2014. október 26., vasárnap

Máshogy telik az orosz idő

Oroszországban nemcsak az állandó nyári időszámítást, de a szezonális óraátállítást sem alkalmazzák a jövőben. Emellett visszaállították a hatalmas országot átszelő 11 időzónát is a négy éve bevezetett kilenc helyett. Az orosz parlament július 1-jén fogadott el törvényt arról, hogy az európai gyakorlattól - és sajátos oroszországi alkalmazásától - elszakadva visszatérnek az évtizedekkel ezelőtti időszámításra.
A törvényjavaslatot Szergej Kalasnyikov, a duma egészségvédelmi bizottságának elnöke akkor egyebek között azzal indokolta, hogy az oroszok krónikus alváshiányban szenvednek és örökké fáradtak. A Szovjetunióban 1981-ben bevezetett szezonális - márciustól októberig tartó - nyári időszámítást 2011-ben egész évre kiterjesztették, egyben tizenegyről kilencre csökkentették az időzónák számát a hatalmas ország gazdasági egységesítése céljából. A téli időszámítás eltörlését és az időzónák számának csökkentését az akkori államfő, Dmitrij Medvegyev jelenlegi kormányfő kezdeményezte.
Az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló két kelet-ukrajnai megye, Luhanszk és Donyeck Oroszországhoz csatlakozott vasárnap az időszámítást tekintve. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna többi részétől eltérően nem álltak át hajnalban a téli időszámításra, így ott mostantól ugyanannyit ütnek az órák, mint Oroszországban. A szakadár megyékben így egy órával mutatnak többet az órák, mint Kijevben, és kettővel többet, mint Közép-Európában.
A Krím félsziget már márciusi elcsatolásakor átállt a moszkvai időre. Moszkvához igazodva 2011-ben Fehéroroszország is bevezette az állandó nyári időszámítást, ám Minszk most úgy döntött, hogy Oroszországtól eltérően meg is tartja azt. Ukrajnában továbbra is kétféle - téli és nyári - időszámítás lesz. A (szezonális) nyári időszámítást Oroszországban egyébként már a bolsevik forradalom után, 1918 és 1922 között is alkalmazták.

Hírfigyelő Szolgálat

A Nap a legnagyobb energiaforrás

A nap lehet az energiatermelés legnagyobb forrása a világban 2050-re, megelőzve a fosszilis tüzelőanyagok, a szél, a víz és az atomenergia használatát, köszönhetően annak, hogy gyorsan csökken a napenergiát hasznosító berendezések ára - állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) két, a héten kiadott jelentésében.


Az e jövőképet felvázoló két útiterv szerint napelemrendszerekkel a világ elektromosenergia-igényének akár 16 százalékát, míg napkollektorrendszerekkel további 11 százalékát lehetne kielégíteni. A két technológia alkalmazásával évente több mint hatmilliárd tonna szén-dioxid-kibocsátást lehetne megelőzni 2050-ig. Ez a mennyiség nagyjából megfelel annak, amelyet a közlekedési ágazat bocsát ki közvetlenül az egész világban, illetve valamivel több mint az Egyesült Államok energiatermeléssel összefüggő éves szén-dioxid-kibocsátása. "A napelemek és -rendszerek költségeinek az utóbbi pár évben tapasztalt gyors csökkenése új távlatokat nyitott meg a napenergiának, mint az elektromos áram előállítása jelentős forrásának alkalmazása előtt a következő évekre és évtizedekre vonatkozóan" - mutatott rá Maria van der Hoeven, az IEA ügyvezető igazgatója. Hozzátette: mindazonáltal mindkét technológia erősen tőkeigényes, szinte minden kiadást előre ki kell fizetni, tehát elsődleges fontosságú a tőkeköltségek csökkentése az útitervekben foglalt jövőkép eléréséhez. Az igazgató hangsúlyozta azt is, hogy a két jelentés nem előrejelzés.

