2016. július 15., péntek

Katonai puccs zajlik Törökországban

Ankara puccs hidfo.ru
A török miniszterelnök, Binali Yildirim szerint a hadsereg egy része megpróbálja magához ragadni a hatalmat.
A török katonai vezérkar közleménye szerint “a török fegyveres erők magukhoz vették a hatalmat”. Korábban a közösségi médiában terjedtek arra vonatkozó hírek, miszerint katonák lepték el Isztambult és Ankarát, valamint minden nagyobb város felett a hadsereg helikopterei köröznek és vadászrepülőgépek robaját hallani.
A török hadsereg jelenleg Hulusi Akar tábornok ellenőrzése alatt áll, de nem tudni, hogy ő áll-e a puccskísérlet mögött.
Binali Yildirim miniszterelnök az állami televízióban arról beszélt, hogy bizonyos katonai körök megpróbálták elmozdítani a kormányt, de “a nép által választott kormány továbbra is vezetésben marad. Ez a kormány akkor fog távozni, ha a nép úgy akarja.” – mondta.
Yildirim nyilatkozata szerint a hadsereg parancsnoki láncától függetlenül próbálják bizonyos körök a kormányt illegális úton megbuktatni. A miniszterelnök nyilatkozatában zendülésről beszélt, valamint kijelentette, hogy “a demokráciát mindenáron fenn fogják tartani.”
A török hadsereg által kiadott közlemény szerint magukhoz ragadták a hatalmat, és minden nemzetközi szerződést fenntartanak.
Recep Tayyip Erdogan török államfő állítólag Bodrum városában nyaral.
A jelentések szerint Ankara központjában lövések hangját hallani, a hadsereg helikopterei köröznek a város felett, és a hidakat lezárták. Isztambulban az Atatürk repülőtéren harckocsikat láttak, és minden, az országot elhagyni készülő járatot töröltek.
Az este folyamán az állami televízió adása megszűnt, és időlegesen a Facebook, Twitter és Youtube is elérhetetlenné vált.

http://www.hidfo.ru/2016/07/katonai-puccs-zajlik-torokorszagban/




Elbukott a törökországi puccskísérlet

Binali Yildirim hidfo.ru
A török kormány visszavette az ellenőrzést azoktól a katonai köröktől, melyek az éjszaka folyamán puccskísérletet hajtottak végre és megpróbálták magukhoz ragadni a hatalmat. A miniszterelnök bejelentése szerint az ország teljes légterét lezárták. A puccsisták egy az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok követői közül kerültek ki.
Pénteken a török hadsereg fegyveresei bevonultak a nagyvárosokba, és hidakat zártak le, valamint átvették az ellenőrzést az állami média és kormányépületek felett. A közleményük szerint magukhoz vették a hatalmat, és létrehoztak egy “Béketanácsot”, hogy “helyreállítsák a demokráciát és emberi jogokat” Törökországban. Az éjszaka folyamán tűzharc zajlott Isztambulban, Ankarában és más nagyvárosokban.
Binali Yildirim későbbi közleménye szerint az ország teljes légterét lezárták, és minden légi járművet lelőnek, ami behatol az ország légterébe. A bejelentésre azt követően került sor, hogy a puccsisták helikopterről tüzet nyitottak az erőszakos hatalomátvétel ellen utcára vonuló tüntetőkre, amit a kormányhoz hű fegyveres erők F16-os vadászgépe lőtt le a város felett.
Yildirim a történteket követően bejelentette az Ankara fölötti légtér lezárását, ezt az intézkedést terjesztették ki az ország teljes légterére.
Reggelre a kormány helyzete stabilizálódott, bejelentették a puccskísérlet sikeres leverését. Törökország nemzeti hírszerző szolgálata szintén bejelentette, hogy a puccskísérlet elbukott.
Az állami televízió szerint 4 katonai vezetőt letartóztattak a hatalom erőszakos megragadására itt kísérlet miatt. További 13 főt tartóztattak le az elnöki palota ellen végrehajtott támadás során. Az Anadolu hírügynökség szerint a puccskísérletet a hadsereg egy kis része támogatta, a kormány elmozdítására törekvő vezetők mindannyian egy az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen követői. A török katonai-politikai elitben vélhetően tisztogatás kezdődik a történtek után.

