Mostantól május végéig minden hétvégén és munkaszüneti napon kötelesek oltani, ha van elég vakcinájuk. – írja a Szeretlekmagyarország

“Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendelte, hogy a háziorvosok hétvégén és munkaszüneti napokon is kötelesek oltani. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki közleményében azzal indokolták ezt, hogy a regisztrált idősek nagy száma miatt beoltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítanak a háziorvosok munkájára egészen május végéig.

Azt írták, ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad, akkor nem köteles hétvégén is oltani, de ha van elég vakcinája, hétvégén és munkaszüneti napon is folytatnia kell az oltások beadását.

Az elrendelés értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály.

A közleményben azonban az nem szerepelt, hogy a háziorvosokat akár 5 millió forintra is büntethetik, ha nem teljesítik a tisztifőorvos utasítását.

A Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló közlemény, amelyben azt írják, “a fenti kötelezettség önkéntes teljesítésének elmaradása esetén” végrehajtási eljárásban 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságot szabhatnak ki a háziorvosi szolgáltatóra.

Aki megsérti a Müller Cecília által előírtakat, az ellen jogszabálysértésre hivatkozással közigazgatási pert indíthatnak 30 napon belül.”


Eredeti cikk: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/5-milliora-buntethetik-a-haziorvosokat-ha-hetvegeken-nem-oltanak-onkent/