2015. január 14., szerda

Japán rekord összegű védelmi költségvetést fogadott el

Japán az eddigi legnagyobb védelmi költségvetést fogadta el a Kínával kiújuló területi viták miatt, - Shinzo Abe kormánya nagy mértékben fokozza a felderítésre kiadott összeget és számos új haditechnikai eszközt vásárolnak az Egyesült Államoktól.
Tokió 2016 márciusáig mintegy 41, 97 milliárd dollárnyi összeget fordít védelmi kiadásokra. Az új költségvetés magába foglalja 20 Kawasaki P-1 légtérellenőrző repülőgép vételét, több mint 2,94 milliárd dollár értékben. Emellett vásárolnak öt V-22 "Osprey" helikopter-repülőgép hibridet, és beszereznek hat F-35A lopakodó vadászrepülőgépet. A minisztérium ezen felül tervezi öt éves periódusban egy Global Hawk drón flotta felállítását is.
Kína és Japán egyaránt magáénak vall egy lakatlan szigetcsoportot a Dél-kínai-tengeren, ennek következményeként mindkét ország fokozza katonai tevékenységét a régióban és éles fegyverkezési verseny kezdődött. Tavaly év végén egy japán közvélemény-kutatás kimutatta, hogy az ország minden második állampolgára szerint elkerülhetetlen a katonai konfliktus Kínával, mindössze annyi a kérdés, hogy ez a következő évben történik meg, vagy a távolabbi jövőben. Eközben a fegyverkezési verseny szításával az amerikai fegyvergyártó cégek járnak jól, a Northrop Grumman közvetlen profitra tesz szert a konfliktus szításából.
Hídfő.net.ru | Global HawkGlobal Hawk - Northrop Grumman gyártmány
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/japan-rekord-osszegu-vedelmi-koltsegvetest-fogadott-el

EBBEN A JOGÁLLAMBAN A MARTALÓCOK ALKOTJÁK A JOGOT, ÉS ŐK A JOGALKALMAZÓK! HA IGAZSÁGOT AKARUNK-MINDET EL KELL TÁVOLÍTANI A HATALOMBÓL legfőképpen 1982 óta!

Az Együtt társelnöke a belvárosi korrupcióellenes tiltakozásán Rogán félmilliárdos ingatlanvagyonáról beszélt és persze az érintett házakat sorra látogató több száz fős menetben zúgott az „Orbán takarodj!” is. A szervezők szerint virágföldet és tojást is kaptak a nyakukba.
jog
Juhász Péter szerint Rogán Antal volt belvárosi polgármesternek, fideszes országgyűlési frakcióvezetőnek félmilliárd forint értékű ingatlanvagyona van. A vagyonnyilatkozatában “hazudik”, és lehetetlen, hogy ez a vagyon kijöjjön a fizetéséből – jelentette ki. Kósa Lajostól Szijjártó Péterig megmagyarázhatatlan módon gyarapodnak fideszes politikusok.
Hunvald csak gombokkal gurigázott?
Az V. kerületben “maffiarendszer állt fel”, sorban adnak el ingatlanokat nyomott áron, és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester is így jutott lakásához – mondta. Arra is kitért, hogy egyes üzlethelyiségeket jóval a piaci ár alatt adtak el, és a kerület körülbelül 150 milliárd forintos ingatlanvagyona mára mintegy 50 milliárddal csökkent.
“Hunvald György ezekhez képest gombokkal gurigázott” – fogalmazott.
Juhász Péter bejelentette, ha egyetlen egy lakásról kiderül, hogy “haveroknak, mutyiban játsszák át, harmadáron”, akkor ő is bead arra az ingatlanra egy vételi ajánlatot. A lakást a Belváros közösségével együtt veszik meg, és odaadják a szegényeknek.
“Ezt nevezzük el belvárosvédelmi akciótervnek” – közölte.
„Ebből a házból vitték el Habony Árpádot”
A “maffiakormányunk mindenünket és mindent megfojt, mert mindenünk kell nekik” – mondta Vajda Zoltán, a “60ezren a MAGÁN nyugdíjukért” Facebook-csoport alapítója, az Együtt politikusa beszédében.
A beszédek után az “És tőled mennyit lopott a Fidesz?” transzparens mögött felsorakozó több száz tagú menet az Erzsébet térről rendőri felvezetés mellett vonult a Szerb utcáig. Menet közben többek között a “Mocskos Fidesz”, “Orbán takarodj”, “Demokráciát” és “Itt is lopnak ” rigmusokat skandálták.
A szervezők azt közölték, hogy a Váci utca egyik épületéből virágföldet, egy másikból tojásokat dobtak a tüntetőkre.
Az esemény végén a Szerb utca egyik háza előtt álltak meg, amelyben Juhász Péter szerint minden lakást a Fideszhez köthető személyek vagy hozzátartozóik kaptak meg. A politikus megköszönte a BRFK munkatársainak, hogy biztosították a demonstrációt, majd egy “Ebből a házból vitték el Habony Árpádot és Szentgyörgyvölgyi Pétert, Rogán Antal bűntársait a derék belvárosi rendőrök” feliratú lapot ragasztott az épület falára.

(hír24)

Pósa Lajos: DAL A HAZÁRÓL

Szeresd, szeresd honfi, leány, hazádat,
Mint az édes, mint a szülő anyádat.
Koporsódig hűséges légy iránta,
Hűséges légy örömébe, bújába.
Fejed fölött ez a kék ég ragyogott,
Mikor anyád a bölcsőben ringatott.
Ez a nap süt, ez a csillag sugára
Porladozó őseidnek sirjára.
Ez a föld ad mindennapi kenyeret,
Hideg ellen, vihar ellen fedelet,
Kikeletkor pacsirtaszót, virágot,
Erdő-mező ismerősöd, barátod.
Mehetsz, mehetsz, vándorolhatsz bárhova:
Egész világ idegen lesz, mostoha.
H a l n i visszahoz a honvágy, a bánat -
Szeresd, szeresd, soh'se hagyd el hazádat!
(In: Dalok, regék..., 1884)

Védelem? - Románia is készül


A román koalíciós és ellenzéki pártok közösen vállaltak kötelezettséget arra, hogy Románia a hazai össztermék (GDP) legalább két százalékára növeli 2017-ig védelmi kiadásait, és ezt a szintet a következő tíz évben is megtartja, függetlenül attól, melyik politikai erő kerül hatalomra. Az egyezményt az államfő és a 2012-es választásokon parlamenti képviselethez jutott pártok vezetői - valamint a kisebbségi frakció vezetője - írták alá. A megállapodás előtt az új román elnök konzultációra hívta a pártokat, de a Traian Basescu volt államfő védnökségével tavaly alakult Népi Mozgalom Pártot és Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök most szerveződő - a kormánykoalícióban máris részt vevő - Liberális Reform Pártját nem hívta meg. Klaus Iohannis szerint a pártközi egyezmény azt jelzi az ország NATO-szövetségeseinek, hogy Románia kiszámítható, felelős és megbízható partner. Úgy vélte, a politikai konszenzus a román védelmi ipar számára is megrendeléseket hozhat és vonzóvá teszi azt a NATO-országok befektetői számára.
Románia 2014-ben megkétszerezte a haditechnika- és fegyverexportból származó bevételeit, amelyek elérték a 177 millió eurót - derült ki a Gandul című portál által január 13-án, kedden közölt összesítésből. A román védelmi iparnak így nemcsak a 2013-ban regisztrált hullámvölgyből sikerült kikerülnie, hanem az utóbbi öt év legjobb exporteredményét érte el. A román katonai felszerelést gyártó cégek legfontosabb megrendelőjévé Hollandia lépett elő, amely tavaly 74 millió euró értékben vásárolt szerkezeti elemeket részeket és fegyverzetet hadihajói számára. A román hadiipar legfontosabb külföldi partnerei sorában a második helyre csúszott vissza az Amerikai Egyesült Államok, amely tavaly 41 millió euróért vásárolt távcsöveket, különböző kaliberű kézifegyvereket, gránátokat és lőszert Romániából. A román hadiexport megduplázódásához jelentős mértékben hozzájárultak az Izraelből, Nagy Britanniából és Törökországból érkezett megrendelések, ugyanakkor az első tíz partnerország között olyan régebbi „kliensek” is megjelentek mint Marokkó, Afganisztán, Egyiptom és Indonézia. Új piacnak számít Jordánia, Görögország és Moldova, ugyanakkor a román védelmi ipar elveszítette kereskedelmi kapcsolatait Nigériával, Svájccal, Belgiummal, Szaúd-Arábiával és Jemennel - írta a román hírportál.
A konzultációk lezárásakor Iohannis - Oroszországra utalva - rámutatott: a második világháború óta Európának és a NATO-nak a legnagyobb biztonsági válsággal kell szembesülnie - és mint jó csahos Oroszországot jelöli meg bűnbaknak, mekkora baklövés - azt követően, hogy egy ország önhatalmúlag átrajzolta az országhatárokat. Hozzátette: mindez Románia határánál történt, ezért Bukarest nem várhat másokra, hogy növeljék a régió biztonságát, hanem magának is lépnie kell hadseregének korszerű technikával való felszerelése érdekében. Mircea Dusa román védelmi miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Románia további F-16-os harci repülők beszerzésére készül, miután 2013 októberében már szerződést kötött Portugáliával tizenkét használt F-16-os megvásárlásáról. A megállapodás alapján az első hat gépet - amelyek korszerűsítését befejezték és amelyeken már önállóan gyakorlatoznak a román pilóták - jövő évben, a másik hatot pedig 2018-ig kapja meg a román légierő. A román kormány 2,23 milliárd eurót (a GDP 1,39 százalékát) irányzott elő idén védelmi kiadásokra, de abban reménykedik, hogy ezt további csaknem félmilliárd euróval kiegészítheti az 1,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél további 0,3 százalékos emelésével.


Gölöncsér Miklós

Reklám a méznek, mert ezzel az egészséget reklámozzuk

216 mézminta közül Szántai Ferenc vegyes virágméze nyerte el Az év méze 2014 díjat. A versenyre beküldött mintákat független labor vizsgálta be, a legjobbakat kétkörös zsűrizés alkalmával választották ki. A rendkívül rossz időjárás miatt az átlagos termésmennyiségnek alig a fele került idén a hordókba. A VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét szombaton. A verseny rangját tükrözi, hogy budapesti Majális-Méhek Napja rendezvényen csak azok árusíthatják a mézüket, akik a gyulai versenyen első helyezést érnek el.
Értünk is dolgoznak...