http://www.hidfo.ru/2016/07/elbukott-a-torokorszagi-puccskiserlet/

Amerikai katonákat vetnének be az európai rendfenntartásban

Curtis Scaparrotti hidfo.ru
Egy nappal a Franciaországban történt újabb terrortámadás után kiderült, melyik ország tud leginkább profitálni a tömeggyilkosságból. Az amerikai hadsereg európai parancsnoksága bejelentkezett rendfenntartó erőnek Franciaországban; felhatalmazást kérnek arra, hogy Európában amerikai katonák belföldi terrorellenes műveletekben vehessenek részt.
Curtis Scaparrotti, az Európában állomásozó amerikai haderő vezetője pénteken bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy felveszi a kapcsolatot Franciaország vezető katonai tisztviselőivel, és felajánlja segítségét a belföldi terrorizmussal való leszámoláshoz. A Nizzában történt terrortámadást követően Franciaország újabb három hónappal meghosszabbította a korábban kihirdetett rendkívüli állapotot; ebben a helyzetben a hatóságok bírósági végzés nélkül hajthatnak végre házkutatásokat, emellett konkrét bűncselekmény feltételezése nélkül is letartóztathatnak gyanúsnak vélt személyeket. Scaparrotti most azt szeretné elérni, hogy az amerikai hadsereg is megkapja ezeket a jogosultságokat Európában – természetesen “az európai ország hatóságaival együttműködve”.
Scaparrotti kijelentette, hogy az USA európai parancsnoksága továbbra is Franciaország mellett áll, és részt kíván venni az elrettentésben, valamint a terroristák tevékenységének megzavarásában és felszámolásában.
Csütörtökön Nizza területén egy tunéziai bevándorló teherautóval hajtott bele a nemzeti ünnepen részt vevő tömegbe, majd tüzet nyitott rájuk. A terrortámadás során 84 ember veszítette életét. A rendőrök a helyszínen le tudták lőni az elkövetőt.
Scaparrotti kijelentése, miszerint az amerikai hadsereget akarja bevetni Európában rendfenntartó erőként, azonban egyáltalán nem meglepő. A NATO-országok fővonalú sajtóorgánumai korábban már kezdetleges propagandatevékenységgel megkezdték ennek a lépésnek az előkészítését: számos nyugat-európai sajtóorgánumban jelentek meg olyan hírek, melyek azt az üzenetet közvetítették, hogy “amerikai katonák szerencsés, véletlen jelenlétének köszönhetően sikerült megakadályozni egy-egy tragédiát. Milyen jó lenne, ha szervezetten is itt lennének!” Ebben a propagandakampányban az Index.hu is részt vett, ami mostanra nyíltan egy amerikai üzletember tulajdonába került, de munkatársai eddig is együttműködtek az amerikai titkosszolgálatokkal.
Tavaly augusztus 22-én Iván András, az Index alkalmazottja azt írta: “Több utas, köztük szabadságon lévő amerikai katonák bátorságán és gyors reagálásán múlhatott, hogy nem történt halálos tragédia péntek este az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton, ahol egy támadó lövöldözni kezdett, és három embert meg is sebesített, miközben leteperték, és megkötözték.”
A propagandasajtóból kiderül, hogy a hős amerikai katonák szerencsére jelen voltak, és meg tudták védeni a európaiakat a terroristáktól.
“A vonaton utazott civil ruhában két amerikai katona is, egyikük a CNN szerint a légierőnél, a másikuk az oregoni nemzeti gárdánál szolgál. A két katonával volt egy gyerekkori barátjuk is, aki szintén segített a támadó ártalmatlanításában. Meghallották, ahogy a támadó az egyik vécében megtölti a fegyvereit, ezért megvárták, és azonnal eléálltak, amikor kilépett.”
Milyen jó, hogy az amerikai katonák ilyen éberek, és mindig vigyáznak ránk, még Európában is – gondolnánk. Csakhogy, ez egy a sajtóban szándékosan megjelenített propaganda-irányvonal, ami az ukrajnai konfliktussal és a migrációs válsággal egy időben erősödött fel a NATO-médiában.
A NATO a migrációs válság kezdete óta próbálja rendfenntartó erőként újradefiniálni magát Európában. Ez a propagandavonulat a NATO egzisztenciális válságának jele: a hidegháborút követően az észak-atlanti katonai szövetség működése értelmetlenné vált, hiszen megszűnt az a külső veszély, amivel szemben a NATO-t létrehozták. A Szovjetunió összeomlásával a NATO újabb biztonsági kockázatok előállításában vált érdekeltté, hogy ezzel megindokolhassa saját létezését.
A NATO vezetői erre az egzisztenciális válságra két irányú választ adnak: egyrészt, az “orosz veszély” propagálásával mesterségesen felmutatnak egy külső ellenséget, ami ellen újra egyesülni lehet. Másrészt, a migrációs válság hamar előállította a belső ellenségképet is: a terrorista, aki ellen a rendőrség, a tagállam titkosszolgálata tehetetlen. Tehát ez a propagandavonulat azt sulykolja, hogy továbbra is szükség van a NATO-ra és az amerikai katonai jelenlétre Európában, hiszen orosz veszély is van, terroristák is vannak. Egyébként is, csupa pozitív tapasztalatot tudunk felidézni annak kapcsán, ha az amerikai katonák jelen vannak Európában – mint az Index is írta, például megvédenek minket a vonat WC-jéből támadó terroristáktól.
Scaparrotti kijelentésében emellett szó szerint említette: a terroristák a “közös értékeinket, az életformánkat fenyegetik”, és ennek megvédésében venne részt az Európában állomásozó amerikai haderő. Ezzel a kijelentéssel szintén a NATO egzisztenciális válságára reflektál – hiszen a NATO nem egy értékrend alapon létrehozott szövetségi rendszer. Ez egy a szovjet katonai fenyegetés ellen létrehozott katonai tömb. Ez létezésének célja – a szovjet katonai erő ellensúlyozása. Csakhogy, Szovjetunió ma már nincs. Ha Scaparrotti szerint a NATO-országoknak közös értékrendje van, ezzel szintén újradefiniálja a NATO létezésének értelmét.
Miféle következtetést vonhatunk le abból, hogy a nyugati sajtó propagandával próbálja elfogadtatni velünk az amerikai fegyveresek jelenlétét, majd rendszeres időközönként terrortámadások történnek, ami ellen az amerikai hadsereget akarják bevetni rendfenntartó erőként? Egészen addig fognak ismétlődni ezek a terrortámadások, míg az amerikai hadsereg a NATO keretén belül rendőri jogosultságokat kap Európában? Ki és mennyit fizetett az Index újságírójának, hogy vidám történeteket közöljön az itt állomásozó amerikai fegyveresekről? Amiatt támogatják látványosan a bevándorlást is, mert a megbízóik a migránsokkal érkező terroristák ürügyén akarnak hosszú távon Európában maradni? Scaparrotti azt mondta, a migránsokkal érkező terroristák miatt maradnának.


