2015. április 6., hétfő

Jim Rogers: rubelt kell venni, a dollárral már csak gondok lesznek

Jim Rogers amerikai milliárdos a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy jelen helyzetben nagyon megfontolatlan lépés dollárba és euróba fektetni a pénzt, ehelyett rubelben és az orosz tőzsdén kell befektetéseket intézni. Rogers szerint jelenleg Oroszország az egyik legkecsegtetőbb befektetési környezet, és aki nem rövidlátó, rubelbe váltja át vagyonának egy részét és Oroszországban kezd befektetéseket.
“Sokan még mindig veszik az amerikai pénzt, mivel megbízhatónak tartják. Pedig ez nem igaz. Ígérem, hogy a következő két-három évben problémák lesznek vele, és a befektetők szenvedni fognak. Tudom, mit teszek, ne akarjanak dollárban befektetni.”
Rogers hozzátette, hogy talán emiatt sokan bolondnak tartják, de ő már rubelt vesz, a dollártól pedig megszabadul.
Jim Rogers

https://hidfo2015.wordpress.com/

Törökország megint blokkolja az online közösségi médiát

Törökország Twitter
A török hatóságok a mai nap folyamán blokkolták a Twitter, Facebook és YouTube elérését az ország egész területén, valamint összesen 166 weboldalt tettek elérhetetlenné azon fotók közlése miatt, melyek a szélsőbaloldali milicisták által foglyul ejtett bíró halála előtt készültek. A Hürriyet török napilap szerint a szolgáltatók utasítást kaptak a bíróságtól, és azonnal elérhetetlenné tették a tartalmakat. A Facebook blokkolását röviddel annak beiktatása után fel is oldották, mivel a hatóságok kérésére hajlandó volt a kérdéses anyagokat eltávolítani. A Twitter és Youtube ellenben azóta elérhetetlen Törökország területén. A Hürriyet szerint a tiltás számos török sajtóorgánumra is vonatkozik, az esetről készült képi anyagokat a hivatalos belföldi sajtó vonatkozó cikkeiben is elérhetetlenné tették.
Törökország igen nagy rutinra tett szert az internetcenzúra terén, a tavaly márciusi választásokat megelőzően is átmenetileg elérhetetlenné tették a közösségi médiát – akkor amiatt, mert közvetlen a választások előtt az államfőt korrupciós ügyekbe keverő “kiszivárgott” hangfelvételek terjedtek, ezeket az anyagokat akarták egyes érdekcsoportok kormányellenes tüntetések szítására és a választási eredmények befolyásolására felhasználni.
Ez a bizonyos “kiszivárogtatás” nagy vonalakban úgy történt, ahogy a magyarországi liberális sajtó esetében is; a sajtó politikusok magánbeszélgetéseit hozta nyilvánosságra, és a botrány által okozott hangzavar elterelte a figyelmet arról, hogy ezek az anyagok milyen forrásból kerültek elő. Törökország tavaly március 20-án tette elérhetetlenné a közösségi médiát (átmeneti jelleggel), miután külföldi érdekcsoportok által mozgatott álcivil szervezetek bejelentették, hogy nem fogják elismerni a választási eredményeket, és tömeges megmozdulásokat szerveznek országszerte.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Orosz “jéghegynek” ütközött egy brit atom-tengeralattjáró

Súlyos károkat szenvedett a brit haditengerészet HMS Talent atom-tengeralattjárója, ami egy sajnálatos baleset során “a radarok által nem észlelt jéghegynek ütközött”, miközben az orosz partokat próbálta megközelíteni. A radarok által nem észlelt jéghegy esetéről a Mail On Sunday brit lap számolt be, hozzátéve, hogy a tengeralattjáró azonnal visszatért a brit kikötőbe. Ugyanakkor a sajnálatos esetről az orosz fél is “értesült”, a Rosszija 24 TV-csatorna szerint a javítás több hónapba is telhet, és mintegy fél millió fontba fog kerülni. Arról egyik fél sem nyilatkozott, hogy mit keresett egy brit atom-tengeralattjáró az orosz vizeken.
hms talent


