Az amerikai kormány közel 400 oroszországi és világszerte működő vállalatot és magánszemélyt szankcionált, köztük Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter fiát és annak feleségét.

A külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium pénteken, Ukrajna függetlenségi napjának előestéjén jelentette be az intézkedést, jelezve, hogy Washington továbbra is támogatja a kijevi rezsimet a Moszkvával folytatott konfliktusban. A szankciók Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten lévő szervezetekre és személyekre is kiterjedtek.

Az orosz tisztviselők családtagjainak szankcionálási gyakorlatának megfelelően az Egyesült Államok feketelistára tette Pavel Belouszovot és feleségét, Jevgenyiját, valamint a tulajdonukban lévő tanácsadó céget. Belouszov apja, Andrej májusban lett orosz védelmi miniszter.

„A vállalatoknak, pénzintézeteknek és kormányoknak világszerte biztosítaniuk kell, hogy nem támogatják Oroszország hadiipari beszállítói láncát” – mondta Wally Adeyemo helyettes pénzügyminiszter egy nyilatkozatban.

A pénzügyminisztérium szerint „csaknem egy tucat különálló hálózatról” van szó, amely több mint 100 magánszemélyből és szervezetből áll 16 joghatósági területen, köztük Kínában, Svájcban, Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Nevezetesen 18 hongkongi székhelyű vállalatot vádoltak meg azzal, hogy kapcsolatban állnak az orosz hadiiparral.

A pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium arra is figyelmeztette a más országok pénzintézeteit, hogy „legyenek óvatosak az orosz pénzintézetek tengerentúli fióktelepeivel vagy leányvállalataival folytatott ügyleteikkel kapcsolatban”, beleértve azokat is, amelyekkel szemben még nem hoztak szankciókat.

A pénteki megjelölések azt jelentik, hogy a felsorolt személyek bármilyen vagyonát, illetve a vagyonban való közvetlen vagy közvetett érdekeltségét zárolták, és jelenteni kell a kormánynak. Az amerikai állampolgárok – vagy az Egyesült Államokon belüli külföldi állampolgárok – közötti bármilyen tranzakció tilos.

Washington és szövetségesei 2014 óta több mint 22 ezer szankciót hoztak Oroszországgal szemben, amikor Moszkva az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccsra válaszul újraegyesült a Krím félszigettel.

Oroszország illegitimnek nevezte a szankciókat, és nyugati tisztviselők és aktivisták beutazási tilalmával válaszolt.

https://oroszhirek.hu/az-egyesult-allamok-ujabb-szankciokat-jelentett-be-oroszorszag-ellen-melyek-szama-meghaladta-a-22-ezret/