http://www.hidfo.ru/2016/07/amerikai-katonakat-vetnenek-be-az-europai-rendfenntartasban/

Háborús fegyverarzenált találtak egy mecset mellett Németországban

Radikális iszlám szervezetek egy fegyverraktárát fedezték fel a német hatóságok Észak-Rajna-Vesztfáliában. A CDU egy politikusának beszámolója szerint egy egész háborús fegyverarzenált foglaltak le egy mecset melletti zöldséges hűtőszobájában.
Ismail Tipi, a Kereszténydemokrata Unió tartományi szóvivője egy néhány héttel ezelőtti sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a SEK (Spezialeinsatzkommando – rendőri különleges alakulatok) szigorúan titkos akciója során Észak-Rajna-Vesztfáliában radikális iszlamista csoportok egy fegyverraktárát számolta fel. A hír ismét nem haladta meg a fővonalú média ingerküszöbét, pedig egy német politikus gyakorlatilag arra figyelmeztette Európát, hogy nemsokára véres polgárháború törhet ki az Európai Unióban, és a radikális iszlamista csoportoknak elegendő fegyver áll rendelkezésre egy európai háború megvívásához.
A SEK által megrohamozott fegyverraktár egy mecset melletti zöldséges hűtőszobája volt, ahonnan egy egész háborús arzenált foglaltak le, köztük kézi nehézfegyvereket.
Tipi június végi sajtótájékoztatóján azt mondta, az ehhez hasonló fegyverraktárak létezése azt mutatja, hogy a fundamentalista iszlám szervezetek titkos fegyverkezést folytatnak, ami tömeges erőszakhoz vezethet Németországban. Az extrémizmus-szakértő szerint más városokban is lehetnek ehhez hasonló fegyverraktárak; gyakorlatilag egy teljes háború megvívásához elegendő fegyverkészlet lehet elrejtve Németországban, és csak idő kérdése, hogy ez mikor kerül bevetésre. Az alkotmányvédelmi hivatal több mint 300 személyt azonosított be csak Hamburg városában, akik nyíltan támogatják a fegyveres dzsihádot.
Tipi ugyanakkor azt is kijelentette: felmerül annak lehetősége, hogy az országban jelen lévő szalafista alvóügynökök és más terrorista csoportok támogatást kaphatnak olyan idegen országok titkosszolgálataitól, melyek érdekellentétbe kerülnek a német külpolitikával.
Az extrémizmus-szakértő arra figyelmeztet, hogy
a politikusok vissza kell térjenek az egyenes beszédhez
mert ha egy fegyveres dzsihád tényelegesen megkezdődik, az nem csak Németországot fogja érinteni, hanem Európa egészét. Nem tudni, hogy ezek a fegyverek mikor kerültek ezekbe a titkos raktárakba, és a schengeni övezet működése óta a terrorszervezetek szabadon szervezhetik a háborús logisztikát az Európai Unió területén. Azaz, bármely olyan országban lehetnek titkos fegyverraktárak, ami tagja az Európai Uniónak.
Tipi a sajtótájékoztató során arra hívta fel a figyelmet, hogy Németországban jelenleg is folyamatban van azon fiatal szalafisták visszatérése, akik korábban több évi harctéri tapasztalatot szereztek valamelyik észak-afrikai vagy közel-keleti háborús zónában.
“Tisztában kell lennünk ezzel a fenyegetéssel, és gyorsan kell cselekednünk.”
Az extémizmus-szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi évtizedek politikai korrektségének ideje lejárt, a politikusok egyenes beszédet kell használjanak, nem szabad többé a problémák elkendőzésére, a dolgok nem nevén nevezésére törekedni. “Értesíteni kell a lakosságot a lehetséges veszélyekről, és teljes éberségre kell felszólítanunk az embereket. Emellett arra kell kérni őket, hogy jelentsenek a rendőrségnek bármilyen gyanús tevékenységet. A legnagyobb gond az, hogy a szalafizmus egyre nagyobbá és nagyobbá nő, ha nem nevezzük nevén a problémát, és nem adunk határozott választ.”
Tipi – saját bevallása szerint – a sajtótájékoztatót követően máris számos halálos fenyegetést kapott.


