az orosz olaj rubelért árusítása, és a közeljövőben várhatóan a moszkvai értéktőzsde is rubelben fogja jegyezni az olaj árát.
A Gazprom Nyeft lebonyolította első rubelben bonyolított európai értékesítési ügyletét - két tranzakciót is rubelben bonyolítottak le európai partnerekkel, vagyis Európában is megszűnik az a gyakorlat, hogy az olajért csak nyugati valutában lehet fizetni. Mivel az értékesítés sikeres volt és az ügyfelek meg voltak elégedve, a közeljövőben Oroszország rubelben bonyolítja majd az értékesítéseket más európai ügyfelekkel is.

Mostanra a Gazprom gázvállalat majdhogynem összes ügyfele aláírta a megállapodást, miszerint a jövőben rubelben fizetnek a kőolajszármazékokért. Egyes országok esetében a Gazprom kivételt tesz és továbbra is megengedik, hogy euróban fizessenek, de a dollár használatát teljesen száműzik az értékesítési folyamatból. Alexander Djukov, a Gazprom Nyeft igazgatósági tanácsának tagja elmondta, hogy a közeljövőben Oroszország saját ügynökséget hoz létre, ami az olaj árát rubelben fogja meghatározni, valamint a tőzsdéken is rubelben jegyzik majd az olaj árát.
Ez a lépés lehetővé teszi majd a rubelhez történő hozzáférést globális szinten. A nyugati országok hiába akarják "kiszorítani a rubelt" a globális pénzpiacokról, azok az országok, melyek az orosz olaj és gáz felvásárlói, idővel rá lesznek kényszerítve, hogy az ügyletek lebonyolításához előbb rubelt vegyenek. Mindez azt vetíti előre, hogy a rubel forgalma növekedni fog, a dolláré pedig tovább csökken, mivel a dollár az eurázsiai régióban és a világ számos más pontján teljes egészében kiszorul majd az értékesítési folyamatból.
Egy héttel ezelőtt a Gazprom Nyeft már bejelentette, hogy egy olajtankert küldött Európába, az európai ügyfelek a leszállított olajért pedig már rubelben fizettek. A Novoportovszk olajmezőn kitermelt olajat Észak-Nyugat-Európába szállították szeptember 17-én, ez volt az első szállítmány, amiért az európai ügyfelek rubelben fizettek. A közeljövőben a Gazprom átállhat arra a gyakorlatra, hogy az európai ügyfeleknek az orosz gázért is rubelben kell majd fizetniük, ami jelentősen hozzájárul majd a rubel erősödéséhez.


http://www.hidfo.net/2014/09/25/europa-nemsokara-rubelben-kell-fizessen-az-olajert-es-gazert

Ezentúl szabadon fotózhatók a rendőrök kilakoltatás közben

Kilakoltatás Szegeden 2014.06.24.
Nem kell többé kitakarni az intézkedő rendőrök képmását a kilakoltatáson – Kilakoltatás Szegeden 2014.06.24.