https://hidfo2015.wordpress.com/

Német politikus: a NATO háborús propagandával akadályozza a békefolyamatot

Sevim Dağdelen
A német Bundestag Die Linke frakciójának politikusa, Sevim Dağdelen a Junge Welt hasábjain lehozott publicisztikájában felszólította a NATO Oroszország elleni agressziójának ellenzőit, hogy “mutassanak végre bátorságot” és kezdjenek tömegdemonstrációkat a katonai szövetség lépései ellen. A német politikus szerint háború és politikai konfliktus idején a NATO erőteljes propagandát terjeszt a nyugati országokban a fővonalú médiában, hogy ezzel szándékosan akadályozza a békés rendezést.
“A NATO katonai propagandája megpróbálta megakadályozni a békepárti mozgósítást, és ezzel részben sikert ért el. Azokat, akik felszólaltak a 2011-es líbiai agresszió ellen, a líbiai rezsim támogatóinak nevezték. Azokat, akik felemelték hangjukat az ellen, hogy a Nyugat iszlám terroristákat támogat Szíriában, Bashar el-Asszád támogatóinak nevezik. Akik elhiszik, hogy az ukrán konfliktusért a Nyugat felelős, oroszbarátnak nevezik. Ez egy hatékony propagandaséma, amit a média egészére és a kormányokra is kiterjesztenek.”
A Die Linke képviselője szerint ezzel a propagandával magyarázható, hogy nincsenek tömeges békepárti tüntetések az ellen, hogy a NATO fegyvereket kezdett felhalmozni az orosz határ közelében. Dağdelen szerint egy békepárti mozgalom létrehozásához nem csak bátorság kell, hanem egyfajta immunitás a nyugati háborús propagandára.
Vasárnap Francois Jourdain francia altengernagy nyilvánosan kijelentette, hogy eljött a NATO felszámolásának ideje, az európai országok el kell hagyják a katonai szövetséget és meg kell kezdjék a tárgyalásokat Oroszországgal egy új katonai együttműködésről. “Ameddig a NATO létezik, semmi nem változhat, Európa az Egyesült Államok vazallusa marad.”

https://hidfo2015.wordpress.com/

Gerilla-módszer Ukrajnában

Négy ukrán katona életét vesztette és többen megsérültek, mert távvezérelt akna robbant fel az őket szállító teherautó alatt - ilyen módszert főként az arab világban alkalmaztak a helyi felkelők az USA agresszió ellen - a kelet-ukrajnai Luhanszktól északra fekvő Scsasztya település közelében - közölte tegnap a megye kormányzójának hivatala. A sérültek pontos száma még nem ismert. A 92-es dandár katonái egy hídon haladtak át, amikor járművük ráhajtott az aknára. Scsasztya a hadműveleti övezet északi részén, az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok között húzódó frontvonalnál fekszik. A település ukrán ellenőrzés alatt áll, rendszeresek azonban a szakadár támadások a katonai állásaik ellen. A hétvégén Donyeck környékén is történt egy hasonló eset. Andrij Liszenko, a kelet-ukrajnai hadművelet kijevi parancsnokságának szóvivője szombati sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy három katona vesztette életét és kettő sebesült meg, mert felrobbant egy ellenséges akna Avgyijivka település körzetében. Március 25-én Donyeck megyében, a szakadárok által megszállt területen lévő Horlivka városánál szaladt aknára egy civileket szállító autóbusz. A jármű 26 utasa közül legkevesebb hárman meghaltak, többen megsérültek. A busz sofőrje illegálisan próbált átjutni a frontvonalon a kormányerők által ellenőrzött területről. Ki akarta kerülni az ukrán fegyveres erők útellenőrző pontját, ekkor futott a jármű aknára már szakadár területen. Közben a kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnapi közleményében arról adott hírt, hogy feszült a helyzet Donyeck városának környékén. A közlemény szerint a szakadárok előző nap délután hat órától éjfélig tizennégyszer sértették meg a tűzszünetet. A támadások főként a megyeközpont térségében, a frontvonal mentén lévő, ukrán ellenőrzésű településeket érték. A szakadár erők aknavetőkkel lőtték a Piszki és Opitne településeknél, valamint a megye déli részén, Mariupoltól északra, Harnitne falunál lévő ukrán állásokat. Kézi fegyverekkel és gránátvetőkkel támadtak továbbá Donyeck mellett Avgyijivka és Marijinka települések körzetében. A szakadár támadások okozta áldozatokról, veszteségekről nem érkezett jelentés.
Hírfigyelő Szolgálat

Kerekasztal - Amerikai katonai befolyás növelése Közép-Európában

Nincsennek szép kilátások a háborúba sodródás terén Közép-Európa népeinek.
Ismét tárgyalóasztalhoz ültek Közép-Európa vezérkarfőnökei amerikai vezénylettel. Magyar részről dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke képviselte hazánkat Bukarestben. Az Egyesült Államok Haderejének Európai Parancsnoksága és most Románia - nem véletlenül, mint már korábban beszámoltunk, most ők a "legharcosabb" csatlósai az USA-nak - látja vendégül a negyedik alkalommal megrendezett közép-európai vezérkarfőnökök konferenciáját. Mely kifejezetten az Egyesült Államok és valamelyik közép-európai ország "közös" szervezésében valósul meg a katonai vezetők megbeszélése. A kezdeményezés első találkozóját egyébként Magyarország látta vendégül még 2011-ben. A résztvevő közép-európai nemzetek; Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