http://www.hidfo.ru/2016/07/haborus-fegyverarzenalt-talaltak-egy-mecset-mellett-nemetorszagban/

Pártvezető: hadat kell üzenni az iszlám fundamentalizmusnak

marine le pen 2 hidfo.ru
Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője felszólította a hatóságokat, hogy üzenjenek hadat az iszlám fundamentalizmusnak, miután újabb terrortámadás történt Franciaországban.
Csütörtök este 84 ember veszítette életét egy újabb terrortámadásban, Nizza városában, mikor egy tunéziai bevándorló teherautóval belehajtott a Bastille-nap alkalmából gyülekező tömegbe. A gépjármű vezetőjét egy rendőr a helyszínen lelőtte. A teherautó rakterében később gránátokat és számos lőfegyvert találtak. Az elkövető azonosításakor bebizonyosodott, hogy ismét egy bevándorló – egy tunéziai származású férfi – követett el tömeggyilkosságot.
Marine Le Pen szerint a történtek után deklarálni kell az iszlám fundamentalizmus elleni harcot, mert ez eddig annak ellenére sem történt meg, hogy több száz francia állampolgárt gyilkoltak meg iszlám radikalizmus mentén szerveződő terrorszervezetek.


http://www.hidfo.ru/2016/07/partvezeto-hadat-kell-uzenni-az-iszlam-fundamentalizmusnak/

A kicsi és szegény országok fegyvere lesz az atombomba

Philip Breedlove, a NATO európai erőinek volt amerikai főparancsnoka szerint a jövőben fokozódni fog az atomfegyverek szerepe, és újra nemzetközi versengés indulhat a nukleáris fegyverkezés terén.
Breedlove az amerikai külügyminisztérium nonproliferációs fórumán tartott beszédében azt mondta, a tényleges nukleáris leszerelésre tett nemzetközi erőfeszítések eddig sikertelennek tekinthetőek, és amennyiben rövid távon nem találnak hatékony eszközöket e célok megvalósítására, a nukleáris fegyverkezés mértéke a következő 5-10 évben gyorsulni fog.
Breedlove szerint a jövőben az atomfegyverek a “szegények, gyengék és radikálisok” eszközévé válnak. Ez alatt azt kell érteni, hogy a nagyhatalmak fokozatosan új típusú, de az atomfegyveréhez hasonló elrettentő erejű fegyverek felhalmozására váltanak, miközben az atombomba mindinkább a kicsi és szegény országok eszközévé válik, melyeknek elrettentő erőre van szüksége idegen hatalmak katonai nyomásával szemben.
Breedlove arra figyelmeztet, hogy a nukleáris leszerelésre irányuló nemzetközi erőfeszítések önmagukban is atomfegyver gyártására ösztönözhetnek bizonyos országokat, melyek a nonproliferációs törekvésekre a nagyhatalmi erőegyensúly fenntartását garantáló paktumként tekintenek.
http://www.hidfo.ru/2016/07/a-kicsi-es-szegeny-orszagok-fegyvere-lesz-az-atombomba/