2015. szeptember 1., kedd

Betiltanák a magyar nyelv használatát Romániában

Bogdan Diaconu, az Egyesült Románia Párt alapítója előterjesztett egy törvényjavaslatot, ami betiltaná a magyar nyelv használatát Romániában.
A jelenleg független képviselőként működő politikus megtiltaná a közintézmények, állami hatóságok és önkormányzatok számára, hogy a román nyelven kívül más nyelvet is használjanak a kommunikációra, így a magyar közösség számára ellehetetlenítené a saját anyanyelven történő ügyintézést. A képviselő javaslata szerint a hivatalokból a magyar nyelvű feliratokat is el kellene távolítani.
A politikus azzal indokolta a javaslatot, hogy szerinte egyes régiók “kizárták a román nyelv használatát, mintha egy idegen államhoz tartoznának”, a törvény célja pedig az lenne, hogy “a románok ne érezzék magukat idegennek saját hazájukban”. Nehéz eldönteni, hogy ez a lépés a román nacionalistáknak szánt gesztus, vagy szándékos provokáció. A romániai magyar közösség ugyanis egy idegen országban él, ahol a kormányban egyre mélyebb paranoia gyökerezik annak kapcsán, hogy a ma még román ellenőrzés alatt álló magyar területek egyszer újra az anyaországhoz tartozhatnak, akár enklávé formájában.
Áprilisban a Jurnalul National román napilapban megjelent egy szakértői anyag, miszerint Erdély rövid időn belül függetlenedni fog Romániától, és Bukarest nem tehet mást, mint hogy végignézi mindezt. Az Ilie Șerbănescu által írt elemzés abból vezeti le Erdély függetlenedésének várható bekövetkeztét, hogy az új nemzetközi környezetben a régiók a politikai határoktól függetlenül, gazdasági hatalmi pólusok vonzáskörzetében mozognak, amire a politikának minimális ráhatása sincs. Șerbănescu elemzésében kifejti, hogy Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus, a régió számára Budapest és Bécs sokkal inkább meghatározó erőközpont, és a politika rövid időn belül követni fogja a gazdasági realitásokat.
Augusztus elején hazánk és Románia közt diplomáciai botrány robbant ki annak kapcsán, hogy a bukaresti magyar nagykövet a Romania libera napilapnak azt nyilatkozta, szerinte Románia szándékosan hátráltatja a két ország úthálózatainak összekapcsolását, és az infrastruktúra-fejlesztés késleltetésére törekszik.


http://hidfo.ru/2015/09/betiltanak-a-magyar-nyelv-hasznalatat-romania/

Kormányellenes oligarcha fizeti a tüntetőket?

Nyilvánosságra jutott egy videofelvétel, amin látható, hogy csoportokban várakozó emberek készpénzben kifizetést kapnak a parlament közelében. EuroMajdan, újabb felvonás.
Kijevben a parlament épülete előtt közvetlen kifizetést kaptak a tüntetők, akik láthatóan egyszerű anyagi motiváció miatt kezdtek tüntetni a kormány ellen. A felvétel súlyos kérdéseket is felvet, a tüntetésen ugyanis valaki gránátot dobott a parlament előtt álló rendőrsorfalra, és lövések dördültek. A videofelvételt készítő újságíró szerint a közelben gyülekezőknek ugyanazok a személyek osztogatták a zászlókat és transzparenseket, akik az Igor Kolomojszkij által pénzelt párt megmozdulásának résztvevőit is fizették.
Kolomojszkij izraeli-ukrán oligarcha, Dnyipropetrovszk volt kormányzója és Ukrajna egyik leggazdagabb személye. Jelentős vagyont és befektetéseket halmozott fel az ukrán energiaszektorban, médiában, repülőgépgyártásban, gyógyszeriparban és fémiparban is. Emellett ő a legkülönbözőbb szélsőséges szervezetek besorozásával létrehozott Azov zászlóalj első számú anyagi támogatója, és máig ragaszkodik ahhoz, hogy a Donbassz régióban a minszki megállapodás ellenére is folytatni kell a háborút.
Az Azov zászlóalj az ukrán államiság és az ország területi egységének védelmére hivatkozva létrehozott harcoló alakulat, ami széleskörű propagandát kapott a háború kezdetén, így félrevezetéssel és hazugságokkal a legkülönbözőbb körökből tudott sikeresen toborozni. A mérsékeltebb hazafias szervezetek megcélzása mellett szélsőségesen oroszellenes és antiszemita szervezetek tagjai is csatlakoztak, Kolomojszkij így saját magánhadseregét az orosz lakosság elleni háborúra és rivális zsidó oligarchák kiszorítására egyaránt felhasználta.
Augusztus 31-én Kijevben tüntetés kezdődött a parlament épülete előtt, ahol a tüntetők követelték, hogy a képviselők ne fogadják el az ország decentralizációját előkészítő alkotmánymódosítást. Az újságíró beszámolója szerint a tüntetők óránként 50 hrivnyát kaptak a részvételért. A megmozdulás végül robbantással és tűzharccal végződött, a Nemzeti Gárda több tagja életét vesztette, és több tucatnyi tüntetőt tartóztattak le.