Ab: Nyilvánosságra hozható a rendőri intézkedésről készült fotó

- Hírek, vélemények -
MTI: “A rendőri intézkedésről készült képfelvétel az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható, ha az nem öncélúan történik – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) abban az ügyben, amelyet az Index hírportál kezdeményezett azért, mert egy perben a bíróság jogsértőnek minősítette fotók közlését.
Az Ab szerdán közzétett határozatában olvasható értelmezés szerint a nyilvánosságra hozatal akkor nem öncélú, ha az eset körülményei alapján a jelenkor eseményeiről szóló vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak, közügyet érintő képi tudósításnak minősül.
Rendőri bevetés demonstrációkon minden esetben a jelenkor eseményének minősül, ezért az arról készült felvétel a képen lévők hozzájárulása nélkül közvetíthető a nyilvánosságnak, kivéve, ha ez a rendőr emberi méltóságának sérelmét jelenti. Ilyen lehet például a hivatása gyakorlása közben megsérült rendőr szenvedésének bemutatása – olvasható a határozatban.
Az Index 2011-ben a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéséről készült tudósításában közölt rendőrökről felismerhető fotókat. Az emiatt indított polgári perben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kártérítés megfizetésére kötelezte a portált személyiségi jogi jogsértés miatt, és elrendelte, hogy tegyék hozzáférhetetlenné a nyilvánosság számára a fotókat.
Az Index, az Eötvös Károly Intézet és a Majtényi László Ügyvédi Iroda azonban az Ab-hoz fordult alkotmányjogi panasszal, a testület ezt követően semmisítette meg a tábla ítéletét, mivel megállapítása szerint az sértette az alaptörvényben rögzített sajtószabadságot.
Keddi keltezésű határozatának indoklásában az Ab kimondta: a nyilvános helyen készült, nem sértő, az érintett embert tárgyilagosan ábrázoló felvétel általában nyilvánosságra hozható engedély nélkül, ha az a közérdeklődésre számot tartó tudósításhoz, a jelenkor eseményeiről való szabad tájékoztatáshoz kötődik.
A határozat indoklása kitér arra, hogy az alaptörvény rendelkezéseit a történeti alkotmány vívmányaival összhangban kell értelmezni, és a sajtószabadság minden kétséget kizáróan ezek közé tartozik. Már az 1848-as forradalom egyik fő követelése volt a sajtó szabaddá tétele, a március 15-én közzétett kiáltvány 12 pontja közül a legelső mondta ki: “Kívánjuk a sajtó szabadságát, a censura eltörlését…”

Az Alkotmánybíróság közleménye a rendőri intézkedésről készült képfelvétel nyilvánosságra hozatalát tiltó bírósági ítélet megsemmisítéséről

“Az Alkotmánybíróság tegnap aláírt határozatában megállapította, hogy a rendőri intézkedésről készült képfelvétel az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható, ha a nyilvánosságra hozatal nem öncélú, – vagyis az eset körülményei alapján a jelenkor eseményeiről szóló, vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak minősül.
Az Alkotmánybíróság az ezzel ellentétes bírói döntést megsemmisítette, mivel az sértette az Alaptörvény IX. cikk (2) bekezdésében foglalt sajtószabadságot.
Az Index.hu internetes sajtótermék alkotmányjogi panaszban kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtábla ítéletének a vizsgálatát, mivel az – az érintettek hozzájárulásának hiányában – jogsértőnek minősítette a gyülekezést biztosító rendőrök képmásának nyilvánosságra hozatalát.
Az Alkotmánybíróság kifejtette, hogy a polgári jognak azokat a szabályait, amelyek kivételt jelentenek a képmás engedélyhez kötött nyilvánosságra hozatala alól, minden esetben úgy kell értelmezni, hogy az összhangban álljon a sajtószabadság gyakorlásával. A nyilvános helyen készült, nem sértő, az érintett személyt tárgyilagosan ábrázoló felvétel általában nyilvánosságra hozható engedély nélkül, ha az a közérdeklődésre számot tartó tudósításhoz kapcsolódik.
Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy egy rendőri intézkedésről készült képfelvétel hozzájárulás nélkül is nyilvánosságra hozható, ha a nyilvánosságra hozatal nem öncélú, – vagyis az eset körülményei alapján a jelenkor eseményeiről szóló vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak, közügyet érintő képi tudósításnak minősül.
Rendőri bevetés demonstrációkon minden esetben a jelenkor eseményének minősül, ezért az arról készült felvétel a képen lévők hozzájárulása nélkül közvetíthető a nyilvánosság felé, – kivéve, ha ez a rendőr emberi méltóságának sérelmét jelenti (ilyen lehet például a hivatása gyakorlása során megsérült rendőr szenvedésének bemutatása).
Tekintettel arra, hogy a panasszal támadott ítélet a polgári jogi rendelkezések értelmezésekor nem vette figyelembe azt az alkotmányjogi szempontot, amely a sajtó szabadságához és a szabad tájékoztatáshoz fűződik, az Alkotmánybíróság a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét megsemmisítette.
A határozathoz dr. Balsai István, dr. Dienes-Oehm Egon és dr. Pokol Béla alkotmánybírók különvéleményt csatoltak.
Budapest, 2014. szeptember 24.”
Az Alkotmánybíróság határozatának teljes szövege ITT olvasható >

