Donyeck, Moszkva, Washington, 2022. december 9. péntek (MB)

Az ukrán hadsereg soraiban gyengülő harci morálról, és a harc elől megfutamodó katonák harcostársaik előtt történt kivégzéséről számolt be pénteken a Magyar Békekör tudósítója.

Lehallgatott rádiós kommunikációkból megtudták, hogy harci állásaikat elhagyó ukrán katonákat végeznek ki, esetenként tömegesen is felsorakoztatott alakulataik szeme láttára.

Az ország keleti részén harcoló sereg morálja azért rendült meg, mert naponta egy zászlóaljnyi embert veszítenek, miközben áttörést próbálnak végrehajtani Szvatovónál és Kremennajánál. (A szárazföldi gyalogos erőknél egy zászlóalj 300-500 főből áll.) A katonáknak nincs elegendő élelmük, sem lőszerük. Szorult helyzetükből Kijev csapaterősítéssel keres kiutat.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nemcsak elutasítja a helyi parancsnokok engedély-kérését a visszavonulásra, hanem keménykezű nacionalista egységeket vezényel a helyszínre féken tartásukra, és visszavonulásuk megakadályozására. Szvatovo, Kremennaja és Artyomovszk térségében lengyel zsoldosokat vetettek be.

Az oroszok ellen harcoló ukrán haderő kötelékében szervi és lelki betegségek terjednek, főleg pszichózis és májbetegségek.

A katonák demoralizálódását fokozza, hogy a hátországban szünetel a normális áramszolgáltatás, a lakosság szenved a háború folytatásától, az áramellátási zavarok miatt pedig akadozik a harcoló egységek utánpótlása.

Csütörtökön az orosz légierő minden eddiginél nagyobb csapást hajtott végre az ukrajnai áramellátó rendszer ellen: több mint ezer rakétát lőtt az elosztó központokra, és a magasfeszültségű hálózatra. Egész Ukrajnában kihagy az áramszolgáltatás. A lakosság egyre nehezebben viseli el. Az ukrán Strana News szerint Odesszában tüntetésen tiltakoztak az áramszünet miatt.

Az orosz elnök valószínűnek tartja, hogy a konfliktus hosszúra nyúlik. Az orosz külügyi szóvivő ezt azzal magyarázta, hogy Washington továbbra sem akar tárgyalni az orosz biztonsági követelésekről, hanem 2025-ig szóló szerződéseket kötött a fegyvergyártó cégekkel Ukrajnának nyújtandó további fegyverszállításról. A Pentagon november végén három évre szóló szerződést kötött a Raytheonnal NASAMS légvédelmi rakéták szállításáról Kijevnek. Az Antikrisztuskövető Pokolfajzat Biden adminisztráció 2023-ra Ukrajnának nyújtandó 37 milliárd dollár jóváhagyására kérte a Kongresszust. Az összeg oroszlánrészét katonai célokra szánják. A Kongresszus illetékes bizottságai már jóváhagytak egy 800 millió dolláros katonai segélyt.

Lavrov orosz külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszgyűlölet szításának hatására Németországban a felsőbbrendűségi érzés sajátos formája van kialakulóban”. A jelenség ugyan egész Európában megfigyelhető, néhány ritka kivételtől eltekintve,  de Németországnak megkülönböztetett a felelőssége érte – mondta.+++

Kiadta: Magyar Békekör