http://hidfo.ru/2015/09/kormanyellenes-oligarcha-fizeti-a-tuntetoket/

Szergej Lavrov ma “tanévnyitó” beszédet mondott Moszkvában a Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén

lav
Nem mulasztotta el, hogy ne említse meg az Oroszország elleni nyugati szankciók ügyét, illetve Oroszország véleményét a dologról.
Megállapítása szerint ezek nem érintik az alapvető fontosságú területeket, mert Oroszország ilyen értelemben kikezdhetetlen.
Emlékeztette az egytem hallgatóságát, hogy “már a tavaly szeptemberi első minszki megállapodás után vezette be az EU a szankcióit. Akkor megkérdeztük tőlük, hogy ez az ő hozzállásuk a politikai folyamatokhoz. Ők viszon nem tudtak értelmes választ adni a kérdésünkre. Később kiderült, hogy csak néhány brüsszeli potentát döntött a szankciók mellett, zárt ajtók mögött, az uniós országok többségének államfői-miniszterelnökei feje fölött-háta mögött.
Nem mellesleg, a kijevi hatóságok nyilvánosan is kijelentették, hogy a minszki szerződésbe foglaltakat ŐK nemtartják be.
Felhívnánk a szankciók témájában nyugati partnereink figyelmét, hogy hazánk az ilyen szankciós trükkökre felvan készülve. Oroszország és polgárai egyetlen területen sincsenek kiszolgáltatva a Nyugatnak, semmilyen téren nem függünk tőlük.”-mondta Lavrov külügyminiszter az egyetemi hallgatóknak az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókról.
Nyilvánvaló, hogy az ellenérdekelt tábor számára nem hatottak nyugtatólag Oroszország külügyminiszterének mai mondatai.
Volt abban emlékeztető és figyelmeztető is!


https://balrad.wordpress.com/2015/09/01/lavrov-tanevnyito-beszede/

Kezd pánikolni az EU-agrárszektora

Az Európai Unió mezőgazdasága katasztrofális állapotba került. Olyan katasztrofális állapotba, hogy ma nagy sebtében össze is röffentek az illetékes miniszterek egy villámértekezletre, hogy nagyon alaposan előkészítsék a szeptember hetedikére meghirdetett Brüsszeli rendkívüli értekezletüket.
anyó
A katasztrofális állapotokat az Oroszország elleni szankciósdinak köszönheti a latorszövetség, amelyeta Legfőbb Lator USA sugallmazására vezettek be. De hát alaposan visszanyalt a fagyi! Mert amíg Oroszországban nem lett élelmiszerhiány!-sőt még csak komolyabban vehető élelmiszerár-emelkedés sem, a szankciók hihetetlen károkat okoztak a bevezetőiknek. Olyan nagy károkat, hogy az európai vezető élelmiszergyártó cégek már Angela Merkelt és a német gazdaminisztert zaklatják (mint az ügy érdekében legtöbbet tenni tudókat) hogy vessenek véget a szankciósdinak, és állítsák helyre a jó kapcsolatokat Oroszországgal.
Ma is, tegnap is, meg már hosszú ideje az EU-nyugati részének gazdái demonstráltak. Holnapra-és továbbra is-kilátásba vannak helyezve a gazdademonstrációk, ha az áldatlan állapotok nem lesznek fölszámolva. Őket ugyan nem érdeklik a szankciók, de a zsebük az nagy úr! Nyakukon marad most is egy csomó termény, gyümölcs, meg hús! Véleményük szerint viszont az USA-EU-s szankciósdi Európa mezőgazdaságának az elpusztítását fogja eredményezni! (És még akkor fogalmuk sincs a TTIP-áldásairól! Majd lesz!)
Enrico Brivio az Európai Bizottság mezőgazdasági ügyekben illetékes biztosa ma azzal nyugtatgatta a demonstrálkodó nyugati farmereket, hogy MAJD a hetedikei brüsszeli szeánszon kikerekítenek valami okosságot a katasztrófa elkerülésére. Közben Oroszország-köszöni szépen-jól van.
https://balrad.wordpress.com/2015/09/01/kezd-panikolni-az-eu-agrarszektora/

