Marrákes, 2023. december 21. csütörtök (MB)

Nemzetközi békekonferenciára szólítottak fel a palesztin kérdés rendezéséért Oroszország és az arab országok külügyminiszterei az orosz-arab együttműködési fórum szerdán megtartott marrákesi tanácskozásán – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

A békekonferenciát szeretnék mielőbb megtartani, hogy a nemzetközi jog alapján rendezhessék a palesztin kérdést.

Eredetileg Kína javasolt békekonferenciát a közel-keleti konfliktus rendezésére, kezdeményezése nemzetközi visszhangra talált.

A békekonferencia fő célja az önálló palesztin állam megteremtése volna az ENSZ határozatai alapján. Ehhez mindenekelőtt véget kellene vetni a fegyveres konfliktusnak Izrael és Palesztina között. Mint ismeretes, Izrael elutasította a fegyvernyugvást, az Egyesült Államok pedig – Izraellel egyetértésben – vétót emelt a tűzszünet ellen a Biztonsági Tanácsban.

Magatartása miatt Izrael és az USA elszigetelődött a nemzetközi közösségben, mely az érvényes ENSZ-határozatok alapján független Palesztinát akar, és arra törekszik, hogy a két ország békében éljen egymás mellett.

A marrákesi tanácskozáson arab részről fokozott együttműködést szorgalmaztak Oroszországgal az ENSZ-ben.

A Magyar Békekör tudósítója megjegyezte: a nemzetközi békekonferencia megtartásának alapvető feltétele a palesztin és az izraeli szélsőségek kikapcsolása a rendezési folyamatból. A másik féllel való leszámolásban érdekelt körök megfékezése elengedhetetlen feltétele a politikai rendezésnek és az önrendelkező Palesztina megteremtésének.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/11/29/a-palesztin-neppel-valo-szolidaritas-vilagnapjan-szerdan-a-magyar-bekekor-megbizasabol-petrass-laszlo-alelnok-felkereste-a-budapesti-palesztin-nagykovetseget-es-atadta-a-bekekor-alabbi-uzenetet/

Kiadta: Magyar Békekör