A szentmártonkátai Szántai Ferenc méhész vegyes virágméze Az év méze 2014 díja mellett a legjobb vegyes virágméz kategória első helyezettje is lett. A legjobb akácmézet a lőkösházi Turbucz Sándor küldte be, a napraforgóméz kategória első helyezettje a mezőberényi Zsibrita Pál lett, a repceméz kategóriában a gyulai Petrucza Tivadar diadalmaskodott. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke elmondta, hogy öt éve rendezik meg a versenyt, az eredeti cél az volt, hogy a mézek beltartalmi értékének javítása mellett a méhészek fordítsanak nagyobb gondot a címkékre, a designra is. „Óriási változást értünk el ezen a téren”. Békésben mintegy 1500-an foglalkoznak méhészkedéssel, a méhcsaládok számát hetvenezerre becsülik. Negyven éve nem volt ilyen gyenge méztermés, méhcsaládonként nyolc-tíz kilogramm átlagú a akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a szám. A napraforgónak köszönhető, hogy a termelőknek nem lett ráfizetéses az idei szezon. Minőség szempontjából nem volt rossz az év, csak a mennyiség marad el jóval a szokásostól. Ez azonban 65-70 százalékkal emelte a felvásárlási árakat, az akác esetén akár 80 százalékkal is magasabbak a nagykereskedelmi átvételi árak a tavalyi 1200-1300 forinthoz képest. Haász Ferenc belföldön nem számít mézhiányra, még úgy sem, hogy az elmúlt öt év alatt a korábbi ötven dekagrammhoz képest megduplázódott az egy főre jutó átlagos éves mézfogyasztás.

Az idei termés hetven százaléka így is exportra kerül, a fő felvevőországnak Németország, Olaszország és Franciaország számít, de egyre nagyobb az érdeklődés a magyar méz iránt Japánból, Kínából és az arab államokból is.

Használjuk, ha tehetjük cukor helyett is!
EGÉSZSÉGÜNKRE!

A Hernád Völgye H.H.K. ajánlásával

A Hivatal szerint csak tranzitország vagyunk a bevándorlás terén

Nincs veszély! Mégis...
Drasztikusan, mintegy 19 ezerről több mint 42 ezerre nőtt a benyújtott menedékjogi kérelmek száma egy év alatt Magyarországon - mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója mai sajtótájékoztatóján, Budapesten.




2012-ben 2157 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, 2013-ban 18 900-at, tavaly pedig 42 777-et, a növekedés mértéke még a hatóságot is meglepte. A tavalyi menedékkérelmek növekedése nem az év elején kezdődött, hanem nyáron, és az év utolsó hónapjaiban volt igazán jelentős; novemberben 9 ezer, decemberben 13 ezer kérelmezőt regisztráltak, az idén pedig már több mint háromezret és még csak éppen két hete léptünk az új esztendőbe.
Mi lesz itt?

A novemberi adatok szerint Svédországban 7,78 volt az ezer lakosra jutó menedékkérők száma, a mutató Magyarországon volt a második legmagasabb (2,9), a harmadik pedig Ausztriában (2,68). Az EU tavaly és tavalyelőtt hosszú évek óta nem látott migrációs nyomással szembesült. Magyarország - Németország, Svédország, Olaszország és Franciaország, azaz a klasszikus befogadó államok után - az ötödik volt a benyújtott menedékjogi kérelmek rangsorában a novemberi adatok alapján.
A migráció növekedésének kiváltó okai között van a válságövezetekben romló biztonsági helyzet, illetve, hogy sokan a gazdasági nehézségek miatt indulnak útnak.Magyarországra egyrészt Törökország felől, Szerbián keresztül érkeznek illegálisan migránsok, ez a legjelentősebb útvonal, másrészt Románián és Ukrajnán keresztül. A menedékjogkérők több mint fele gazdasági ok miatt indult útnak, a rossz szociális ellátórendszer, a nehéz életkörülmények miatt, jellemzően Koszovóból, azaz a nemzetközi védelmi igényük nem megalapozott. A gazdasági célból útnak indulók gyakran kihasználják, hogy az elhúzódó eljárások ideje alatt különböző támogatások illetik meg őket, A menedékjogi kérelmeket 79 országból nyújtották be, a kérelmezők fele Koszovóból érkezett, 20 százalékuk afgán, 16 százalékuk szír. A  Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárások több mint felét meg kell szüntetniük, mivel az adott menedékkérő még az eljárás lezárulta előtt elhagyja az országot. Magyarország tranzitország, nem ide indulnak a kérelmezők, csak rajtunk keresztül vezet az út a befogadó országokba - mondják. A kérelmek 10 százalékát elutasították, és valamilyen védelemben a kérelmezők mindössze alig több mint egy százalékát - tavaly 503 kérelmezőt - részesítettek.



Újra kell gondolni

Azt mondta, az Európai Uniónak át kell tekintenie a menekültügyi szabályokat, amelyek nem a jelenlegi kihívásokra adnak választ, és csak a nagy befogadó államok tapasztalatait használják fel, ugyanakkor nem veszik figyelembe a tranzitországok helyzetét. Újra kell gondolni a gazdasági menekülteknek - azaz akiknek az élete nincs veszélyben, akik nincsenek üldöztetésnek kitéve - kérdését, az úgynevezett biztonságos országokból érkezők esetében például más normákat lehetne alkalmazni. Példaként említhető a gyorsított eljárás, vagy a területen maradás jogának korlátozása, hogy az alaptalanul kérelmet benyújtó ne élvezhesse a védelemben részesülőknek járó kedvezményeket. A rendelkezésre álló forrásokat - amelyek most megoszlanak a valódi védelemre szorulók és a gazdasági menekültek között - a valódi védelemre szorulókra kellene fordítani. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal bevallása szerint 2012-ben 1,1 milliárd forintot költöttek menekültekre, 2013-ban 1,8 milliárdot, 2014-ben pedig 2,6 milliárd forintot.
Ha csak tranzitállomás vagyunk, akkor mire fordítódik ez az összeg és minek? Csak adminisztrációért?





Bíró Dalma

USA-diplomata: a korrupció már nemzetbiztonsági veszély

A korrupció elleni harc nemcsak a demokrácia kiteljesedését, a befektetői környezet javulását szolgálja, hanem nemzetbiztonsági kérdés is - mondta Bukarestben Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a román Mediafax hírügynökségnek.

Nemzetbiztonsági kérdés is a korrupció elleni harc - válaszolta Romániában Victoria Nuland, az amerikai külügy államtitkár-helyettese az USA regionális korrupcióellenes akciótervét firtató kérdésre. Magát az akciótervet nem részletezte.

A korrupció témája korábban is felmerült a Romániával, Bulgáriával, Magyarországgal vagy Csehországgal folytatott megbeszéléseken, de az USA most már nemzetbiztonsági veszélyként tekint a problémára, mert úgy látja, a korrupciót egyesek eszközként használhatják arra, hogy ezeket az országokat rosszindulatú befolyás alá vonják - tette hozzá.
MTI

Azarov nyomában fokozzuk az ellátás biztonságát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, Magyarország valóban arra törekszik, hogy Oroszország több gázt tároljon a magyarországi nagykapacitású gáztározókban, hogy így fokozzuk az országban az ellátás biztonságát. A külügyminiszter szerint Magyarország számít az Európai Unió pénzeszközeire, tehát az ellátás biztonságát - egy esetleges orosz üzlet keretén belül - uniós forrásokból fogjuk szavatolni.
Hazánk gázellátása fokozott függésben van olyan országoktól, melyek jelenleg a nyugati és keleti hatalmak ütközőzónájában vannak, így a magyar gázellátást közvetlen fenyegeti ezen országok - pl. Ukrajna és Törökország - politikai stabilitásának megbomlása, ami szükségessé teszi a hazai és térségi tartalékok magasabb szintű kihasználását. A külügyminiszter szerint a Déli Áramlat helyett egyelőre nem született a projektet teljes mértékben behelyettesítő megállapodás, de ha lesz is ilyen, azt az Európai Unió forrásaiból fogjuk fedezni.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar kormány még mindig a nagyhatalmi puccsal eltávolított Azarov-kormány mintáját követi; fokozni akarja az Oroszországgal folytatott együttműködést, de egyben arra is törekszik, hogy az Európai Unió felé is érvényben maradjon egy lehetőleg igen szoros függés. Ha egy orosz gázüzletet brüsszeli hitelből fedez a kormány, az azt jelentené, hogy a keleti nyitás mellett anyagi leköteleződést vállal a nyugat felé abból a célból, hogy csökkenjen a kormányra nehezedő politikai nyomás.
Ez pontosan az a minta, amit a mára bukott Azarov-kormány is követett. A kormány ugyan meghirdette a két lábon állás politikáját, de valójában csak egy lábon lehet állni, és egy ország vagy a saját lábán áll, vagy kis országként más lábán áll, de sohasem két lábon, mert annak pontosan az a vége, amit az ütközőzónában lévő országok is tapasztalnak; előbb-utóbb egyik nagyhatalom megelégeli a kettős játszmát, és elmozdítja a kormányt a hatalomból.
Szijjártó Péter kinevezését követően Washingtonba látogatott, ahol John Kerry egy alacsonyabb rangú személyt küldött maga helyett a külügyminiszter fogadására, amivel az amerikai külügy kifejezte, hogy nem fogadja el a magyar külügyminiszter személyét. A diplomáciában igen szokatlan lekezelést megelőzően a hazai liberális sajtó aktív lejárató kampányt kezdett a külügyminiszter személye ellen, ami felveti annak gyanúját, hogy a hazai liberális sajtó esetenként kiszolgálja az amerikai külügy törekvéseit, tehát a nagyobb liberális sajtóorgánumok külföldi ügynökként működnek Magyarországon.
Az Egyesült Államok a közeljövőben nettó gázexportőrré válik, és érdekében áll az európai gázpiac fölött teljes monopólium kiépítése. Az amerikaiak emiatt nem fogadnak el Kelet-Európában egyetlen olyan kormányt sem, amely Oroszországgal akar kiépíteni szorosabb üzleti kapcsolatokat. A magyar külügy tevékenységével annyi problémája van az amerikaiaknak, hogy Magyarország nem az Atlanti-óceán túloldaláról akar gázt venni, hanem politikai kockázatok miatt a lehető legkevesebb közbeiktatott országon át.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/azarov-nyomaban-fokozzuk-az-ellatas-biztonsagat

Donbassz ma!