A baloldal a kormány ellen mozgósítja a bevándorlókat

Kormányellenes tüntetést szervez a Migration Aid nevű, eredetileg a bevándorlók megsegítésének ürügyén létrehozott Facebook-csoport. A liberális baloldal belpolitikai célokra hasznosítja a bevándorlókat.
A Migration Aid nevű Facebook-csoport vonulásos tüntetést szervez Budapesten, a Nyugati pályaudvarhoz. A szervezet szerint a kormány “embercsoportokat démonizálva zárt táborokat hoz létre, a katonaságot pedig a lakosság érdekére hivatkozva félelemkeltésre használja fel”. “Démonizálás, félelemkeltés” – a megfogalmazásból látható: a kezdődő ősz első kormányellenes megmozdulásával van dolgunk, a szóhasználat pedig kifejezetten a liberális baloldal retorikáját mutatja.
A csoport szerda este 7-re szervezi a tüntetőket a Nyugati pályaudvarhoz. A félelemkeltés és démonizálás elleni tiltakozás mellett még a szabad véleménynyilvánításhoz, a szabadsághoz, az egyéni boldoguláshoz való alapvető emberi jogok tiszteletben tartásáért is tüntetnek, emellett követelik az európai integrációs politikában való aktív nemzetközi szerepvállalást.
A Migration Aid tüntetése a megnevezett célok alapján egy tipikus balliberális megmozdulás, ami Brüsszel érdekeit képviseli Magyarországon.
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Magyarországon a liberális baloldal minimális támogatottsággal rendelkezik. Tavaly őszi megmozdulásaik alatt a liberális sajtó elkeseredett kísérletet tett arra, hogy utcára vigye a szélsőjobboldalt; a demokratikus látszatú tüntetések mellett ugyanis szüksége van a baloldalnak olyan csoportokra is, akik vállalják a rendőrökkel a konfrontációt. Célzott próbálkozásokat láthattunk az összecsapás kiprovokálására, nem egy alkalommal azonos – vagy közeli – helyszínre szerveztek kormányellenes megmozdulást futballszurkolói közösségek programjaival (akik többszöri próbálkozás ellenére sem ültek fel a provokációknak). A kormányellenes tüntetések végül a liberális baloldal hazai támogatottságának hiánya, a szélsőjobboldal bevonására tett kísérletek sikertelensége miatt buktak el.
Korábbi előrejelzésünkben kifejtettük, hogy a liberális baloldal aktív hálózatépítést folytat az online közösségi médiában; hogy azok a Facebook-csoportok, melyek kezdetben segítő szándékkal gyűjtik egybe a bevándorlókat, később politikai célú mozgósítást fognak folytatni. A Migration Aid megmozdulása újból felhívja a figyelmet arra a problémára, hogy Magyarország idén télen újabb felforgatási kísérlettel kell szembenézzen. A kormány zárttá kell tegye az ország összes menekülttáborát, ha el akarja kerülni, hogy a liberális baloldal a tél kezdete előtt arab és afrikai bevándorlók tömegeit tudja mozgósítani kormányellenes tüntetésekre. A bevándorlók tekintélyes része ugyanis saját okostelefonján fogadja a “segítő tevékenységet folytató” Facebook-csoportok üzeneteit, így ezek a csoportok egyik napról a másikra is közvetlen mozgósítani tudják a még Magyarországon tartózkodó migránsokat.
Ez egy valós közbiztonsági és állambiztonsági kockázat, néhány száz afrikai és arab bevándorló ugyanis olyan komponens a kormányellenes megmozdulásokban, ami hajlandó fizikai konfrontációt felvállalni a rendőri erőkkel szemben. Amint megtörténik az első ilyen összeütközés, már nem csak a Migration Aid fogja követelni az emberi jogokat, hanem az összes balliberális párt, az Amerikai Egyesült Államok és más nyugati országok. Magyarország kormánya attól a ponttól fokozott nemzetközi nyomásgyakorlás alá kerül, és a folyamat önműködővé válik, ahogy az számos más országban – példának okáért: Ukrajnában – is történt. Mindehhez azonban szükséges az a katalizátor, aminek híján tavaly ősszel elapadtak a tüntetések: kis létszámú, a rendőrökkel konfrontációt vállaló tüntető csoport.
Korábbi értékelésünket a liberális baloldal folyamatban lévő hálózatépítéséről ITT olvashatja. A Facebook mint szervezési felület szintén biztonsági kockázattá válhat Európában; erről ITT olvashat bővebben.

