New York, 2023. szeptember 27.

Szerdán egy éve annak, hogy felrobbantották az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezetéket. Míg Oroszország az elkövetők és megbízóik azonosítását követeli, a nyugati hatalmak igyekeznek eltussolni az ügyet, mely kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Geng Su-ang, Kína állandó ENSZ képviselője arra szólított fel, hogy az érdekelt felek működjenek együtt Oroszországgal a szabotázsakció pontos körülményeinek tisztázásában ahelyett, hogy elutasítanák az együttműködést a vezeték első számú érdekeltjével.

„Reméljük, hogy kiderül az igazság, és az elkövetőket bíróság elé állítják” – mondta a kínai nagykövet.

Sergio Franca Danese brazil nagykövet a nyomozás eddigi eredményeinek nyilvánosságra hozását sürgette Dániától, Németországtól és Svédországtól. Úgy véljük, hogy ennek az epizódnak a súlyossága, a nemzetközi békére és biztonságra való egyértelmű veszélye, szükségessé teszi a vizsgálatok legalább előzetes megállapításainak átlátható és időben történő közzétételét – mondta.

Vaszilij Nyebenzija, Oroszország állandó ENSZ képviselője kijelentette: jelek utalnak arra, hogy tisztázás helyett eltussolni próbálják az ügyet, a nyugati hírközlés pedig abszurd állításokkal segít benne. A nagykövet fel is sorolt néhányat ezen abszurd állítások közül: – Oroszország robbantotta fel az orosz vezetéket; – a vezeték fölött jachtozó turisták helyezték el a bombát Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnokának instrukciói szerint; – a nyugati felderítés értesült Kijev robbantási tervéről, igyekezett róla lebeszélni, de Kijev kitartott mellette, és saját szakállára hajtotta végre az akciót.

Valamennyi verzió lényege, hogy tagadja Washington szerepét a bűn elkövetésében – mondta Nyebenzija, s hozzáfűzte: “Számítunk mindazok támogatására, akik felismerik, hogy bármelyik ország áldozatul eshet egy ilyen támadásnak, ha a bűnt elkövető állam megrészegül a büntetlenségtől”.

A nagykövet szerint „egyre több bizonyíték merül fel a szakértői közösségben arra vonatkozóan, hogy Washington állt az Északi Áramlat vezeték megszakítása mögött, és követte el ezt az önérdek vezérelte felháborító bűncselekményt, hogy megszilárdítsa uralmát Európában, melynek oly nagy szüksége van az orosz energiára”.

Nyebenzija felhívta a figyelmet arra, hogy nem akármilyen eseményről van szó, hanem terrortámadásról a nemzetközi csőhálózat ellen, s hogy a nyugati államok időhúzással próbálják elérni, hogy végül azt mondhassák, oly sok idő telt már el az esemény óta, hogy azt tovább már nem lehet érdemben vizsgálni.+++

 

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2023/02/13/hogyan-robbantotta-fel-amerika-az-eszaki-aramlat-gazvezeteket/

Kiadta: Magyar Békekör

Oroszország ragaszkodik az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantásának nemzetközi kivizsgálásához

New York, 2023. szeptember 9. péntek (MB)

Oroszország nyilatkozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé azzal a céllal, hogy a testület terrorcselekményként ítélje el az Északi Áramlat 2 gázvezeték 2022. szeptember 27-én történt felrobbantását, szólítsa fel Dániát, Németországot és Svédországot a nyomozás meggyorsítására, és együttműködésükre az orosz hatóságokkal – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

Az erről szóló hivatalos tervezetet csütörtökön terjesztették a Biztonsági Tanács elé elnöki nyilatkozat formájában.

A dokumentumban javasolják a BT tagállamainak, hogy a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető cselekedetként bélyegezzék meg a terrorakciót, és foglaljanak állást az ügy minden körülményére kiterjedő hatékony, részrehajlástól mentes, áttekinthető, befogadó és komoly nemzetközi tényfeltárás mellett.

„A Biztonsági Tanács súlyos aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a hivatalos információk hiánya akadályozza a bűncselekményhez kapcsolódó valamennyi tényállás feltárását” – áll az orosz tervezetben.

Az orosz nyomozóhatóság bevonásától elzárkózó nyugati államoknak nehéz lesz kitérniük a BT elnöki állásfoglalásaként előterjesztett dokumentumra adandó válasz elől – jegyezte meg tudósítónk. Valószínűnek tartják, hogy továbbra is időhúzásra játszanak majd azzal a szándékkal, hogy egyszer majd arra hivatkozhassanak, annyi idő telt el, hogy a vizsgálatot nem lehet többé eredményesen folytatni.

Moszkva a nemzetközi törvényekkel összhangban jogosan követeli, hogy fény derüljön, kik robbantották fel az orosz gázvezetéket, és megbüntessék érte az elkövetőket és megbízóikat – írta a Békekör tudósítója.+++

Kiadta: Magyar Békekör