rom
Valószínűsíthető volt tavaly december közepétől, hogy Donbasszban azért nem sokáig fog kitartani a latorhancúr, és az új esztendőben ára lesz részükről az év végi mulatozásnak. Várható volt, hogy a pravoszláv Karácsony elmúltával a két Népköztársaság fegyveres erői “büntetni” fognak. A Bal-Rad hétvégi “Vének Tanácsa” néhány-mondjuk így: nem publikus-információ birtokában arra a megállapításra jutott, hogy hétfő reggel “beindul a milicia”! Hát-egy napot tévedtünk!
Donyecket és Gorlovkát (na meg a köztes településeket) Nyalókakirály brigantihordáinak tüzérsége változatlan hevességgel ostromolja. Bár Avgyejevkánál  ma késő délelőtt két ütegüket is megsemmisítette a milicisták ellencsapása.
tank
A donyecki repülőtéren még mindig dúlnak a csaták. Kora délután a milicisták megérdeklődték (!) a bérgyilkosoktól, hogy mennyien vannak még, és mi a szándékuk? Már csak 18 élő-eleven lator húzta meg magát a föld alatt. Azt mondták, hogy kitartanak. (Érdekes csevely lehetett!)
Makejevka ellen indított ma délelőtt egy meglehetősen bágyatag rohamfélét néhány latortank kíséretében az ordashad. Négy villámgyors leolvadása után rögvest feladták a kísérletet.
Gyjebalbalcsevo “zsebben” tárolódott martalócainak egyre melegebb a helyzet. Már nem csak Nyikisinoi kollégáik nyafogását kell hallgatniuk. Az újesztendő első valamirevaló milicista tüzérségi csapását kora délután megkapták. Aztán még kettőt. Csak hogy kezdjék szokni az új rendszert.
Szakad Peszki latoregylete. Ma délután három óra előtt néhány perccel több martalócbanda is menekülőre fogta a dolgot, amint népköztársasági tankokat orrintottak meg. Iszonyatos veszteségeik vannak a milicia folyamatossá vált tüzérségi csapásai, és deszantrohamai következtében. Könnyen elképzelhető, hogy a peszki horda fölszámolódik.
Nyikisino valcmanistáira is közeli végóra vár. Már megerősített földalatti vackaik sem bírják a folyamatos gránátzáport.
Luhanszka Sztanyica közelében aknára futott egy banditákat szállító “Kamaz”! A három járműből álló konvoj első járműve azonnal tropa lett a rajta pöffeszkedő hiénákkal együtt. De nem csak akna volt ott. Az csak a csapda része volt. Negyvenhat lator harapott fűbe, tizenkilenc megsebesült.
Egyébként is Donbassz északi végein is jellemzően aktivizálta magát a népfelkelők minden fegyverneme. A frontszakasz teljes hosszán támadásba mentek át a népi erők, és ez meglepte a valcmanistákat.
Egyre több jel utal arra, hogy a volnovahai mészárlást távirányított aknával hajtották végre.
sörét
Természetesen Kijevben habzik az udvar, és zeng-zúg “a zoroszokvóótak”-kórus.  Ugyanakkor minden sebesültet és holttestet Mariupolba szállítottak. Senki hozzátartozó még nem láthatta szeretteit. A kórházban kizárólag katonai orvoscsoport és személyzet vette gondjaiba mind a sebesülteket, mind pedig a halottakat.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/14/donbassz-ma-11/

Több mint 180 tanár kerül az utcára Szegeden

Évközben zárnak be két iskolát Szegeden, mert nincs pénz a működtetésükre. Félévkor megszűnik a Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola is. A Rogers Gimnázium diákjait átveszi egy másik iskola, de a szakiskolások közül 69-en nem tudják folytatni a tanulást, mert a szakmájukat máshol nem oktatják. 182 pedagógus kerül utcára.
Két középiskolát is bezárnak félévkor Szegeden, mert nincs pénz a fenntartásukra. A Rogers Gimnáziumban hétfőn jelentették be a hírt, szülői értekezleten. A bezárás oka az, hogy a Magyar Államkincstár felfüggesztette az iskolák támogatását – értesült a Délmagyar.hu. A Rogersbe 370 diák jár. Hogy hol tanulnak hétfőtől, azt egyelőre még senki nem tudja. A jelenlegi állás szerint az Eötvös-gimnázium átveszi a négy gimnáziumi osztályt. A 270 szakképző iskolás diák helyzete még kérdésesebb. Főleg azé a 29 kisgyermekgondozóé és 40 gyógymasszőré, akik nem is tudják folytatni szakmájukat, mert sehol máshol nincs ilyen képzés a városban.

A Rogers Gimnázium mellett a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola is bezár, ott 113 pedagógus tanított. A két intézménynek ugyanaz a fenntartója, az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány.

origo

Az amerikaiak nem tárgyalnak Észak-Koreával a fegyverkezés leállításáról

Észak-Korea ajánlatot tett az Egyesült Államoknak, hogy kezdjenek közvetlen tárgyalásokat, és Pyongyang készen áll az atomfegyvertesztek felfüggesztésére, ha az USA lemondja a Dél-Koreával folytatott idei hadgyakorlatát. Észak-Korea ENSZ-követe a múlt hét folyamán ismételten hangsúlyozta, hogy amennyiben az USA készen áll egy megállapodásra, még idén jelentős eredmények lennének elérhetőek a Koreai-félszigeten. Az amerikai kormány a hétvégén azonban visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy a "párbeszédre" készen állnak, de a hadgyakorlatokból nem vonulnak ki.
Az Egyesült Államok közel 30 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában, és minden évben közös hadgyakorlatot tart Korea elnyugatosított felével. Észak-Korea számára az atomprogram kulcsfontosságú, mert egyedül ez garantálja, hogy nem válik az amerikai gyarmatosítás áldozatává.
Hídfő.net.ru | Észak-Korea atomfegyver
Pyongyang a hadgyakorlatokat inváziós előkészületnek nyilvánítja, és mostanra jelentős eredményeket ért el atomprogramjában és ballisztikus rakétákkal folytatott tesztek során, ami lehetővé teszi, hogy fenyegetés esetén atomcsapást mérjen az Egyesült Államok területére. Dél-Korea védelmi minisztériuma hetekkel ezelőtt megerősítette ezeket az információkat.
Észak- és Dél-Korea gyakorlatilag a mai napig háborúban áll, mivel az 1950-53-as koreai háború nem békeegyezménnyel, hanem tűzszüneti megállapodással ért véget. Az USA Dél-Koreával folytatott hadgyakorlatai közvetlen fenyegetést jelentenek Észak-Korea számára, így az atomfegyver-program kulcsfontosságú az országnak, hogy garantálja saját függetlenségét - felfüggesztésére csak abban az esetben vannak kilátások, ha a fegyverkezési program folytatását megkövetelő fenyegetettség is megszűnik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/az-amerikaiak-nem-targyalnak-eszak-koreaval-fegyverkezes-leallitasarol

Tömeges kilakoltatás!

Kilakoltatják egy kazah falu lakosságát, mivel mindmáig megmagyarázhatatlan okok miatt több tucat lakos nem volt képes felébredni, számolt be a rejtélyes esetről a BBC.
Az észak-kazah Kalachi falu lakosai már két éve szenvednek ettől a furcsa állapottól. A faluban élők képtelenek alvásrendet tartani, véletlenszerűen, de azonnal alszanak el, néha napokig, ezek mellett pedig időszakos amnéziára és hallucinációkra panaszkodnak.
Tim Burton filmjére utalva a “Sleepy Hollow”-nak, azaz Álmosvölgynek elnevezett faluban több mint százan szenvednek ettől az állapottól, a tünetcsoport többször is jelentkezhet egy-egy embernél.
A környező falvak lakói azzal segítenek az érintetteknek, hogy új otthonokba költöztetik őket, új munkahelyeket biztosítanak számukra – számolt be róla az Interfax hírügynökség, a falu 582 lakosának több mint fele hagyta ott szülőotthonát.
A kór felnőttek és gyerekek között egyaránt szedi áldozatait. “Megpróbáltam felébreszteni, úgy tűnt, mintha ki akarná nyitni szemét, de nem sikerül, csak alszik és alszik” – mesélte fiáról Igor Samusenko, az egyik érintett apjaa a Russia Todaynek.
alsz
Az orvosok mindmáig nem jöttek rá, hogy mi okozhatja ezt az állapotot, bár többen tömegpszichózisra gyanakodnak. Mások úgy vélik, a falu közel van egy két évtizede bezárt urániumbányához, amely valamilyen okból kifolyólag akár okozhatna is hasonló tüneteket. Ám a falu körüli földeket, illetve a település vízkészletét megvizsgálva semmilyen szennyeződést nem találtak a hatóságok.
(hazipatika)

Liberman antiszemita szájhősnek nevezte Erdogant

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter antiszemita szájhősnek nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnököt szerdán Jeruzsálemben az izraeli nagyköveti értekezleten, és kijelentette, hogy az európai vezetők gyáva módon nem szembesítik ezzel a török politikust.
"A civilizált, politikailag korrekt Európa hallgatása egy olyan antiszemita szájhős szomszéddal és bandájával szemben, mint Erdogan, az 1930-as évekre emlékeztet bennünket" - mondta a külügyminiszter arra az üldöztetésre utalva, amelyet a zsidók szenvedtek el a náci Németországban. "Egyértelműen ki kell mondanunk az igazságot" - tette hozzá Liberman, aki a jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) párt vezetője.

Erdogan már miniszterelnökként is rendszeresen hevesen bírálta az izraeli vezetést a palesztinokkal szembeni politikája miatt, és azóta, hogy tavaly államfővé választották, ez folytatódik. Izrael és Törökország viszonya közel öt évvel ezelőtt romlott meg jelentősen, amikor egy izraeli kommandó megszállt és lefoglalt egy török hajót, amely az izraeli tiltás ellenére segélyt szállított a blokád sújtotta Gázai övezetbe. Az akcióban a katonák megöltek kilenc török állampolgárt, miután ők ellenálltak.

A külügyminiszter bírálta az európai vezetők reakcióit a múlt heti párizsi iszlamista terrortámadásokra, azt állítván, hogy nem tulajdonítanak elég nagy jelentőséget a 17 ember halálát okozó merényletek antiszemita jellegének. (A kóser élelmiszerüzletben elkövetett támadásban ugyanis négy francia zsidó is meghalt.) "A világban és Európában a viták legnagyobb része a szólásszabadságról, a szélsőségességről és az iszlámgyűlöletről szólt, a támadások antiszemita jellegét alig említették, ami kifejezetten súlyos" - mondta.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mintegy ötven ország állam- és kormányfőjével együtt vasárnap a francia fővárosban részt vett a terrorizmus elleni tömegfelvonuláson, késő este pedig a párizsi nagyzsinagógában méltatatta a francia vezetőket az antiszemitizmussal és terrorizmussal szembeni szilárd kiállásukért, és köszönetet mondott egy muszlim férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején.
MTI

Több tucat zalai település váltott önkormányzati társulást

Zala megye 258 települése közül 36 változtatta meg az előző ciklushoz képest önkormányzati társulási státusát, két esetben a kormányhivatalnak kellett döntenie arról, hogy egyes településeknek hova kell csatlakozniuk - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője.