http://hidfo.ru/2015/09/a-baloldal-a-kormany-ellen-mozgositja-a-bevandorlokat/

Történelemlecke Ukrajnáról “Mogherini-deszantnyikoknak”

Néhány atlantista körömaggató folyamatosan Ukrajna függetlenségén rugózik, mióta a tavaly februári Majdan legyűrte az országot, és az USA-EU-NATO latorszövetség hálójába lavírozta.
Ezeknek a “Mogerini-deszantnyikoknak” ajánlja a Bal-Rad az alábbi kis videoleckét. “Ukrajna létrejötte.”
-ukrajna kialakulása
Az alábbi “nyelvtérképen” az ukrajnai megyék – a bennük beszélt nyelvekkel. Okkersárga: az ukrán nyelv használatának aránya. Sötétkék: az oroszé. Világosabb kék: az orosz és ukrán együtt. Zöld: egyéb nyelvek.
(Cs. S.)
ukr

Németország megsemmisülésének krónikája…orosz szemmel

A migránsáradatnak orosz nyelvterületen is komoly irodalma van mostanság.
Adalék csupán egy hosszú-hosszú Komszomolszkaja Pravda cikkből, (lefordítása és “magyarítása” meghaladja a Bal-Rad lehetőségeit, ezért csak ezzel a rövid fordítással csinálnánk hozzá kedvet)
Németországban a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma olyan irtózatos, hogy január 21-én a német rendőrség követelte az EU-tól, hogy a kisebb súlyú búncselekményekkel (verekedések, lopás, bolti lopás, “házon belüli ügyek” stb.) ne kelljen foglalkozniuk, mert ezek felőrlik az összes kapacitásukat.
Az alábbi “esettérképpel” illusztrálja ezt a témát a “KP”
bűn
(Forrás: http://m.kp.ru/daily/26426/3299114/)
http://www.rt.com/on-air/trains-stopped-hungary-border//embed/

Hirtelen fordulatot vehet az Európai Unió külpolitikája

A Görög-Eurázsiai Üzleti Tanács elnöke szerint nemsokára teljes fordulatot vesz az Európai Unió Oroszországgal kapcsolatos hozzáállása, és felülbírálásra kerülhet az eddig folytatott szankciós politika.
Szpirosz Kuvelisz, Görögország volt külügyminiszter-helyettese, a Görög-Eurázsiai Üzleti Tanács elnöke szerint az Európai Unió külpolitikája alapvetően megváltozhat a közeljövőben, aminek kezdetét az Oroszország elleni szankciók fokozatos megszüntetése fogja jelenteni. Kuvelisz szerint ez nem egy sokáig tartó folyamat lesz, hanem a kialakuló válsághelyzet miatt egyik hónapról a másikra is az ellentétébe csaphat át az Európai Unió Oroszországgal kapcsolatos politikája.
Az osztrák Gazdaságkutató Hivatal adatai szerint az Európai Unió összesen mintegy 100 milliárd euró veszteséget kellett elszenvedjen a szankciók miatt. Ennek egy része közvetlen bevételkiesés, más része a kínálati piac miatt csődbe jutó termelők uniós kárpótlására fizetett összeg. A kimondatlanul is zajló gazdasági háború azonban egész iparágakat sodort válságba Európában, ami szükségessé teszi, hogy az Európai Unió Washington nyomásgyakorlása és lobbi-tevékenysége ellenére is szakítson a szankciós politikával.


