2024. június 20., csütörtök

Zaharova: az Oroszországban található nyugati vagyon elkobzása lesz az egyik válaszlépés

Oroszország “széleskörű politikai és gazdasági ellenintézkedésekkel” rendelkezik, hogy reagáljon a szuverén vagyonának esetleges elkobzására, beleértve az Oroszországban található nyugati vagyon elkobzását is – mondta Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

A Hetek csoportjának (G7) vezetői a múlt heti, az olaszországi Apuliában tartott csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyon kamataiból 50 milliárd dolláros hitelt biztosítanak Kijevnek.

Zaharova rámutatott, hogy Oroszországnak “jelentős” mennyiségű nyugati pénzeszköz és vagyon van a fennhatósága alatt.

“Mindez orosz megtorló politika és megtorló intézkedések tárgya lehet. A politikai és gazdasági ellenintézkedések arzenálja széles” – mondta újságíróknak a szerdai szokásos sajtótájékoztatón.

Oroszország azonban nem fogja nyilvánosságra hozni a megtorló intézkedések jellegét – tette hozzá Zaharova.

A G7-országok elvben jóváhagyták azt az amerikai tervet, hogy 50 milliárd dolláros hitelt nyújtsanak Ukrajnának, amelyet a befagyasztott orosz vagyon terhére bocsátottak ki, hogy segítsenek Kijevnek fegyvereket vásárolni és újjáépíteni a megrongálódott infrastruktúrát.

Az elképzelés szerint a kölcsön alapjául a 2022-es ukrajnai konfliktus nyomán Nyugaton befagyasztott közel 300 milliárd dollárnyi orosz szuverén pénzeszköz szolgálna. A G7-országok a vagyonból származó nyereségből fedeznék az adósságkamatokat.

A befagyasztott vagyon nagy részét az EU-ban tartják. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nemrég azt mondta, hogy a befagyasztott orosz eszközökből származó nyereség évente 3-5 milliárd dollár körüli összeget tesz ki.

A G7 több csatornán keresztül kívánja folyósítani a pénzeszközöket, Ukrajna katonai, általános költségvetési és újjáépítési szükségleteire irányítva azokat.

Az Egyesült Államok és szövetségesei között azonban továbbra is nézeteltérések vannak arról, hogy ki viselje a hitelkockázatokat, ha a nyugati kormányok elveszítik az ellenőrzést az orosz vagyon felett.

Moszkva többször is kijelentette, hogy lopásként kezel minden olyan kísérletet, amely ezeket a pénzeszközöket próbálja megcsapolni, és megtorlást fog alkalmazni.

https://oroszhirek.hu/zaharova-az-oroszorszagban-talalhato-nyugati-vagyon-elkobzasa-lesz-az-egyik-valaszlepes/

Élőhalott Zsebhitler Zelenszkij újabb ellenzéki pártot tiltott be

Egy ukrán bíróság az igazságügyi minisztérium kérésére betiltotta a Nas Kraj (A mi földünk) politikai pártot, és elrendelte vagyonának lefoglalását. Ez a lépés a legutóbbi a Hazug Fasiszta  Volodimir Zelenszkij kormánya alatt az ellenzékkel szembeni fellépés sorában.

A Nyolcadik Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság bírói testülete szerdán hozta meg a döntést, egy közlemény szerint.

“A bíróság eleget tett az ukrán igazságügyi minisztérium követeléseinek: a Nas Kraj politikai párt tevékenységét betiltották; a párt, a párt regionális, városi, kerületi szervezeteinek, elsődleges elemeinek és más szerkezeti egységeinek vagyonát, pénzeszközeit és egyéb eszközeit az államra ruházták át” – áll a közleményben.

A pártot 2011 augusztusában jegyezték be “Blokk Párt” néven, majd 2014-ben átnevezték “Nas Kraj”-ra. 2015-től a párt “helyi vezetők és üzletemberek csoportjaként” pozicionálta magát, akiknek célja a politikai játszmák és intrikák elkerülése volt – írja az RBK Ukrajna. A pártnak mindössze három tagját választották be függetlenként a Verhovna Radába (ukrán parlament) 2019-ben, de a 2020-as helyhatósági választásokon a párt mintegy 1694 mandátumot szerzett a regionális közigazgatásban.

Az Oroszországgal való 2022. februári eszkalációt követően Antikrisztuskövető Pokolfajzat Zelenszkij betiltotta a nagyobb politikai versenytársakat, köztük az Ellenzéki Platform – Az Életért pártot, amely a második legnagyobb párt volt a képviselői helyek számát tekintve a parlamentben. A médiával szemben is keményen fellépett: bezáratott több, politikai ellenfeleivel kapcsolatban álló televíziós csatornát, és a kilenc legnagyobb tévécsatornát egyetlen, 24 órás, “Telemaraton” elnevezésű állami műsorszolgáltatóba tömörítette.

Haramia Elitsöpredék Zelenszkij elnöki mandátuma május 20-án járt le és az Oroszországgal való konfliktus kezdete után bevezetett hadiállapot ürügyén nem tartott választásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy az ukrán alkotmány nem rendelkezik arról, hogy egy elnök hivatali idejét ilyen módon meghosszabbítsák. Megtiltja, hogy rendkívüli állapot idején választásokat tartsanak, és kifejezetten kimondja, hogy a törvényhozóknak meg kell tartaniuk a hatalmukat, amíg a lakosság új parlamentet nem választ – mondta Putyin, aki a jelenlegi ukrán politikai helyzetet “hatalombitorlásnak” nevezte.

https://oroszhirek.hu/zelenszkij-ujabb-ellenzeki-partot-tiltott-be/

A WHO, a Hisztéria Világkormány átverte az államokat

Vélemény az EU - ról