2015. május 13., szerda

Éjszakai műszak a more főhadiszálláson

A Romnet cikke és az Országos Roma Önkormányzat több képviselője szerint éjjel nagyüzemben semmisítik meg a gazdálkodással kapcsolatos papírokat, kimutatásokat az ORÖ Dohány utcai székházában. Az Indexnek a szemtanú tagadta, hogy iratmegsemmisítésről lenne szó, de más ORÖ-képviselők azt állítják, nekik teljesen mást mondott a késő este gyanús fényekre felfigyelő és az irodát rendőri segítséggel feltörő politikus.
Mint azt a Romnet megírta, múlt csütörtökön késő este egy ORÖ-képviselő a székháznál azt vette észre, hogy a hivatalvezető irodájában ég a villany. Mivel a munkaidő már lejárt, arra gondolt, betörők járhatnak bent. A portással együtt felmentek, de a hivatalvezető irodájából nem nyitottak ajtót, pedig bentről zajt hallottak. Kihívták a rendőröket és a két járőr jelenlétében befeszítették az irodaajtót, ahol kiderült, hogy a furcsa zajt az iratmegsemmisítő gép adta, és azzal már több száz oldalnyi hivatalos dokumentumot ledaráltak.
Az Index megtudta, hogy a rendőröket kihívó és velük bejutó képviselő Ajtai Tibor volt. A Bács-Kiskun megyei roma vezető nekünk csak azt ismerte el, hogy kihívta a rendőröket, mert a hangok miatt attól félt, hogy a hivatalvezető rosszul lehet. Az iratmegsemmisítést azonban fantazmagóriának nevezte, és azt szerette volna megtudni, hogy honnan tudjuk, hogy ő volt jelen a helyszínen. Ajtait korábban választási szavazószállítással és uzsorázással is vádoltak, most az ORÖ-elnök Hegedűs embereként tartják számon.
A Romnet szerint a képviselő korábban azt mondta, hogy amikor bejutottak az irodába, a hamutartóban még füstölt a cigarettacsikk, de nem találták bent senkit. A hivatalvezető egy titkos kijáraton távozhatott az épületből, hátrahagyva még a táskáját is. Az ORÖ képviselőe elmondása szerint a hivatalvezető irodájában éppen Farkas Flórián elnökségének idejére vonatkozó, az elnöki keret felhasználásának dokumentumait semmisítették meg. Az íróasztalon állítólag mappákban álltak a dokumentumok, amelyekre az volt írva, „problémás elszámolások”.
A RomNet az ORFK-tól azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendőrségre csütörtök este arról valóban érkezett bejelentés, hogy az ORÖ székházában valaki rosszul érzi magát, de „a járőrök a megjelölt helyszínen megállapították, hogy a bejelentés valótlan, ezért további rendőri intézkedésre nem került sor”.
A hivatalvezető Dobóvári Ildikó, Farkas Flórián régi munkatársa, akinek információink szerint április 30-án megszüntették a munkaviszonyát — ez alapján már valószínűleg nem is lenne joga az irodában tartózkodni. Dobóvári Ildikót nem sikerült elérnünk.
Az ORÖ-ben sokan attól tartanak, komolyan veszélyezteti a vitatott ügyek feltárását, hogy a volt hivatalvezető továbbra is hozzáférhet a szervezet gazdálkodásáról szóló iratokhoz. Az ORÖ pénzfelhasználásával kapcsolatban több feljelentés is érkezett, úgy tudjuk, hogy ezeket az ügyeket összevonták, bennük a NAV Bűnűgyi Főigazgatósága folytatja le a nyomozást. Annak ellenére, hogy a hatóságok befogadták a nyomozást, idáig nem történt iratlefoglalás.
(index)

Az amerikai vállalatok vereséget szenvedtek az olajháborúban

OPEC hidfo.ru
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az amerikai vállalatok gyengének bizonyultak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) lezajlott összeütközésben. A szervezet májusi jelentésében szakértők kifejtik, hogy a közelmúltban egy gazdasági konfliktus zajlott le az OPEC és a palaolaj-kitermelésben érdekelt amerikai vállalatok közt, melynek során bebizonyosodott, hogy az amerikai vállalatok nem tudnak túlélni egy ilyen nyílt összeütközést. Az olaj árának leütése után ugyanis az aktív amerikai olajkutak száma 60%-al csökkent, olajkészleteik és eladásaik is csökkenni kezdtek. Áprilisra a korábban egyre fokozódó palaolaj-kitermelés is hanyatlani kezdett, ami egyértelműen megnyilvánult az iparág létesítményeinek tömeges bezárásában szerte Észak-Amerikában.
Abdullah al-Badri, az OPEC vezetője nyíltan elismerte, hogy a kartell lépései komoly károkat okoztak az amerikai palaolaj-kitermelésnek. A Nemzetközi Energiaügynökség által közölt májusi jelentés pedig megjegyzi, hogy miközben az amerikai olajipar a létesítmények tömeges bezárására kényszerült, az orosz olajszektor a hanyatló olajárak ellenére is stabilnak bizonyult. A jelentés szerint “az orosz olajvállalatok láthatóan könnyen adaptálódtak az alacsony olajárakhoz és a szankciókhoz. Ez részben a mozgékony adórendszernek volt köszönhető, ami lehetővé tette a költségvetés terheinek enyhítését.”
A jelentés szerint bár az Egyesült Államok törekedett az olajárak leszorítására, az amerikai vállalatok alkalmazkodásképtelennek bizonyultak, miközben áprilisra az orosz olajkitermelés napi 185 ezer hordóval nőtt a tavalyi év azonos időszakban mért adatához képest. A nemzetközi politikában zajló átmenet – egypólusú világrendből a multipolaritás felé – a világpiacon is mindinkább megnyilvánul, és a gazdasági erőviszonyok újrarendeződése egyelőre azt mutatja, hogy az amerikai gazdasági potenciál már nem jelent olyan komoly kényszerítő erőt, mint évtizedekkel korábban. Ez egyben lehetőséget jelent a napjainkig gazdasági kényszer alatt működő országoknak, hogy magukat a világgazdaságban újrapozícionálják, ahogy az mostanra a kelet-európai országok esetében is megfigyelhető.

http://hidfo.ru/2015/05/az-amerikai-vallalatok-vereseget-szenvedtek-az-olajhaboruban/

Mire költi el a legtöbb pénzt az ország? Itt vannak a számok!

16 551 milliárd forintos kiadási főösszeggel számol a 2016-os költségvetés tervezete. Megnéztük, mire költünk a legtöbbet és hol lesz a legnagyobb változás. Kiderült, mennyivel csökken a bankadó, mennyivel kaphat több pénzt a Klik és a közmédia, mennyiből gazdálkodhatnak a pártok.
A jövő évi költségvetés 15 790 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 551 milliárd forint kiadási főösszeggel és 761,6 milliárd forint hiánnyal számol, 35 188 milliárd forint nominális GDP mellett.
Mire költünk a legtöbbet?
Ha az egyes fejezeteket áttekintjük, kiderül, mire költ 2016-ban a legtöbbet, és mire a legkevesebbet Magyarország:
Az államháztartás konszolidált funkcionális kiadásai (millió forint)
Mire költünk többet és mire kevesebbet?
A konszolidált funkcionális kiadások közül a legnagyobb arányban az “egyéb” tételek nőnek (52 százalékkal, mintegy 81 milliárd forinttal), ezt a védelmi, rendvédelmi kiadások követik.
Az államháztartás konszolidált funkcionális kiadásainak változása (%)
Az oktatási tevékenységekre és szolgáltatásokra valamint egészésgügyre nagyjából ugyanannyi jut, mint idén, a társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra fordított kiadások összege is 1 százaléknál kisebb mértékben nő.
A lista végén a bányászati és ipari kiadások (-46%), a mező-, erdő-, hal- és vadgazdálkodás (-38%), valamint a környezetvédelmi kiadások (-27%) állnak.
Csökken a bankadó, jutalmat kaphatnak a revizorok, 69 milliárdot kap a közmédia – érdekességek
Az MTI a részletek közül kigyűjtött néhány érdekesebb adatot, ezekből is szemezgettünk:
Csökken a bankadó a pénzügyi szervezetek különadójából 89,2 milliárd forint bevételt tervez 2016-ban a kormány, 55 milliárddal kevesebbet a 2015. évi 144,2 milliárd forintos elvárásnál.
Jutalmat kaphatnak az adóellenőrök: a nemzetgazdasági miniszter negyedévente 6 milliárd 250 millió forinttal megemelheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi juttatási kiadását, amennyiben teljesülnek a miniszter által meghatározott negyedéves bevételi tervek.
Nőhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) támogatása, amely a jövő évi költségvetési javaslat szerint 549,5 milliárdhoz juthat és 12 milliárdos bevétellel számolhat.
Az ideivel teljes mértékben megegyező támogatást, vagyis összesen 3,8 milliárd forintot kaphatnak a központi költségvetésből a pártok és alapítványaik 2016-ban.
Közel 12,5 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása.
A közszolgálati műsorszolgáltatás jövőre is 69 milliárd 861 millió forintot kap.

(privatbankar)

Újabb javaslat a készpénz teljes eltörlésére – A helyébe államilag felügyelt bankszámla kerülne

cash-bans

A Bank of England volt közgazdásza a készpénz teljes eltörlését javasolja, a helyébe pedig a kormány közvetlen felügyelete alatt álló bankszámlákat vezetne be.
A London Telegraph-ban megjelent cikkében Jim Leaviss, aki jelenleg alapkezelőként tevékenykedik, kifejtette, hogy a kormány egy készpénznélküli társadalom bevezetésével tudna a leghatékonyabban megküzdeni a pénzügyi válság ellen.
„Mindenkit rákényszerítve, hogy kizárólag elektronikus úton, mégpedig egy államilag kezelt és felügyelt bankszámláról fizessen, könnyebben kezelhetnénk a recessziókat és a gazdasági fellendülés időszakait,”
– áll Leaviss írásának bevezetőjében.
Aki azt gondolja, hogy ez kicsit diktatórikusan hangzik, kösse be magát, mert a java még hátravan. Leaviss azt javasolja, hogy az állam „kövesse nyomon, sőt közvetlenül befolyásolja,” hogy ki-ki miként költi el a munkával megkeresett pénzét, például olyan módon, hogy „a gazdaság lelassulása esetén költekezésre, élénkülés esetén pedig takarékosságra bátorítja az állampolgárokat.”
Mégis, hogyan képzeli el ennek kivitelezését? A betétek megadóztatásával? A megtakarítások után fizetendő negatív kamattal? Netán korlátozások bevezetésével arra vonatkozóan, hogy mennyit lehet költeni egy hónapban?
Pontosan. A Leaviss által bevezetésre javasolt tranzakciós adó például büntetné a pénzköltést. A megálmodott rendszerben a kereskedelmi bankok felhagynának a betétkezeléssel és finanszírozásuk a központi bank ellátásától függne, a feketepiac pedig megszűnne létezni.
Miután minden pénz kizárólag a bankszámlákon létezne, amit a kormány figyelne, sőt közvetlenül felügyelne, a hatóságok számára lehetőség nyílna arra bátorítani bennünket, hogy többet költsünk, amikor a gazdaság lelassul és kevesebbet, amikor fellendülőben van.”
Ha eltörölnénk a papír- és aprópénzt és kizárólag a kormány által felügyelt bankon keresztül birtokolhatnánk pénzt, nem lenne menekvés,” írja Leaviss.
Leaviss persze nem az első, aki ilyen irányú javaslattal állt elő. Willem Buiter, a Citi közgazdásza néhány héttel ezelőtt szintén a készpénz eltörlését tanácsolta. Buiter úgy gondoja, hogy a bankok problémáját alapvetően a készpénz okozza. A készpénz ugyanis egy bemutatóra szóló eszköznek nevezhető, ami után nem folyik be névleges kamat. A válasz tehát szerinte a készpénz eltörlése, de legalábbis megadóztatása.
Dániában is hasonló javaslatok születtek mostanában:
A dán kormány engedélyezné a benzinkutaknak, ruhaboltoknak és éttermeknek, hogy a jövőben ne kelljen elfogadniuk a készpénzt. Ez az intézkedés egy ötven tételes gazdaságélénkítő csomag része, és az elektronikus fizetési módokra való átállást gyorsítanák vele.
Dánia a többi skandináv országhoz hasonlóan élen jár az elektronikus fizetés népszerűsítésében. Szinte minden dán felnőtt rendelkezik bankkártyával, és négyből három használta is online vásárláshoz tavaly. 1990-ben még a lakossági fizetések 80 százalékát tette ki a készpénz és a csekk, ez 2014-re 25 százalék körülre szorult vissza.
Az ország elkötelezettségét jelzi, hogy tavaly a dán központi bank úgy döntött, felhagynak a készpénz kibocsátásával. Több helyi bankfiók már nem is tart készpénzt. A mostani tervek szerint az érintett vállalkozások 2016 januárjától utasíthatnák vissza a készpénzt. Az új szabályozás alól kivételt jelentenének az élelmiszerboltok, orvosok, kórházak, idősotthonok és posták. (forrás)
Izrael már tavaly májusban azt tervezte, hogy teljesen kivezetik a fizikai fizetőeszközt a gazdaságukból. A kormány három lépcsőben, folyamatosan csökkenő készpénzlimittel vinné ezt véghez, a feketegazdaság elleni harc jegyében.
A múlt hónapban a JP Morgan Chase Bank levélben értesítette ügyfeleit, hogy a bank széfjeiben többé tilos készpénzt tárolni és a „hitelkártya, jelzálog, autó lízing és egy sor egyéb kölcsönök visszafizetése, csak bizonyos korlátozások mellett lesz megengedett készpénzben”.
Forrás: Infowars.com
http://idokjelei.hu/2015/05/ujabb-javaslat-a-keszpenz-teljes-eltorlesere-a-helyebe-allamilag-felugyelt-bankszamla-kerulne/

Júliustól bevezetik a minimál-nyugdíjat! Szlovákiában

Idén júliustól bevezetik Szlovákiában a minimál-nyugdíjat, a társadalombiztosításról szóló törvény ezt lehetővé tévő módosítását szerdán harmadik olvasatban is jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás.
A minimál-nyugdíj intézményének bevezetésével Szlovákiában a mindenkori létminimum összegéhez kötik az öregségi és a rokkantsági nyugdíjak legalacsonyabb lehetséges összegét. Az intézkedés, amely a már több éve zajló nyugdíjreform részeként kerül bevezetésre, több mint 75 ezer nyugdíjast érint, ám csak azokra vonatkozik, akik legalább 30 éven keresztül fizettek nyugdíjjárulékot.
A minimál-nyugdíj összege a nyugdíjjogosultak által ledolgozott évek függvényében változik majd. Annak alsó összeghatára – amely harminc évi nyugdíjjárulék fizetést feltételez – a mindenkori létminimum 136 százaléka lesz, ami Szlovákiában mintegy 270 euró, megközelítőleg 80 ezer forint.
A 30 évnél többet ledolgozott nyugdíjjogosultak esetében a minimál-nyugdíj összegét úgy számítják ki, hogy a létminimum szorzójához – a kiindulási alap 136 százalékhoz – minden többletév után két százalékpontot, 40 ledolgozott év felett pedig évi három százalékpontot adnak hozzá. A minimál-nyugdíjak összegét minden év januárjában a létminimum aktuális összegének tükrében változtatják meg.
A társadalombiztosításról szóló törvény vonatkozó módosítását a 150 fős szlovák parlamentben 77 igen szavazattal, 36 nem ellenében hagyták jóvá Robert Fico kormánypártjának képviselői, az ellenzék szinte teljes egészében a minimál-nyugdíj bevezetése ellen voksolt.
(MTI)

Nem kutyát tartok, hanem kutyával élek – Ha nem érted a különbséget, nem beszéljük ugyanazt a nyelvet…

Nem kutyát tartok, hanem kutyával élek– Alapvető tudnivalók nem kutyásoknak, – a kutyások szemléletéről, 10 pontban –
1. Nem kutyát tartok, hanem kutyával élek. Ha nem érted a különbséget, nem beszéljük ugyanazt a nyelvet.
2. Kutya a lakásban? Nem állatkínzás. Családtagnak tekintem, sétálni járunk, kirándulni, együtt heverünk a kanapén.
3. Sok lemondással és macerával jár? Egy ember talán nem? A kutyám a legrosszabb napokon sem „csinálnám vissza”.
4. Inkább a “katalógus-lakásról” mondok le, mint a kutyámról. A kutyaszőr az életem része, ahogyan a tappancs-nyomok is.
Deszant kutya
Jut eszembe, te is másnaponként takarítasz? Vagy ne gyere, vagy gyere játszó-ruhában és ne fintorogj!
5. Sokba kerül az etetése, az orvosi ellátása? Igen, sokba. Ezeréves tévém van és nincs luxus kocsim.. Viszont nem költök alkoholra, cigire, se drogokra és luxus-utakra. A kutyám egy élet, fontosabb bármilyen tulajdonnál vagy „élvezetnél”!
6. Ne szólj bele, hogy nevelem! Én élek vele. Neked csak egy kutya, nekem társ. Különben is, ő volt előbb, nem te. Úgy tűnik, ő marad tovább is…
7. Hogy zárjam ki a szobából?! Én se kérlek rá, kösd ki a gyereked, amíg ott vagyok…
























8.
Ne küldd el, ha örömmel megy hozzád üdvözölni. Ha esetleg nyálas lettél, szerencsére van fürdőszobám meg szappanom.
9. Nem kell elmondanod a véleményed arról, miért van lakásban és miért jöhet fel az ágyra. Így szeretem, nekem ez természetes. Pont.
10. A kutyám mindig velem van. Ha szükségem van rá, megvigasztal, jókedvre derít, nyugalmat hoz az életembe. Őszinte, megbízható, a lényegem látja. Feltétel nélkül szeret, egyenes jellem, önzetlen. És te?
Barátok
A VédelmezőSzegedi Bori / Szabad Riport
Források: A Boston terrier.hu – Dog obedience training

Rubelben fogják jegyezni az olaj és földgáz árát

Rubel olaj hidfo.ru
Oroszország kormánya utasításba adta a pénzügyminisztériumnak, gazdasági fejlesztési minisztériumnak, a föderációs vámhivatalnak, az energiaügyi minisztériumnak és a Rosszija Banknak, hogy kezdjék meg az előkészületeket az olaj és más természeti kincsek rubelben történő értékesítésére. Az átállást követően az exportra kerülő, Oroszországban kitermelt energiahordozókért csak rubelben lehet fizetni. A történtekről az Interfax hírügynökség számolt be, hozzátéve, hogy a kezdeményezés eredetileg a Szövetségi Versenyhivatal ajánlása volt.
A versenyhivatal szerint ez a lépés szükséges ahhoz, hogy a dollár monopolhelyzetét megdöntsék, ami a világgazdaságban mostanra komoly problémát jelent, és a korlátlanul, fedezet nélkül nyomtatott amerikai valuta monopolhelyzete a rubel versenyképességének elsődleges korlátozó tényezője. A hivatal szerint, ha az Oroszországban kitermelt természeti kincseknek csak 10%-át rubelben értékesítenék, az rákényszerítené a vevőket arra, hogy több mint 15 milliárd dollár értékben rubelt vegyenek, ami a központi bank beavatkozásával azonos hatékonyságú lépés lenne.
Oroszországban az utóbbi évek során aktív politikai vita zajlott arról, hogy a dollár használatával végleg fel kell hagyni. Az Állami Duma meghatározó politikusainak véleménye szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió területének egészén be kell tiltani a dollár és euró használatát, hogy a világgazdaság ténylegesen is többpólusúvá váljon, és a dollár tartalékvaluta szerepe végleg megszűnjön. Oroszországban – kormánypolitikusok részéről – tavaly ősszel felmerült az a javaslat, miszerint az orosz tőzsdén minden orosz természeti kincs csak rubelben legyen értékesíthető. Ennek megfelelően az olaj árát nem dollárban, hanem rubelben fogják jegyezni, és az olajkereskedelem átállítását követően a földgázért is rubelben kell majd fizetni. Ennek egyenes következménye, hogy az Európai Unió a következő évek során szintén háttérbe kell szorítsa a dollár használatát, és Washington fennhatósága az Európai Unió felett gyengülni kezd.


http://hidfo.ru/2015/05/rubelben-fogjak-jegyezni-az-olaj-es-foldgaz-arat/

Összegyűltek a “bizonyítékok” Aszad ellen - -Micsoda hiteles egy Bizottság! Természetesen abszolút hiteles ELMESÉLÉSEK alapján, és ABSZOLÚT HITELES DOKUMENTUMOKAT prezentálva-titkos helyen FELDOLGOZVA az adu ászként prezentált “bizonyítékokat”-IGAZSÁGOT fog majd szolgáltattatni!

Nyomozók szerint a kínzásokat taglaló kicsempészett dokumentumok után vádemelés következik.
Büntetőeljárásra készülnek Aszad szíriai elnök és több magas rangú kormánytagja ellen. A terhelő dokumentumokat szíriai nyomozók csempészték ki titkokban az országból, s ezeket az információkat egy nemzetközi vizsgálóbizottság elé terjesztették. Az akció három évet vett igénybe, összesen huszonöt személy ellen terveznek vádat emelni.
A kicsempészett dokumentumok középpontjában a 2011-es szíriai tüntetések erőszakos elfojtása áll: a demonstráció után több tízezer disszidenst vettek őrizetbe, majd börtönbe zárták őket, ahol hosszú kínzások után megölték őket.
A bizonyítékokat már elküldték a nemzetközi büntető igazságszolgáltatás vizsgálóbíróinak és jogi szakértőinek, akik a jugoszláviai és ruandai háborús bűnvádakban is segédkeztek. A bizottságot az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Norvégia, Kanada és Dánia finanszírozza.
A kompromittáló dokumentumokat ötven szíriai nyomozó csempészte ki Szíriából, mindezt kemény árért: az egyik nyomozót meggyilkolták, egy másikat megkínoztak, többüket pedig még most is fogva tartják a rezsim zárkáiban.
Már többször próbáltak vádat emelni nemzetközi szervezetek a szíriai kormány ellen (klórgáz, kínzókamrák), eddig sikertelenül. A nemzetközi bizottság szakértői adu ásznak tartják a kicsempészett dokumentumokban leírtakat, melyeket négyszáz disszidenssel készített interjúval és majd félmillió videófelvétellel együtt elemeznek egy titkos székhelyen.
Moszkvával viszont nem számolt a vizsgálóbizottság: Oroszország -ENSZ BT-tagságát kihasználva – eddig sikeresen hárította az Aszad-rezsim kivizsgálására irányuló nyugati törekvéseket. A jogi szervezet azonban úgy tartja, a szíriai belharcok és politikai csatározások olyannyira meggyengíthetik Aszad hatalmát, hogy egy vezetőváltás esetén alkalmuk adódhat egy alapos kivizsgálásra is.
(MH)

Politológus: Macedóniában a NATO gerjeszti az etnikai erőszakot

Macedónia rendőr halottak hidfo.ru
Andrew Korybko újságíró és politikai elemző szerint Macedóniában a rendfenntartó erők és az országba beszivárgó albán fegyveresek közti összecsapások kiújulása egyenes következménye annak, hogy a NATO a ’90-es években bombázta a térséget. Elmondása szerint az ország egy újabb polgárháború előtt áll, ami rosszabb lesz mint a 2001-ben történtek. A politikai elemző kifejti, hogy az albán fegyveres csoportok egy Nagy-Albániát akarnak létrehozni, ami a NATO expanzionizmusának részét képezi. Bár az albán tisztviselők tagadják, hogy létezne egy ilyen elképzelés, Albánia kiterjesztése egy elképzelhető forgatókönyv, különösen, miután Edi Rama miniszterelnök kijelentette, hogy Szerbia egy része (Koszovó) és Albánia egyesítése “elkerülhetetlen történés”, mivel Koszovó lakosságának többsége albán.
A politikai elemző meglátása szerint a Balkánon jelenleg is működő feszültség nagy mértékben a ’90-es években lezajlott amerikai beavatkozásnak köszönhető, ugyanis a nyugati országok azon döntése, hogy állást foglalnak a balkáni konfliktusokban, megteremtette az etnikai ellentétek eszkalálódásának lehetőségét. Korybko szerint a Nyugat részéről egy tragikus lépés volt, hogy miután a konfliktus idején döntés született Macedónia megvédéséről, az albán csoportok számára kedvező megállapodás született. Ez a lépés ugyanis konzerválta az etnikai feszültségeket; az albán fegyveres csoportok máig nyugati támogatással számolhatnak, és ennek tudatában hajtanak végre terrortámadásokat.
Korybko szerint a NATO annak idején amiatt hozta meg ezt a döntést, hogy konzerválja az etnikai feszültségeket, amit így a jövőben bármikor, külföldről is újra be lehet robbantani, ha a politikai érdekek úgy kívánják.
Dusan Prorokovic, a balkáni politika szakértője a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy a Macedóniában zajló események egyértelműen visszavezethetőek az Oroszország és térségi országok által építendő Török Áramlat gázprojekt megakadályozásának tervére. Korybko szintén egyetért abban, hogy a Macedóniában zajló konfliktusnak jóval több köze van az USA Ukrajnában folytatott előrenyomulásához, mint az albán érdekekhez.
“Nagy-Albánia egy geopolitikai eszköz. Létrehozásának célja, hogy megakadályozza Oroszország balkáni gázprojektjének megvalósítását, és Kína balkáni selyemút projektjét.”
A politikai elemzők egyetértenek abban, hogy az albán fegyveres csoportok terrortámadásai tovább fokozódhatnak, és az etnikai alapú erőszak újra berobbanhat a térségben. Valójában a NATO idézi elő ezt a konfliktust. Mint a politológus kifejtette, a ’90-es évek során szándékosan hagyták nyitva ezt a lehetőséget, amit bármikor fel lehet használni, ha az Egyesült Államokat kelet-európai befolyási övezetének elvesztése fenyegeti.
Macedóniában radikalizálódtak a kormányellenes tüntetések és 38 rendőr szerzett komolyabb sérüléseket, majd több rendőr vesztette életét azt követően, hogy Oroszország és Törökország megállapodott a Török Áramlat építésének megkezdéséről. A konfliktus hátteréről itt olvashat bővebben.

http://hidfo.ru/2015/05/politologus-macedoniaban-a-nato-gerjeszti-az-etnikai-eroszakot/

Az öngyilkosságról: Ellenségeink örülnének, ha mindenki végezne magával…


10540972_700042850031880_1565397305_nMostanság, amikor sok magyar embert kergetnek bele az öngyilkosságba, úgy gondolom erről beszélni kell…
Ez azért elég sok kérdést felvett, többek között a hit kérdéskörét is. Vannak emberek, akik az italba és drogba menekülnek az élet megpróbáltatásai elől, de tulajdonképpen az is az öngyilkosság egy lassúbb formája.
Szégyen, de az a helyzet, hogy akkor most mindenki végezhetne magával, – mondjuk ennek örülnének az ellenségeink, – a sátáni erők a legjobban.
Én azért, – bármit fog hozni még a sors, – nem fogom nekik megadni ezt az örömet. Inkább, akkor egy kamikaze akción törném a fejemet és hogy minél több ellenséget vigyek magammal a Túlvilágra…
De igen, előbb nemzetté kéne válni, akkor ez nem lenne probléma.
Az egyik csoportban, egy kommentelővel ezt a témakört akartam tisztázni, de személyeskedésbe ment át a dolog utána meg két fickó is rám szállt, akik kapásból személyeskedéssel indítottak, no akkor nekem is elszállt az agyam és érdekes csak az én anyázásomat vette mindenki észre… Nem baj kiléptem a csoportokból… majd megeszik egymást, majd elrohadnak, mert nem lehet ezt sem így csinálni….
Ja, ha valaki meg kimegy külföldre, – ezt eddig kifelejtettem, – mondjuk az nem öngyilkosság, hanem inkább önzés, de továbbra is a problémák elől való menekülésnek tekinthető. Én itt szeretném jól érezni magam a saját hazámban, no de ehhez tenni kell nekünk is, – változni kell, tanulni, az őseink útját járni megújulva. – Szeretet, tanulás és tanítás…
Egy hit, egy cél, egy akarat, – akkor újra miénk lesz a haza.
1463662_346365298861387_8281101398858713544_nTasnádi Tamás

Mutassatok erőt és egységet! A megalkuvókat EL KELL TÁVOLÍTANI! Hiteles, autentikus, rendíthetetlen és MEGVEHETETLEN vezetőkre van szükség! És elszántságra, kitartásra! ÖSSZEFOGÁSRA!

Tegnap majd tízezer ápoló, mentős, egészségügyi dolgozó vonult végig a városon, hogy a mi egészségünkért tiltakozzon. Mert az, hogy milyen ellátást kapunk, ha megbetegszünk, nem független attól, hogy milyen állapotban vannak azok, akiknek a gyógyítás a hivatala. Hogy a nővér evett-e húst az elmúlt héten, hogy az orvos mikor pihente ki magát, hogy a műszaki személyzet hányadik műszakot dolgozza le, hogy a mentős aludt-e az elmúlt 40 órában.
tün
A tegnapi tüntetés azért is volt érdekes, mert bár hagyományos szakszervezeti tüntetés volt, az, hogy az elmúlt évek dolgozói tüntetéseihez képest példátlan sok ember jött ki, lényegében nem a szakszervezeteknek, hanem a szakdolgozói kamarának, és legfőképp egy embernek, Sándor Máriának, és a körülötte csoportosuló fekete ruhás ápolónőknek volt köszönhető. A körülbelül 5000 vidéki egészségügyi dolgozó sem jött volna el a tegnapi napon, ha nem lenne kilátástalan a helyzetük, és ezt a kilátástalanságot nem artikulálta volna valaki, méghozzá Sándor Mária.
A tömeg kifütyülte a tárgyalásokban bízó Cser Ágnest, a legnagyobb egészségügyi szakszervezet vezetőjét, aki szervezetével bojkottálta a tüntetést (tárgyalás idején nem tüntetünk), és szerencsétlen Zombor államtitkárt, (aki mint volt orvos maga is érti, miért tüntetnek, de mint kormánytag nulla hatásköre van, a kormány véleményét kell képviselni), és ez nem véletlen. Az emberek már unják a sehova nem vezető bértárgyalásokat, a látszatadományokat, az üres ígéreteket, és az ezáltal hiteltelenné váló szakszervezeti vezetőket.
Ezzel szemben jött Sándor Mária, aki nem jó szónok, valószínűleg nincs tudása a médiáról, nincsenek különösebb képességei, előtudása, ami egy mozgalom vezetésére képessé tenné őt, de őszinte, erős, bátor és kitartó. És egyszerű állampolgárként elege lett az egészből, úgy döntött, kiáll az RTL Klub kamerái elé, sőt utána is folytatja a tiltakozást. Hiteles volt, mert nem okoskodott, nem mondott többet, mint amennyit kell, nem próbálta pozícionálni magát, az egész olyan, mintha véletlenül keveredett volna ebbe az egészbe. De a teljes története, az RTL Házon kívül-riportjától kezdve, a felmondáson, majd visszavételen át, a fekete ruhás tiltakozásokig, az a hős sztori, ami a 21. században fel tud emelni egy médiaszereplőt. Ő pedig ezt egyetlen pillanatig se arra használta, hogy magából legyen valami, hanem arra, hogy kollégáin és betegein segítsen, hűen a hivatásához. Ő a hétköznapi ember a 21. század Magyarországán, aki félig már megcsinálta.
Persze a küzdelem még nem ért végét, és minden épeszű állampolgárnak támogatnia kell az ápolókat, nemcsak szolidaritásból, nemcsak az egészségügy helyzetéből kiindulva, hanem azért a reményért, hogy bebizonyítsuk, egy demokráciában is ér valamit a hétköznapi emberek szava. Azért, amit a történelem során annyiszor láthattunk, de valójában sose hiszünk el, hogy az egyszerű emberek őszinte és bátor, megalkuvást nem ismerő kiállása egy fontos ügyért, nemcsak részgyőzelmeket hozhat, hanem eltolhatja a hegyeket is.
A tegnapi napon az ápolók tiltakozása valószínűleg nem ért célt, és lesznek még kemény meneteik, megpróbálják majd megosztani, lekenyerezni őket. De tegnap úgy tűnt, arra a szűk pár órára, hogy senki nem állíthatja meg őket.
Az ápolók pedig nemcsak kiálltak, hanem példát mutattak a többi szegénységben élő dolgozónak, és a többi magyar állampolgárnak is, senki se fogja helyettük megoldani a problémákat, se a szakszervezeti vezetők, se a politikusok, se a kormánytagok, saját jogon kell hangot szerezniük, hogy azt hallassák, és megfelelő nyomást helyezzenek a mindenkori kormányra. Vivát ápolók, vivát mentősök, vivát egészségügyi dolgozók, vivát szakmai kamara, vivát Sándor Mária!
A jövő héten a pedagógusokon, majd a szociális területen dolgozókon van a sors, kisérjük őket is a támogatásunkal!
(Jámbor András)

Egy kijózanító pofon

Persze nem voltam meglepve. (Sajnos)
A budapesti ember az már csak ilyen. Ha a saját problémájára keres megoldást, akkor pattanjon mindenki. Ha más problémájára kéne megoldást találni, akkor meg vállrándítás.
Budapest kétmillió lakosából, durván, négyezren (lehet, túlbecsülöm) érezték úgy, hogy az ápolók, a nővérek, a mentősök, a védőnők és az orvosok megérdemlik azt, hogy kiálljanak értük.
Ennek kilencvenöt százaléka maga a szakma volt.
Ez, lássuk be, baromi szánalmas.
Kissé undorodom tőletek budapestiek.
A budapesti az az állatfaj kezd lenni, aki mindent jobban tud, és ebben a mindentudásban az is benne van, hogy nincsenek olyan problémák, amik másokat érintenek.
A budapestit bántja, ha vasárnap nem vásárolhat, ha nincs internet-elérhetőség, ha késik a busz, ha fel van túrva a város. Ezek a problémák vérig sértik.
Ha egy nővér havi száznyolcvan órányi felelősségért csak nettó százötezret kap, a marhára nem érdekli, mert a múltkor is sorba kellett állni az SZTK-ban, a vérvételen morogtak vele, a kórházban egy csöngetés után nem jött azonnal az ágytál…
Az persze a budapestit nem érdekli, hogy jelenleg három nővér munkáját végzi egy. Az sem, hogy egy mentős kevesebbet keres, mint a szemétszállítók a kukás kocsin, és az sem izgatja fel, hogy a diplomás védőnők három éve nem kaptak bérfejlesztést.
Igaz, a budapesti azt is mítosznak érzi, hogy négyszázezer gyerek éhezik, és kétmillióan élnek a létminimum alatt.
A budapesti az már csak egy ilyen népség
És mert a budapestiek szerint, Budapest maga az ország, elmondhatjuk minden magyarnak, hogy azért fogsz megdögleni te gyökér a fidesz (és más politikai maffiák B-R) hatalma alatt, mert képtelen vagy másért egy hajszálat odébb tenni. Bezzeg, ha valaki érted nem döglik meg, akkor a jó édes anyját…
Köszönöm Marcsi a beszéded.
Te voltál az egyetlen, aki képes volt két perc alatt elmondani a lényeget, tartalmat és színt adva a demónak. Megkönnyeztem a szavaid.
Az utánad érkező szónokok a saját hangjuk élvezetén túl érdemit nem tudtak megfogalmazni, pedig lássuk be: nagy szakszervezetek nagy embereiként, elvárható lett volna tőlük, hogy legalább megvillantsák azt, hogy mi a retket is akarnak képviselni, ha már a szakszervezeteket Ők vezetik. Szavaik kilencvenhárom százalékában értéket, érdemi információt nem leltem, jelzem, a körülöttem állók sem.
(Agyrém! Kiss Laci (FESZ) úgy ahogy képes volt a történetet helyrehozni.)
Az pedig, hogy a LIGA szakszervezetek nagyképűen képviseltette magát, számomra egyszerűen gusztustalan. A fidesz nyaloncok persze nem magukra ébredtek, csak egyszerűen igyekeznek az új idők szeleihez közel lavírozni!
Összegezve.
Budapest,a pedagógusok, a devizahitelesek, az oktatás, a gyermekjólét, és még ki tudja mi minden után, ma hátat fordított az egészségügyi dolgozóknak, és ezzel az egészségügynek, mert otthon épp a Fiorella c. mexikói sorozat ment a TV-ben.
Persze holnap, majd amikor bemennek a helyi SZTK-ba, vagy orvosra, ápolóra, védőnőre, ne adj isten mentősre lesz szükségük, akkor majd hörögnek, ha nem kapnak mosolyt, gyors kiszolgálást, kedvességet, életet. Na nem azért, mert ma leszarták az egészségügyi dolgozókat, hanem azért, mert a rabszolgák nem kifejezetten szeretnek mosolyogni.
Persze most majd jön a kifogás kreálás.
„Miért rinyálnak az ápolók? Nekem is szar az életem. Én is keveset keresek. Én is közalkalmazott vagyok. Engem is megszívatott a kormány. Én is egyedül vagyok. Én is…”
Tudod baszki! Meg kéne tanulni! Ahhoz, hogy kapj, előbb adni kell!
Ma mindenki úgy kezdi: „Mivel nekem sem segít más, így én sem segítek.”
Így aztán senki sem segít a másikon. A devizások ezren, a tanárok kétezren, a nővérek három vagy négyezren állnak ki harcolni, a nemzet pedig szép lassan beledöglik az önzőségbe és a képmutatásba, Mert mindenki úgy gondolkodik, hogy ÉN, nem pedig úgy, hogy MI.
Persze Orbán vigyorog: „- Lám. Csak négyezren érzik problémásnak az egészségügyet? Akkor remek munkát végeztünk, minden marad a régiben.”
És minden marad a régiben.
„Köszönöm” Budapest, hogy beintettél az egészségügynek. Így holnaptól nincs jogod azon károgni, hogy a kórház romos, hogy a rendelőben huzat van, hogy hosszú a sor, lassú az ellátás, hogy egy műtétre fél évet kell várnod, hogy a gyereked, a párod, a szüleid meghalnak, mert a rendszer képtelen életben tartani őket.
NINCS JOGOD!
Mert nem álltál ki érte! Mint ahogy nem álltál ki még semmiért. (Kivéve az internetet, mert az mindennél fontosabb. Ugye?).
Akik eljöttek és részt vettek, azoknak köszönöm. Azoknak, akik pedig felvetik, hogy miért nem az ápolók tüntetnek, annak annyit mondok: Azért te agyhalott, mert DOLGOZNAK! Marcsit is valakinek kellett helyettesítenie, hogy el tudjon jönni! Ennyire kevesen vannak!
(Forrás: Fb.)

DÍSZSZEMLE LUGANSZKBAN

Ugyanazt tudom mondani, mint Donyeckről: megható volt látni a díszszemlét a felszabadult, sokat szenvedett város azon utcáin és terein, amelyeken tavaly márciusban-áprilisban a nép még puszta kézzel vívta elkeseredett küzdelmét a junta hatóságai, a városba érkező büntető különítmények, a “rendcsináló” fasiszta suhancok ellen! Ahol széttépett emberek testei hevertek, és a fizikai és lelki fájdalom ordított!
Megrendülten néztem e felemelő napon a főtéren álló, a hajdan nyilván pártbizottságnak épült, majd Ukrajna Luganszk megyéje közigazgatásának, ezt követően a független Luganszki Népköztársaság kormányának otthont adó épületet. Ahová a gyilkos ukrán légierő által tavaly június 2-án ledobott fürtös bomba, az abból szerteszét repülő rakéták és azok repeszei okoztak vérfürdőt az épület előtt elhaladó gyalogosok, a szemközti parkban sétáló békés állampolgárok között. A junta akkor ugyan elismerte, hogy egy ilyen nemzetközileg is tiltott fegyvert vetett be vétlen civilek ellen – ám nem átallotta azt állítani, hogy a rakétát a kormányépület ablakaira szerelt egyik légkondicionáló vonzotta oda.
Megható volt látni, hogy a nem egészen egy éve még békés, a fegyverforgatásban teljesen járatlan bányászokból, kohászokból, ipari munkásokból, tanárokból, orvosokból, diákokból, kisvállalkozókból micsoda fegyelmezett, mondhatni teljes értékű NÉPHADSEREG lett.

Teljes változat (kb. másfél óra):
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hwCBvjPe4-M
Akiket egy éve a puccsista milliárdos oligarcha még mélységesen lenézett – de akikről ma sem képes elhinni, hogy az egész Nyugat által támogatott náci hordáira ilyen EGYSZERŰ EMBEREK MÉRNEK SOROZATOS VERESÉGEKET. (Sokak szerint Poros Jankó azért sivalkodja tele egész Európát, hogy jól felszerelt seregeit nem a büdös donbasszi prolik, hanem válogatott orosz speciális alakulatok páholják egyfolytában.) Egy ilyen korlátolt, agyhúgyköves mocsadék sohasem lesz képes megérteni a népet, annak igaz hazafiságát!
A díszszemle sokban követte a moszkvai forgatókönyvet. A tegnapi békés dolgozókból álló csapategységeket a jórészt mindenütt gyáván megfutamodó ukrowehrmact alakulatoktól zsákmányolt haditechnika követte.
Nekünk a fasiszta “Goj motorosok” jutnak. A méltó, gerinces népeknek azonban olyan hazafias motorosok jutnak, mint az “Éjszakai Farkasok”! Akik száma százezer körül van – a klubnak Putyin államelnök is tagja (el tudjuk képzelni a mindig mérges-savanyú ábrázatú, a lengyelek parancsainak mindenkor engedelmeskedő Ádert, vagy korunk Gömbölinijét egy ilyen típusú motoros klubban?). Amely Éjszakai Farkasok nem kevés szerepet játszottak a Krím felszabadításában. Amely Éjszakai Farkasok körül méltatlan, hisztérikus nagyjeleneteket adtak elő minket amúgy demokráciára kioktató kormányok – de amely Éjszakai Farkasok mégis teljesítették vállalt feladatukat: a Győzelem 70. évfordulójának alkalmából eljutni Berlinbe és megkoszorúzni a nácizmus egykori (és mai?) fészkében lévő szovjet hősi emlékművet. Mely feladatban jobb érzésű európai polgárok is segítségükre siettek: (az oroszokat egyébként mélységesen gyűlölő) Lengyelországban motoros klubok tagjainak tucatjai siettek egyengetni útjukat. Szlovákiában, Pozsonyban hazafiak, antifasiszták százai ünnepelték az Éjszakai Farkasokat és kergették el, osztották ki az akciót megzavarni próbáló ukronáci provokátorokat.
Az Éjszakai Farkasokat luganszki sportolók követték – nem kevesen olyanok is, akik nem is olyan régen még a Donbassz számára gyilkos mostohává vált Ukrajna számára aratták nemzetközi sikereiket.
A sportolókat gyermekek követték. Akik a “Puszty vszigdá búgyet szolnce” (“Mindig legyen napfény!”) dallamaira táncoltak. Ez a dal a szovjet korszak hivatalos gyermek békedala volt: kicsit szirupos, kicsit giccses, kicsit bugyuta – én sem szerettem. De micsoda új értelmet kapott ez a butácska dal az elmúlt egy évben! Amikor bombák, ágyúlövedékek, repeszgránátok, fürtös bombák hulltak a városra, melynek lakói közel két hónapig teljes, leningrádi típusú blokádban éltek: éheztek, szomjaztak, víz, gáz, villany nélkül tengődtek hosszú hetekig a sötét pincékben.
Milyen más értelmet kapott mindezek után a hajdani, butácska dal refrénje!
«Пусть всегда будет солнце!
Пусть всегда будет небо!
Пусть всегда будет мама!
Пусть всегда буду я!»
“Legyen mindig napfény!
Legyen mindig égbolt”
Legyen mindig a mama!
És legyek mindig én!”
(Csikós Sándor B-R)

A mára virradó éjszaka Donbasszban ismét “lüktetősre” kerekedett.

Gorlovka szenvedte/szenvedi a legtöbbet. Dzserzsinszkből “DRADOKKAL”(!) lőtték Valcman martalócai, míg Gyilejevkából ágyúzta a várost és északi vidékeit a latortüzérség. “Besszarábia” és “Kurgan” kerületek lángolnak. “Nyikitovka” és “Építész” kerületek romokban. A 6/7 bányaüzem felszíni létesítményei romokban-lángokban.

Donyeck “Volvo-center” negyede, az “Október” bányaüzem területe szintén a valcmanista latortüzérség célterülete volt a mára virradó éjszaka. A város “Petrovszkij” lakókerületére több tucatnyi latorgránát csapódott be.A donyecki repülőtérről nem is beszélve.
Krasznogorovkában egész éjjel kézifegyverekkel tusakodtak a felek. Itt 26 milicista megsebesült. Hat kinyúlt latoregyedről érkezett jelentés Krasznogorovkából, és 30 sebesülten került a népköztársaságiak fogságába.
Peszkiben folytatódott a csata.
Szpartakot ismét erősen ágyúzták a latrok.
Komoly martalóctüzérségi támadás érte Sirokinot is az éjjel.
Október falut, Zsabicsevot, Szahankát, Nyikolajevkát, Sztaromihajlovkát, Tavricsejszket szintén ágyúzták Kijev banditái mára virradóan.


https://balrad.wordpress.com/2015/05/13/donbassz-ejszakaja/

Újabb NATO hadgyakorlat – Romániában

Stryker hidfo.ru
Több mint 350 amerikai katona és 80 harcjármű vonul át Románián egy most kezdődő újabb nemzetközi hadgyakorlatra. A Pentagon közleménye szerint a “nehézlovasság” átvonulását az amerikai légierő biztosítja, és a művelet célja annak demonstrálása, hogy a NATO képes a magas szintű “együttműködésre” Romániával.
Az amerikai csapatok a Mikhail Kogalniceanu légibázisról vonulnak át a román hadsereg kiképzőközpontjába Nagysink területén, ahol kanadai, brit és román katonák csatlakoznak hozzájuk. A hadgyakorlat május 15-től június 6-ig tart. Theodore Johnson alezredes szerint azért vonulnak még közelebb az orosz határhoz, hogy “biztosítsák Romániát arról, hogy a NATO képes választ adni a felmerülő problémákra”.
Az átvonuló harceszközök nagy része Stryker lövészpáncélos, és ahogy a közép-európai országokban tették, itt is hivalkodó átvonulást tartanak az amerikaiak, melynek részeként megállnak egyes településeken, és amerikai zászlókat lobogtatva vonulnak végig nagyobb városok főútvonalain. Johnson közleménye szerint az esemény célja, hogy megmutassa, milyen erős kapcsolatot ápolnak Romániával, és hogy emiatt szabadon mozoghatnak Románia területén.
Az esemény egyenes folytatása annak a “Dragoon Ride” nevű átcsoportosításnak, melynek részeként márciusban az amerikai páncélosok átvonultak Európán, és Németországtól kezdve Csehországon át egészen a Baltikumig számos településen állomásoztak, felvont zászlókkal vonultak át a lakott területeken. Magyarország területén az amerikaiak kerülték a feltűnést, a Stryker lövészpáncélosokat vasúti szállítással vitték át.
Stryker tatabánya hidfo.ru
Az esetet a fővonalú média teljes mértékben elhallgatta. A politikai életben szintén tabunak bizonyult az amerikaiak bevonulása.
http://hidfo.ru/2015/05/ujabb-nato-hadgyakorlat-romaniaban/

ŐSI INTELEM

Jézus is erről az emberségről tanított.
Egyszer egy öreg táltos így szólt egy hitehagyott, megkeseredett magyar emberhez:
- Azért születtél, hogy adj és nem azért, hogy megadd magad! Egymást emelve mindenki tegye Östen adta dolgát, s nem lesz baj.
Östen törvénye őseink szellemében Eleve Él.
Térj vissza őseid szelleméhez, s lehull az ármány, mint elsárgult, összeszáradt falevél az őszi szellő fúvásában. Ha egyetlen erényed van csak és ez az emberség, minden erényt hordozol.
Adj hálát minden reggel, s este a Teremtőnek, hogy visszasegítse szellemed, eredeted felé.
S áldd őt minden nap folyamatosan ahányszor csak tudod, mert csak így kapcsolódhatsz össze ősi erőddel.