Az energiaügynökség más technológiai útitervéhez hasonlóan a várt technológiai fejlesztési célokat és a megvalósításhoz szükséges politikai intézkedéseket vázolja fel, kiemelve a legfontosabb tennivalókat és fordulópontokat a kormányok, kutatók és az ágazati szereplők számára. A két új útiterv központi üzenete az, hogy a politikai döntéshozók részéről világos, hiteles és következetes jelekre van szükség, ami csökkentheti a befektetők kockázatát és erősítheti a bizalmat. Az energiaügynökség azt javasolja a kormányoknak, hogy a következő öt év során határozzák meg vagy pontosítsák hosszútávú fejlesztési céljaikat, dolgozzák ki az engedélyeket és kapcsolódásokat biztosító korszerű eljárásokat, valamint az energiaellátó rendszerek valós értékét tükröző díjrendszereket. A napenergiát hasznosító mindkét technológia kiegészítő szerepet játszik. A megújuló energiát hasznosító technológiák közül 2000 óta a napelemeké fejlődik a leggyorsabban, bár a napenergia a globális energiatermelésnek még mindig kevesebb mint 1 százalékát biztosítja. A tavalyi év végén világszerte 137 gigawatt energiát állítottak elő napelemek és napkollektorok segítségével, ez a teljesítmény naponta 100 megawattal bővül.
A napenergia hasznosításának döntő része az egyre olcsóbb napelemek és -rendszerek elterjedésének lesz köszönhető 2030-ig, utána a napkollektorok veszik át a fő szerepet.

Hírfigyelő Szolgálat

Ultrákkal vegyítenék össze az internetadó ellen tüntetőket - kijevi forgatókönyv Budapesten?

Kétezer futball-huligánt szerveztek ma a Kossuth-térre egy tüntetésre órákkal azelőtt, hogy a belvárosban megkezdődik a fővonalú média teljes skálája által beharangozott, internetadó elleni tüntetés. A megmozdulás alig egy órája ért véget, így a kétezres tömegből néhány száz fős, látszólag egyelőre tanácstalan keménymag várakozik a belvárosban. Nem kizárt, hogy ezek a csoportok bekapcsolódhatnak a délután 6-kor kezdődő, a internetadó bevezetése ellen meghirdetett tömegdemonstrációba is, ami valószínűsíti, hogy provokátorok a kormányellenes tüntetés radikalizálására készülnek.

Mint ismeretes, a kormány is számít egy az amerikai titkosszolgálat által szervezett felforgatási kísérletre. Idén februárban Kijevben ugyanezzel a módszerrel távolították el az ukrán kormányt a nyugati titkosszolgálatok: a nagy létszámú, ám békés civil tüntetésbe futball-huligánok és szélsőjobboldali csoportok aktivistái szivárogtak be, akik összecsapásokat provokáltak ki a tüntetők tömege és a rendőri erők közt. Ennek következményei ismeretesek; a kormányfő lemondott, az államfőnek el kellett hagynia az országot, Kijevben pedig egy olyan kormány jutott hatalomra, ami Washington céljait maximálisan kiszolgálja.
Igen sokatmondó, hogy a Kossuth-téren nem tegnap vagy valamelyik másik nap jelennek meg az ultrák, hanem éppen azon a napon, amikor vélhetően civilek tízezrei vonulnak majd utcára a belvárosban. Mindez valóban azt jelenti, hogy Washingtonban "magasabb fokozatra kapcsolták" az Orbán-kormány elleni politikát.
A Kijevben zajló felforgatás sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a CIA el tudta hitetni a hazai szélsőjobboldali szervezetekkel, hogy a kezdődő kormányellenes tiltakozásokat saját hasznukra fordíthatják és részesülnek a hatalomból. Ennek következménye egy az ország területi egységét megbontó háború lett, amiben az amerikaiak báb-kormánya az első sorba küldte meghalni a jobboldali fiatalokat.
Reméljük, hogy a magyarországi jobboldal tanult az ukrán példából és nem ringatják magukat abba az illúzióba, hogy az internetadó elleni tüntetésbe bekapcsolódással további szavazatokat szerezhetnek.
http://www.hidfo.net/2014/10/26/ultrakkal-vegyitenek-ossze-az-internetado-ellen-tuntetoket-kijevi-forgatokonyv-budapesten



Az “internetadó-ellenes” fölforduláson való részvételre, illetve annak támogatására buzdított Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális ügyekben illetékes alelnöke.
kroes
A felhívásakor még hat napig regnáló (október 31-éig) biztosi feladatokat ellátó Neelie Kroes hivatalos Twitter-csatornáján azt sürgette, mindenki csatlakozzon vagy támogassa a vasárnap délután 6 órakor kezdődő tüntetést. Kroes egyúttal közzétette a tüntetést szervező Facebook-oldal linkjét is, így csapva reklámot a mára már egyértelműen kormányváltóvá vált tegnap megejtett balhénak.
Itt csak annyit jegyeznénk meg, hogy tavaly Viviane Reading – másik uniós madam – Orbánék legitimitációjának megkérdőjelezését tűzte zászlajára! Pedig akkor még hol volt “internetadó – terv” meg paksi szerződés? (De TERV Orbánék megdöntésére már volt!)

