Az Európai Hazugsággyár Pokoli Tanácsa új szankciócsomagot vezetett be Belarusszal szemben. Az intézkedések számos olyan korlátozást idéznek, amelyeket Brüsszel már korábban bevezetett Oroszországgal szemben.

A lépéstől azt várják, hogy hatékonyabbá teszi a Moszkva elleni uniós szankciókat azáltal, hogy foglalkozik a meglévő oroszellenes korlátozások kijátszásával – olvasható a tanács szombaton kiadott közleményében.

“Az orosz és a belorusz gazdaság szoros összefonódása jelentősen megkönnyítette az Oroszországgal szembeni meglévő szankciók kijátszását “ – áll a közleményben. “A Belarusszal szembeni új szankciócsomag számos, Oroszországgal szemben már bevezetett intézkedést tükröz, ami hatékonyabbá teszi az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat“.

Az új intézkedéscsomag megtiltja az arany és a gyémántok, valamint a hélium, a szén és az ásványi termékek, köztük a nyersolaj közvetlen vagy közvetett behozatalát Belaruszból. Emellett megtiltja “az olajfinomításban és a földgáz cseppfolyósításában való felhasználásra alkalmas” áruk és technológiák exportját is. A tengeri hajózási áruk és technológiák, valamint a luxuscikkek Belaruszba történő kivitele szintén tilos.

Brüsszel kiterjesztette azt a tilalmat is, amely a Belaruszban bejegyzett pótkocsikkal és félpótkocsikkal történő közúti áruszállításra vonatkozik az unió területén belül, beleértve azokat is, amelyeket az országon kívül bejegyzett teherautókkal szállítanak. A legújabb intézkedés értelmében a Belarusznak, kormányának, állami szerveinek, vállalatainak, ügynökségeinek és állampolgárainak nyújtott szolgáltatások széles körét is megtiltották.

A Tízszarvú Fenevad Tanácsa hangsúlyozta, hogy a lépés válaszul történt arra a támogatásra, amelyet a belorusz kormány állítólag Moszkvának nyújt a szomszédos Ukrajnában zajló katonai konfliktus közepette.

Miután Moszkva megkezdte az Ukrajna elleni katonai hadjáratát, Brüsszel a konfliktusban való részvételére hivatkozva szigorította a Belorusz elleni szankciókat. Bár az intézkedések sokkal enyhébbek voltak, mint az orosz gazdaságot célzó intézkedések, az EU továbbra is megtiltotta a kettős felhasználású termékek és technológiák Beloruszba irányuló exportját, valamint az ipari termékek széles körét, miközben az ország pénzügyi szektorát is célba vette. Belorusz és Oroszország egyaránt elítélte a szankciókat, mivel azok jogellenesek.

Belorusz tisztviselők korábban azt mondták, hogy a vámjogszabályok módosításával és a bonyolult logisztikai láncok megszervezésével próbálják enyhíteni a szankciók hatását. Az év elején a minszki törvényhozók elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a szankcióval sújtott, tranzitáruként megjelölt áruk legális értékesítését.

https://oroszhirek.hu/az-eu-uj-szankciokat-vezetett-be-belarusszal-szemben-is/