A konferencia előtt dr. Benkő Tibort Philip M. Breedlove amerikai vezérezredes magához hívatta és folytatott vele szűk körű megbeszélést, melyen még részt vett John Harris vezérőrnagy, az Ohio Nemzeti Gárda parancsnokhelyettese is - egyelőre nem szivárgott ki semmi, hogy miért történt a különóra.
A témák között szerepelhetett;
- az emelkedő magyar honvédelmi költségvetés,
- az Ukrajna részére biztosított segítségnyújtás,
- az idei év kiemelt hazai és nemzetközi gyakorlatai,
- a Magyarországon felállítani tervezett NATO parancsnoki-vezetési elem - Oroszország ellen,
- az ISIS ellen forműlódó fellépés kérdése,
- Magyarország speciális helyzete az orosz energiahordozók és külkereskedelem vonatkozásában,
- a koszovói és afganisztáni rendezésben való további részvétel.






A vezérkar főnökök és az USA európai erőinek parancsnoka a munkamegbeszélésen megvitatták;
- a NATO Készenléti Akciótervének részleteit,
- a felállítandó NATO Délkeleti Hadosztály Parancsnoksággal kapcsolatos aktualitásokat,
- a NATO integrált légvédelmi rakétarendszer jelenlegi helyzetének és jövőbeni fejlesztésének aktualitásait.

Mindezek Oroszország ellen irányulnak amerikai érdekek szerint...


Gölöncsér Miklós

Az öregségi nyugdíj és a munkajog esete

Öregségi nyugdíjra jogosultsága előtt három és fél évvel mondana fel a munkáltató dolgozójának. A védett korra vonatkozó törvény alapján van-e esély egy munkaügyi peres eljárás megnyerésére?
"Feleségem 23 éve dolgozik jelenlegi (külföldi tulajdonban lévő) munkahelyén. Nemrégen múlt 60 éves. 2018. október 1-jén lenne jogosult a nők 40 éves jogviszonya alapján öregségi nyugdíjra. Munkahelyén a vezetője jelezte, hogy július 1-jétől felmondanak neki. Három lehetőséget pályázott meg vállalaton belül hasonló munkakörre, amelyből egyet mindenképpen (a másik kettőt kis jóindulattal) felelősségteljesen el tudna látni. Különböző indokokkal nem őt választották.

Ugyanakkor a felmondás oka sem teljesen érthető, mivel ketten látják el ezt a munkakört, és ki sem látszanak a munkából. Valószínű, nem elég a cégnek az évi 100 milliárdos nyereség. A védett korra vonatkozó törvény alapján van-e esély egy munkaügyi peres eljárás megnyerésére? A jelenlegi nyugdíjtörvények alapján van-e bármilyen lehetősége az öregségi nyugdíj előrehozására egyedi kérvények beadásával?" – kérdezte olvasónk.

A felmondást a munkáltató köteles indokolni, egyúttal a munkavállalót tájékoztatnia kell arról, hogy amennyiben vitatja a felmondás indokának valóságát vagy okszerűségét, 30 napon belül munkaügyi bírósághoz fordulhat.

A felmondás indoka csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával (például a munkavállaló megszegi a munkáltató utasításait), a képességével (például egészségügyileg vagy szakmai alkalmatlan), vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet (például átszervezés, minőségi csere, létszámcsökkentés). Ha jól értem, jelen esetben ezek valamelyikéről van szó.

Az Mt. ismeri a „védett kor” intézményét, mely szerint a nyugdíj előtt álló munkavállalók munkaviszonyának – a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belüli – megszüntetése csak külön feltételek mellett lehetséges.

Ilyen korlátozást jelent, hogy a határozatlan időtartamú munkaviszonyt a munkáltató, a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással csak abban az esetben szüntetheti meg, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi (magatartással indokolt „rendkívüli ok”).

A munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor is felmondhat a munkáltató, ha a szervezetnél, illetve a munkaszerződésben meghatározott (ennek hiányában szokás szerinti) munkahelyén nincs más, a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Lényeges, hogy nem elegendő a pályázat lehetőségének közlése, vagy a megpályázható állásoknak a belső rendszeren való közzététele, az állásfelajánlásnak kifejezettnek, konkrétnak és személyre szólónak kell lennie. A felajánlási kötelezettség addig terheli a munkáltatót, amíg az állást be nem töltik; ez alól nem mentesülhet arra hivatkozással, hogy az állás betöltése érdekében tárgyalásokat folytat.