http://hidfo.ru/2015/09/hirtelen-fordulatot-vehet-az-europai-unio-kulpolitikaja/

Lezárták a Keleti pályaudvart, mindenkit felszólítottak az épület elhagyására

A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat – közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. Mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet. Az M1 Híradó helyszíni beszámolója szerint óriási a káosz.
A Híradó helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a pénztárak előtt hatalmas sorok alakultak ki, de jegyeket nem adnak ki. A pályaudvaron óriási a káosz és tapintható a feszültség, a migránsok abban bíznak, talán mégis indul nemzetközi járat, a magyarok a vonataikra várnak, a rendőrök pedig látnivalóan valamilyen parancsra – jelentette az M1 Híradó munkatársa. A Ma délelőttben megszólalt egy Egerbe induló magyar utas is, aki elmondta, a rendőrök bilinccsel fenyegették meg, ha nem hagyja el pályaudvart.
Váczi Viktor a MÁV Zrt. helyettes szóvivője szintén az M1 hírfolyamában azt mondta, információja szerint 10.05-től a pályaudvar már fogad vonatokat, de mindenkit arra biztatott: folyamatosan figyelje a tájékoztatásokat. Hozzátette azt is, biztos, hogy délutánig eltart, amíg a forgalom helyreáll.
A peronok és a pályaudvar előtti terület tele van migránsokkal – számolt be korábban az MTI tudósítója a helyszínről. A rendőrök sorfalat állnak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak migránsok. A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat állnak, és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.
Tüntetnek a migránsok
A migránsok jelenleg a Baross téren vannak, és demonstrációba kezdtek. Azt kiabálják, “Szíria”, valamint “Germany” és “München”, vagyis azt követelik, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatják. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi migránst csoportokban kísérik ki az épület elé.
élményvonatÉlményvonatra várva


Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron - mondta a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a csarnokába, több száz illegális bevándorló tüntet a Baross téren. Reggel 9 óra után mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet. Az M1 Híradó helyszíni beszámolója szerint óriási volt a káosz. Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron - közölte a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a pályaudvar csarnokába.

Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le. Információik szerint 10 óra 5 perctől újra engedélyezték a vonatközlekedést a Keleti pályaudvaron - mondta. Ez azt jelenti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai "előbb-utóbb" ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni.

A helyettes szóvivő tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A menetrend változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem
engednek be.

Óriási volt a káosz

A Híradó helyszíni tudósítójának beszámolója szerint korábban a pénztárak előtt hatalmas sorok alakultak ki, de jegyeket nem adtak ki. A pályaudvaron óriási volt a káosz és tapintható volt a feszültség, a migránsok abban bíztak, talán mégis indul nemzetközi járat, a magyarok a vonataikra várnak, a rendőrök pedig látnivalóan valamilyen parancsra. A Ma délelőttben megszólalt egy Egerbe készülő magyar utas is, aki elmondta, a rendőrök bilinccsel fenyegették meg, ha nem hagyja el pályaudvart.









Rendőrsorfal


Az MTI tudósítója korábban azt jelentette, a peronok és a pályaudvar előtti terület tele volt migránsokkal. A rendőrök sorfalat állnak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak migránsok. A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat álltak, és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is állt, de azokra nem lehetett felszállni.

Tüntetnek a migránsok

A migránsok jelenleg a Baross téren vannak, és demonstrációba kezdtek. Azt kiabálják, "Szíria", valamint "Germany" és "München", vagyis azt követelik, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatják. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi migránst csoportokban kísérik ki az épület elé.

(hirado)