http://balrad.wordpress.com/2014/10/27/felszolitas-brusszelbol-tuntessetek-magyarok/

Ha van rajt' sapka azért, ha nincs, akkor azért bukik a Fidesz

Alapos érzelmi-indulati előkészítést követően az internetadó elleni tüntetés átvonult a Fidesz-székház elé, hogy követeljék az új adónem eltörlését. Mielőtt nekiindult a tömeg, hogy végighaladjanak az Andrássy úton, Gulyás Balázs, a megmozdulás főszervezője az internetadó elleni tiltakozást kormányellenes agitációvá alakította át. Azt mondta; "a kormánynak 48 órája van".

Mindez nyilvánvalóan nem az internetadó visszavonására vonatkozik, - akik tisztában vannak azzal, hogyan zajlik a politika, azok jól tudják, hogy ez Washington ultimátuma volt az Orbán-kormánynak. A kormány pedig minden bizonnyal tisztában van azzal, hogyan zajlik a politika.
Amint a tömeg megérkezett, az ultrák is nekiindultak és a várakozásoknak megfelelően átvonulnak a Fidesz-székház elé, így a két tömeg egybeolvad. Az amerikai felforgatás szokványos menetrendje szerint most következik az a felvonás, amikor provokátorok összeütközést kényszerítenek ki a jelen lévő rendőrökkel. Ha a rendvédelmi erők nem lépnek fel a provokátorokkal szemben, azok behatolnak a Fidesz székházába, és holnapra azzal lesz tele a nemzetközi média, hogy a feldühödött tömeg felforgatta a Fidesz székházát, és ebből látható, hogy a nép elutasítja a Fidesz-kormányt. Ha a rendőri erők fellépnek a provokátorok ellen, holnapra azzal lesz tele a nemzetközi média, hogy a gonosz diktatúra sárba tiporja a tüntetők jogait, és túlzott erővel lépett fel a tüntetőkkel szemben. A nyugati országok ez esetben el fogják ítélni a gonosz Fidesz-diktatúra agresszív fellépését, és követelni fogják, hogy a kormány tartson be mindenféle emberi jogi normákat.
Hogy egy klasszikusra hivatkozzunk - ahogy Hofi Géza is mondotta; ha van rajt' sapka, azért, ha nincs, akkor azért verik meg. Az események irányából mostanra jól látható, amit eddig is tudni lehetett; hogy az Orbán-kormány számára ugyanúgy nem lesz sikeres a kétkulacsos politika, ahogy a Washington által megbuktatott Azarov-kormány számára sem volt az. Ha van rajt' sapka azért, ha nincs, akkor azért verik meg az Orbán-kormányt. Itt az idő; dönteni kell, hogy kelet, vagy nyugat.
http://www.hidfo.net/2014/10/26/ha-van-rajt-sapka-azert-ha-nincs-akkor-azert-bukik-fidesz