Otthonvédő csoportunk megjegyzése:

Ezentúl szabadon fotózhatók a rendőrök intézkedés közben, – a kilakoltatásokon is. Mivel rendőri erővel történő kilakoltatások igencsak nagy közérdeklődésre adhatnak számot. Erről így ír az Ab határozata:
“A rendőri intézkedésről készült képfelvétel az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható, ha a nyilvánosságra hozatal nem öncélú, vagyis az eset körülményei alapján a jelenkor eseményeiről szóló, vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak minősül…”
És mivel egy-egy hatósági erővel történő kilakoltatással egyidejűleg, – az otthonvédők demonstrációi is zajlanak a helyszínen, – nyilvánvaló, hogy ezek is a “jelenkor eseményeinek” minősülnek, – különösen annak a fényében, hogy mekkora visszhangot váltanak ki az egész magyar társadalom körében.
…”Rendőri bevetés demonstrációkon minden esetben a jelenkor eseményének minősül, ezért az arról készült felvétel a képen lévők hozzájárulása nélkül közvetíthető a nyilvánosság felé…” - írja az Alkotmánybíróság.
Egy-egy család rendőri erővel történő kilakoltatása mindig nagy érdeklődést, nota bene; felháborodást vált ki a magyar társadalom széles tömegeiben. Különösképpen akkor, – ha kisgyermekes családokat, idős embereket, vagy rokkantakat lakoltatnak ki a rendőrség bevetésével.
Ezekért az intézkedésekért minden érintettnek vállalni kell a felelősséget. Annak, aki az utasítást, aztán pedig a parancsot kiadta, s annak is, aki ezt teljesítette. És, ahogy az Alkotmánybíróság is fogalmaz:
“Ha a rendőrnek nincs arca, – elvész a közhatalom felelőssége és bizonytalanná válik személyes felelőssége…”
Kőbányai kilakoltatás 2013.06.11.
Ezentúl szemből is lehet fotózni a rendőröket a kilakoltatáson – Kőbányai kilakoltatás 2013.06.11.
Szabad Riport-/Bal-Rad – Otthonvédő csoport
Források: Alkotmánybíróság, – MTI, – MNO

Misa meglepi után kutat a zsákjában?

