2024. március 6., szerda

BRICS-blokklánc nemzetközi fizetőeszköz

Forrás: Lena Petrova @ YouTube
???? BREAKING: BRICS New BLOCKCHAIN & Digital System Will Revolutionize the World
https://youtu.be/C3N77IQojX8

Ukrajna területe nem marad a régi – Orosz álláspont

 

Budapest, 2024. március 6. szerda (MB)

Ukrajna területe nem marad a régi, új politikai és területi realitás alakul ki – adta értésre szerdán Oroszország magyarországi nagykövetsége az „Ukrajna körüli helyzet” c. angol nyelvű közleményének részeként.

Idejét múlta az „Ukrajna az 1991-es határok között” elv, mert a népeknek egyenlő joguk van az önrendelkezéshez és a területi integritáshoz. Ezt rögzíti az ENSZ Közgyűlésének 1970. évi nyilatkozata a nemzetközi jog elveiről, az államok közötti baráti kapcsolatokról és együttműködésről. Az ENSZ Alapokmányával összhangban megalkotott 1970. évi nyilatkozat szerint mindenkinek tiszteletben kell tartania azoknak az államoknak a területi integritását, amelyeknek a kormányai elismerik a népek önrendelkezési jogát és az érintett területen élő teljes lakosságot képviselik.

A közlemény szerint a 2014. évi ukrajnai államcsíny után náci típusú állam felépítésébe fogtak, az ország déli és keleti részén megtagadtak mindent, ami orosz, beleértve a nép identitását, kultúráját, hagyományait. Rendszeresen megsértették jogaikat, erőszakot is alkalmaztak velük szemben. Az ukrán állam nem volt hajlandó figyelembe venni, hogy a Krím, a Donbász és a dél-keleti terület Ukrajna népének teljes értékű része. Magatartásukkal visszafordíthatatlan csapást mértek Ukrajna területi integritására az 1991-es határok között.

„Ha a puccsot nem az Egyesült Államok és szatellitjeik szervezték volna, nem teremtődtek volna meg független jogalanyok létrejöttének feltételei Ukrajna területén. Az említettek kikiáltották függetlenségüket a rasszista rezsimtől, és arra törekedtek, hogy elismerjék népeik önrendelkezési jogát olyan körülmények között, amikor a Kijevben hatalomra került puccsisták semmi esetre sem állíthatták, hogy az ország területén élő azon népek érdekeit is képviselik, amelyek kategorikusan elutasították a puccs eredményeként kialakult helyzetet” – írják.

A Krím és Szevasztopol lakossága élt önrendelkezési jogával, és népszavazáson döntött kiválásáról Ukrajnából, csatlakozásáról Oroszországhoz. Donyeck és Luhánszk önrendelkezése a minszki megállapodások különleges státuszra vonatkozó végrehajtási rendelkezéseiből fakad. Hasonló folyamatok mentek végbe Herszonban és Zaporozsjében a 2022. évi referendumok eredményeként. A minszki intézkedési csomagot az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2202. számú határozatában jóváhagyta, lehetőséget teremtve Ukrajna területi integritásának helyreállításához, a Krím kivételével. De a lehetőséget elszabotálták. Kijev és a két garantáló, Franciaország és Németország, Francois Hollande elnök és Angela Merkel kancellár, továbbá Pjotr Porosenko ukrán elnök nyíltan és büszkén vallotta, hogy nem állt szándékában végrehajtani a minszki megállapodásokat, hanem csak időt akartak nyerni azzal, hogy aláírták, mert fel akarták fegyverezni Ukrajnát.

Az orosz katonai beavatkozás 2022. február 24-én olyan körülmények között történt, amikor az ukrán állam dezintegrálódott, területi mutatóit egyetemesen nem ismerték el, s az ENSZ 2202. sz. határozatát sem hajtották végre. Következésképpen, figyelembe véve minden tényt és körülményt, leértékelődött a területi integritás tiszteletben tartásának követelménye. Történt ez azért, mert a kijevi rezsim és támogatói 2014. februárban megdöntötték Ukrajna törvényes elnökének hatalmát – áll a közleményben.

Az orosz diplomáciai anyag nem tér ki az Ukrajnában élő nem orosz nemzetiségek jövőjére. A velük kapcsolatos kérdésre viszont válaszolt Szergej Nariskin, az orosz hírszerzés főnöke, akinek a nyilatkozata az alábbi linken olvasható:  https://bekekor.wordpress.com/2024/03/06/orosz-hirszerzesi-fonok-ukrajna-felszabaditasarol-navalnij-halalarol-es-az-eszaki-aramlat-vezetek-felrobbantasarol/

+++

Kiadta: Magyar Békekör

Orosz hírszerzési főnök Ukrajna felszabadításáról, Navalnij haláláról és az Északi Áramlat vezeték felrobbantásáról

 

Moszkva, 2024. március 6. szerda (MB)

Az orosz hírszerzés főnöke kedden azt mondta, hogy az Ukrajnában élő népek demokratikusan választhatnak majd, hogy visszatérnek-e történelmi anyaországukhoz – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Szergej Nariskin az orosz televízió Soloviev Live műsorában folytatott beszélgetésen a következőkkel válaszolt arra a kérdésre, hogy „visszakerülhetnek-e egyes területek, nem csak orosz területek, történelmi hazájukhoz”: „Ezentúl ez majd demokratikusan történik, az emberek döntésén fog múlni”.

Az újságírónak arra a kérdésére, hogy mikor várható az orosz győzelem, és mikor fogja beismerni a Nyugat, hogy elvesztette ezt a háborút, Nariskin kijelentette: “Röviden válaszolok. Nyerni akkor fogunk, ha majd azt látjuk, hogy mindenkit felszabadítottunk, aki meg akart szabadulni ettől a korrupt, náci rezsimtől. Nem Washington vagy London birtokolja ezt a területet, hanem az ott élő emberek. Atyáik, nagyapáik, őseik ezen a földön éltek, őseik ebben a földben nyugodnak. Ők a tulajdonosok, ők döntik el, hol akarnak élni, milyen országban. A Nyugat akkor lesz majd kénytelen elismerni, hogy elvesztette ezt a háborút.”

Alekszej Navalnij haláláról szólva, az orosz hírszerzés főnöke közölte, hogy Navalnij természetes halált halt. „Undorítónak nevezte a Nyugat sátáni táncát Navalnij koporsója körül. Ezek azt hiszik, hogy előadást tarthatnak nekünk erkölcsiségről” – mondta a nyugati vezetőkről szólva.

Az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásáról Nariskin tudatta: „Közvetett jelek arra utalnak, hogy angolszász országok állnak a terrorcselekmény mögött. A kirakós játék összeállt. Voltak információink, közvetett jeleink az elkövetőkről, bár ezeket a közvetett jeleket maguk az elkövetők tárták föl. A rejtvény egyértelműen az elkövetőkre mutat”.+++

Kiadta: Magyar Békekör