Rigó Csaba elmondta: a január 1-jétől érvényes változások többségét az érintett települések maguk hajtották végre, egy-egy esetben azonban kijelöléssel vagy a döntés elutasításával kellett élnie a zalai kormányhivatalnak.

Ez utóbbiak alapján Vállus Gyenesdiáshoz csatlakozhatott, holott a Balaton-parti település ezt először elutasította, a tófeji székhelyű közös önkormányzati hivatal öt településének pedig Söjtörhöz kellett csatlakoznia a lélekszám csökkenése miatt.

A kormánymegbízott felidézte, hogy az általános önkormányzati választásokat követő 60 napban, azaz 2014. december 11-ig dönthettek a közös hivatali struktúrát érintő változásokról az önkormányzatok. Összesen 36 település váltott közös hivatalt a mintegy 290 ezres lélekszámú Zala megyében, s így a változások együttesen valamivel több mint 16 ezer lakost érintettek.

Kifejtette: a Tófeji Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó önkormányzatok, vagyis Tófej, Zalatárnok, Szentkozmadombja, Pusztaederics és Baktüttös összlakossága 2000 alá csökkent, de mert más csatlakozó települést nem találtak, a törvényi előírások szerint kijelölésről kellett dönteni. A kormánymegbízott kijelölése alapján az öt település január 1-jétől a söjtöri közös hivatal részeként működik.

Vállus Keszthely helyett Gyenesdiással kezdeményezte a közös hivatal megalakítását, de a Balaton-parti nagyközség mint 2000 főnél népesebb település megtagadta Vállus csatlakozási kérelmét. Ezt azonban a kormánymegbízott nem hagyta jóvá, így Vállus mégis Gyenesdiással alkothatott közös hivatalt.

A kezdeményezések alapján Becsvölgye a gellénházi közös hivataltól, Salomvár pedig a zalalövőitől a Teskándi Közös Önkormányzati Hivatalhoz csatlakozott. Innen azonban kivált Csonkahegyhát, Dobronhegy, Milejszeg, Németfalu és Pálfiszeg, s ezek a települések Gellénházával alkotnak most új közös hivatalt.

A búcsúszentlászlói önkormányzati társulás megszűnt, az eddig ide tartozó települések két másik székhelyet választottak. Búcsúszentlászló, Nemesszentandrás és Nemessándorháza a zalaszentmihályi, Kisbucsa és Nemeshetés pedig a nagypáli közös hivatalhoz csatlakozott.

Megszűnt az Eszteregnyei Közös Önkormányzati Hivatal is, a székhelytelepülés és Rigyác Szepetnekkel társult. Új közös önkormányzati hivatal alakult ugyanakkor újudvari székhellyel, miután a Szepetnekről leváló Magyarszentmiklóssal együtt a surdi közös hivataltól távozó Sormás is csatlakozott a Nagykanizsához közeli faluhoz.

Zalaszentbalázs, Bocska, Börzönce, Fűzvölgy, Hosszúvölgy és Homokkomárom a Hahóti Közös Önkormányzati Hivatalhoz csatlakozott, Belezna pedig a surdi közös hivatallal alkotott új társulást.

Alsópáhok Felsőpáhok helyett a sármelléki közös hivataltól kiváló Zalavárral alkotott önkormányzati hivatalt. Felsőpáhok ugyanakkor a szintén a sármelléki hivataltól levált Zalacsánnyal, Ligetfalvával, Nemesbükkel és Zalaköveskúttal hozott létre közös hivatalt Zalacsány székhellyel - fejtette ki Rigó Csaba.

Hozzátette: egy esetben a közös hivatal székhelye változott meg. Várvölgyről Zalaszántóra került át a hivatal központja a három érintett önkormányzat, azaz Várvölgy, Vindornyalak és Zalaszántó döntése alapján.

MTI

Aszad szerint a Nyugat támogatja a terrorizmust

Bassár el-Aszad szíriai elnök egy szerdai lapinterjúban azt fejtegette, a múlt heti párizsi vérengzés annak a következménye, hogy a Nyugat támogatja a terrorizmust.

A cseh Literární Noviny közéleti heti magazinnal beszélgetve Bassár el-Aszad szíriai elnök felszólította a nyugati vezetőket, hogy vizsgálják felül a szíriai lázadókat és ellenzékieket támogató politikájukat. A szíriai kormány egységesen terroristának minősíti a felkelők minden irányzatát, és a felkelést magát külföldi összeesküvésnek állítja be.

Az elnök hangsúlyozta, hogy már a szíriai válság kezdete óta figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne támogassa a terrorizmust és ne adjon neki politikai "fedezéket", mert ez visszaüt az országukra és népükre. "Nem hallgattak ránk" - jelentette ki.

Aszad "rövidlátónak" minősítette a nyugati vezetőket, és azt mondta, hogy a párizsi merényletek bebizonyították, a szíriai kormány igazat mondott. Arra biztatta a terrorizmus által érintett országokat, hogy cseréljenek információkat egymás között.

Kijelentette, hogy Szíria évek óta szenved a terrorizmustól, ezért együtt érez a párizsi áldozatok családtagjaival. Ellenezzük a civilek legyilkolását a világon mindenhol - szögezte le.



MTI

Kapcsolódó:
Terrortámadás a "halál civilizációja" ellen - Magyar válasz
Terrorist Attack against the "Civilization of Death"

Kijevnek három oka is van a háború azonnali folytatására

Szergej Markov, az Orosz Közkamara politikai elemzője szerint Kijevnek három igen nyomós indoka van arra, hogy éppen most kezdte újra a Donbassz régió ágyúzását, és nem várt tavaszig az offenzíva kiújításával.
Hídfő.net.ru | Szergej Markov
Markov szerint Kijev mesterségesen humanitárius katasztrófát akar fenntartani a Donbassz régióban, ami idáig is az orosz lakosság egy részének elmenekülését okozta, és ez a tendencia továbbra is folytatódik, vagyis az ukrán kormány etnikai tisztogatást folytat. Kijev emellett arra törekszik, hogy megmutassa Oroszországnak, a Donbassz régió támogatására rengeteg pénzt kell majd költenie, mert a civil infrastruktúrát is újjá kell építeni a helyzet rendezését követően. A kormány harmadik oka a háború azonnali folytatására pedig az, hogy Asztanában kezdődik a rendezésről a tárgyalássorozat. Kijev ezzel az agresszív módszerrel készül a tárgyalássorozatra, ahol elsődleges célja lesz, hogy megpróbálja elrettenteni Moszkvát az elszakadó köztársaságok támogatásától.
Ez a barbár támadás rámutat, hogy a Nyugat nem akar semmiféle kompromisszumot elérni az Asztanában tartott találkozón, és elsősorban arra akarja rávenni Moszkvát, hogy az anyagi költségek növekedése miatt elálljon a függetlenedő területek támogatásától. A Donbassz régió elleni tüzérségi támadások január 11-én kezdődtek újra, azon a napon, amikor Petro Porosenko ukrán államfő Párizsban részt vett a terrorellenes felvonuláson (amin a fentiek miatt nem sok keresnivalója volt) és megbeszéléseket folytatott a nyugati vezetőkkel. Emiatt az is egyértelmű, hogy a kijevi kormány nem önállóan cselekszik, hanem a nyugati vezetők utasítására ágyúzzák szét a lakott településeket.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/kijevnek-harom-oka-van-haboru-azonnali-folytatasara

Izrael együttműködött az al-Nuszra Front terrorszervezettel?

Tavaly év végén jelent meg egy felvétel, és ezzel párhuzamosan egy ENSZ-jelentés, mely szerint Izrael aktívan támogatja a szíriai válságban a mérsékelt ellenzéknek tartott fegyvereseket. Azonban az al-Monitor nevű közel-keleti lap - helyi és ellenzéki forrásokra hivatkozva - most olyan cikket közölt, miszerint Izrael az egyik legismertebb terroristaszervezetnek is komoly segítséget nyújtott.

2014 decemberében jelent meg egy ENSZ-jelentés, amely később az izraeli sajtóban is felbukkant, arról, hogy izraeli kórházakban látják el a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) harcosait. Az ENSZ-megfigyelők több ilyen esetet is leírtak, és jelezték, hogy voltak alkalmak, amikor egészséges milicistákat is láttak Izraelben. Összesen 89 sebesült harcost gyógyítottak a zsidó államban, és gyakran adtak fegyveres kíséretet a mentőknek, akik a sebesülteket a határhoz szállították.

A VICE összefoglalója az izraeli kórházak működéséről:
 

Az UNDOF (az ENSZ Biztonsági Tanácsának speciális szervezete) jelentése kitér arra is, hogy nem csak "egészségügyi ellátást" biztosítottak az FSA-nak, hanem fegyvereket és lőszereket is. Egy június 10-i beszámolóhoz csatolt fényképeken az látható, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái két nagy dobozt nyújtanak át az FSA harcosainak, amelyekben hadianyagok vannak, de a dobozok pontos tartama a mai napig nem ismert.

Az al-Monitor legújabb cikkében azonban nem mást állít, mint azt, hogy Izrael nem csak a mérsékeltnek tartott fegyveres ellenzéket, hanem bizony olyan terrorista szervezeteket is aktív támogatásban részesített, mint az al-Nuszra Front. És ez a segítség nem csak egészségügyi ellátást jelentett, hanem hírszerzési információk átadását és a támadások összehangolását is.

2014 szeptemberében a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) és néhány szélsőséges szervezet közös hadműveletet indított a Golán-fennsík körüli térség elfoglalása érdekében. A csatát megnyerték, és ma ők ellenőrzik a vitatott területet háromnegyedét. Ugyanakkor nem győztek volna az izraeli segítség nélkül - legalábbis ezt állítja Mohamed Kászim ellenzéki aktivista, aki részt vett a hadműveletben.

"A Kúneitra nevű település elfoglalásában jelentős szerepe volt Izraelnek: ő adta át azokat a hírszerzési jelentéseket és felvételeket, amelyek megmutatták a szíriai hadsereg pozíciót és csapatmozgásait. Az izraeli összekötővel Abu Dardá tárgyalt, aki akkoriban az al-Nuszra nevű terrorista szervezet vezetője volt" - nyilatkozta Kászim az újságnak a Skypeon keresztül. Az aktivista több FSA brigádparancsnokra hivatkozott, akik az Izraeli Védelmi Erőktől (IDF) rendszeresen kaptak "naponként frissített információkat" a szíriai hadseregről.

De nem csak ebben merült ki az izraeli támogatás. 2014 szeptemberében az izraeli légierő folyamatos légicsapásokat hajtott végre a Szíriai Arab Hadsereg állásai ellen. Ráadásul szeptember 23-án az izraeli légvédelem lőtte le az egyik szíriai MiG-21-et is, amely meg akarta akadályozni, hogy az izraeli repülők berepüljenek Szíria légterében, és segíthessék a szárazföldön harcoló ellenzékieket. A bombázásokon kívül az IDF kommunikációs berendezésekkel és egészségügyi ellátmányokkal támogatta az FSA-t, és rajta keresztül az al-Nuszra Frontot is.
 

Kászim ezenfelül részletesen beszámolt arról, hogy miképp zajlott/zajlik a fegyveres csoportok egészségügyi ellátása izraeli kórházakban. "Függetlenül attól, hogy civilekről, lázadókról vagy terroristákról van-e szó, az izraeli katonák bárkit elvisznek a Golán-fennsík izraeli részén található tábori kórházakba. Egy járőr vagy egy drón kiszúrja a határon átszivárgó elemeket, majd ha megfelelő a visszaigazolás, mentő megy értük, természetesen az izraeli katonák védelme alatt". Hozzátette azt is, hogy amint rendbe jött az illető, az izraeli hadsereg vagy a hírszerzés megkeresi, és tájékoztatást kér tőle a szír helyzetről.

"Kúneitra település esetében láthattuk, hogy mihez vezet Izrael és a terroristák együttműködése. Valójában azonban már jóval korábban voltak olyan esetek, amikor izraeli fegyverszállítmány érkezett az ellenségnek. Izrael célja egyértelmű: teljesen a kontrollja alá akarja helyezni a Golán-fennsíkot, mégpedig úgy, hogy a nemzetközi közösség elhagyja a térséget" - jelentette ki Rámi al-Hasszán generális, aki a Kúneitra térségben állomásozó szír erők főparancsnoka volt.

"Október 4-én az al-Nuszra nem lett volna képes elfoglalni a Daraa mellett fekvő Tal al-Harát, ha nincs az izraeli támogatás. Ők szervezték meg szinte az egész hadműveletet, mondták meg a terroristáknak, hogy merre menjenek, mikorra időzítsenek és hogyan mozogjanak. Az utasítások arab nyelven érkeztek, és a harcosok folyamatosan értesítették az izraeli hadsereget a fejleményekről" - mondta egy másik aktvista, Gázván al-Húrani. Ő éppen fültanúja volt az izraeli vezetés és az al-Nuszra közötti kommunikációnak Daraa mellett. Korábban itt volt a szíriai hadsereg elektronikus hadviselésre specializálódott ezredének egyik raktára és bázisa, s így a terroristák, miután elfoglalták a bázist, fejlett radar, radarzavaró és rádióeszközökhöz jutottak.

Ezenfelül a település közelében egy korszerű radarberendezés is működött. Nem egészen egy hónappal a Daraa-i offenzíva után, egy újabb ellenzéki hadművelet megindítása előtt előtt izraeli gépek lebombázták az objektumot. 2014 elején új orosz technológiával szerelték fel a szovjet időszakból származó megfigyelőrendszert, s így a szír légvédelem egészen Ciprusig és Szaúd-Arábiáig figyelni tudta a légteret, képes volt még a drónok észlelésére is. Ezért Izrael számára potenciális fenyegetést jelentett a radar, Damaszkusz ugyanis az egész Golán-fennsíkot és az izraeli légteret is ellenőrizte vele, és azonnal értesült mindenfajta mozgásról.

Az al-Monitor szerint Kászim és Huráni (mindkettő természetesen álnév) nagyon félve és folyamatos megszakításokkal számolt be ezekről a dolgokról. Amikor az újság egyik riportere rákérdezett, hogy miért mesélik mindezt el, hisz ezzel nem a "forradalmat" segítik, nagyjából mindketten hasonló választ adtak: "Ez az együttműködés árulás. Tízezrével estek el a harcostársaink, de nem azért, hogy néhányan egy másik ellenségünkkel működjenek együtt. Mi kezdtük a háborút, és mi is fejezzük be, mindenfajta segítség nélkül. Pláne olyanoktól nem kell segítség, akik palesztinokat gyilkolnak és költöztetnek át, miközben országunk egy részét megszállás alatt tartják."

Az eredeti cikk itt olvasható.

Kapcsolódó:
   Lefilmezték, hogyan segíti Izrael a szír felkelőket
   Hezbollah-parancsnokot és forradalmi gárdistákat ölt meg az izraeli légicsapás a Golánon
   Az izraeli légicsapás hullámai Libanonban
   Már tankjai is vannak az al-Kaidának
   Az izraeli légierő ezúttal Szíriában hajtott végre támadást
   Irán és Oroszország erősíti katonai együttműködését
   Irán "megsemmisítő válaszcsapásokkal" fenyegette meg Izraelt

Kína és Oroszország együtt épít hitelminősítő intézetet

Oroszország és Kína közösen épít fel egy új hitelminősítő intézetet, az Univerzális Hitelminősítő Csoportot, ami a nagy nyugati hitelminősítők - Moody's, S&P és Fitch - riválisaként fog működni.
A RusRating igazgatója, Alekszandr Ovcsinnikov szerint az intézet felállítása mostanra végső fázisába ért, és jövő év elején megkezdi működését. Az új intézet magalapítását azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a Fitch és az S&P leminősítette és bóvli kategóriába sorolta Oroszországot, a nyugati befolyási övezetből kicsúszó Törökországgal és Indiával együtt. Mindez láthatóvá tette, hogy a nyugati hitelminősítő intézetek szakmaiságát a politikai elkötelezettség torzítja, és az általuk bejelentett leminősítések független országok elleni gazdasági offenzívákat jelentenek.
Ha a nyugati hatalmak rontani akarják egy ország gazdasági helyzetét, a nagy hitelminősítő intézetek leminősítik a célpont országot, hogy ezzel elzavarják a befektetőket és tőkekiáramlást idézzenek elő az általuk kiszemelt gazdaságban. Mivel a befektetők valós, szakmai alapú ajánlásnak tekintik a hitelminősítő intézetek értékeléseit, ez a módszer máig működik, és a reflexivitás alapján a hitelminősítők munkájának is szakmai visszaigazolást ad, hiszen a célpont országokban a tőkekivonás tényleg rontja a gazdasági helyzetet és a leminősített országok valóban rosszabb befektetési környezetté válnak. Az Univerzális Hitelminősítő Csoport megalapítása a multipolaritás jegyében történik, és ezt a káros folyamatot fogja ellensúlyozni.
Hídfő.net.ru | Univerzális Hitelminősítő Csoport
Az intézet központja Hongkongban lesz, és igen hamar a figyelem középpontjába kerül majd, tekintve, hogy mostanra a szakértők sem tudják teljesen komolyan venni a nyugati hitelminősítők értékeléseit. A nyugati hitelminősítők természetesen mindig a legmagasabb kategóriákba sorolva tartják az amerikai gazdaságot, és ez nem volt másként a 2008-as válság előtt sem, amit nem jeleztek előre, és ezzel megbízhatatlanná váltak a komolyabb nemzetközi befektetők számára. A nyugati hitelminősítő intézetek általában azokat az országokat sorolják bóvli kategóriába, amelyek az amerikai gazdasági gyarmatosítás célpontjai, vagy kicsúsznának az amerikai befolyási övezetből, és így az USA arra törekszik, hogy csökkentse a kérdéses ország gazdasági mozgásterét.
Az Univerzális Hitelminősítő Csoport megalapítása és lokális működésének kezdete 2013 júniusa, amikor a kínai Dagon és az orosz RusRating megállapodást kötött az új hitelminősítő létrehozásáról. Jelenleg a térségi akkreditáció zajlik, az intézet jövőre válhat a nyugat politikai eszközeként működő hitelminősítők globális konkurenciájává.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/kina-es-oroszorszag-egyutt-epit-hitelminosito-intezetet

Nemzetközi repülőtér épülhet Székelyföldön

Egy székelyföldi nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát mutatta be keddi székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény és a hozzá csatolt tanulmány szerint a Hargita repülőtér a Hargita hegység lábainál, a Székelyudvarhelytől mintegy 12 kilométerre fekvő Cekend tetőn épülhetne meg. A megvalósíthatósági tanulmányban szereplő 2500 méter hosszú, 45 méter széles aszfaltozott futópálya Airbus A320-as típusú és ennél kisebb gépek fogadására lenne alkalmas.

A tanulmány elkészítői romániai, magyarországi és más új európai regionális repülőterek adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ha rendelkezésre áll a megfelelő méretű terület, a repülőtéri alap-infrastruktúra mintegy 15 millió eurós költséggel (4,6 milliárd forint) megépíthető.

A fejlődéshez szükséges a repülőtér

Szász Jenő elmondta, hogy a Budapesttől és Bécstől 100-100, Pozsonytól 80 kilométerre lévő Győr-Pér repülőtér számított kiindulópontnak a Hargita repülőtér tanulmányának elkészítéséhez. Úgy vélte, a régió fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos lenne a székelyföldi repülőtér megépítése. A Cekend tető, amelyre a repülőtér épülhetne, egyaránt mintegy 120 kilométerre fekszik a marosvásárhelyi repülőtértől és az épülő Brassó melletti repülőtértől.

„Mi ezt ajándéknak szántuk a székely közösség számára, megvalósítása csak széles körű összefogással képzelhető el” – mondta a tanulmányról Szász Jenő.

Összeköttetés Székelyföld és Budapest között

A tanulmányt egy héttel azt követően mutatta be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, hogy a Hargita Megyei Tanács is közzétette a megyei repülőtér-fejlesztési koncepcióját. A megyei önkormányzat a Csíkszereda szomszédságában fekvő Csíkcsicsó melletti füves repülőteret fejlesztené olyan légi kikötővé, amely összeköttetést teremthetne kis repülőgépek számára a Székelyföld és Budapest között. A megyei önkormányzat által elképzelt fejlesztési program első szakaszában 1,2 kilométer hosszú, 25 méter széles futópálya épülne.

A Hargita megyei önkormányzat keddi közleményében tudatta, hogy a fejlesztési koncepció közvitája után a Hargita megyei közgyűlés hoz határozatot a repülőtér-fejlesztésről. A közlemény szerint a megyei önkormányzat korábban a Cekend tetői és a gyergyószárhegyi repülőtér létesítéssel is foglalkozott.