Az Orosz Föderáció Szövetségi Légiközlekedési Ügynökségének igazgató-helyettese egy listát küldött a lelőtt maláj utasszállitó esetét kivizsgáló nemzetközi bizottsághoz.
háron
A lista a TISZTÁZANDÓ kérdéseket sorolja fel a továbbiakban – nyilatkozta Oleg Sztorcsevoj, a levél feladója.
Meglehetősen kényes problémákat emlit ebben a listában az orosz fél. Szám szerint 24 olyan kérdést vet fel, amelyek SEGITHETNEK a tisztánlátásban, ám eddig olyan információk még nem jutottak az Orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség tudomására, hogy a nagytekintélyű és szorgos bizottság ezeket a kérdéseket firtatta volna.
Igy pl: a roncsdarabokon ezidáig nem kerestek lövedék, vagy rakétadarabkákat. (Pedig BIZTOSAN VOLTAK!) Hát utána kéne járni a dolognak.
Kórbonctani vizsgálatokat is kellene végezni a gép személyzete és az utasok holttestein!
Utána kellene járni a gép személyzetének belső kommunikációs csatornán elhangzott beszélgetéseinek.
A “kívánságlistában” szerepel továbbá az a javaslat is, hogy az adott időszakban és térségben miféle kommunikáció zajlott a polgári légiközlekedési irányítás és a katonai repülőgépek pilótái, és a katonai légiirányítás között?!
Firtatni kellene, hogy az ukrán polgári légiforgalmi irényitás Donyeck és Luhansz régiók légterének használatba vétele esetére milyen utasitásokkal látta el a gépet?
Annak is utána kellene nézni, hogy az adott időpontban a gép fedélzeti berendezései és a földi navigációs rendszer között lehetséges volt – e interferencia?
És még néhány “apróságra” hívja fel a figyelmet a “kivánságlista, amelyek kivizsgálása azért nagyban hozzájárulhatna a történtek OBJEKTIV megállapításához.
A Bal-Rad ismeretei szerint léteznek ma már olyan technikai eszközök, amelyek a nem, vagy csak enyhén sérült adatrögzitőkből (fekete dobozok) az adatokat szinte pillanatok alatt – akár a megtalálás helyszinén is – képesek maradéktalanul kinyerni. “Rossznyelvek” szerint a katasdztrófa megtörténte után néhány órával egy ilyen berendezés tán’ fel is bukkant Donbasszba. (Ettől pedig egyenesen hideglelést is kaphatott – kaphat – a nagy tiszteletű, és igen szorgalmas nemzetközi vizsgálóbizottság!)
Nem is beszélve bitonyos külsős berebdezésekről, amelyek nem csak Ukrajna területén üzemelve figyelték Donbassz egének légiforgalmát. Oroszország minden bizonnyal készséggel adna át ilyen jellegű információkat a nemzetközi vizsgálóbizottságnak! – de hát az mindezidáig nem kért ilyesmiket.
Valószínűleg azért nem, mert információbőségben szenvednek. Olyannyira, hogy még arról is elfeledkeztek hogy észrevegyék: a “hullási körzetben” nincs ott a gép egy hatalmas darabja!
Igaz, arra majd egy hónappal később környékbeliek hívták fel a figyelmet, hogy találtak egy erdőben egy nagy darab valamit, ami mintha egy repülőgép egy darabja lenne. Volt is nagy öröm bizottságilag! Oda is szaladtak, és meg is állapították, hogy ez a nagy valami, ez bizony a lelőtt utasszállító egy nagy darabja.
Csodálkoztak is az egyszerű helybéliek! Hogy a francba eshetett ez ide úgy, hogy gödröt sem vájt, a fák sem sérültek ebben a sűrű erdőben, és semmi nem akadt fenn a fákon?
Akadt olyan szkeptikus is, aki azt merte mondani: “olyan ez, mintha idehozták volna!”
Csak tudnánk miért van az az érzésünk? – hogy maláj repülő ügyében még éri a világot egy kis meglepi?
Miért van bennünk az az érzés, hogy mintha Misa a zsákjában kutatna valami furcsaság után?


http://balrad.wordpress.com/2014/09/25/misa-meglepi-utan-kutat-a-zsakjaban/

A NATO ütőerének felvágását gyakorolják Dél-Oszétiában

Az elektronikus zavaróberendezések használata került a középpontba azon a hadgyakorlaton, melyet az orosz hadsereg a napokban kezdett meg Dél-Oszétia területén. Miközben a nyugati sajtó "megszállt területekről" ír és az orosz-grúz háború felelőseinek kérdésével foglalkozik, az orosz hadsereg alakulatai Dél-Oszétiában  NATO ütőerének felvágását gyakorolják.
Korábban a USS Donald Cook esete megmutatta, hogy a nyugati országok legmodernebb fegyverzeteinek semlegesítésére nincs szükség a szokványos értelemben vett "túlerőre", a legmodernebbnek tartott fegyverrendszerek ugyanis pillanatok alatt működésképtelenné tehetőek olyan elektronikus zavaró berendezésekkel, melyeket akár ma már korszerűtlennek számító haditechnikára is fel lehet szerelni. Az Aegis rendszer ócskavasként sodródása a vízen, a USS Donald Cook később pszichológusok által kezelt legénysége volt a főpróbája annak, ami most Dél-Oszétiában zajlik.
A déli katonai körzet sajtóosztálya szerint az orosz hadsereg elektronikus hadviselés alakulatai az ellenség navigációjának kiiktatását, elektronikai rendszereinek működésképtelenné tételét gyakorolják Dél-Oszétiában. A mobil -nem helyhez kötött- elektronikai zavaró berendezések kitelepítésével az ellenség helymeghatározó rendszereinek zavarását végzik, valamint a távoli vezérlésű egységek -drónok- vezérlésének kiiktatása szerepel a gyakorlatok közt. Jelenleg zajlik egy új eszköz tesztelése is, amellyel az elektronikai berendezések működésképtelenné tétele több száz kilométerről is megvalósítható.