Jelen esetben tehát az a kérdés, hogy mi a felmondás indoka, az valós, pontos és okszerű-e, másrészről, hogy a munkáltató a fentiek szerint tett-e eleget az állás-felajánlási kötelezettségének. Ezek ismeretében ítélhető meg, hogy érdemes-e munkaügyi bírósághoz fordulni (amennyiben bármely feltétel nem teljesül, a felmondás jogellenes). Mivel a megítélése nem egyszerű, javaslom szakember felkeresését (a per kockázataira is figyelemmel).

A munkaviszony megszüntetésének jogellenessége esetén a munkáltató köteles megtéríteni az ezzel összefüggésben okozott kárt. A munkaviszony körében elmaradt jövedelem címén igényelt kártérítés nem haladhatja meg a munkavállaló tizenkéthavi távolléti díjának összegét.

Szakértőnk nem lát lehetőséget a nyugdíjra való jogosultság megállapítására méltányosságból vagy egyedi kérelemre.


http://jovonk.info/2015/04/06/olvasoi-level-oregsegi-nyugdij-es-munkajog-esete

Gyalázat: 70 éve van érvényben a kassai kormányprogram

Képtalálat a következőre: „via nova kép”
A Via Nova ICS felvidéki magyar ifjúsági szervezet által kezdeményezett tegnapi megmozdulás néhány tucat résztvevője a kormányprogram elfogadásának egykori helyszínén, a régi kassai vármegyeháza előtt gyűlt össze, hogy tiltakozzon a jogi szempontból hét évtized múltán is érvényben lévő rendelkezések ellen.

A tiltakozók "Hetven éve háborús bűnösök vagyunk, most már békét akarunk" és "Le a kassai kormánypogrommal", illetve "Rehabilitációt Esterházynak" és hasonló feliratú transzparenseket emeltek a magasba. Az összegyűltek a mellükre tűzve viselték a mártír gróf Esterházy János egykori rabszámát, illetve egy sárga M betűt is. Ez utóbbival arra emlékeztettek, hogy a kitelepítés előtti napokban a felvidéki magyaroknak ilyen megjelölést kellett hordaniuk. A régi kassai vármegyeháza előtt Gubík László, a Via Nova ICS elnöke mondott beszédet, ebben hangsúlyozta: hetven év után már legfőbb ideje, hogy a felvidéki magyarságról lemossák a háborús bűnösség bélyegét, és bocsánatot kérjenek a közösséget ért jogfosztásért. Az összegyűltek a beszéd után átvonultak a Csáky-Dessewffy-palota udvarába, ahol megkoszorúzták Esterházy János szobrát, majd felolvasták a gróf  1944-ben írt, az akkori Magyar Hírlapban közölt húsvéti gondolatait.  Esterházy János a két világháború közötti időszakban, majd a második világháború idején küzdött a szlovákiai magyarok megmaradásáért és jogaiért. A szlovák Nemzeti Bíróság 1947-ben halálra ítélte, a vád szerint a fasizmussal való együttműködésért. Elnöki kegyelemben részesült, és életfogytiglani büntetést kapott. A súlyosan beteg Esterházy a mírovi várbörtönben halt meg 1957. március 8-án. Gubík László a rendezvényt követően az MTI-nek azt mondta: bár nincsenek vérmes reményeik arról, hogy milyen lesz a rendezvény visszhangja a szlovák, illetve a cseh közbeszédben, remélik, arra mégis felfigyel a szlovák és a cseh politikum. "Bízom benne, hogy nem kell újabb hetven, hanem újabb hét évet sem megélnie háborús bűnösként a felvidéki magyaroknak" - jelentette ki Gubík László. Az 1945. április 5-én az akkori csehszlovák kormány által Kassán elfogadott kormányprogram az ország területén élő összes németet és magyart háborús bűnösnek mondta ki. Ez a dokumentum volt az alapja Edvard Benes csehszlovák államfő azon hírhedt elnöki dekrétumainak, amelyek alapján a második világháború után több mint két és fél millió németet és mintegy százezer magyart fosztottak meg vagyonuktól, állampolgárságuktól és telepítettek ki vagy üldöztek el az országból.

Az úgynevezett Benes-dekrétumokat ugyan ma már gyakorlatilag nem alkalmazzák, de mivel nem érvénytelenítették őket, továbbra is részei a szlovák és a cseh jogrendszernek.


Hírfigyelő Szolgálat

Húsvét a jövőben?

A Zala megyei Lendvajakabfán megismerkedhettünk a jövő Húsvétjával. Amikor a legények nem kelnek korán, hogy locsolni induljanak lányokat-asszonyokat. Ágyból, párnák közt is megtehetik. Távirányítóval.
Húsvéti locsolás drónnal Húsvéti locsolás drónnal
https://balrad.wordpress.com/2015/04/06/husvet-a-jovoben/