Örményország tárgyalás útján ártalmatlanította a belső ellenzéket

Örményország belépése az Eurázsiai Gazdasági Unióba a korábbinál akadály-mentesebbé válhat, miután sikerült az ellenzéki erőkkel is megállapodást kötni az eurázsiai átmenetről. Ivan Volinkin, Örményország orosz nagykövete vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tárgyalássorozat eredményes volt, mostanra az ellenzék többsége is támogatja a csatlakozást.
Örményország korábban az Európai Unió "keleti partnerségének" célpontja volt, és 2013 novemberében írta volna alá a szabadkereskedelmi megállapodást az EU-val. Az ország azonban a fokozott nyomásgyakorlás ellenére is kicsúszott a nyugat markából, és az "utolsó pillanatban" bejelentette csatlakozási szándékát az eurázsiai vámunióhoz, majd az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz. Oroszország, Kazahsztán és Belorusszia 2015 január 1-re határozta meg az Eurázsiai Gazdasági Unió indulását, melynek Örményország is tagja lesz. Korábban a politikai elemzők valószínűsítették, hogy az országban zavargásokra, és a Kijevben lezajlott, nyugatról vezérelt forradalomhoz hasonló eseményekre kell számítani, miután aláírják a csatlakozást deklaráló dokumentumokat. Az átmenet előkészítését így az ellenzékkel folytatott hosszas érdekegyeztetés előzte meg. Volinkin szerint az ellenzéki körökből egy kivételével már senki nem támogatja az Európa Unió felé közeledést, így nem okoz majd belpolitikai problémákat az eurázsiai átmenet.
Volinkin elmondása szerint a nyugati országok gyakorlatilag semmit nem tehetnek Jereván döntése ellen, mert a kijevi példa is mutatja, hogy képtelenek kezelni egy ilyen külföldről vezérelt kormányváltás következményeit. Az ukrán helyzet elég megoldandó problémát okoz a nyugatnak ahhoz, hogy ne legyen energiájuk rendszerváltásokat kierőltetni más, az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozó országokban. Volinkin elmondása szerint van még egy csoport az országban, amely oroszellenes, nacionalista retorikával próbál feszültséget teremteni, az ellenzék nagy részét azonban tárgyalás útján sikerült érdekeltté a helyzet békés rendezésében.
Örményország 2014 október 10-én írta alá a csatlakozási szerződést, a vámunió alapító tagállamainak Minszkben tartott találkozóján. Ez az alapszerződést két részből áll. Első része az unió céljait és lehetőségeit irányozza elő teljes jogú nemzetközi szervezetként, második része pedig a gazdasági együttműködést határozza meg és megfogalmazza a követelményeket az egyes gazdasági szektorok integrációjával kapcsolatban. Az Eurázsiai Bizottság székhelye Moszkvában, az Eurázsiai Bíróságé Minszkben, a pénzügyi szabályozó testület székhelye pedig Almatiban, Kazahsztán volt fővárosában lesz.
Az alapító tagállamok és az újonnan csatlakozó országok jelentős beruházásokat kezdhetnek meg a közös fejlesztési alapból. Miközben a Brüsszel központú Európai Unió a csatlakozás részeként leépíti újonnan csatlakozó tagállamait, hogy azokat üres felvásárló piacként használhassa, az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai csatlakozásának részét képezi az iparosítás, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ösztönzése.
Magyarország és Kelet-Európa más országai a közeljövőben szintén lehetőséget kaphatnak az Eurázsiai Unióhoz csatlakozásra, ha képesek lerázni magukról az elmúlt 25 év atlantista politikáját.
Az Eurázsiai Unió alapító tagállamai és azon országok, melyek a közeljövőben csatlakozhatnak
http://www.hidfo.net/2014/10/26/ormenyorszag-targyalas-utjan-artalmatlanitotta-belso-ellenzeket

Ez kész őrület! Merényleteket készítettek elő Kárpátalján!

Egy terrorcselekmények elkövetésére készülő banda tagjait vették őrizetbe Kárpátalján az ukrán parlamenti választások napjára virradó éjjel.
Az ukrán Belügyminisztérium hivatalos oldalán közzétett információ szerint a rendőrség és a nemzeti gárda járőrei hajnali két órakor igazoltattak két gyanús férfit Ungvár központjában. Ruházatuk és táskáik átkutatása során kézigránátokat, gyújtószerkezeteket és pokolgépek előállítására alkalmas egyéb eszközöket találtak. A gyanúsítottak egyike a Krímről, míg társa Oroszországból érkezett a kárpátaljai megyeszékhelyre.
Alapos okunk van feltételezni, hogy a férfiak egy terrorcselekmények elkövetésére készülő banda tagjai, akik véres merényletekkel akarták megzavarni a parlamenti választások menetét Kárpátalján – nyilatkozta az ügy kapcsán Szerhij Jarovij belügyminiszter-helyettes.
A gyanúsítottaknál talált feljegyzésekben szereplő nevek és adatok alapján a rendőrség és a titkosszolgálat megkezdte feltételezett társaik felkutatását.
(Origo)
Bal-Rad komm: “A medve karmai már Ungvárt akarták marcangolni!” Úgy ám!
Amennyiben valaki manapság tisztában van azzal, hogy miféle kutatásoknak vannak kitéve az utazók akár közúton, akár vasúton, hát teljességgel kizárható, hogy Oroszország bármely területéről akár Kijevig is eljusson valaki – akár egy Kalasnyikov lőszerrel a zsebében!
Arról nem is beszélve, hogy Oroszországból érkezett a banda! És éjjel két órakor indultak portyájukra. Ráhozni Kárpátalja népére a szívbajt! Valami spájzba akartak betörni biztos. Föl is írták maguknak, hogy hová! (Nehogy a hosszú úton elfelejtsék!)

Ukrajnai és donbasszi helyzet

Donbassz úgy az éjszaka mint ma délelőtt – meglehetősen “csendes”. A népköztársaságiak hagyják, hogy a latrok ma válasszanak kijevi megbízóikra.
Csupán Szmelo és Bahmutka körül “zajlott az élet” – de ott nagyon.
Szmelot ma reggelre teljes mértékben ellenőrzése alá vonta a milicia.
Bahmutkánál ma hajnalban valóságos húsdarálót csináltak a népköztársaságiak. A valcmanisták ugyanis úgy szavaztak, hogy nem akarnak a katlanban elpusztulni. Ismét megkíséreltek egy kitörést. Helyi idő szerint tíz óra tájban egy leírhatatlan pusztulás képei vannak a helyszínen a népköztársaságiak folyamatos tűzcsapásait követően.
Tegnap délután a milicisták egy “zöld folyosót” nyitottak a pribékeknek a reptéren, hogy a hordához tartozó tetemeket elfuvarozhassák. A megfigyelések szerint két óra leforgása alatt – délután egytől háromig – 142 latortetemet vitteki ki a reptérről a pribékek, három fuvarban. Bár maradt összeszednivaló legalább hatszor annyi, az este hétig rendelkezésükre álló időt nem használták ki. Délután négy órától ismét inkább az ágyúzással foglalta le magát Nyalókakirály latortüzérsége.
Ám a tegnapi nap “szenzációi” is megvannak.
A bérgyilkosok által megszállt Liszicsanszkban tegnap kora este szitává lőve találtak meg három, napokkal korábban nyomtalanul eltűnt fiatal fiút. A tizennégy esztendős srácok mindegyike tagja volt az Ifjú Gárdának.
ifi1ifi2Sztanyicja Luhanszkajától néhány kilométerre tegnapelőtt négy darab “Leopard” tankot “hagyományoztak” a valcmanista bérgyilkosok a népköztársaságiakra.
leopAz újdonsült tulajdonosok tudásszomjtól űzve kezdték meg az örökség tanulmányozását. Tegnap estére egy eléggé lesúlytó közvélekedés alakult ki köreikben: “Nem minden arany ami fénylik”
Maradék – Ukrajna minden kétséget kizáróan legnagyobb szenzációja a “KijevBerkut” hackercsoport nevéhez fűződik. Ez az ellenálló csoport valamilyen úton – módon bejutott a közterületi óriáskivetítők vezérlőrendszerébe. Ezeken az utóbbi napokban kizárólag a “választási” kampányanyagokat sugározták. Ám tegnapelőtt este valami egészen új dolog jelent meg a hatalmas kivetítőkön. A donbasszi rémtettek képei. Sokukat olvasóink is láthatták itt a Bal-Rad – on. Kijevben tömegek bámulták elborzadva a donbasszi felvételeket. több helyről is a látványtól rosszul lett, sokkos állapotba került emberekről számolnak be! (Maradék – Ukrajnában NINCS HÁBORÚ a kijevi szótárban, CSAK ANTITERRORISTA MŰVELET a Kelet – ukrajnai “terroristák” ellen, amelyben a kijevi csapatok fényes diadalokat aratnak OROSZORSZÁG SEREGEI ELLEN, és Donbassz hálás lakossága felszabadítókként köszönti a hősöket!)
Хакерская группа ''Кибер-беркут'' получила доступ к десяткам рекламных экранов в Киеве
vid

Számtalan beavatkozás (leállítás – újraindítás) után is ugyanaz a műsor ment tovább a központilag vezérelt kivetítőkön, a néhány helyen már hisztérikussá vált tömeg előtt. Tegnap este aztán a kijevi udvar az adás leállítása mellett döntött, és a kivetítők elsötétültek.
Nyalókakirály jó korán szavazott ma már! Azt követően pedig – hírek szerint – Donbassz eddig meg nem nevezett térségébe reptette fölséges ülepét!
http://balrad.wordpress.com/2014/10/26/ukrajnai-es-donbasszi-helyzet/


Maradék – Ukrajna ma választ! Aspiránsokból nincs hiány! (Ott sem!)
aspBeregszászon akadt aki így szavazott:
mar