http://www.hidfo.net/2014/09/25/nato-utoerenek-felvagasat-gyakoroljak-del-oszetiaban

Ukrajna kelet-felől kulcsra zárva!

Nyalókakirály még augusztusban meghozta döntését, ám kormányának még csak most adta ki az ukázt: Oroszországgal szomszédos határainkon se ki – se be!

ad8e8fc39ef891bc48eee23e82b91c3a

Valcman ma utasította Jacenyjukot és fogdmegjeit, hogy sürgősen intézkedjenek a még kezükön lévő orosz – ukrán határszakasz valamennyi ukrajnai – oldali határátkelőjének lezárásáról. De még a tengeri határállomásokat is!

Oroszországot Ukrajnán keresztül senki sem közelitheti meg! – szól a dörgedelem. Se földön, se sinen, se vizen, se levegőben! De Oroszország felől se jöjjön senki! Madár se, lábasjószág se! (Gáz az jöhet!- ha ingyé van!)

A teljes ukrán-orosz határ átmeneti lezárását rendelte el csütörtökön Petro Porosenko elnök, aláírva az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) erről szóló határozatát. A csütörtökön hatályba lépő döntés szerint leáll a gyalogos és járműforgalom, a két ország közötti szárazföldi és tengeri átkelőkön egyaránt.
Az RNBO augusztus 28-i, az ország biztonsági képességeinek növelése érdekében teendő halaszthatatlan intézkedésekről szóló határozata javasolja továbbá, hogy az ukrán kormány egyoldalúan jelölje ki az orosz-ukrán államhatárt.
Rendeletében Porosenko elnök utasította továbbá az ukrán kormányt: készítse el az ország katonai tömbön kívüli jogállásának megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokat, és terjessze azt sürgős indítványként a parlament elé. Az ukrán elnök közölte, hogy a nap folyamán bemutatja azt a szélesköru szociális és gazdasági reformokat tartalmazó tervet, amely megengedné a volt szovjet tagállamnak, hogy hat éven belül felvételét kérhesse az Európai Unió tagállamai közé. Az ukrán parlament szeptember 16-án ratifikálta az EU-val kötött társulási szerződését. A szerződés szabadkereskedelmi megállapodásról szóló részének bevezetését azonban Oroszország nyomására 2016 januárjáig eltolták, mivel szerintük a paktum sértené az orosz piacokat. Egyébként Porosenko ma arról is beszámolt, hosszú hónapok óta most először elmondható, hogy senki sem vesztette életét vagy sérült meg a kelet-ukrajnai konfliktusban az elmúlt 24 órában , utalva ezzel arra, hogy "végre működik a tűzszünet"
Arról is beszélt, hogy a most érvényben lévő IMF-program felülvizsgálatával lehetne stabilizálni a hrivnya árfolyamát. A program kiigazítása a kelet-ukrajnai háborús helyzet miatt indokolt szerinte. Később részletezte, hogy az Európai Uniótól további 1 milliárd eurós makrogazdasági pénzügyi segítséget szeretne kérni, valamint az Egyesült Államoktól 1 milliárd dollárnyi pénzügyi garanciát. Hangsúlyozta, hogy mindent megtesz a hrivnya elleni támadás és spekuláció megakadályozása érdekében, és stabilitást hoz vissza az ukrán fizetőeszköz piacára.

Erre reagált az orosz külügy

Az orosz külügyminisztérium szerint Ukrajnának először Moszkvával kellene rendezni a problémáit, mielőtt az EU-hoz csatlakozni akarna - írja egy orosz hírügynökség. Milyen igaz!


Gölöncsér Miklós összeállítása