„Egymást erősítő elképzelésekre van szükség, a megyei tanács pedig ezek mellé áll, mert nem szeretnénk ölbe tett kézzel ülni addig, amíg Székelyföldet autópályák keresztezik, hiszen ez egyelőre távoli álom. Egy repülőtér megvalósítása viszont hamarabb valósággá válhat, ha van rá kellő akarat” – idézte a közlemény Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét.
TurizmusOnline


Kezdődik az aradi reptér bővítése


Az aradi reptér bővítését elnyerő cég az utolsó engedélyeket is megkapta, így kezdődhetnek a munkálatok.
TurizmusOnline

A történelem ismétli önmagát!

1945 év elején lebombázta Amerika és Anglia Drezdát, Hamburgot, és még néhány német várost - ekkor már feleslegesen. Csak Drezdában volt legalább 100 ezer polgári áldozat, mert a környékről odamenekültek a lakosok, azt hitték, hogy a történelmi gyöngyszemet nem fogja bombázni a művelt Nyugat..., és porig bombázta. Egyetlen bomba sem jutott viszont a vasúti sínekre, ahol még mentek befelé a szerelvények a zsidókkal a munkatáborokba. Ezért is a jelenleg itt és most élő magyar társadalom a felelős. Ezt bevállalta a terhünkre a köztársasági elnök és a Terror Háza jól tájékozott történész (többszörös milliárdos) igazgatója.
Most az Iszlám Állam naponta cirka 50 tankerral szállítja az olajat a török-szír határra, és adja el fél áron vagy fegyverért a "kereskedőknek", akik sok esetben uniós országokból érkeznek. Egyetlen egyszer kellene őket lebombázni, és vége lenne ennek a rendkívül erkölcstelen gazemberségnek! Elég régóta zavartalanul hagyják rabolni és gyilkolni az Iszlám Államot a munkáltatóik! Felelős megint a most és itt élő magyar társadalom lesz? Volt már amerikai, NATO és uniós összejövetel is annak érdekében, hogy az Iszlám Államot ellehetetlenítsék, és nem történik semmi. Illetve annyi, hogy az összejövetel óta egyre szaporodik a létszámuk és egyre korszerűbb fegyvereik vannak.

A gyilkológépekként működő Iszlám Állam meggyilkolt, lefejezett áldozataiért nem vonulnak fel a világ vezetői Párizs utcáin, és a vásárlóik között uniós országok érdekeltségei is megtalálhatók... Így aztán az üzlet valószínűleg sokáig fog még virágozni, és sok autótulajdonos fog örülni az olcsó benzinnek. A nem Amerika-barát olajkitermelő országok pedig tönkremennek. Ilyen például Irán, Oroszország vagy Venezuela. Új iszlám alakulatok ütötték fel a fejüket Afrikában is, és a terjedésüket már vagy sikerül megállítani, vagy nem!
SVPSZ

Kapcsolódó:
Ezer fok égette Drezdát
1945. február 13-15. : az angol-amerikai légierő terrorbombázása Drezda polgárai ellen
Syria: More Brits in terror group
Ki küldte Auschwitzbe a 460.000 zsidót Magyarországról?

Magyarország: épül a nyomoralapú társadalom modellje?

Bár úgy tűnt, megszűnik a Tárki által a rendszerváltás óta minden második évben megjelentett Társadalmi Riport, mégis sikerült kiadni a legfrissebb részt, a Társadalmi Riport 2014-et. Az 1990 óta folyamatosan végzett kutatásokra a kormány már a 2012-ben sem adott forrásokat, de egy német alapítvány segítségével még sikerült folytatni a sorozatot. Végül magánadományok segítségével készült el a 2014-es riport.
Ez már önmagában is vérlázító, annak tudatában pedig különösen, hogy mennyire értelmetlenül és korrupt módon költi el a kormány adóforintjainkat. A tényekre alapozott politikacsinálás visszaszorítása és a független társadalomtudományi kutatások megfojtásának szándéka is jól mutatja a hazai viszonyokat.
A kutatások alapján az derül ki, hogy komoly egzisztenciális válság van kibontakozóban Magyarországon. Egyre jobban marad le Magyarország régiós versenytársaitól jövedelemszintben és szegénységi arányban. A társadalom szerkezete pedig egy fenék nehéz piramishoz kezd hasonlítani. A szakképzetlenek aránya nő, miközben a felső középosztály egyre szűkül.
1_5.jpg

A magyar háztartások jövedelme és fogyasztása nemzetközi összehasonlításban
Elég beszédes grafikon az alábbi. Látható, hogy a visegrádi országokhoz képest hátrább csúsztunk a vizsgált időszakban, és relatív pozíciónk sem változott Ausztriához képest. 2003-ban a háztartások egy főre jutó bruttó jövedelmének tekintetében Szlovákia és Lengyelország még mögöttünk állt: a leglátványosabban fejlődő szlovákok 2007-ben előztek le minket, a lengyelek két évvel később.
2003-ban a magyar jövedelemszint 1500 euróval volt magasabb a szlováknál, 2012-ben 1900 euróval alacsonyabb annál. Ez a mutató 2003-ban  osztrákénak 51, 2012-ben pedig 52 százaléka volt, így érdemben az osztrák jövedelemszinthez sem közeledtünk.
1_6.png
Szegénység alakulása nemzetközi összehasonlításban
A következő grafikon a szegénység alakulásával foglalkozik. A magyar mutató 2005 és 2008 között csökkent, majd jelentős növekedésnek indult: magasan "vezet" a visegrádi országokhoz képest. 2013-ban Csehországban a szegénységi mutató 14,6 százalék volt, ami 18,9 százalékponttal alacsonyabb a magyarénál.
Szembetűnő, hogy a visegrádi országok közül csak Magyarországon emelkedett a szegények aránya, a többi ország képes volt gátat szabni a szegénység növekedésének, sőt sikerült csökkenteni a szegények számát (legnagyobb mértékben a lengyeleknél (19,5), majd a szlovákoknál (12,2) és végül a cseheknél 5 százalékponttal).
Szegénységgel és társadalmi kirekesztéssel veszélyeztetett háztartás jelentése:  3 elemű komplex indikátor. Tartalma:
Jövedelmi szegénység: érintettek a szegénységi küszöb alatt élnek
Súlyos anyagi depriváció: 4 tétel hiányzik egy kilencelemű listáról amely az anyagi javakat és lehetőségeket méri.
Alacsony munkaintenzitású háztartás: ott élő munkaképes korú felnőttek munkával töltött ideje kevesebb mint egyötöde a lehetséges munkával töltött időnek.
Sőt, a kép még ennél is borúsabb. Bár 2005 és 2008 között csökkent a veszélyeztetett háztartások száma, 2009 óta viszont nálunk a legtöbb a szegénységgel és társadalmi kirekesztéssel veszélyeztetett háztartás az egész Európai Unióban. A régióban minden ország mérsékelte ennek a csoportnak az arányát, miközben Magyarországon nőtt a veszélyeztettek aránya.
2_4.png
Vásárlóerő és a váratlan kiadások
Ide kívánkozik egy korábbi blogunkból egy másik ábra is. Vásárlóerőben és a váratlan kiadásokra jutó források tekintetében sem állunk túl jól. Az Eurostat alapján a legrosszabb adattal rendelkezünk a váratlan kiadásokkal kapcsolatban:  a teljes népesség több mint 74 százaléka nem rendelkezik megtakarítással (az uniós átlag 40 százalék).
A vásárlóerő pedig a visegrádi négyek közül szintúgy az utolsó. A most csatlakozott Horvátországgal egy szinten található. Az uniós vásárlóerő átlagának mindössze a felét teszi ki a magyar adat.
pps_vs_savings1.png
Bővülő középosztály helyett szétszakadó társadalom
Jól mutatja a társadalom szétszakadását a magyar társadalom osztályszerkezetét ábrázoló egyre inkább fenék nehézzé váló piramis. A kormányzat által korábban hangoztatott cél, az alulról nyitott, széles középosztály helyett polarizációt figyelhetünk meg a társadalom felső és alsóbb rétegei között.
A válság óta a szegénységben élők száma folyamatosan emelkedett Magyarországon, 2010-2014 között pedig tovább romlott a helyzet. Ez egyszerűen azzal magyarázható, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája egyáltalán nem kedvezett a szegénységben élőknek, sőt, az adóátalakítások és a megszorítások inkább őket érintették negatívan, mint a felső tizedet.
3_5.png
Közfoglaltoztatás
Nem titok, hogy a közmunkaprogram leginkább az alacsony iskolai végzettségűeknek jelenthet mentőövet, a közmunkások ötven százaléka ebből a körből kerül ki. Sokatmondó adat, hogy a közfoglalkoztatás utáni fél évben az esetek kilencven százalékában nem tud a volt közfoglalkoztatott visszailleszkedni az elsődleges munkaerőpiacra.
A közmunka egyértelműen nem jelent megoldást a leginkább sérülékeny alsóbb társadalmi osztályok számára, hiszen a fizetésük még a létminimum összegét sem éri el. Fenntartása ráadásul közpénzből történik, így tulajdonképpen még mindig a többi munkavállaló tartja el az adójából a közmunkásokat, akiknek foglalkoztatását relatív drágán oldja meg az állam.
A 2014-es Társadalmi Riportról alább látható egy közel félórás összefoglaló videó, a kötet tanulmányai pedig letölthetőek a Tárki honlapjáról.

