Kercs, Kijev, Washington, 2022. október 8. szombat (MB)

Szombatra virradóra, közép-európai idő szerint 3 órakor terrortámadást intéztek a Krím-félszigetet Oroszország többi részével összekötő kercsi híd ellen. A Kercsi-szoroson átívelő hidat kamionba rejtett pokolgéppel felrobbantották, a híd egy része a tengerbe zuhant, egy hídon áthaladó tehervonat hét olajtartálya kigyulladt – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

A terrortámadást az ukrán elnöki hivatal igazolta. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója kijelentette: „A krími híd a kezdet. El kell pusztítani mindent, ami törvénytelen, és az orosz megszállás része”.

Moszkvai források szerint a terrorakciónak nincs halálos áldozata. A félsziget és Krasznodar közti összeköttetést szombattól kompokkal bonyolítják le. A tengerbe zuhant hídrész nem akadályozza a hajóforgalmat a kercsi szoroson, mert a hajóút a híd más pillérei között húzódik. Putyin elnök vizsgálóbizottság felállítását rendelte el a támadás körülményeinek kivizsgálására.

A Newsweek Ukrajnával kapcsolatos politikájának azonnali megváltoztatására szólította fel Biden amerikai elnököt. Az amerikai hetilap szerkesztője, Josh Hammer a lap legfrissebb számában értelmetlennek, szamárságnak, céltalannak, és az amerikai érdekekkel ellentétesnek nevezi Washington kijevi rezsimnek nyújtott támogatását, hogy visszaszerezzen minden arasznyi földet, melyen sokféle etnikumú ember él, tekintet nélkül arra, hogy ők mit akarnak, s mi az ára a területek visszahódításának. „Washingtonnak deeszkalációra, önmérsékletre és békére kellene törekednie Ukrajnában. Ennek érdekében Bidennek tudomásul kell vennie a valóságot, és azonnal felül kell vizsgálnia stratégiáját” – írja. Hammer azt ajánlja, hogy a NATO véglegesen mondjon le Ukrajna integrálásáról soraiba, az USA pedig ne húzzon ujjat a világ leghatalmasabb nukleáris arzenáljával rendelkező Oroszországgal.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2022/10/07/oroszorszag-nelkul-nincs-tartos-beke-europaban-tudositas/

A közúti híd két szakasza összeomlott, de a hírek szerint a Krímből a Krasznodari régióba vezető sáv sértetlen maradt. A híd közúti és vasúti részein a forgalom szünetel.

Az orosz külügyi szóvivő azt mondta az ukrán elnöki hivatal reagálásáról a robbantásra, hogy „rávilágít a kijevi rezsim terrorista jellegére”.+++

Magyar Békekör/Wordpress

Washington és Kijev nem feledkezik meg Moszkva figyelmeztetéseiről, hogy Ukrajna fizetni fog az orosz területre, különösen a Krím hídra irányuló támadásokért. Úgy tűnik, hogy az orosz fél jelenleg felméri a károkat. Az orosz válasz még várat magára.

Bővebben: https://southfront.org/crimean-bridge-opened-for-cars-official-reason-of-explosion-aroused-suspicions/