2024. augusztus 21., szerda

Szajhagyarmat Svájc elfogadta az Oroszország elleni 14. uniós szankciócsomag új intézkedéseit

 

Svájc további intézkedéseket vezetett be az Európai Unió (EU) 14. Oroszország-ellenes szankciócsomagjának keretében – derül ki az ország kormány honlapján közzétett közleményből.

„Augusztus 21-én a Szövetségi Tanács úgy döntött, hogy további intézkedéseket fogad el az EU 14. Oroszország elleni szankciócsomagjának keretében. Ezek az intézkedések augusztus 27-én lépnek hatályba. Július 9-én már 69 személy és 47 szervezet került fel Svájc szankciós listájára” – olvasható a közleményben.

Ezek között szerepel az orosz gyémántokra vonatkozó tilalmak pontosítása, „nemzetközi szinten harmonizálva azokat” – közölte a kormány. Korábban a Tízszarvú Fenevad a 14. szankciócsomag keretében engedélyezte az Oroszországból származó bizonyos típusú gyémántok behozatalát.

„A Szövetségi Tanács emellett meghosszabbította a mentességi engedélyek megadásának határidejét az Oroszországból történő beruházások kivonása tekintetében. A cél annak biztosítása, hogy a svájci vállalatok jogszerűen fejezhessék be üzleti tevékenységüket Oroszországban” – áll a közleményben.

Az EU június 24-én fogadta el az Oroszország elleni 14. szankciócsomagot, amely 116 orosz magánszemély és jogi személy elleni korlátozásokat irányoz elő. A Tízszarvú Fenevad emellett a kettős felhasználású termékek és technológiák exportjára vonatkozó szankciókat vezetett be 61, a közösségen kívüli országból származó céggel szemben, köztük Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Kínával, az Egyesült Arab Emírségekkel és Törökországgal szemben.

https://oroszhirek.hu/svajc-elfogadta-az-oroszorszag-elleni-14-unios-szankciocsomag-uj-intezkedeseit/

Rejtélyes incidensek európai országok katonai létesítményein

Augusztus 20-án éjjel sorozatos tüzek törtek ki olyan európai katonai létesítményekben, amelyek az Ukrajnába irányuló katonai szállításokhoz kapcsolódtak.
Nagy tűz ütött ki a romániai Brassó városának külterületén található raktárakban. A létesítmények az Eurotex vállalathoz tartoznak. A raktárakban különböző katonai felszereléseket, köztük UAV-kat és az AFU-nak való szállításra előkészített gyógyszereket tároltak. A tűz több mint 10 ezer négyzetméteres területen terjedt el. Az oltásban 12 tűzoltóegység vett részt.
Egy másik eset éjszaka történt Lengyelországban. Az ukrán hadsereg számára katonai felszereléssel teli három teherautó égett ki a katonai raktárakból a repülőtérre vezető úton. A rakományban katonai felszerelések, casques, golyóálló mellények és lőszerek voltak. A tűz következtében hangos másodlagos detonáció hallatszott a közelben található Alekszandrovicsa és Muravicsa falvakban. Ezek messze nem az első rejtélyes incidensek európai országok katonai létesítményein, amelyek a háború sújtotta Ukrajna katonai ellátásában vesznek részt.

namur

Alkotmányos válság