TényTár

Franciaország hivatalos magyarázatot kell adjon a szerződésszegésre (Felesleges kérni a kétszínűektől, ha Párizst lerombolnák, akkor is késő lenne megállítani a megtervezettet)

Oroszország felszólította a francia védelmi minisztériumot, hogy adjon hivatalos magyarázatot a Misztral-szerződés feltételei nem-teljesítésének okára. A Szövetségi Haditechnikai Együttműködések Hivatala arra kéri a francia védelmi minisztérium külföldi fegyverexportért felelős ügynökségét, hogy hivatalosan indokolja meg a szerződésszegés okát. Az orosz hivatal magyarázata szerint Oroszország nem tekinti viszonyítási alapnak egy politikus szóbeli nyilatkozatát, akkor sem, ha egy államfő teszi azt (Francois Hollande mindenféle politikai magyarázattal indokolta a szerződésszegést). A Szövetségi Haditechnikai Együttműködések Hivatalának képviselője szerint Franciaországnak van ideje hivatalosan megindokolni a szerződésszegést, ameddig döntés nem születik arról, hogy várjanak még a francia félre, vagy bíróság elé tárják az ügyet.
Hídfő.net.ru | Misztral
Az 1,2 milliárd dollár értékű szerződést a francia DCNS és az orosz Roszoboronexport vállalatok írták alá 2011-ben, és ez lett volna az eddigi legnagyobb haditechnikai együttműködés a két ország közt. Franciaország az első Misztral típusú helikopter-hordozó hajót, a Vlagyivosztokot 2014 novemberében kellett volna átadja a megrendelőnek, amit az Egyesült Államok politikai nyomására nem tett meg. Francois Hollande az ukrán helyzettel indokolta a szerződésszegést egy szóbeli nyilatkozatban, amit - mint az orosz fél is rámutatott - nem lehet viszonyítási alapnak tekinteni, különösen nem egy érvényben lévő államközi szerződés kapcsán.
A francia kormány amiatt halasztotta el az első hajó átadását, mert az Egyesült Államok utasította a NATO főtitkárát, Jens Stoltenberget, hogy tegyen hivatalos ajánlatot Franciaországnak a hajók felvásárlására vonatkozóan, amit a főtitkár meg is tett. Az USA politikai nyomására a francia kormány ugyan nem mer egyértelmű nemet mondani a megrendelőnek, de az átadást elhalasztották, és további időhúzásra törekszenek.
A francia kormányt vélhetően azzal a magyarázattal látták el a hajókat felvásárolni akaró amerikaiak, hogy mostanra Oroszországban bekövetkezik valamiféle gazdasági összeomlás, és politikai pozíciói is gyengülnek, így Párizs megteheti, hogy nem tartja be a szerződés feltételeit. Ez az összeomlás azonban nem következett be. Egy finn közgazdász, Jon Hellevig nemrég kifejtette, hogy az amerikai kormány döntéshozói torz képpel rendelkeznek az orosz gazdaságról, és az Obama-adminisztráció vélhetően dezinformációk alapján hoz döntéseket az Oroszország ellen irányuló gazdasági nyomásgyakorlásról.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/14/franciaorszag-hivatalos-magyarazatot-kell-adjon-szerzodesszegesre

Donbassz

Felemásan zajlik a donbasszi háború. Valcman latorhadai válogatás nélkül lövik a lakott településeket, míg a népköztársasági erők meglehetős hatékonysággal-de még általuk is bevallottan-visszafogott ütemben irtják a kártevőket.
busz
Avgyejevkából a brigantitüzérség kazettás bombákat lőtt tegnap késő este Donyeck vasúti pályaudvarára. A késő esti időpontnak “köszönhetően CSAK” hat polgári áldozata lett a terrornak. Nincs kímélve a város “Kujbisev” és “Lenin” lakókerülete sem.
A város repülőteréről az irányítótorony megsemmisítését követően megkezdődött az addig ott MEGTŰRT martalócok kiszorítása. Egész éjjel hajszolták őket a milicisták. Rengeteg lator harapott fűbe már idáig is.
Gorlovka a szokásos ostromokat éli át. Mára virradóan is “Grad”-tüzet kapott a város, de szerencsére emberéleteket most nem követelt.
Nyikisinónál “valami készül”! A völgybe bezárt latrokat a mára virradó éjszaka folyamatosan aknavetőzte a milicia. Amennyiben ez a bűnbanda felszámolódik, a gyjebalcsevoi katlan legmélyebb erői lesznek likvidálva, és ezt követően védtelen marad Nyalókakirálynak a térségbe beékelődött latorhadának háta.
Az éjszaka a milicia Nyikisinonál két milicista elestéről számolt be.
Peszki bűnbabdáinak tüzérsége a mára virradó éjszaka már csak “csökkentett üzemmódban” voltak képesek működni. Veszteségeik igen magasak, és mostmár tüzérségi ellencsapások is kaszálnak közöttük.
(Орловка)Orlovka, (Чернухино)Csjernuhino, és a (Бахмутка)Bahmutka-szakaszra települt népköztársasági tüzérségi ütegek is aktivizálták magukat.
Kijev kétségbeesetten vádolja a tegnapi Volnovaha melletti véres autóbusz elleni támadás elkövetésével a népfelkelőket. A terrort az ENSZ BT is kapásból elítélte. Kiderült viszont, hogy a népköztársaságiaknak FIZIKAILAG NEM VOLT LEHETŐSÉGÜK a rémtett elövetésére. Szakértői vélemények szerint egy út melletti, fára szerelt távirányítású bombával hajtották végre a mészárlást a Mariupoll-Volnovaha között közlekedő busz ellen. Se az előtt, sem az után semmiféle tüzérségi tevékenység nem volt a környéken.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/14/donbassz-5/

Amikor az állami diktatúra és a terrorizmus kéz a kézben jár

World-leaders-march
A Charlie Hebdo elleni támadás idején egy fontos projekt befejezésén dolgoztam és mivel igen sok cikk jelent már meg az oldalon arról, hogy miként használja az elit a különböző katasztrófákat és terrorista eseményeket a világkormány előkészítésére, legyenek azok megrendezettek vagy sem, valamint, hogy ezek megjelenése egyre gyakoribb lesz és nemcsak az Egyesült Államokat, de Európát és érinteni fogják, eltökéltem, hogy figyelmemet a projekt befejezésére összpontosítom.
Bizonyára sokan olvasták vagy hallották a hírekben, hogy még a szaúdi király is az európai célpontok ellen tervezett támadásokra figyelmeztetett, az ISIS pedig kifejezetten francia és amerikai állampolgárok elleni merényletekkel fenyegetett.
Sajnos ezek alapján a párizsi támadás nem mondható meglepőnek és az sem kétséges, hogy nem ez volt utolsó ilyen eset. A fővonalas hírekben az eset kapcsán kialakuló „megoldásokat” és a február 18-ra összehívott globális biztonsági csúcsról szóló híreket olvasva azonban ideje volt tollat ragadni és rámutatni a geopolitikát átható elmebajra.
A politikai elit által használt nyelvezetet figyelembe véve a globális biztonsági csúcs mögött sokkal több rejlik az iszlám terrorizmus elleni harcnál. Félretéve a tényt, hogy az Iszlám Államot az amerikai kormány hozta létre Szíria destabilizálására, valamint, hogy Szaúdi-Arábia nyíltan pénzel bizonyos, az Iszlám Államhoz köthető szír terrorista frakciókat, rá kell jönnünk, hogy eredetétől függetlenül, a terrorszervezet puszta létezése is ürügyként szolgál a polgári szabadságjogok felszámolására és a szükségállapothoz hasonló helyzet megteremtésére az óceán mindkét partján.
A Reuters tudósítását olvasva az embernek nem szükséges túlságosan megerőltetnie magát, hogy a sorok között megtalálja az üzenetet.
Először is a csúcs nem feltétlenül az „iszlám terrorizmusra” összpontosít. Magát a kifejezést alig említik. A politikai szószólók nyelvezetet váltottak és inkább a „szélsőségességre” fektetik a hangsúlyt, amely jóval kiterjedtebb következményekkel jár majd. Bár a hatalom a „terrorista” címkét is igen szabadon függeszti fel ellenségeire, a „szélsőséges” kifejezés sokkal szélesebb fedezéket biztosít a kormányok számára a politikai ellenfelekkel szemben. Terroristának általában azt nevezik, aki félelmet próbál teremteni a lakosság körében egy viszonylag nagyobb kaliberű támadás kezdeményezésével vagy legalábbis annak kitervelésével. A „szélsőséges” címkét ugyanakkor szinte bárkire ráragaszthatják, aki az aktuális hatalommal ellentétes véleményen áll vagy olyan kezdeményezéseket támogat, ami ellentétben áll a fővonalas gondolkozással. Az amerikai főügyész se a „terrorizmus” se a „dzsihádista” szavakat nem használta a csúcs bejelentésekor:
„Valamennyi szövetségesünket szeretnénk összehívni, hogy megbeszéljük, miként ellensúlyozhatjuk a világban jelenlévő erőszakos szélsőségességet…”
A „hivatalos” szóhasználatban az „erőszak” egyaránt jelenthet elképzeléseket és tetteket. A lényeg, hogy a megfogalmazásban történt változás nem véletlen, célja pedig, hogy a lakosság minél több célcsoportot tekintsen ellenségének és ne csupán a radikális iszlámra összpontosítson. A terrorizmus remek ürügyet szolgáltat a hatalom számára, hogy bárki és mindenki ellen hadat üzenhessen. Ne feledjük, a fővonalas média, a nemzetbiztonság és számos rendőrállami intézmény az alkotmányvédőket is előszeretettel nevezi „szélsőségesnek”. Vajon elképzelhetetlen, hogy hamarosan a szabadságban hívőket is bűnrészességgel vádolják?
A hurok pedig szorul. Az EU egy Utas-nyilvántartási adatállomány létrehozását tárgyalja, ami nem egyéb, mint egy központi adatbázis, amiben minden uniós állampolgár benne van. Azt gondolod, hogy a repüléstilalmi listák aggasztóak? Mit szólnál, ha a tilalom az internetes hozzászólásaid, Facebook üzeneteid vagy blog bejegyzéseid alapján kerülne meghatározásra, mégpedig társadalmilag teljesen elfogadott intézkedésként? Mit szólnál, ha minden úti célod rögzítésre kerülne, majd a rendelkezésre álló adatok alapján egy dohos szobában ülő bürokrata (vagy esetleg egy algoritmus) döntené el, hogy gyanús vagy-e vagy sem? A jelek szerint a francia illetékeseknek tetszik az elképzelés és látva a vezetők által hangoztatott „politikai egységet”, tartani lehet attól, hogy a biztonsági csúcson elfogadásra kerülő intézkedéseket sok más ország is importálni fogja.
A Reuters cikkéből:
Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter az európai belügyminiszterek találkozóját követően elmondta, hogy a dzsihádista támadások meghiúsítása érdekében szükséges az együttműködés erősítése.
„Valamennyien egyetértünk, hogy bizonyos utazókra, objektív kritériumok alapján és az alapvető szabadságjogok figyelembevételével, de szigorúbb ellenőrzést kell bevezetnünk, persze anélkül, hogy ezzel fennakadást okoznánk a határokon átívelő mozgásban,” mondta.
Elmondta, hogy Európában sürgősen életbe kell léptetni az Utas-nyilvántartási adatállományt (PNR), ami lehetővé tenné az utazókkal kapcsolatos adatok gyors megosztását a tagállamok között.
„Meg vagyunk győződve arról, hogy erre az eszközre szükségünk van annak érdekében, hogy nyomon követhessük azokat, akik terrorista irányító központok felé veszik az irányt, vagy onnan érkeznek,” mondta, hozzátéve, hogy az adatbázis a súlyos bűnözés elleni harcban is jól jöhet.
Sajnos az utazás miatt kell legkevésbé aggódnunk. Az elit elsődleges célja jelenleg a szólás szabadsága (amit a francia támadás révén a szólás szabadságára hivatkozva is korlátoznak) és félreérthetetlenül kijelentették, hogy az Internetet tekintik az egyik elsőszámú veszélyforrásnak, az egyik legősibb taktikával racionalizálva a diktatúrát: Szabadság vagy biztonság? Válasszatok!
A francia vezetés szerint bár a szólás szabadsága fontos, szükségszerű bizonyos „kivételeket” tenni a szélsőséges nézetek korlátozására:
Cazeneuve szerint szükséges, hogy az Internet továbbra is a szólásszabadság platformja maradhasson, Európának azonban fel kell vennie a harcot a webes visszaélésekkel, hogy azt ne használhassák a gyűlöletbeszéd vagy antiszemita üzenetek terjesztésére, illetve sebezhető fiatalok erőszakos tettekre történő toborzására.
„Szorosabb együttműködésre van szükség az internetes cégek között, hogy megkönnyítsük az ilyen események jelentését és minden olyan tartalom eltávolítását, ami védi vagy támogatja az erőszakot és a gyűlöletet,” mondta.
Ki dönti el, hogy mi számít „a terrorizmus védelmének”? Ki az a jóságos és bölcs uralkodó, aki eldönti, hogy mit mondhatunk ki és mit nem? Vajon ez a vezér igazságos lesz vagy inkább a hatalom iránt kritikus weboldalak támadására használja majd a cenzúrát? Milyen következményekkel járna egy ilyen jogi precedens?
Vajon mennyi idő alatt jutnánk el addig, hogy az olyan weboldalak, mint amit éppen olvasol, felkerüljenek a „szélsőségesek” listájára? Mennyi idő alatt válna a szabadság védelme gyűlöletbeszéddé?
Látva, hogy néhány nappal a szólás szabadsága mellett szervezett felvonulás után 54 embert tartóztattak le a Charlie Hebdo elleni merénylet szempontjából „sértő megnyilvánulás” miatt, valószínűleg nem sokáig.
A Fehérház már most is arra figyelmeztet, hogy a terroristák alvó sejteket aktiváltak az Egyesült Államokban:
„Azt gondolom, hogy ez éberségre ad okot, illetve arra, hogy biztosítsuk a nemzetvédelmi és titkosszolgálati szervek kellő finanszírozását és az együttműködést a többi titkosszolgálattal, legyen az brit, francia vagy német.
A franciák pedig jók ebben, ahogy a brittek és a németek is. Tehát aktívabbak lehetünk azokon a területeken, amelyek segítenek a terroristák megtalálásában és annak nyomon követésében, hogy kikkel kommunikálnak.” (CNN)
Úgy érti, hogy a legújabb események és az általuk generált, mára állandósultnak tűnő félelem eredményeként nincs szükség megindokolni a megfigyelés szükségességét.
Természetesen az is csupán idő kérdése, hogy a válaszlépések között mikor jelenik meg a katonaság bevetése, ahogyan az Franciaországban már megtörtént. Egyetlen erőszakos támadás 10 000 francia katona és 5000 különlegesen felfegyverzett rendőr bevetését eredményezte francia földön.
Néhány napja sok millió francia menetelt szolidaritásból, de milyen megoldás mellett? Még többet akarnak abból a kormányból, amelyik a problémát előidézte? Még több központosított hatalmat akarnak? A biztonsági erők globalizációját? Most, hogy megásták a sírjukat, valószínűleg bele is kell feküdniük…
Forrás: alt-market.com
http://idokjelei.hu/2015/01/amikor-az-allami-diktatura-es-a-terrorizmus-kez-a-kezben-jar/

