2017. szeptember 15., péntek

Amerikai katonai szállítmányt loptak el Lengyelországban

A kép illusztráció.
Egy nappal azután, hogy a kelet-Európában állomásozásra készülő amerikai katonák és vasúti úton szállított harcjárművek megérkeztek Lengyelországba, a vasúti transzportról máris ellopták egy konténer tartalmát. A hatóságok tagadják, hogy a lopott szállítmányban fegyverek lettek volna.
Több mint 56000 dollár értékű katonai szállítmányt loptak el egy vasúti transzportról Zagan környékén (nyugat-Lengyelország) – derült ki a TVN24 beszámolójából. A lengyel forrás az ügyészség közlését idézve azt állítja;
az ellopott konténer nem tartalmazott fegyvereket, lőszert, vagy robbanóanyagot.
Az incidens egy nappal azután történt, hogy a Kelet-Európában állomásozásra készülő amerikai katonák és vasúti úton szállított hadifelszerelés megérkezett Gdansk területére.
A védelmi minisztérium közlése szerint a vasúti transzporttal érkezett többek közt 87 M1 Abrams harckocsi, 103 Bradley gyalogsági páncélozott harcjármű és 18 Paladin önjáró tarack, emellett számos tehergépkocsi.
A varsói ügyészség és a katonai rendőrség közös vizsgálatot indított a történtek miatt.

http://www.hidfo.ru/2017/09/amerikai-katonai-szallitmanyt-loptak-el-lengyelorszagban/




Tíz amerikai harckocsi megsérült Lengyelországba szállítás közben

Helyi sajtóhírek szerint komoly károk keletkeztek egy vasútállomáson és tíz amerikai harckocsi megrongálódott Lengyelországba szállítás közben.
Tíz amerikai harckocsiban keletkeztek károk, miközben azokat vasúti transzporttal szállították Lengyelországban – derült ki lengyel sajtóorgánumok keddi beszámolóiból.
A Torun környékén történt incidensről beszámoló helyi lap azt írta; a Gdansk-ból vasúti úton szállított 37 amerikai harckocsiból 10-ben keletkeztek sérülések. Az ügyészség tömegközlekedés megzavarása miatt rendelt el vizsgálatot.
A lap szerint a helyi rendőrség is megerősítette, hogy a harckocsik az amerikai hadsereghez tartoznak. A rendőrség egyúttal a logisztikában közreműködő személyeket is vizsgálta, akiket állítólag józannak találtak.
Napokkal ezelőtt mintegy 200 M1 Abrams harckocsi és Bradley gyalogsági páncélozott harcjármű érkezett tengeri úton Gdansk területére.
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) jelenleg az Operation Atlantic Resolve keretén belül fokozza jelenlétét Lengyelországban. A művelet célja a NATO-jelenlét fokozása a kelet-európai országokban; ennek részeként több mint 3500 külföldi katona érkezett Lengyelországba.
Nemrég egy másik rejtélyes eset is történt az országba érkező amerikai hadianyaggal: ismeretlen személyek több mint 56000 dollár értékű katonai szállítmányt loptak el egy vasúti transzportról Zagan környékén. A lengyel forrás az ügyészség közlését idézve azt állította, a konténer nem tartalmazott fegyvereket, lőszert, vagy robbanóanyagot.

http://www.hidfo.ru/2017/09/tiz-amerikai-harckocsi-megserult-lengyelorszagba-szallitas-kozben/

A sajtó magyarázkodásra kényszerítette a német külügyminisztert

A Der Spiegel napilap kérdőre vonta a német külügyminisztert, amiért nem csak a német lapoknak nyilatkozik, hanem interjút adott a Russia Today hírügynökségnek.
Sigmar Gabriel az orosz-német kapcsolatok, az ukrán válság, a Krím kérdése és Katalónia függetlenségi törekvése kapcsán nyilatkozott a Russia Today német részlegének. A Der Spiegel német lap ezt követően egy interjú során azt kérdezte a külügyminisztertől, miért nyilatkozott egy olyan sajtóorgánumnak, ami “az orosz propaganda eszköze”.
A külügyminiszter azonban kiábrándító választ adott: nem lehet többé karanténban tartani a nem-nyugati sajtót, ehelyett hozzá kell szokni, hogy a médiapiaci verseny kiszélesedett.
“Német politikusként hozzá kell szoknunk, hogy már nem csak a mi megszokott médiánk létezik. Megjelentek az online közösségi hálók, emellett jelen vannak külföldi TV-csatornák, melyek német nyelven is elérhetőek. Egyébként is szóba állunk másokkal, például az Al Dzsazírával, miért ne tehetnénk meg ugyanezt kínai csatornákkal is?” – mondta.

A külügyminiszter ezen felül azzal indokolta az interjú szükségességét, hogy rengeteg olyan ember él Németországban, akik nem olvasnak Spiegel Onlinet, és hozzájuk a Russia Today-en keresztül lehet eljutni.
Tavaly novemberben, Strasbourgban az európai képviselők megszavaztak egy határozatot, mely szerint az Európai Unió “választ kell adjon az Oroszország által folytatott információs háborúra”. A határozat kiemelte a Russia Today-t és a Szputnyik hírügynökséget mint “ellenséges propaganda” eszközeit.
A Der Spiegel szintén azzal vádolta a két hírügynökséget, hogy dezinformációs kampányt folytatnak a választások előtt.

http://www.hidfo.ru/2017/09/a-sajto-magyarazkodasra-kenyszeritette-a-nemet-kulugyminisztert/