Moszkva segítséget nyújtana a bevándorlás és terrorizmus elleni harcban

Európai politikusok részéről hajlandóság mutatkozik arra, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió egyesítéséről. Többek között az illegális bevándorlás és embercsempészet felszámolása terén kezdődhet együttműködés.
Vlagyimir Csizov, Oroszország EU-nagykövete szerint az utóbbi hónapok során számos európai politikus eljutott arra a következtetésre, hogy Washington és a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény helyett az Európai Unió térségi szomszédja felé kell forduljon. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió egyaránt kontaktcsoportokat hozzon létre, melyek a két unió együttműködésében rejlő lehetőségeket vizsgálnák.
Oroszország állandó EU-nagykövete szerint számos olyan terület van, melyeken a két unió a jelenben is együttműködhetne, mert határokon átívelő problémák. Moszkva segítséget nyújtana az Európai Uniónak a terrorizmus elleni harcban, az illegális bevándorlás kezelésében, a kábítószer-kereskedelem és embercsempészet felszámolásában. Csizov elmondása szerint ezen problémák kezelése terén az Európai Unió és Oroszország is tett lépéseket, de hatékonyabbá tenné a problémamegoldást a tapasztalatok megosztása. Oroszország titkosszolgálatai és terrorelhárító szervei – többek között a Kaukázusban – olyan tapasztalatokra tettek szert a terrorizmus elleni harcban, ami a közeljövőben kulcsfontosságúvá válhat az Európai Unió számára, különösen a Charlie Hebdo esetét követően, az illegális bevándorlással egyre fokozódó terrorfenyegetés miatt.
Csizov emlékeztetett, hogy bár az Európai Unió és Oroszország beszüntethet minden együttműködést, a terroristák nem fognak, és ez a veszély egyre inkább az Európai Unió számára válik terhelővé.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Európai Unióban a nyugati országok külpolitikájának változása miatt egyre fokozódhat a terrorfenyegetés. Iraki politikusok beszámolói szerint a korábban ISIS néven működő terrorszervezet az Amerikai Egyesült Államok irányítása alatt áll, és a nyugati koalíció gépei gyakran a terrorszervezet által ellenőrzött területeken dobják le a fegyverszállítmányokat. Az afrikai és közel-keleti bevándorlókat eközben amerikai szervezetek juttatják pénzhez, fedezik Európába utazásuk költségeit. Washington a francia és német külpolitika kelet felé fordulása miatt terroristákkal áraszthatja el Európát, és abban a pillanatban, ahogy megkezdődnek a tárgyalások az Eurázsiai Gazdasági Unióval folytatott együttműködésről, az amerikaiak terroristái sorozatos merényleteket kezdhetnek Párizsban, Berlinben.
Európának a közeljövőben nagy szüksége lesz arra a tapasztalatra, amire Oroszország az elmúlt évek során az Egyesült Államok ellen vívott “proxy-háborúkban” szert tett. Moszkva a világ számos régiójában segített már az amerikai szervezésű “szabadcsapatok” elleni harcban. Ez elsősorban olyan szervezetek elleni harcot jelent, melyek nagy valószínűséggel éppen most szivárognak be az Európai Unió területére, az illegális bevándorlás látszólag feltartóztathatatlan áradatával.

http://hidfo.ru/2015/09/moszkva-segitseget-nyujtana-a-bevandorlas-es-terrorizmus-elleni-harcban/

Megalakult a határrendészeti igazgatóság, HATÁRŐRSÉG továbbra sincs tervbe véve!

A határrendészeti igazgatóságon belül a határvadász egységek szeptember 15-étől dolgoznak, szükség esetén a létszámuk 3600-ra bővíthető. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet.
Megalakult a határrendészeti igazgatóság; a Készenléti Rendőrségen belül létrejövő szervezet keretein belül 2106 fővel erősítik meg a magyar-szerb határ védelmét. Az igazgatóság létrejöttét múlt szerdán jelentette be az országos rendőrfőkapitány; a szervezethez hat határvadász egység tartozik majd, amelynek tagjai között 876 próbaidős végzős rendészeti szakközépiskolás lesz.
Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: vasárnap éjfélig idén eddig 153 ezer 561 tiltott határátlépőt fogott el a rendőrség a magyar-szerb határszakaszon, a bevándorlók a korábbi adatok szerint 67 országból érkeztek, zömében szírek, afgánok és koszovóiak, de tanzániai, jemeni, burundi, kínai és kubai állampolgárok is kértek menedékjogot.
A Készenléti Rendőrségen megalakuló határrendészeti igazgatósághoz csatolják az úgynevezett mélységi ellenőrzési osztályt, amely az országhatáron belül végzi a munkáját.
A határrendészeti igazgatóságon belül a határvadász egységek szeptember 15-étől dolgoznak, szükség esetén a létszámuk 3600-ra bővíthető. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet. A határrendészeti igazgatóság vezetőjének Szabó Ferencet, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetőjét nevezték ki. Az igazgatóság munkáját helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti.
A határvadász bevetési osztályok feladata az államhatár védelmének, valamint rendje fenntartásának megerősítése lesz. Külön speciális szabályok nem vonatkoznak rájuk, a rendőrségi törvényben, valamint a szolgálati szabályzatban rögzített előírások szerint járnak el.
(MTI)