Charlie-biznisz

Álláspont. Kérem, ne kapjanak a szívükhöz a címet olvasva. Eszemben sincs emberek halálán humorizálni, életek értékét relativizálni.
A Charlie Hebdo munkatársainak halála, az azt követő két újabb terrortámadás embertelen, elfogadhatatlan és nem maradhat következmények nélkül. A franciaországi dráma megbocsáthatatlan, még élő bűnöseinek is felelniük kell. Ez vitathatatlan.
De talán ezért ne bombázzuk porrá Szíriát, ne szórjuk meg Iránt atommal, és ne keressünk iszlamista terroristákat Észak-Koreában sem. Sőt, az sem megoldás, ha találunk egy megfelelően elmaradott, légvédelemmel nem rendelkező kis mikronéziai szigetet, és azt gyorsan felszabadítjuk a terroristák uralma alól.
Ezt egyszer már az Amerikai Egyesült Államok eljátszotta szeptember 11. után. Világos, hogy az európai biztonsági és hadiipari biznisznek is élnie kell valamiből, de a gazdasági válságból való kilábalásnak talán vannak más útjai is.
Megrendítő és felemelő volt, amikor vasárnap Párizsban bő másfél millió ember vonult fel, politikusok pártlogótól és nemzetiségtől függetlenül álltak ki a gonosszal szemben. Barack Obama speciel nem ért rá, sőt az ukrajnai terrorellenes hadműveleteket – tudják, amikor kijevi kormánycsapatok bőszen ágyúzzák saját országuk lakosságát orosz beszivárgókat keresve – felügyelő alelnöke, Joe Biden sem tudott elszabadulni egy elhúzódott kártyapartiról. John Kerry külügyminisztert sem tudták elérni telefonon, mert éppen valahol békét teremtett, az európai történelem mély ismerője, John McCain arizonai szenátor pedig nyilván Adolf nevű kedvenc pulykáját szoktatta demokráciára. Így a terrorista-ellenes meneten a világ „első számú demokráciáját” csak az Egyesült Államok párizsi nagykövete képviselte. Negyvennégy állam- és kormányfő mellett. De ez a történet most nem a tengerentúli ízlésvilágról, még csak nem is a Fehér Ház rágógumi-eleganciájáról szól. Inkább arról, hogy a „művelt Európa” kezdi elkövetni ugyanazokat a hibákat, amelyekért mostanában oly bőszen ítélte el Washingtont.
Egyelőre még nem küldtünk csapatokat sehova, de a védelmi kiadásokat már növelni kell. Miképp akadályozhatta volna meg még egy helikopterhordozó anyahajó a párizsi rémálmot? Nos, aki csak a témát felveti, az aljas hazaáruló. A biztonságra költeni kell! S a pályaudvarokon és repülőtereken túl mostantól a gyorséttermek budijába is kell fémdetektor. A könyvtárból csak ujjlenyomat-olvasás után vehető ki könyv, ha valami Dosztojevszkijt kérsz – ez valami orosz, ráadásul valami terroristáról is írt talán? –, irány az elkülönítő tábor. Inkább kilencvenkilenc ártatlan rohadjon meg, mint egy bűnös megússza – ez a módszer amúgy Guantánamón is nagyszerűen bevált, az Iszlám Állam vezérét onnan engedték szabadon.
Plántáljunk a társadalomba félelmet! Vonuljunk fel nap mint nap szebbnél szebb transzparensek alatt, annak a média is örül, a választó meg nem fikázza a költségvetést. Volt a peace-es pólónak is infrastruktúrája, most itt van a Charlie-biznisz.
S e nagyszerű összefogás, pártpénztárakon túlmutató összeborulás, tengerentúlról importált demokrata franchise parti elfeledteti azt, hogy alapvetően a bajok eredetét idehaza kell keresni.
A kényelmes Nyugat a hetvenes évektől elkezdte beengedni a „barbárokat”. Tudják, kicsit olyan volt ez, mint amikor anno az elkényelmesedett római polgár rabszolgájának sem volt kedve naponta gyaloghintót cipelni. Esetünkben jugoszláv lett a pincér, török vagy kurd a sarki büfés, a bécsi taxishoz pedig szótár kellett annak is, akinek Mariahilf kerületében snóblizott az öregapja is. Franciaországba történelmi hagyományai miatt az arab világból érkeztek muzulmán milliók.
Amíg volt pénz, addig volt kulturális sokszínűség. Kebab, mecset, trendi csador Guccival vadítva, hazai szerető külföldi akcentussal.
A „civilizált” Nyugat urai hátradőltek: olyan nagyszerűen kéjelgő érzés volt ennyire demokratának és elfogadónak lenni. Aki kiejtette az asszimiláció szót, vagy azt, hogy ebből egyszer baj lesz, az mocskos náci, fasiszta, gyermekgyilkos emberfaló.
Aztán jött a válság. És ez a nagyszerű liberális hurrátársadalom összeomlott. Az addig trendire kedvelt bevándorló pária lett, aki elveszi előlem a munkát. Az addig buli után külvárosba kiautózva kilószámra evett kebab „mocskos arab kajává”, az addigi érdekes müezzin hangja pedig idegesítően hangzavaróvá vált. Ez volt a „civilizáció” válasza, most gondoljanak bele, miképp reagáltak a másik oldal irányába a „barbárok”? Pénz nélkül, lehetőség nélkül, a „sokszínűség báját” elveszítve meglepő, hogy ennyien tébolyodnak meg?
Mi a megoldás? Senki sem orákulum. De az talán biztos, hogy először odahaza kell a helyzetet rendezni az ott lévőkkel, és nem valami hamis áldemokratizmusra esküdve továbbra is átölelni mindenkit, aki csak pénzért jön hozzád. A pénz üzlet. Európába nem kell újabb munkaerő. Délen tíz fiatalból nyolc munka nélkül van. Nekik adjunk munkát, és ne teremtsünk újabb konkurenciát.
Cinikus ez? Persze. Mert valóban sokkal felemelőbb egy újabb „keresztes háború”? Üzletileg persze az is megéri, egyeseknek.
(Máté T. Gyula)
Bal-Rad komm: Mindennel együtt is hamarosan bekövetkezhet a “fejlett Nyugaton” a Kelet és Közép-Európából érkezett vendégmunkásokkal szembeni ellenszenv! Vannak erre jelek bőven! Hiszen a hódoltságok csak rövid időre csillapították a hódítók vágyait. Az európai hódoltságokból érkezők felélik a hódítók szociális alapjait, ELVESZIK A MUNKÁT A SZORGOS HELYIEKTŐL! Szóval, csak bajt okoznak. Úgyhogy jobb lesz, ha HAZAMENNEK! Kifosztott, lerabolt hazájukba. Ahol jó pénzért még megkaphatják a hódítók szemetét.
És hogy ne sírjon a szájuk, hogy legyen nevetni okuk-olvashatják a Charlie Hebdot!
Aki meg nem akar éhen dögleni, beállhat a hadba. Annak is az első vonalbeli alakulataiba. Amelyik megvívja majd az Új Keresztes Háborút.