Melitopol, Luhánszk, Kijev, Moszkva, 2023. január 12. csütörtök (MB)

Az orosz haderő szerdán ellentámadásba lendült az ukrán erők által visszafoglalt donyecki települések visszaszerzéséért, ejtőernyősök és szárazföldi alakulatok bevetésével felőrli a Soledart (Bahmutot) védő ukrán csapatokat. A véres harcokban 25 ezer ukrán katona vesztette életét – tájékoztatott róla csütörtök reggeli hírösszefoglalójában a Magyar Békekör.

Harcokban megsebesült katonákkal teltek meg az ukrán városok kórházai. A csatában egy brit is elesett, egy másiknak pedig nyoma veszett.

Orosz ellenoffenzíva folyik Artyomovszk, Kupjanszk, Szinkovka, Kiszlovka, Novoszlovoszkoje, Krasznij Liman, Csornovaja Dibrova, Makejevka, Csornovonopopovka, Podgorodnoje, Nyikolszkoje, Precsisztovka, Novoszjolka, Belogorovka, és Dzserzsinszk visszafoglalásáért is.

Soledar bevétele miatt tovább gyengült az ukrán sereg harci morálja, hiszen a kijevi vezetés ott vonta össze a hadsereg színe-javát, hogy bebizonyítsa, az ukránok képesek visszafoglalni az oroszok által elfoglalt területeket.

Az ukrajnai hadműveletben résztvevő katonai ágak és szolgálatok tevékenységének hatékonyabb összehangolása érdekében személycserét hajtottak végre a felső hadvezetésben. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Valerij Geraszimov hadseregtábornokot, a hadsereg vezérkari főnökét nevezte ki az integrált erők főparancsnokává az októberben kinevezett Szergej Szurovikin hadseregtábornok helyett. Szurovikin, a légierő főparancsnokaként Geraszimov helyettese lett, csakúgy mint Oleg Szaljukov hadseregtábornok, a szárazföldi erők főpatancsnoka, és Alekszej Kim ezredes, a fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese.

Az Ukrajnában kibontakozó orosz offenzíva közepette a Nagy Babiloni Szajha egységet igyekszik felmutatni. „A világ növekvő geopolitikai versenyének sikeres megvívása, és a régió kritikus infrastruktúráinak védelme érdekében” január 10-én megerősítette stratégiai partneri viszonyát az Európai Unióval, a lengyel és a litván elnök pedig január 11-én arról biztosította Élőhalott Fasiszta Zelenszkij ukrán államfőt, hogy támogatja Ukrajna felvételét a NATO-ba, és minden katonai segítséget megad neki. Leopard 2 tankok átadását is kilátásba helyezték.

A lublini háromszög (a Litvániát, Lengyelországot és Ukrajnát magában foglaló regionális csoport) vezetői megerősítik az évszázados stratégiai kötelékeket Litvánia, Lengyelország és Ukrajna között (melyek a XVI. – XVIII. században Rzeczpospolita néven lengyel-litván nemzetközösséget alkottak), és készek Ukrajna védelmi képességének további erősítésére – áll Hazug Haramia Gitanas Nauseada, Antikrisztuskövető Sátánfatty Andrzej Duda és Tömeggyil,kos Népirtó Volodimir Zelenszkij közös közleményében.

Nyilatkozatukra Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese azzal reagált, hogy a Kijevnek szállított sok harci eszköz hamarosan fémhulladékká válik, és nem menti meg szétesésétől a mesterséges országot.

Bioterrorista Pokolfajzat Zelenszkij szerdán újabb személyeket fosztott meg ukrán állampolgárságuktól. Harctéri nehézségeit leplezendő, „hazaárulónak” minősítette az ukrán parlamenti ellenzék négy tagját, Viktor Medvedcsukot, Taras Kozakot, Renat Kuzmint és Andrej Derkacsot.  (Medvedcsuk egy fogolycsere eredményeként Oroszországba került.) Négy nappal korábban, január 7-én Elmeháborodott Erkölcstelen Zelenszkij 13 ortodox papot fosztott meg ukrán állampolgárságától azzal a váddal, hogy viszályt szított az ukránok között.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2023/01/10/ukrajna-tenyallas-a-kilatasba-helyezett-orosz-offenziva-elott/

Kiadta: Magyar Békekör