2024. június 20., csütörtök

Zaharova: az Oroszországban található nyugati vagyon elkobzása lesz az egyik válaszlépés

Oroszország “széleskörű politikai és gazdasági ellenintézkedésekkel” rendelkezik, hogy reagáljon a szuverén vagyonának esetleges elkobzására, beleértve az Oroszországban található nyugati vagyon elkobzását is – mondta Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

A Hetek csoportjának (G7) vezetői a múlt heti, az olaszországi Apuliában tartott csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyon kamataiból 50 milliárd dolláros hitelt biztosítanak Kijevnek.

Zaharova rámutatott, hogy Oroszországnak “jelentős” mennyiségű nyugati pénzeszköz és vagyon van a fennhatósága alatt.

“Mindez orosz megtorló politika és megtorló intézkedések tárgya lehet. A politikai és gazdasági ellenintézkedések arzenálja széles” – mondta újságíróknak a szerdai szokásos sajtótájékoztatón.

Oroszország azonban nem fogja nyilvánosságra hozni a megtorló intézkedések jellegét – tette hozzá Zaharova.

A G7-országok elvben jóváhagyták azt az amerikai tervet, hogy 50 milliárd dolláros hitelt nyújtsanak Ukrajnának, amelyet a befagyasztott orosz vagyon terhére bocsátottak ki, hogy segítsenek Kijevnek fegyvereket vásárolni és újjáépíteni a megrongálódott infrastruktúrát.

Az elképzelés szerint a kölcsön alapjául a 2022-es ukrajnai konfliktus nyomán Nyugaton befagyasztott közel 300 milliárd dollárnyi orosz szuverén pénzeszköz szolgálna. A G7-országok a vagyonból származó nyereségből fedeznék az adósságkamatokat.

A befagyasztott vagyon nagy részét az EU-ban tartják. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nemrég azt mondta, hogy a befagyasztott orosz eszközökből származó nyereség évente 3-5 milliárd dollár körüli összeget tesz ki.

A G7 több csatornán keresztül kívánja folyósítani a pénzeszközöket, Ukrajna katonai, általános költségvetési és újjáépítési szükségleteire irányítva azokat.

Az Egyesült Államok és szövetségesei között azonban továbbra is nézeteltérések vannak arról, hogy ki viselje a hitelkockázatokat, ha a nyugati kormányok elveszítik az ellenőrzést az orosz vagyon felett.

Moszkva többször is kijelentette, hogy lopásként kezel minden olyan kísérletet, amely ezeket a pénzeszközöket próbálja megcsapolni, és megtorlást fog alkalmazni.

https://oroszhirek.hu/zaharova-az-oroszorszagban-talalhato-nyugati-vagyon-elkobzasa-lesz-az-egyik-valaszlepes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése