2015. január 2., péntek

Putyin engedélyezte, hogy az ukrán milíciák belépjenek az orosz hadseregbe

Az orosz államfő aláírta a rendeletet, ami előírja, hogy az új szabályozás alapján külföldi állampolgárok is szerződéses állományú katonaként szolgálhatnak az orosz hadseregben. A dokumentum szerint az orosz hadseregbe belépő külföldi állampolgárok bevethetőek katasztrófahelyzetben, katonai közigazgatás elrendelése, és háború esetén is. Orosz szerződéses állományú katonaként ugyanakkor nem szolgálhatnak olyan külföldiek, akik büntetőeljárás alatt vannak, vagy börtönbüntetésüket töltik.
Korábban az Állami Duma hosszas vitát folytatott egy törvénytervezetről, ami előkészíti az Orosz Idegen Légió megalapítását, amely bevethető lenne Novorosszija területén, vagyis az Ukrajnától elszakadó köztársaságok határán elmérgesedő fegyveres konfliktust az orosz hadsereg a donyecki milíciában szolgáló ukrán állampolgárok bevonásával kezelné. Az Ukrajnától elszakadásért fegyveres harcot folytató több százezer felkelő az orosz hadseregben szolgálhat majd szerződéses állományú katonaként, ami lehetővé teszi, hogy Moszkva modern orosz fegyverekkel és harceszközökkel szerelje fel őket.
Az intézkedés jelentős visszatartó erőt jelent a nyugati országoknak. Mindeddig ugyanis ukrán állampolgárok ellen zajlott a háború, melynek motorját máig az amerikai magán katonai vállalatok adják. Az amerikai zsoldosok gátlástalanul lépnek fel az ukrán civilek és felkelők ellen. A rendelet viszont új helyzet elé állítja a nyugatot: attól a pillanattól, hogy az ukrán állampolgárok elkezdenek belépni az orosz hadseregbe, a nyugat a felkelők elleni fellépéssel Oroszországgal kerülne közvetlen katonai konfliktusba, amit az Egyesült Államok kivételével más nyugati ország aligha vállalna.
Hídfő.net.ru | Vlagyimir PutyinPutyin újévi üzenete: "az új év olyan lesz, amilyenné mi tesszük."
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/putyin-engedelyezte-hogy-az-ukran-miliciak-belepjenek-az-orosz-hadseregbe

Himnuszéneklés közben ütötték a habzó szájú Lenin-fiúk az eltérő véleményen lévőket az álcivil tüntetésen

Az utolsó beszéd elhangzása közben a Che Guevarát és az Európai Uniót ábrázoló zászlók közül kiemelkedett egy EU-NEM feliratú szövet is. A véleménynyilvánítás szabadsága azonban ezen az estén csak azokat illette meg, akik a liberális demokráciát, annak is elsősorban a külföldről vezérelt modelljét tartják a kötelezően kijelölt útnak hazánk számára.

A zászlót meglengető férfire - aki információnk szerint nem más volt mint Dobay Gergely, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke - többen rátámadtak, megpróbálták azt tőle eltulajdonítani. A baloldali szüfrazsettek és Lenin-fiúk erőszakba torkolt hisztijének a felcsendülő himnusz vethetett volna véget, azonban ettől szemlátomást csak vérszemet kaptak. Ugyanis míg a zászlót kezében tartó HVIM-es vezető és körülbelül 5-6 fős társasága a nemzeti imádság hallatára magukat vigyázzba vágva énekelték a magyar himnuszt, aközben a csürhe támadásba lendült. Habzó szájú emberek, gyűlölettől eltorzult arccal ütötték - ki kézzel, ki esernyővel - Budapest belvárosában a himnuszt éneklőket, akik mindezt passzívan tűrték. A kibontakozó vörös terrornak a nagy erővel a helyszínre érkező rendőrök vetettek véget, akik - üljön le, olvasónk, ha eddig nem tette - az ütéseket elszenvedőket vonták intézkedés alá.


Helyszínen lévő tudósítónk értesülése szerint a rendőrök Dobayt és egy társát a Bajcsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca sarkáig kísérték, közölve velük, hogy "amennyiben a zászlóval ismételten felbukkannának a rendezvény területén, úgy az intézkedés közben kialakult eszmecserét az V. kerületi Rendőrkapitányságon lesz lehetőség folytatni".

Kuruc.info- munkatársunktól (fotók: Béli Balázs - Barikád)

Kapcsolódó:
Pártalapításon agyalnak a belvárosi beszédes arcúak

A megfigyeltek hazája

Land-of-the-Spied-On-Army-Surveillance-Blimps-Launching-over-MD-as-30000-Cameras-Watch-D.C.-Schools
Amerika már csak névben a „szabad és bátor emberek hazája”.
Akik rájöttek, hogy a tudatlanság nem erény, egy ideje már tisztában vannak ezzel. Az a helyzet, hogy az Egyesült Államok inkább hasonlít egy kifinomult koncentrációs táborra, mint a szabadság földjére.
Egyesek szerint az Egyesült Államok a legmegfigyeltebb társadalom ma a világon. Milyen alapon cáfolhatnánk ezt az állítást?
A mobiltelefonoktól kezdve, a térfigyelő kamerákon át, egészen a felettünk keringő műholdakig, akárhová nézünk, mindenhonnan megfigyelnek bennünket. Egyes államokban már ahhoz is ujjlenyomat kell, mégpedig mind a tíz ujjról, ha valaki volán mögé akar ülni. Ezt az új szabályt fokozatosan vezetik be valamennyi szövetségi államban, a hatóságok szerint a XXI. században elengedhetetlen biztonsági intézkedésként.
A rendőrség drónok, rendszámleolvasók és bűnmegelőző algoritmusok segítségével állapítja meg az állampolgárok „veszélyességi” besorolását, vásárlásainkat és online tevékenységünket is figyelembe véve, függetlenül attól, hogy volt-e valaha dolgunk akárcsak egy közlekedési rendőrrel is.
A közművek okos mérőórákat használnak, így hamarosan szakértők elemzik majd minden apró áramfelhasználást igénylő mozdulatunkat.
A listát oldalakon keresztül írhatnánk.
Az Európai Parlament egyik tagja „Stasi módszerek” bevetésével vádolta Barack Obamát és, ami a legmegdöbbentőbb: senki sem tiltakozott. A Utah államban 3 milliárd dollárból felépült megfigyelési központ 5000 szervere 1,25 millió darab 4 terrabájtos merevlemez használatára alkalmas, amelyek sok ezermilliárd nulla és egyes segítségével rögzítik minden egyes ember digitális ujjlenyomatát.
Nem véletlenül került a téma „Létezik-e a magánszféra?” címmel a tavalyi Bilderberg találkozó napirendjére. (A válasz persze nem volt kérdés a résztvevők előtt…)
Miközben a tömegmédia folyamatosan tolja a képünkbe az Edward Snowden által kiszivárogtatott újabb és újabb információkat, minden jel szerint inkább azért, hogy hozzászoktassák a társadalmat a teljes megfigyelés elkerülhetetlenségéhez, a politikusok semmit sem tesznek annak érdekében, hogy a helyzet megváltozzon.
Ezen a héten például eldönthetjük mi rosszabb: az amerikai hadsereg multi millió dolláros megfigyelési léghajói, amelyek egész Washingtont képesek szemmel tartani vagy az a tény, hogy egyes iskolákban több térfigyelő kamera van, mint a legszigorúbban őrzött börtönökben.
Kezdjük akkor a katonai léghajóval. A Raytheon cég, az amerikai hadsereg egyik beszállítója, a hivatalos verzió szerint a cirkáló rakéták elleni védelmi rendszer részeként építette ezeket az eszközöket.
Az Intercept a következőket írta:
A hadsereg néhány napon belül útjára indítja Maryland fölött az első két hatalmas léghajót, amelyek egy 18 éves, 2,8 milliárd dolláros költségvetésű hadiproject eredményeként készültek el a cirkálórakéták elleni védelmi rendszer részeként.
Bár működésük során a léghajók nagy eséllyel soha nem fognak ellenséges rakétákat észlelni, igencsak jól használhatók egy egész város forgalmának a megfigyelésére, ami sokakban vet fel kérdéseket.
Az „Egyesített Földi Támadórakéták Elleni Fokozott Védelmi Érzékelő Rendszer” vagy JLENS elnevezés jól tükrözi a Pentagonra jellemző bürokráciát, feleslegesen drága védelmi szerződéseket és az amerikai megfigyelési óriás jellegét.
A léghajók párban működnek. Az egyik 360-fokos radar lefedettséget biztosít 547 kilométeres távolságon belül, bármilyen irányban, míg a másik konkrét veszélyekre ad cél-meghatározási információt.
Az „Egyesített Földi Támadórakéták Elleni Fokozott Védelmi Érzékelő Rendszer” vagy JLENS elnevezés jól tükrözi a Pentagonra jellemző bürokráciát, feleslegesen drága védelmi szerződéseket és az amerikai megfigyelési óriás jellegét.
Az „Egyesített Földi Támadórakéták Elleni Fokozott Védelmi Érzékelő Rendszer” vagy JLENS elnevezés jól tükrözi a Pentagonra jellemző bürokráciát, feleslegesen drága védelmi szerződéseket és az amerikai megfigyelési óriás jellegét.
A 3000 méter magasan cirkáló léghajók egy Texas államnak megfelelő nagyságú területet képesek megfigyelni, ami a jelen esetben Bostontól Észak-Karolináig terjed.
Melyik disztópikus sci-fiben láthattunk megfigyelési léghajókat? Nem a Szárnyas fejvadászban?
Kit is védenek tulajdonképpen? És ki figyeli a megfigyelőket?
Eközben, szintén Washingtonban, kiderült, hogy 8 állami iskolában nem 10, 20 vagy 100, hanem 30 000 térfigyelő kamera „őrzi” a gyerekek biztonságát. A legtöbbet az iskolakerülethez tartozó biztonsági központokból működtetik, amelyeken a helyi rendfenntartó erőkkel osztoznak. A harmincezerből 1300 kamera az elmúlt néhány hónapban került telepítésre a legújabb iskolai lövöldözések elleni intézkedésként.
Ugyanakkor Bob Hellmuth, Montgomery megye iskolakerületének biztonsági igazgatója az NBC4 Washingtonnak nyilatkozva azt mondta, hogy
„mindig is terveztük ezt a fejlesztést, így az iskolaépületek elektromos szerelésekor a maximálisan elhelyezhető kameramennyiséggel számoltunk.”
Összehasonlításképpen jó tudni, hogy a Souza-Baranowski börtönben, a világ legbiztonságosabb és legmodernebb börtönének számító büntetés-végrehajtási intézményben, összesen 370 kamera található.
surveillance-camerasBob Hellmuth be is mutatta a rendszert, ráközelítve a menzán sorban álló egyik diákra. Egy néhány héttel korábban lezajlott incidens során lezárták az egész iskolát, mert a kamerák segítségével az egyik diáknál fegyvert véltek felfedezni, amiről később kiderült, hogy csupán egy fejhallgató volt.
A riportból az is kiderült, hogy a kormányhivatalok igen bőkezűek az iskolák felé, ha ilyen jellegű fejlesztések finanszírozásáról van szó.
Érdekes továbbá, hogy a kamerák által közvetített felvételek figyelemmel kísérésére közel sincs elég ember, hacsak nem itt is robotok (szoftverek) bevetését tervezik.
Az elsőként említett léghajók pedig az iskolákba is „belátnak”, tehát miközben több ezer kamera figyeli a gyerekeket az épületeken belül, az égből a katonaság léghajói őrzik majd biztonságukat.
„A rendes embereknek nincs rejtegetnivalója” mondják majd a hatóságok a „szabadság földjén” élő tiltakozóknak, miközben talán most is éppen azon tanácskoznak, hogy milyen nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva helyezhetnének kamerákat az otthonainkba, már ahol ezt nem tették meg maguk a lakók helyettük és akkor valamennyiünk élete a nagy valóságshow részévé válik (bár ez talán már most is így van).
Épp arra gondoltam, hogy mennyivel nagyobb biztonságban érezném magam, ha az állam vigyázna rám fogmosás közben…

Forrás: The Daily Sheeple, Melissa Melton

Isten mindent lát és mindenhol jelen van. Ezzel szemben Lucifer egyszerre csak egy helyen tud lenni, viszont Istenhez hasonló hatalmat akar. Neki ez csak a követői és a technika segítségével megy.

Thea

Megdögölhet mindenki, – csak a liberális csőcselék az élre kerülhessen

…”Ez az egyszerre az amerikai, európai uniós, meg a Che Guevarás és vörös zászlókat lobogtató neoliberális csőcselék… a normális értékekért, az igazságért és a magyarok érdekeiért, – azonban soha a kisujját sem mozdította, – nemhogy bármiféle áldozatot vállalt volna. – Ennek a csőcseléknek és vezetőinek alapelve, – néhány rövid, igen egyszerű közhelyben foglalható össze: “Fogjuk meg és vigyétek!”, “Állj az élére!”, “Oszd meg és uralkodj!”…

Dögöljön éhen minden magyar munkás ember, éhező gyermek és nyugdíjas?

Az ősszel és a tél elején sokszor tüntettek, az internetadó miatt például több tízezren. (Legközelebbi nagy liberális “megatüntetés” 2015. január 2-án, 18 órakor lesz az Operánál). – De például a gyermekszegénység, a kilakoltatások, a munkanélküliség, az oktatás vagy a szociális ellátások folyamatos eltörlése miatt, – nem mozdult meg tömegesen a társadalom. Ezért a fenti kérdés sajnálatosan csak költőinek tekinthető.
A magyar gyerekek több mint 40 százaléka él szegénységbenA magyar gyerekek több mint 40 százaléka él szegénységben. Meredeken romlott a helyzet az elmúlt években, az Eurostat adatai alapján kezdünk leszakadni a visegrádi országoktól is.
A kilakoltatások télen is folytatódnak, de most a változatosság kedvéért nem a végrehajtók lakoltatnak ki, hanem a banki behajtók, s a strómanok verőemberei. Erőszakkal dobják utcára a családokat. – Ami ilyenkor télvíz idején felér a gyilkosságokkal.
A munkanélküliség növekszik, a fizetés és a bejelentett munkaidő is csökken, sőt ha hinni lehet a beharangozásnak, nem csak az iskola, de az óvoda is durván megdrágul 2400Ft/fő/nap, valamint további híresztelések szerint – egyebek közt – még a “hatalmas” ápolási díjat is meg kívánják szüntetni, és a normális nyugdíjba menetel szolgálati idejét illetve korhatárát – 55 éves kor – eltörlését követően már a nyugdíj nullára csökkentése is folyamatban van évtizedek óta.
Mindezért az elmúlt 30 év hazai szakmai és politikai vezetését, kormányait terheli elsősorban a felelősség, ahogyan azért is, hogy azoktól, akik megpróbáltak öregkorukról, gyermekeikről, jövőjükről gondoskodni, – azoktól erőszakkal és átveréssel elvették/elveszik a megtakarításaikat)
Idős, beteg, elszegényített nyugdíjasA nyugdíj szétrombolása (is!) egyértelműen a családok szétverését készíti elő, hiszen a még anyagilag, egészségileg nem teljesen leszanált nyugdíjasokat elvonják a gyermekes családok megsegítéséből. Egy idős beteg elszegényített “nyugdíjas” öreg családtag inkább teher a családnak, míg egy önálló életképes jövedelemmel rendelkező, még dolgozni tudó idős családtag, tehermentesítheti a szülőket az iskolai/óvodai költségek és kötelező feladatok jó részétől, a gyermekfelügyeleten túl besegíthet a családi költségvetésbe, a házimunkákba és a gyermeknevelésbe is.
Csak a mindenkori vezetést hibáztatni azonban még kevés, és igazságtalan is, mert épp ilyen felelősség, bűnrészesség terheli az ezeket ezeket a gazembereket hatalomba segítő ostoba fülkeforradalmárok választásokban mutatott aktivitása is.
Ez az egyszerre az amerikai, európai uniós, meg a Che Guevarás és vörös zászlókat lobogtató neoliberális csőcselék, – mely nem rest szobrok ellen, tervbe vett internetadó meg hasonló kisebb plusz kiadások miatt utcára vonulni, kifacsart értékrendért, – a többség számára káros és igazságtalan rendelkezéseket követelő demonstrációkban részt venni, – országidegen és magyargyűlölő bűnözőket támogatni. – A normális értékekért, az igazságért és a magyarok érdekeiért, – azonban soha a kisujját sem mozdította, – nemhogy bármiféle áldozatot vállalt volna. – Ennek a csőcseléknek és vezetőinek alapelve, – néhány rövid, igen egyszerű közhelyben foglalható össze: “Fogjuk meg és vigyétek!”, “Állj az élére!”, “Oszd meg és uralkodj!”…












Jelenleg sajnálatosan nincs is kit választani, sőt a mostani demokráciának nevezett társadalmi képlet, (mely valójában nem más, mint a neoliberális kisebbség erőszaktevése a politikailag inaktív többségen), – tehát a mostani demokráciának nevezett politikai rendszer minden egyes szereplője, pártja, – alkalmatlan egy igazságos vezetéssel és tisztességes választásokkal, s az élhetőbb élet megvalósításának reális koncepciójával bíró szociális rendszerváltás megvalósítására…
A jövő ígérete úgy tűnik, – immár csak délibáb.
Szabad Riport

“Zűrös ügy” Donbasszban

Középnyugat-Donbasszban-elsősorban is Gorlovka kárára-tovább tombol a valcmanista erőszak. Artyemovszkból és Dzserzsinszkből lövi a latortüzérség Gorlovkát, melynek lakói most igazán áldhatják a szovjet rendszerű, háromszintes garázsvárosok földalatti két szintjének biztonságát és melegét.

Persze hiába a garázsvárosok viszonylagos biztonsága, hiszen a mai nap folyamán hat polgári személy halt bele a martalóchad tombolásába.
Ma már azért “éledezett” a milicia tüzérsége is. Donyeckből kora délután harminc darab BM-21-es vetőgép és tartozékai keltek útra az évvégi pihenőt követően. Nyilvánvalóan a teljesen elpofátlanodott zsoldoshad megrendszabályozása céljából.
meno
A donyecki repülőtér ma sem volt csendes. És nem kurjongatástól volt hangos. Peszkiből tarackokkal lődözte a latortüzérség.
A Luhanszki Népköztársaság Főügyészsége megindította a nyomozást a tegnap eddig tisztázatlan-és tragikusan végződött-milicista “belharc” ügyében. A most még “félreértésből adódott összecsapásként” aposztrofált szerencsétlen eseménysorozatban meghalt a “Betmen” fedőnéven közismertté vélt Alekszander Bednov zászlóaljparancsnok, valamint “Omega”, “Manyjak”, és “Fobusz” fedőnevű harcostársai. LETARTÓZTATÁSUK megkísérlése közben!
Az LNR Legfőbb Ügyészsége most elég sok mindenre kíváncsi. Többek között arra is, hogy ki és miért akarta letartóztatni “Betment”?-és milyen körülmények vezettek “kivégzésszerű halálukhoz”!

https://balrad.wordpress.com/2015/01/02/zuros-ugy-donbasszban/

Cseh alezredes: a NATO egy szervezett bűnözői csoport

Marek Obrtel alezredes, az Afganisztánban üzemelő 11. cseh katonai kórház volt vezetője - katonaorvos - petíciót nyújtott be a Cseh Köztársaság védelmi miniszterének, Martin Stropnickýnek, amiben arra kéri, vonja meg tőle korábbi kitüntetéseit, amit azért kapott, mert részt vett a NATO által vezetett "békefenntartó" missziókban. Orbtel, aki korábban részt vett az Afganisztánban, Koszovóban és Boszniában zajló műveletekben, kijelentette, hogy a NATO egy szervezett bűnözői csoport, ami mesterséges konfliktusokat gerjeszt, és katonai erővel világszerte a legmagasabb szintű romlottságot terjeszti.
Az InSerbia hírügynökség szerint Obrtel azzal vádolja az észak-atlanti szövetséget, hogy világháborút akar kirobbantani Oroszország ellen, mert a nyugati gazdaság válsága azzal fenyeget, hogy a NATO anyagi támogatásai is elapadhatnak. A NATO ebben a helyzetben konfliktusok gerjesztésével próbálja megindokolni saját létezését, és a háborús gócokban a fegyverértékesítésekkel akarja magas profithoz juttatni a nyugati országokat, melyek a NATO működésének közvetlen anyagi támogatói.
Obrtel egyúttal kijelentette, hogy a cseh államfővel szemben ő inkább Putyin pártján áll ebben az új hidegháborúban. A Russia Today értesülése szerint a védelmi minisztérium azt a választ adta, hogy nincs jogi alapja visszavonni a korábbi kitüntetéseket, ehelyett egyszerűen visszaadhatja azokat.
Hídfő.net.ru | NATO kitüntetés

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/cseh-alezredes-nato-egy-szervezett-bunozoi-csoport

Online piac és tudatos vásárlói közösség – új erőre kap a Magyar Kosár

Összegyűjti a vidéki termelőket a Magyar Kosár nevű webáruház, hogy megkönnyítse számukra a minél nagyobb tételben való országos értékesítést. A vásárlók így egyre bővülő kínálatot találhatnak egy helyen, és a kézműves termékek esetében is a megszokottnál alacsonyabb árakon vásárolhatnak.
A városi ember számára nem egyszerű feladat a vidéki termelők minőségi termékeikhez hozzájutni. Amellett, hogy a hipermarketekben található megfelelőjüknél ezek a termékek majdnem minden esetben drágábbnak bizonyulnak, az egyes árucikkek beszerzéséhez egy arra szakosodott termelőt is találni kell, vagy lehet próbálkozni a meghatározott időpontokban és helyeken megrendezett piacokon, ahol ismét magas árakon lehet csak szinte vásárolni.
A vásárlás mellett tehát már az informálódás is jelentős időráfordítást igényelhet, így sokan nemcsak a kedvező árak, hanem a kényelem miatt is a hipermarketek bő, de sokszor kétes minőségű és eredetű választékából vásárolnak. A sikeres kapcsolatteremtést sokszor az is nehezíti, hogy a nagyvárosok közvetlen vonzáskörzetén kívül élő termelők önkéntes vásárlói közösségeket alkotnak, amelyek önfenntartó módon mindent a saját közösségüknek termelnek, majd azon belül osztanak szét.
A Magyar Kosár budapesti központú online webáruház többek közt ezeket a szempontokat figyelembe véve igyekszik immáron több mint két éve a vidéki termelők sokaságát felkutatni, és termékeiket főként a budapesti vásárlókkal megismertetni. A partnerjelölteket sokszor személyesen keresik fel, szigorú minőségellenőrzést végeznek náluk, segítenek rendszerezni, majd népszerűsíteni, „piacképessé” tenni a termékeiket. Ennek hatására a vásárlók sok esetben a nemzetközi hipermarketekben megszokott árakon, vagy olcsóbban juthatnak hozzá igazi hazai, minőségi árukhoz.
Hídfő.net.ru | Magyar Kosár webáruházKlikk a képre!
Mivel a webshop centralizált felépítésű, ezért a felhasználóknak már nem kell minden egyes termék miatt arra specializálódott termelőket felkutatniuk, az összes partner és áruja egy helyen, jól rendszerezve megtalálható, és könnyen kereshető. Egy másik kényelmi megoldás, hogy a vásárló saját profilt hozhat létre, amelyben a kedvenc termékeinek újrarendelése néhány kattintásba kerül, korlátlan számú kedvenc listát készíthet, de az újfajta értesítési rendszer révén a kedve szerint tájékozódhat új termelők, vagy akciós termékek megjelenéséről is. Az aktívabb, tudatosabb felhasználók a bevásárlás mellett saját tapasztalataik megosztásával is segíthetik a közösség fejlődését, valamint a termelők tapasztalat szerzését.
„Újra gondoltuk a termelői piacok, hipermarketek, és a modern vásárlói igények fúzióját – ennek gyümölcse lett a Magyar Kosár, mely célunk szerint meghatározó szerepet fog betölteni a hazai virtuális piactérben. Ideje együtt újjáépítenünk a hazai gazdaságot, megalapozni gyermekeink biztos jövőjét” – mondta el a Magyar Kosár egyik alapítója, Pató Tamás Miklós.
A vezetők folyamatos megfeszített munkával és marketinggel törekednek az oldal ismertségét növelni, ajándékokkal és kedvezményekkel várják a vásárlókat, egyre több módon és helyen jelennek meg.
A beszállítók, és ezáltal a termékek körének folyamatos növelése mellett az alapítók távlati célja, hogy egy igazi Magyar hipermarketet is létrehozzanak a fővárosban, amelyben kizárólag a hazai, vidéki termelők áruit lehet majd a megszokott módon, személyesen megvásárolni.
A webáruházat a www.magyarkosar.hu címen lehet meglátogatni és megismerni, a közösséghez csatlakozni pedig a facebookon is lehet a facebook.com/magyarkosar címen.

Meghirdették a Merkel-váró tüntetést

Az előzetes várakozásoknak megfelelően újra előléptek különböző "civil csoportok", akik február végére meg is hirdették a szimpátia-tüntetést, Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásának idejére. A Merkel látogatása előtti napra összehívott kormányellenes tüntetés szintén azt hangsúlyozná, hogy a keleti nyitást folytató kormány "antidemokratikus módon" akar elszakadni a nyugattól.
A megmozdulás egyben szimpátiatüntetés is lesz, és megfeleltethető annak a megmozdulásnak, amit Kijevben tartottak a puccsisták Catherine Ashton, az Európai Unió volt külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének Kijevben tett látogatása idején. Ashton Kijevben tett látogatása idején ígéretekkel hitegette az ellenzéki csoportokat, valamint több ellenzéki párt vezetőivel is hosszas megbeszéléséket folytatott az ellenzék anyagi támogatásáról, és kormányra jutásuk esetén az Európai Unió "elvárásairól".
A tüntetést egyelőre a "Százezren az internetadó ellen" és a "60ezren a MAGÁN nyugdíjukért" nevű Facebook- csoport hirdeti. Mindkét név csalóka: az általuk meghirdetett tüntetéseken valójában csak első alkalommal volt tízezres nagyságrendben mérhető tömeg, a második megmozdulásra sokan már az uniós zászló miatt nem mentek ki. Az álcivil csoportok legutóbbi, összevont, nagy tüntetésként meghirdetett megmozdulásán mindössze néhány száz fő jelent meg. A februári megmozduláson a gyülekezési jogról rendelkező törvények módosítása ellen is tüntetnek.
A Merkel-váró tüntetés szervezése a civil látszat ellenére közvetlen a Demokratikus Koalícióhoz köthető. Oláh Lajos, a DK politikusa december közepén meghirdette, hogy az ő Facebook-oldalán lehet üzenni Angela Merkelnek. A DK azt várja szimpatizánsaitól, hogy tegyenek javaslatokat, szerintük mit kellene kérdezzen Angela Merkel Orbán Viktortól, amikor személyesen találkoznak. Az általuk legjobbnak ítélt kérdéseket még a kormányfővel folytatott tárgyalása előtt továbbítják a német kancellárnak.
Hídfő.net.ru | Oláh Lajos DKOláh Lajos - korábban az MSZP, jelenleg a Demokratikus Koalíció tagja
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/meghirdettek-merkel-varo-tuntetest

Legális sátortábort akarnak a radikális atlantisták

A Demokratikus Koalíció nevű radikális atlantista párt elfogadhatatlannak tartja és diktatórikus eszköznek nevezi a "gyülekezési jog korlátozását", amivel a harmadik Orbán-kormány megakadályozná, hogy a parlament környékén tüntetésektől függetlenül is állandó sátrazás alakuljon ki. A DK szerint a kormány korlátozza az emberek szabadságát azzal, hogy nem sátrazhatnak állandó jelleggel az országgyűlés épületének környékén.
A már-már életvitel szerű tiltakozó sátrazás szintén az Ukrajnában történtekre emlékeztet, feltételezhetően a kormány is emiatt szigorítja a gyülekezési törvényt.
Ukrajnában 2013 novemberében kezdődött meg az ország destabilizálása: a kormány a lakosság több mint felének tiltakozására nem írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval. Azt követően egyik napról a másikra EU-párti tüntetések szerveződtek, ami Kijev központjában állandó jellegű sátrazássá alakult. Az állandó sátortáborban igen hamar megjelentek különböző bűnözői elemek - állandósultak a rablások, a sátortábor utcai bűnelkövetők központjává vált. Egyetlen hónap alatt több mint 120 rablás történt a környéken fényes nappal, aminél az elkövetőt lehetetlen volt előkeríteni, mivel rendszerint pillanatok alatt eltűntek a sátortáborban. A munkába járó állampolgárok emellett tömegesen panaszkodtak a téren elviselhetetlenné váló tömény húgyszagra, ami megkeserítette a mindennapok reggeli ingázását.
A Kijevben felállított sátortábor ugyan békésen és rendezetten kezdődött, idővel azt látszólag önszerveződő, közelharci fegyverekkel felszerelt csoportok kezdték védeni, és elkezdték szűrni, ki haladhat át a téren és ki nem léphet be oda. A rendőrök egy a sátortáboron végrehajtott rajtaütés során bizonyító erejű dokumentumokat találtak: a sátortábor szerű központban zajlott a nyugatról pénzelt szélsőjobboldali csoportok kifizetése.
Hídfő.net.ru | EuroMajdan KijevbenA sátrazás kezdete Kijevben - a Jobb Szektor vörös-fekete zászlajával
Egy rajtaütés során megtalálták azt a naplót, ami a külföldről fizetett szélsőjobboldali kapcsolatháló egy részének elérhetőségeit, és a kifizetett juttatásokat rögzítette. Az ukrán jobboldali szervezetek és szurkolói közösségek tagjai készpénzes kifizetéseket kaptak, cserébe azért, hogy a rendőrökkel összecsapásokat provokáljanak ki, és minél nagyobb volt az okozott sérülés, annál nagyobb kifizetést kaptak a nyugat "civiljei".
A "gyülekezési jog korlátozása" valójában nem a gyülekezési jogot korlátozza. Az emberek kimehetnek és szabadon tüntethetnek a kormány ellen, a rendőri erők eddig sem oszlatták fel azokat a tüntetéseket, melyek nem hajlottak agresszióba. Az igazság az, hogy ezek a tüntetések nem sok embert érdekelnek: a december 16-ra meghirdetett, eddigi legnagyobbnak beharangozott kormányellenes tüntetésre alig néhány száz ember ment el. A sátortáborozás azonban magában hordozza annak kockázatát, hogy megismétlődhet, ami Kijevben történt. Tüntetések eddig is voltak és ezután is lesztek: de mivel ezek a látszólag civil tüntetések továbbra sincsenek betiltva, aligha beszélhetünk a gyülekezési jog valós korlátozásáról.


http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/legalis-satortabort-akarnak-radikalis-atlantistak

Korrupciógyanú miatt váltották le a kínai külügyminiszter-helyettest

Korrupció gyanúja miatt eltávolították hivatalából Kína elsőszámú külügyminiszter-helyettesét - Zang Kun-cseng ügyének kivizsgálása jelenleg folyamatban van, a vizsgálat idejére azonban leváltották posztjáról. A külügyminiszter-helyettes ellen a fegyelem feltételezhető megszegése miatt indítottak eljárást, ami Kínában a korrupciógyanús ügyekre használt "politikailag korrekt" megnevezés.
Hszi Csin-ping kínai államfő politikájának egyik lényeges eleme a korrupció elleni harc, és az anti-korrupciós kampány során már számos magas rangú tisztviselőt eltávolítottak pozíciójából, valamint több gazdasági vezetőt is büntetőeljárás alá vontak. A Hszinhua állami hírügynökség ugyan nem közölte a folyamatban lévő eljárás részleteit, Kína rendszerint az államhatalom destabilizálásához vezető korrupciós tevékenységet szokta nagy nyilvánosság előtt rendezni.
Hídfő.net.ru | Hszi Csin-pingHszi Csin-ping
A korrupció elleni harc kiváló alkalmat ad a kormánynak arra, hogy megszabaduljon azoktól a kulcsfiguráktól, akik túl nagyra nőttek, és a nagyobb gazdasági hatalom érdekében nyugati "szövetségesek" után néznek. Washington az utóbbi időben igen nagy összegeket különített el olyan országok "civiljeinek" támogatására, amelyekben az amerikaiak szerint nincs demokrácia. Ezek a pénzösszegek a hivatalos támogatásokon kívül igen gyakran vándorolnak abba a bizonyos páncélszekrénybe, ahonnan a nyugatbarát erők a "nem várt kiadásokat" intézik, vagyis korrupciós célokra, állami vezetők megvesztegetésére.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/korrupciogyanu-miatt-valtottak-le-kinai-kulugyminiszter-helyettest

A metafizikai tradíció hirdetői – külföldiek és magyarok egyaránt – egy totális és radikális világmagyarázat igényével lépnek fel.

A különböző változataiban általában a jógához kapcsolódó laya kriya szimbólum gyakran felbukkan a László András tanulmányait közlő folyóiratokban
Úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedekben vagy inkább az elmúlt fél évszázadban kibontakozott egy új és egységes eszmerendszer, a metafizikai tradicionalitás, amelynek világszerte száznál is több képviselője volt és van, s külön érdekesség, afféle hungarikum, hogy ezen belül kialakult egy magyar tradicionalista iskola is. Ennek előfutára voltaképpen Hamvas Béla volt.  Mai vezetője pedig a hetvenegy éves László András, aki publikációs tevékenységén túl évtizedek óta előadásokat is tart.

A metafizikai tradíció elsősorban a szent könyvekben, összefoglaló néven a szakrális irodalomban fellelhető tudás újrafelfedezését és rendszerezését jelenti, s ezt a munkát a francia René Guénon (1886–1951) alapozta meg igencsak nagy életművével, majd az olasz Julius Evola (1898–1974) folytatta szintén kiterjedt munkásságával. A tradicionalisták közül kiemelkedik még a tamil-angol Ananda K. Coomaraswamy (1877–1944), a svájci Frithjof Schuon (1907–1998) és Titus Burckhardt (1908–1984), a román Mircea Eliade (1907–1986), valamint a ma nyolcvanéves perzsa Seyyed Hossein Nasr, aki jelenleg a George Washington Egyetemen tanít.
Tradicionalista alapműnek számít Guénontól A modern világ válsága, amely először 1927-ben jelent meg (magyarul 1995-ben), A mennyiség uralma és az idők jelei, amely először 1945-ben látott napvilágot (magyarul 1993-ban), Evolától a Lázadás a modern világ ellen, amely első ízben 1934-ben jelent meg (magyarul 1997-ben), Frithjof Schuontól A vallások transzcendens egysége, amely először 1953-ban jelent meg (magyarul 2005-ben), továbbá Mircea Eliadétól A szent és a profán, amely első ízben 1957-ben látott napvilágot, magyarul pedig 1987-ben adta közre az Európa Könyvkiadó.
E röpke felsorolás persze csak töredéke a tradicionalitás könyvtárnyi irodalmának, egy olyan szakterületnek, amely ma már szinte beláthatatlan. Annál is inkább így van ez, mivel a tradicionalista irányvonal nagyrészt arra a legalább másfél évszázada tartó állhatatos kutatómunkára épül, amelynek célja az archaikus hagyományok, vallások, szövegemlékek feldolgozása, átültetése, elemzése, megértése a Védáktól a buddhista szútrákon át a gnosztikus iratokig. E mérhetetlenül gazdag szellemi hagyaték különféle szeleteinek alapos megismeréséhez is egy-egy emberöltő szükséges, és a tradicionalisták is eme kimeríthetetlen forrásból merítenek.
Mert nemcsak arról van szó, hogy a szakrális szövegek – a hangyaszorgalmú filológusoknak köszönhetően – hatalmas mennyiségben állnak rendelkezésre a világ számos könyvtárában és az interneten, hanem arról is, hogy ezek a szövegek olyan mélyek és sokrétűek, hogy akár egyetlen mondat is egy életen át végigkísérheti a szakembert, bölcselőt vagy laikust. Noha ez a sajátosság természetesen a világirodalomra és a filozófiára is igaz, a különbség abban áll – s ez a tradicionalisták egyik alapélménye, vagy bárkié, aki régi iratokat olvas –, hogy az archaikus szövegek többnyire még a legmagvasabb modern művekhez képest is összehasonlíthatatlanul mélyebbek, lényegretörőbbek. Hogy szemléltetés gyanánt csak egy példát említsek, idézem a mahájána buddhizmus egyik alapművének, a Lankávatára szútrának az egyik megállapítását. Így szól: „Akit elvakít a lét és a nemlét képzete, valóban pusztulásra van ítélve.” Évezredeken át lehet elmélkedni és vitatkozni az óceánból kiemelt ezen egyetlen csepp értelmezéséről.
Nem kétséges, hogy a tradicionalista gondolkodást és létszemléletet elsősorban a nyugati válságtudat hívta életre. Ám ezen túlmenően az a teljesen egyedülálló – sőt, akár azt is mondhatom, csodaszámba menő – helyzet is, amely a modern korban a történelmi borzalmak és a szellemi elsötétülés ellenére Nyugaton előállt. Vagyis az, hogy teljesen szabadon lehet gondolkodni, élni, tájékozódni. Bármiféle ismerethez, tudáshoz, tanhoz hozzá lehet jutni, nincsenek se fizikai, se kulturális korlátok. Hovatovább az is lehetővé vált, hogy bárki, aki elég érzékeny és nyitott, kellő szellemi erőfeszítéssel kiemelkedjen abból a korból és kultúrkörből, amelybe beleszületett, s felülről nézze a folyamatokat. A magyar tradicionalisták a magyar kultúra történetében egyedülálló módon egy globális kísérletben vesznek részt. Ráadásul háttérbeli gazdagsága folytán e mozgalom messze túlnő a megszokott eszmeáramlatok szintjén. A magyar tradicionalisták igen aktívak, és szorgalmasan dolgoznak azért is, hogy munkájuk eljusson az érdeklődőkhöz. Jó néhány kiadójuk (Arcticus, Kvintesszencia, Kötet, Camelot, Persica, Sophia Perennis, StellaMaris) és folyóiratuk (Arkhé, Őshagyomány, Axis Polaris, Tradíció évkönyv, Északi Korona, Sacrum Imperium) volt és van, s lankadatlanságukra jellemző, hogy idén egy újabb negyedéves lapot indítottak el Magyar Hüperión címmel, utalva ezzel Hamvas Bélára, azonos című művére és egy „magyar szellemi út” kidolgozására.
Ám értelmetlen volna azt latolgatni, hogy a tradicionalisták milyen szerepet játszhatnak az emberiség és a magyarság problémáinak megoldásában. Egyelőre jól látható, hogy a mai kor kritikusaiként az emberi létezés sok területére és kérdésére vonatkozóan kiforrott véleményük és útmutatásuk van. Röviden felsorolom azokat az erényeket, amelyek a külföldi és magyar tradicionalistákat rokonszenvessé teszik. 1. Elmélyült gondolkodás. 2. Önmegismerés, kontempláció, meditáció, spirituális törekvés. 3. Szellemi értékek védelme. 4. A szakrális iratokban rejlő tudás életben tartása. 5. Lényeglátás. A tradicionalisták az abszolutizmus hívei, vagyis azé az ősi elképzelésé, miszerint van egy végső valóság, egy léten túli lét, amely mindennek a forrása és alapja, s ennek megfelelően hisznek az „örök érvényű és kikezdhetetlen” igazságban. Nincsen evolúció, kizárólag az ellentéte, involúció figyelhető meg, azaz folyamatos és egyre gyorsuló tudati süllyedés, amely apokalipszisbe torkollik. A világon a legnagyobb küzdelem a tradíció és az antitradíció erői között zajlik, s ennek politikai vetülete a jobb- és a baloldal harca. Szerintük annyira jobboldali egy ember vagy szervezet, amennyire a szellem, a metafizika és a tradicionalitás híve, és annyira baloldali, amennyire ezekkel szemben áll. A tradicionalisták ultrajobboldalinak és ultrakonzervatívnak tartják magukat, ám ez nem a ma a világsajtóban elítélt szélsőjobboldaliság további fokozását jelenti, hanem a vegytiszta – az ellenbaloldaliság szennyeződéseitől is mentes – jobboldaliságot. A magyar tradicionalisták a forradalmakat az 1956-os magyar szabadságharc kivételével elvetik, történelem- és politikafelfogás mögött az az archaikus szemlélet áll, hogy a két legnagyobb érték az önuralom és az uralom, előbbi az egyén, utóbbi a társadalom életében. Ezzel pedig szorosan összefügg az az alapelv, hogy a lét és az őseredeti rend hierarchikus. Ily módon az ideális társadalom hierarchikusan tagolt, és csúcsán a transzcendencia legfőbb illetékesének kell állnia, de legalább egy szellemi elit irányítsa a társadalmat. Számukra a demokrácia ugyanolyan megvetésre méltó, mint a diktatúra. A modernséget fenekestül tradícióellenesnek tekintik, semmiféle értéket nem látnak benne, se a társadalmi-politikai változásokban, se a tudományban és technikában.

A tradicionalitás és a Jobbik

A magyar tradicionalisták politikai nézeteit még inkább vitathatóvá teszi, hogy láthatólag szoros elvi együttműködés kezdődött köztük - a Baranyi Tibot Imre féle vonulattal, mely már nem tart kapcsolatot a László András féle Kard Kereszt Korona Szövetséggel - és a Jobbik között. Vagyis belementek abba a kétes játékba, hogy gondolataikat a Jobbik szolgálatába állítják, eszmei-ideológiai olajjal kenegetik a csikorgó pártgépezetet. Ennek ellenére a magyar tradicionalisták vezetője, László András nemrég megjelent kötetében, A jobboldaliság alapelveiben a következőképpen nyilatkozik a Jobbikról: „Az elkötelezett baloldaliság sajnos hatalmas és úgyszólván általános. Nem kevésbé veszélyes azonban az a jobboldaliság, amely nem képes nem baloldali lenni. A Jobbik válaszút közelében mozog. A jó szándékot e tekintetben nem vonhatjuk kétségbe, de ez sajnálatos módon kevés. Szorosan a globalizmus vonatkozásában a Jobbik általános felfogása helyesnek mondható. De e felfogáshoz olyan eszmék, olyan szemléleti módok társulnak, amelyek nem kevésbé veszélyesek, mint maga a globalizmus” - fogalmazott László András.
A 2013-as „Becsület napján” - a hungaristák szervezésében - a Budáról kitörő német–magyar csapatokra emlékező szélsőjobboldali ünnepségen a Kard–Kereszt–Korona Szövetség egyik képviselője felolvasta a szövetséget vezető László Andrásnak a nyilasokat és Szálasit méltató üzenetét. Szintén aggasztó a balliberális sajtó szerint, hogy a tradicionalistákkal kapcsolatban gyakran felmerül az antiszemitizmus vádja. Erre vonatkozóan képviselőik általában azt hangsúlyozzák, hogy a zsidósággal sem faji, sem eszmei alapon nem állnak szemben, viszont határozottan bírálják a „zsidó és szabadkőműves világuralmi törekvéseket”.


Jövőnk.info

A CIA ujjlenyomatai a Majdanon

Négyórás interjút készített Viktor Janukovics megdöntött ukrán elnökkel Moszkvában Oliver Stone. Az amerikai filmrendező a Facebookon jelentette be, hogy dokumentumfilmet készít az ukrajnai eseményekről.
oliv
Mint írta, egyértelműnek tűnik számára, hogy a tizennégy rendőrrel és negyvenöt civillel végző mesterlövészeket a Majdanra egy „harmadik fél” küldte. Stone szerint számos tanú is igazolta, hogy a Nyugat-barát erők álltak az „idegen elemek” mögött, s mindez magán viselte „a CIA ujjlenyomatát”.
A filmrendező korábban Hugo Chávez volt venezuelai elnökről is készített filmet. Facebook-posztjában felidézte, hogy 2002-ben egy rövid időre megpuccsolták Chávezt, amikor az ellene tüntetőkre „titokzatos mesterlövészek lőttek”. Mint írta, hasonló technikával próbálták megdönteni utódja, Nicolas Maduro kormányát is az óév elején. „Elegendő káoszt kell létrehozni, ahogy a CIA tette ’53-ban Iránban, ’73-ban Chilében és számtalan más puccs során, és a legitimen megválasztott kormányt meg lehet dönteni. Ez Amerika puhaerő-technikája” – fogalmazott Stone.
„A majdani mészárlásnak nevezett eseményeket úgy mutatták be a nyugati médiában, mint egy instabil, brutális, oroszbarát Janukovics-kormány következményét. Janukovics belement a február 21-i egyezménybe az ellenzéki pártokkal és három európai külügyminiszterrel, másnapra azonban ez értelmét vesztette, amikor jól felfegyverzett neonáci radikálisok merényletfenyegetéseikkel arra kényszerítették az elnököt, hogy elhagyja az országot. Ezután azonnal megalakult a Nyugat-barát kormány, amit rögvest el is ismert Washington” – hangsúlyozta a filmrendező. Mint írta, Nyugaton nem mutatják meg a valóságot, inkább szürreális módon megismétlődik a 2003-as iraki háborút megelőző „tömegpusztítófegyver-kampány”.
Oliver Stone jelenleg egy olyan dokumentumfilmen is dolgozik, amely a tömeges megfigyelési botrányt kirobbantó volt amerikai nemzetbiztonsági alkalmazottról, Edward Snowenről szól, aki Oroszországban kapott menedéket.
(MH)

Ukrajna kontra Oroszország

Ukrajna meg fogja nyerni a háborút a Moszkva támogatta, oroszbarát lázadók ellen - jelentette ki december 31-én, szerdán újévi üzenetében Petro Porosenko ukrán elnök, aki katonák és önkéntes segélymunkások körében beszélt. „A most véget érő év a legnehezebb volt számunkra az utóbbi hetven esztendőben. A kegyetlen ellenség életünkre, szabadságunkra, függetlenségünkre tört, megtámadta területünket” - mondta, Oroszországra utalva, amely márciusban magához csatolta a Krímet, és amelyet azzal gyanúsítanak, hogy megszervezte az oroszbarát kelet-ukrajnai lázadást, felfegyverezte a lázadókat. „Az elmúlt év jelszava az ’egységes ország’ lett” - tette hozzá, ezt már az ukrán mellett oroszul és tatárul is, tekintettel arra, hogy jelentős számban beszélik ezeket a nyelveket az országban. Végül tartós békét kívánt az ország lakosságának. Az őt beszéde közben körbevevő mintegy 15 katonával, segítővel együtt egy perces csenddel tisztelgett az ukrajnai konfliktusban meghalt több mint 4700 ember emléke előtt.
Ellenben Alekszandr Dugin, Putyin tradícionista (Tradícionalista gondolkodókkal minden jó helyzetértékeléssel rendelkező párt vagy mozgalom kapcsolatot tart, lásd; JOBBIK-Baranyi Tibor Imre, Hazafias Mozgalmak-László András, Kard Kereszt Korona) ideologusa így magyarázza Oroszország szerepét az ukrán helyzet kapcsán:
Krím az Oroszországi Föderáció szerves részévé vált, és új köztársaságok (Donyeck és Luhanszk) jelentek meg a korábbi Ukrajna politikai térképén. Mindez logikus következménye annak, hogy 2014 márciusára puccsot hajtottak végre Kijevben és a nyugat-ukrán identitást rá akarják kényszeríteni a teljes ukrán lakosságra. Tény, hogy kelet- és nyugat-Ukrajna teljesen különböző történelmi és kulturális identitással rendelkezett. Ukrajna egy tipikus posztszovjet, mesterséges állam, ami soha nem létezett 1991 előtt. Ukrajna nyugati részének van egy identitása, amivel a déli és keleti identitás gyakran teljesen ellentétes. A nyugat-ukrán részeken beférkőzött nyugatpárti atlantista identitás, banderiánus és erősen orosz-ellenes. A második oroszpárti, anti-fasiszta és szovjetpárti (sztálinista). Délkelet-Ukrajna pedig az orosz világhoz és az eurázsiai civilizációhoz tartozik. Így a jelenlegi háborús helyzet egy logikus következmény, gyakorlatilag arról van szó, hogy az orosz geopolitikai térségről mesterségesen leszakított részek visszatérnek oda, ahová tartoznak. Ez csak a folyamat kezdete: már most van egy 8 millió főt számláló lakosság, amely orosz eurázsiai identitással rendelkezik és kinyilvánította függetlenségét Oroszország határán. Csakhogy van még 12 millió ember, ugyanezen orosz identitással, aki még mindig Kijev ellenőrzése alatt él. Tehát a harc folytatódni fog.

Gölöncsér Miklós

Brazilia is bevásárol

Olvasóink már megszokhatták, hogy hírt adunk minden olyan eseményről ami politikailag, társadalmi vagy hadászati szempontból alakulnak a világban. A feltörekvő - BRICS-országok, mint jelen esetben Brazilia is - térségek az Ázsiai Régió oldalán elkötelezve, annak haditechnikai szempontjainak megfelelően alakítják ki és szerelik fel hadseregüket. A világ erővonalai szempontjából érdekes hazánknak is ez a hír, - nekünk, hungaristáknak - hogy hová szándékozunk letenni a voksunkat majdan független nemzetállamként, kizárólagos gazdasági érdekeink alapján. Ugye nem kérdés, hogy nem az atlantistákat választanánk partnernek. Visszatérve a védelmi és biztonsági profilú Saab és a Brazil Védelmi Minisztérium a COMAER-en (Air Force Aeronautics Command) keresztül megállapodást írt alá, amelynek értelmében a vállalat alvállalkozóként logisztikai támogatást (CLS) biztosít az újgenerációs Gripenek számára. A várhatóan 2021-ben teljesülő megrendelés értéke 548 millió Svéd Korona.
A CLS szerződés a Gripen NG gépek karbantartására és támogatására, valamint 2021 és 2026 között leszállítandó és a programhoz kapcsolódó eszközökre egyaránt vonatkozik. A CLS szolgáltatást a Saab, valamint a vállalat brazíliai partnerei biztosítják a COMAER számára. „A most aláírt szerződés biztosítja Brazília számára a Gripen NG logisztikai támogatását. A megállapodás fontos a Saab számára, hogy teljesíteni tudja a brazil légierő felé tett vállalását a Gripen NG-k szállítására vonatkozólag” - mondta Ulf Nilsson, a Saab Aeronautics üzletágán belül a Gripen igazgatója.  A CLS szerződés a fő – 2014. október 27-én bejelentett - szerződés kiegészítése, amely 36 Gripen NG fejlesztésére és szállítására vonatkozik. A CLS szerződés abban az estben lép életbe, ha a fő szerződés egyes feltételei, például a gépek leszállítása, teljesültek - közli a jetfly.hu honlapján.
Hírfigyelő Szolgálat

Digitális detox: netfüggők katonai kiképzésen

Kínában szokatlan módszerrel gyógyítják a netfüggőket, Dél-Koreában pedig már a 3 éveseket is a helyes internethasználatra tanítják. Az internetfüggőség egyes országokban mára már olyan komoly problémává vált, hogy a lakosság, főleg a fiatalok jelentős része érintett benne valamilyen szinten.
A tinédzser fiú a könnyeivel küszködik, majd nem bírja tovább, és zokogva kiabálni kezd. A szüleit szidja, amiért idehozták, és nem érti, hogy tehették ezt vele. „Azt mondták, hogy Oroszországba megyünk síelni, ehelyett bedugtak ide” – ordítja. A többi fiú eközben a sötét folyosón fekvőtámaszokat csinál éppen, egy marcona őrmester diktálja a tempót, egy másik csapat a hideg, téli időben menetgyakorlatokat végez az udvaron. Szokásos életkép Kína egyik netfüggő fiatalok számára alapított központjában, melynek mindennapjairól két izraeli filmes készített dokumentumfilmet, Web Junkie címmel.

Kína az egyik első ország volt, ahol már nemcsak szociális problémaként tekintenek a netfüggőségre, hanem hivatalosan is mentális betegségnek minősítették.

Leszoktatás a kaszárnyában

Az országban ma 250 kiképzőtábor működik, ahol egyre több olyan fiatalt próbálnak kigyógyítani függőségükből, aki korábban napi 8-10 órát töltött számítógépes játékokkal. A fiatalok a kaszárnyákra emlékeztető épületekben katonai gyakorlóruhában töltik napjaikat, és a pszichológusok mellett egykori katonák felügyelik őket. A táborban átlagosan négytől nyolc hónapos időtartamig maradnak a gyerekek, a kiképzések és fizikai gyakorlatok mellett művészeti foglalkozások, például zene és tradicionális kínai tánc is van, és a diákok maguk takarítják körletüket, de a főzésből és mosásból is ki kell venniük a részüket. A pszichológusok szerint ezek a táborok és a szigorú napirend fegyelmezettebbé teszik a fiatalokat, és ez segít nekik visszatérni a normális életbe.
Kínában folyamatosan nő az internetfüggő fiatalok száma, sok gyerek élete felett teljesen átveszik az uralmat a számítógépes játékok. Van, aki napokig nem is alszik, és teljesen megszakad a kapcsolata a külvilággal. Dél-Koreában is már több mint kétmillióra teszik a játékfüggők számát, 2010-ben egy három hónapos kisbaba azért halt éhen, mert szülei a maratoni játékban egyszerűen elfeledkeztek róla.
Fotó a Web Junkie c. filmből
Fotó a Web Junkie c. filmből

Okostelefon-függő tündérek

Ma már az emberek többségének élete nagyban függ a modern technológiától, ettől azonban még megfelelő egyensúlyt tudnak kialakítani online és offline életük között. A baj azokkal van, akiknek a megszállottsága már olyan szintű, hogy ettől az életük sem tud normálisan működni. Az internetfüggést kezdetben a játékfüggőkre értették, de ma már számos válfaját különböztetik meg, a Facebook-függéstől, a cyber-szex- és az információfüggésen át az okostelefon-függésig.
Dél-Korea a világ egyik legjobb internetes lefedettségű országa, ahol a háztartások 98 százalékának van széles sávú internetkapcsolata, az emberek kétharmadának pedig okostelefonja. Dél-Korea büszke digitalizált világára, és még további fejlesztéseket tervez, eközben azonban egyre többen úgy vélik, a szép, új világnak egyre több negatív hatása van a gyerekekre; becslések szerint már 160 ezer öt és kilenc év közötti dél-koreai gyerek tekinthető internetfüggőnek. De a felnőtteket is érinti a probléma, az 50 milliós országban már 2,5 millióra teszik az okostelefon-függők számát, akik napi 5,5 óránál is többet babrálják készüléküket.
Azért, hogy a tendencia ne romoljon tovább, már a három és öt év közötti gyerekeket is megpróbálják felkészíteni a digitális világ kihívásaira és megtanítani arra, hogyan védjék meg magukat attól, hogy az internet és a digitális kütyük átvegyék az uralmat az életük felett. A program részeként például olyan játékokat játszanak velük, melyekhez nem kell internet és számítógép, és olyan tündérmeséket is írtak számukra, amelyek arról szólnak, hogy a főhősök internetfüggők lettek. A szakemberek azt mondják, muszáj, hogy minél fiatalabb korosztállyal kezdjenek el foglalkozni, mert a ezeknek a gyerekeknek a plüssmackó helyett már az okostelefon a legkedvesebb játékuk. A kormány emellett bevezette az úgynevezett „Kényszerű üzemszünet törvényt” is, amely a 16 éven aluliak számára korlátozza az internet-hozzáférést, éjfél és hajnali hat óra között.

Digitális detox

A netfüggőségre a világ más részein is egyre komolyabb figyelmet fordítanak a szakemberek, az Egyesült Államokban és Európában is egyre több kutatás foglalkozik a problémával, és terápiás központokban próbálnak segíteni az érintetteken. A felmérések szerint, a függők között kicsivel több a nő, mint a férfi, korosztályt tekintve pedig leginkább a tinédzserek, a fősikolások és a középkorú nők érintettek.
Hogy az emberek mennyire kötődnek a kütyüikhez, jól mutatja az az amerikai felmérés is, melyben közel 2800 embert kérdeztek meg arról, mit mentenének ki először, ha lakásukban tűz ütne ki; a válaszolók 31 százaléka azt válaszolta, hogy az okostelefonját, és csak 18 százalék mondta azt, hogy a háziállatát. Már megvan az első olyan páciens is, akit nem okostelefon, hanem Google-szemüveg miatt kezelnek függőséggel. A harmincas éveiben járó fiatalember napi 18 órán át használta a szemüveget, csak alváshoz és fürdéshez vette le, sőt már az álmában is úgy érezte, hogy a szemüveg kis szürke képernyőjén keresztül nézi a világot.
AZ USA-ban 2013-ban nyílt meg az netfüggők gyógyítására specializálódott első kórház Pennsylvániában. A pácienseknek először egy 72 órás digitális detoxon kell átesnie, ez alatt tilos mindennemű kütyü, telefon, tablet és internet használata, ez után következik a terápiás szakasz, illetve a különböző oktatások, melyek segítenek abban, hogy a későbbiekben kontroll alatt tudják tartani internethasználatukat. A program azonban nem olcsó, 14 ezer dollárt kell fizetnie annak, aki vállalkozik a digitális elvonókúrára.
Digitális detox: netfüggők katonai kiképzésen

Magyarország sem kivétel

Talán nem meglepő, hogy Magyarországon is hasonló tendenciák figyelhetők meg, mint a világ többi táján. A JátékNet.hu ezer szülőt kérdezett meg egy kérdőívben gyermekeik internethasználatáról. Az idén december elején publikált felméréséből kiderül, hogy minden ötödik gyermeknek van már okostelefonja vagy tabletje, és ez utóbbit sokan már hétéves koruk előtt megkapják.
Hogy a gyerekek életét mennyire uralják el kütyük, abban óriási a szülők felelőssége, a felnőttek viszont csak magukra és saját önfegyelmükre hagyatkozhatnak. De jó hír, hogy ma már vannak olyan mobilalkalmazások is, melyek segítenek lazítani az okostelefonhoz fűződő viszonyunkon, s ha mi nem is vagyunk elég erősek ahhoz, hogy a digitális világból visszalépjünk a valódiba, az alkalmazás kíméletlenül figyelmeztet bennünket, amikor már túlléptünk az egészséges határon.

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20150102/internetfuggok-katonai-kikepzes/

Január 1-jén vívták meg

Bár az emberek többsége szereti az év első napját pihenéssel tölteni, a történelem során nem egyszer előfordult, hogy a katonáknak csatába kellett vonulniuk ezen a napon. Válogatásunkban öt olyan csatát mutatunk be, amelyek január 1-jén vívtak meg vagy akkor kezdődtek.


Cikádor, 1441. január 1.

Az I. Ulászló és Erzsébet királyné, I. Albert özvegye közötti harcok során Ulászló seregének vezérei, Hunyadi János szörényi és Újlaki Miklós macsói bán Bátaszék mellett, Cikádornál ütköztek meg az Erzsébet hadait vezető Garai Lászlóval. Hunyadi és Újlaki győzelme nyomán Ulászló hatalma Dél-Magyarországon is megszilárdult. A győzelem után Hunyadi és Újlaki elnyerték az erdélyi vajdai méltóságot.



Eperjes, 1492. január 1.


Az eperjesi csatában, 1492. január 1-jén Szapolyai István, Magyarország Corvin János herceg utáni második leggazdagabb főura, szepesi gróf és a „fekete Haugwitz”, a „király cseh hadseregének kapitánya”, a fekete sereg névadója, döntő győzelmet arattak a trónkövetelő János Albert lengyel herceg, jövendő lengyel király, II. Ulászló magyar király testvére felett, amivel véglegesen eldőlt a trónharc II. Ulászló javára a két éve halott Mátyás király trónjáért. Szapolyai István hatalma megkérdőjelezhetetlenné vált, 1492 márciusában – a bátyja, Szapolyai Imre halála utáni öt év üresedés után – ő lett a nádor. Frigyes német-római császár ratifikálta a II. Ulászló által már 1491. december 6-án és Miksa római király által december 20-án Innsbruckban már aláírt pozsonyi békét. Frigyes császár 1492. január 14-én saját székhelyén, Linzben tette rá kézjegyét. Miksa és Ulászló is a török elleni harc szükségességével indokolták a békekötést, elhallgatva, hogy valójában kétfrontos háborút vívtak, Miksa a francia király, Ulászló pedig öccse, János Albert herceg, későbbi lengyel király ellen. A megerősítő okmányokat a felek 1492. január 20-án Hainburgban cserélték ki.



Eperjes, 1849. január 1.


Az 1848–49-es szabadságharc téli hadjárata során is hadszíntérré vált Eperjes. A magyar hadügyminiszter, Mészáros Lázár utasította Ung és Bereg vármegye nemzetőrségét, hogy január 1-jén támadják meg Eperjest, majd a város bevétele után északról támadják meg Kassát. A magyar sereg zöme ugyanekkor dél felől indult Kassa elfoglalására. Franz von Schlik altábornagy, a császári csapatok odavezényelt csoportosításának parancsnoka eközben Windisch-Grätz hercegtől azt az utasítást kapta, hogy vonuljon Pest irányába, de úgy döntött, hogy a parancs végrehajtása előtt felderíti Miskolc környékét, nehogy a magyar csapatok oldalba támadják. A két fősereg Szikszónál találkozott. A rövid ideig tartó ütközet során Schlik szemből támadott, Mészáros, aki a felső-tiszai hadtest parancsnokságát maga vette át visszavonult. Schlik nem üldözte a magyar csapatokat, mert közben értesült az Eperjest fenyegető támadásról és seregével visszatért Kassára. Mészáros december 30-án megindult Kassa felé, és január 3-án értesült arról, hogy kétirányú támadási terve kudarcot vallott, mert az Eperjesnél a magyar nemzetőröket visszaverték. Így a magyar csapatok január 4-én a várostól délre felfejlődtek a támadáshoz, Schlik csaknem teljes haderejével álltak szemben.



Buda, 1849. január 1.

Mivel az év utolsó napjaiban Windisch-Grätz seregével egészen Buda közeléig tört előre, a magyar főváros menthetetlen helyzetbe került. Ekkor megkezdődött a főváros kiürítése, amely január 5-ig sikeresen befejeződött. A kormány és az országgyűlés Debrecenbe települt.



Első Konrad hadművelet, 1945. január 1.

Az ostromlott Budapest felszabadítására a IV. SS-páncéloshadtest 1945. január 1-jén este 19 óra 30 perckor indította meg támadását. A páncélosok mindenhol áttörve a szovjet védelmet, a Vértes átjárói felé nyomultak előre, hogy elérjék Bicskét, a budapesti irány kulcsát. A szovjet front és hadsereg-parancsnokság magához térve az első megrázkódtatásból, lázas sietséggel kezdte meg csapatai átcsoportosítását a veszélyeztetett irányba. Tollbuhin marsall, a 3. Ukrán Hadseregcsoport parancsnoka tudta, ha Bicske a németek kezére kerül, és a német páncélosok kijutnak a Vértesből, akkor akár huszonnégy óra alatt elérhetik Budapestet. Ezért aztán Zaharov hadseregtábornok, a térségben lévő 4. gárdahadsereg parancsnoka, a támadás elreteszelésére bevetette valamennyi tartalékát, az 5. gárda-lovashadtestet, a 7. gépesítetthadtestet, a 2. gárda-gépesítetthadtestet, végül a 18. harckocsihadtestet is. A fokozatosan megszilárduló szovjet védelem ellenére a Wiking SS-páncéloshadosztály Germánia és Westland ezredének sikerült Bicskéig előretörniük. A Totenkopf SS-páncéloshadosztály ezalatt a balszárnyon Zsámbékig jutott. A német 711. gyaloghadosztály január 6-án pedig felszabadította Esztergomot. Itt azonban a bevetett szovjet erők hatására a front január 7-én megmerevedett. Ezzel párhuzamosan, a szovjet csapatok éppen január 1-jén kezdték meg Pest ostromát, miután a német–magyar csapatok karácsony és szilveszter között vonultak vissza az úgynevezett pesti hídfőt védő Attila-vonalból.


http://jovonk.info/2015/01/02/januar-1-jen-vivtak-meg

Aki nem csak a sportért, a fiatalokért él

Minden kornak és nemzetnek megvannak a maga példaképei. Példaképek, akiket mindenki ismer, akikre mindenki felnéz. Ilyen nekünk, magyaroknak Buzánszky Jenő bácsi, a legendás Aranycsapat hátvédje és egyben utolsó élő játékosa, aki aktív sportolóként azért hajtott, dolgozott, hogy egy elnyomó rendszerben is azt érezhessék az emberek, hogy érdemes magyarnak lenni; aki önbizalmat és identitást adott az embereknek, olyan valamit, amit máshol abban az időben nem kaptak, nem kaphattak meg. Buzánszky Jenő bácsi nem „csupán” a magyar sporttörténet élő legendája, hanem egy olyan ember, aki mindnyájunknak példaként szolgál.
Mint ahogy az a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumtól kapott díszoklevélen is szerepel:

„magyarságból jeles,

emberségből kitűnő,

sportszeretetből kimagasló,

sportteljesítményből kiváló.”


A hűség, a kitartás, az emberség és a hazaszeretet embere ő.


Fotó: Mudra László [origo]
1925. május 5-én született Újdombóváron. „3 éves korom óta a labda volt a középpontban. Az elején még a teniszlabda, meg minden olyan kerek eszköz, amit rugdosni lehetett. Majd az első futball labdát 12 éves koromban kaptam húsvéti ajándékba a szüleimtől” – meséli Jenő bácsi dorogi otthonában. Dombóváron az Esterházy Miklós nádor Katolikus Főgimnáziumban érettségizett. Persze nem profi futballistaként kezdte pályafutását; vasutas szülők gyermekeként neki is a MÁV lett az első állomás. Forgalmistaként dolgozott Dombóváron, miközben csatárként focizott a Dombóvári Vasutasban. Ekkor még vasúti tiszt szeretett volna lenni, ezáltal került Pécsre is, a PVSK csapatába Szabó Péter edző kezei alá, ahol már világossá vált: a futball az ő pályája. A vasúti tiszti karriernek egy passzus vetett véget, melyben B-listázták (politikailag megbízhatatlannak titulálták), és felmondtak neki. A vasutas szakmának ezzel búcsút inthetett, de a focinak nem; így került át az első osztályban szereplő Dorogra, amely legnagyobb sikereinek helyszíne lett. 1947-59-ig volt a Dorogi AC játékosa, az itt töltött évek alatt 49-szer (összesen csupán három vereséggel!) játszott a magyar válogatottban, az Aranycsapat alaptizenegyének egyetlen vidéki játékosaként. „Büszke vagyok arra, hogy minden válogatott mérkőzésen ’50-től ’56-ig kezdő voltam, soha nem cseréltek le, végigjátszottam minden mérkőzést” – teszi hozzá a magyar sportlegenda, aki részese volt az Aranycsapat időszakának minden nagy sikernek: olimpiai bajnok (1952), Európa Kupa-győztes (1953), világbajnoki ezüstérmes (1954).

Felújított fotó az Aranycsapatról.  Álló sor:  Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor,  Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II László  Guggolnak:  Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula Fotó: Magyar Fotóarchívum

Felújított fotó az Aranycsapatról.

Álló sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor,

Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II László

Guggolnak: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula

„Egy dorogi ismerősöm mesélte, hogy amikor egy malajziai emberrel beszélgetett az interneten, és megkérdezte tőle, mit tud az országunkról, a férfi ennyit felelt: kicsi, kommunista, Aranycsapat”– meséli Jenő bácsi. A sport, és ezen belül is a futball mint a legnagyobb tömeget vonzó, tömegszórakoztató eszköz, mindig is fontos szerepet töltött be a társadalomban. Hazánk életében a második világháborút követően kitüntetett szereppel bírtak önbizalmat és reményt adó futballistáink, akiknek köszönhetően a „kicsi” és „kommunista” jelzők mellett az „Aranycsapat” mint fogalom is megjelenhetett a külföldiek Magyarországról alkotott képében. Ám elsősorban mégsem a külföldiek fejében kiharcolt helyért kell példát vennünk az Aranycsapat játékosairól. Hanem arról az elképesztő alázatról, emberségről és hazaszeretetről, amely minden válogatott meccset áthatott, és aminek köszönhetően az évszázad mérkőzéseként emlegetett 1953-as angliai 6:3-as győzelem nem csupán az Aranycsapat győzelme volt, hanem minden magyar magáénak érezhette azt. Jenő bácsi szavaival élve: „A fiataloknak bele kell gondolniuk abba, hogy a sport nem csak a pénzről szól, hanem az emberek számára hozható örömről is. Aki a címeres mezt magára húzza, annak egy országot kell képviselnie és egy országnak kell örömet szerezni, a magyar embereknek – nem csak az országon belül, hanem a határon túli, a világ magyarjainak is – , hogy legyenek büszkék, bárhol is élnek, arra, hogy magyarok.”

Buzánszky Jenő focizik az óvodásokkal egy Ovi-Foci pálya átadóján

Buzánszky Jenő focizik az óvodásokkal egy Ovi-Foci pálya átadóján

A fiatalokról, a fiataloknak, a fiatalokért



Jenő bácsi még 89 évesen is a magyar sportért, illetve annak utánpótlásáért fáradozik, a mai napig aktívan részt vesz a gyerekek sporthoz-focihoz való viszonyának javításában. 2011-ben megalapította az OVI-FOCI Közhasznú Alapítványt, azzal a célkitűzéssel, hogy a gyermekek minél korábban megismerkedhessenek a mozgás örömével; A gyermekek életének első hat évében az egyik legnagyobb változást a mozgás fejlődése jelenti. Amellett, hogy ebben a korban sajátítják el az alapmozgásokat, a sport testi és lelki egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. Így nem kérdés, hogy a mozgás szeretetére való nevelést már óvodás korban el kell kezdeni – hogy társadalmunk legfiatalabb tagjai az óvodából kikerülve sportot szerető, mozgást igénylő, testileg és szellemileg friss gyerekként kerüljenek az iskolába. Mindemellett, tegyük hozzá, a magyar sport jövője elképzelhetetlen a felnövekvő generációk sikeres és minél szélesebb körű sportnevelése nélkül.Az alapítványt a legendás Aranycsapat hátvédje, Buzánszky Jenő alapította 2011-ben; az Ovi-Foci Program gyors és hatékony megoldást kínál minden olyan óvoda számára, melyeknek a mindennapos testnevelés szakszerű megvalósítása idáig valamilyen problémába ütközött. A fiataloknak a magyar sportlegenda azt üzeni, hogy sok mindenről le kell tudni mondani annak, akinek megvan a tehetsége. „A sikereket nem adják ingyen. Ha valaki valamit el akar érni, akkor le kell tudni mondani dolgokról” – mondja, majd a sportolóknak címezve iránymutató tanácsként hozzáteszi: „a sport nem önmagáért van, hanem az emberekért, és nem a közönség viszi a futballt a pályára, hanem fordítva.” Mint ahogy ismert, Buzánszky Jenő bácsi az utóbbi időben betegséggel küzd. Ezúton kívánunk neki mihamarabbi gyógyulást és egészséget. Hajrá, Jenő bácsi!


Hírfigyelő Szolgálat

Franciaország az időt húzná Misztral-ügyben (Franciaország sem akar leszállni a mélybevivő gyorsvonatról, legalábbis a vezetése bizonyára, s azzal sem törödik, hogy ennek majdan megleszen a büntetése)

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szerint Franciaország "készen áll arra, hogy újra megfontolja" a Misztral helikopter-hordozó hajók átadását Oroszországnak. A miniszter közleménye szerint az átadást az Ukrajnában megkötött tűzszünet betartásához viszonyítják, valamint egy olyan terv kidolgozásához, ami valós politikai rendezést jelentene. Tehát Franciaország ahhoz viszonyítja egy államközi szerződés teljesítését vagy nem teljesítését, hogy hogyan rendeződik egy olyan konfliktus, amiben egy a szerződésben részt nem vevő ország folytat fegyveres harcot saját állampolgárai ellen, hatalmas megrendeléseket adván a nyugati fegyvergyártó cégeknek.
A francia sajtó szerint 2015-ben a Misztral-ügy újra egy meghatározó téma lesz, és ezzel gyakorlatilag azt valószínűsítik, hogy a kormány a hajókat továbbra sem akarja átadni - mert ha eleget tennének a szerződésben foglaltaknak, nem lenne ügy belőle 2015-ben. A francia sajtó egyre nagyobb nyomást helyez a kormányra ennek kapcsán. Politikai elemzők szerint a kormány nem csak szégyenbe hozta az országot, de azzal, hogy az Egyesült Államok nyomására szegnek meg egy államközi szerződést, Franciaország hosszú távon hitelteleníti magát és elriasztja a potenciális megrendelőket, komoly károkat okozva így a hazai iparnak.
Hídfő.net.ru | Misztral
Az első hajót, a Vlagyivosztokot 2014 november 14-én kellett volna átadniuk. Oroszország korábban már Párizsba küldte a hajó hazavezénylésével megbízott legénységet. A hajógyár szakszervezete már készült az átadási ünnepélyre, amire végül nem került sor, és erről a kormány az utolsó pillanatban tájékoztatta őket.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Washington utasítására hivatalos ajánlatot tett arra, hogy Franciaország ne adja át a hajókat a megrendelőnek, ehelyett az Egyesült Államok venné meg az Oroszország számára gyártott hajókat. Az orosz fél egyelőre elfogadja a szerződés rendezéseként a hajók megkésett átadását, vagy a teljes befektetett összeg visszafizetését. A NATO egyébként sem tudná megvenni a hajókat, mert amennyiben a francia kormány szerződést szeg, a NATO egyéves költségvetésének közel dupláját kellene jóvátételként fizetnie.
A francia kormány továbbra is válaszút előtt áll: felvállalják-e, hogy Washington nyomására megszegnek egy államközi szerződést, és ennek hatására megrendelések tucatjaitól esnek el, hiteltelenítik magukat a potenciális megrendelők előtt, és emellett még a NATO éves költségvetésének dupláját is ki kellene fizetniük, Washington pedig feltételezhetően nem fogja kárpótolni "szövetségeseit" az okozott veszteségért.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/franciaorszag-az-idot-huzna-misztral-ugyben

Az újabb maláj gép eltűnéséről

Nagy hírt nem csapott a média, mert ez már így is furcsa és szemet szúr mindenkinek, hogy ebben az évben a harmadik és a másik kettő felderítése nem történt meg.

De nézzük, mit kell tudni Malajziáról?

- Malajzia az egyik (vagy talán az egyetlen olyan muzulmán állam, hol nyugati gazdaság van és nincs iszlám fanatizmus. Hú, ez nem passzul az iszlám fóbiába!

- Malajzia fokozatosan nem szeretne külkereskedelmi forgalmát dollárban többé lebonyolítani. Pontosan tegnapelőtt írták Kínával alá ezt a szerződést és rá egy napra lezuhan ismét egy gépük. Tekintettel a másik két balesetre, kizárt dolog, hogy a gépek technikai állapotára ne figyeltek volna oda.

- Malajziában egy nemzetközi bíróság, a "Kuala Lumpur" (amit az USA nem ismer el) G.W. Bush-t és minisztereit háborús bűntény miatt elítélte. Malajziában életfogytiglan rácsok mögé kerülnének ezek a gazemberek.

- Az USA már évek óta próbálkozik Malajziát és Szingapurt az USA-val egy szabad kereskedelmi szerződésbe bevonni. Ezek az államok elutasítják. Tudni kell mind a két ország technikai és infrastrukturális színvonala a nyugat-európaival egyenlő szinten van és az USA-nak egy fontos stratégiai pont lehetne Kínával szemben.

Van-e még kérdés?" (Bank Run)

Kapcsolódó:
Újabb maláj utasszállító repülőgép tűnt el
Újra jeleket küldött az eltűnt maláj repülő
A malajziai gép nem az első - Rejtélyesen eltűnt repülők

Útdíjat vezettek be a komlói társasházakban

Úgy látszik 2015 az útdíjak éve lesz, és már nemcsak az autósokat sarcolják meg, hanem a gyalogosokat is. Komlón legalábbis kiépítettek egy forradalmian új beléptetőrendszert, melyben a tízemeletes társasházak lakói csak telefonhívással tudják elindítani a liftet.
A Népszabadság azt írja, hogy a lifthasználatot korlátozó megoldást hét társasházában vezették be, és az volt a céljuk, hogy a közös költséggel tartozó lakókat fizetésre ösztönözzék. A hét lift felszerelése 700 ezer forintba került, de a befektetés máris sokszorosan megtérült: 4 millió forintnyi tartozást sikerült beszedni.
A zseniális találmányt egy komlói cég tulajdonosa, Pap Zoltán fejlesztette ki, és szabadalmaztatta is az ötletét. A liftvezérlő rendszer azonosítani tudja a telefonszámokat, és ha egy adós hívja fel az indításhoz használt számot, nem indul el.
Budaházy György, a szövetkezet vezetője a lapnak elmondta, hogy az adósságot felhalmozók nagy része valószínűleg azért nem fizeti a rezsit, mert nem lát esélyt a lakás megtartására. Hozzátette, a liftes módszer bevezetése után főleg a felső szintek lakói rendezték a tartozásukat.
(index)

Donbassz neuralgikus térségeiben teljes intenzitással “pörögnek” már a háborús események.

roncs
Gorlovka fő helyszínként szerepel. A város mára virradóan egész éjjel főként az (Артемовск)Artyamovszkban tanyázó valcmanista latortüzérség csapásaitól szenvedett. (Jelenleg is.)
Donyeck “Október” kerületének lakóházai közé tüzérségi gyújtógránátokat lövöldözött be az éjjel a pribékhorda.
A donyecki repülőtér mindkét terminálja erős valcmanista tüzérségi tűz alatt állt az éjszaka folyamán.
Peszki hiénaodúit a népköztársaságiak továbbra is partizánmódszerekkel támadják. Az akciókban a jelentés szerint tegnap kora délutántól hajnali három óráig több tucat valcmanista zsoldos harapott fűbe.
peszki1 peszki2 peszki3
(Авдеевкa)Avgyejevkába az éjszaka ismét “beakciózták” magukat a milicisták. Helyi idő szerint reggel hat órakor még dúltak a harcok Avgyejevkában.
(Лидиевкa)Ligyijevkát hajnali négy órakor kezdte bombázni Nyalókakirály latortüzérsége.
(Панфиловкa)Panfilovka bányterület éjfél óta célpontja a bérgyilkosok tüzérségének. Ez utóbbi két helyszínen sok polgárí halottja lehet a terrorbombázásoknak.
(Лутугинo)Lutugino úgyszintén Valcman latortüzérségének célterepe lett tegnap este óta.
(Новотошковкa)Novotoskovka és a 31. blokkposzt között öt valcmanista latortank olvadt le a milicisták “útszéli” akciója miatt éjfél tájban.
(Старый Айдар)Sztarij Ajdar martalócai mára virradóan megismerhették a milicisták éjszakai szokásait.
Tegnap ugyanis a térségben vad ütemű erősítési műveletekbe kezdtek Nyalókakirály latorhordái. A (Старый Aйдар)Sztarij Ajdar-(Передельск)Peredalszk-(Геевка)Gejevka-(Горшовка)Goskovka-(Райогородка)Rajgorodka-vonal mentén erődrendszer kiépítésébe kezdtek.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/02/lassan-minden-a-helyere-kerul-donbasszban/