A tudósok olyan önterjesztő vakcinákat hoztak létre, amelyek forradalmi jelentőségűek lehetnek a betegségek kezelésében, az állatok általi terjedés megakadályozásában.


Rowenna Hoskin | Tudományos szerkesztő

A COVID-19 tombolása miatt a védőoltások mindenki figyelmének középpontjában állnak. Miközben a tudósok a COVID-19 gyógymódján dolgoznak, a betegség megelőzésének előnye nyilvánvaló.

Számos betegség - mint például a veszettség, a COVID-19, a SARS és az ebola - állatokból ered, majd átterjed az emberi populációra.

A múltban a vadon élő állatok és az emberek közötti átvitel csökkentésének egyetlen módszere a betegséget terjesztő fajokkal való emberi érintkezés csökkentése vagy a fajok kiirtása volt.

A múltban voltak vakcinázási programok, amelyek klasszikus példája a veszettség: a kutyák és más húsevők beoltásával a veszettséget visszaszorították ezekben a populációkban, ami csökkentette az emberek veszettséggel való megfertőződésének kockázatát. Ez egy nagyon sikeres program volt, és gyakorlatilag megszüntette a veszettséget az Egyesült Államokban és Európában. A veszettség még mindig több mint 55 000 emberrel végez évente Afrikában és Ázsiában, ahol a vakcinázási projektek költségei megakadályozzák a megfelelő szintű immunitás kialakulását.

A probléma, ami ezekkel a programokkal kapcsolatban felmerül, és ami miatt nagyon drágák, az a fajok gyors populációváltozása és nagy populációméretei miatt van. Ez nagyon nehézzé és költségessé teszi a populáción belüli immunitás fenntartását - szerencsére most már más megoldás is rendelkezésre áll.

A tudósok olyan vakcinákat hoztak létre, amelyek önmagukban terjednek; ezeket az önterjesztő vakcinákat kétféleképpen lehet kifejleszteni.

 

A kényelmes megközelítés arra épül, hogy a vakcinát a befogott állatok bundájára kenik, majd visszaengedik őket a vadonba. Amikor visszatérnek természetes otthonukba, a vakcina a szociális ápolás során terjedni fog. Ahogy az egyedek egymást ápolják, lenyelik a vakcinát, ami megnöveli a populációk által elérhető immunitás szintjét. Ez az eljárás ígéretesnek tűnik a vámpírdenevérek által terjesztett veszettség veszélyének csökkentésére.

A második megközelítés egy kicsit radikálisabb: a fertőző kórokozó genomjának egy kis darabját beillesztik egy jóindulatú vírusba, amely az állatpopulációban terjed. Ahogy az átvihető vakcina állatról állatra terjed, immunizálja őket a célzott fertőző betegség ellen. A populáción belül megnő az immunitás, és az emberre leselkedő veszély jelentősen csökken.

Az önterjesztő vakcinák létrehozásának technológiája már létezik, és már terepkísérletekbe is bevezették. Jelenleg a kísérletek a vadnyúlpopulációk vírusos vérzéses láz elleni védelmére összpontosítanak e technológia alkalmazásával.

A tudósok most több emberi kórokozó, például az Ebola és a Lassa ellen kifejlesztett prototípusok kifejlesztésével foglalkoznak. Ez a technológia forradalmi jelentőségű lehet az állatokról emberre átterjedő betegségek veszélyének csökkentésében.

A technológia további előnye, hogy a betegségeket kordában lehetne tartani, ami azt jelentené, hogy a vadon élő állatfajok kiirtása többé nem lenne szükséges. Az ökológiailag fontos betegségeket tároló fajok populációi megmaradnak, ami fenntartja az egészséges, egymástól függő környezetet.

Még sok munka van hátra, mire ez a technológia széles körben alkalmazható lesz; a terepi kísérletek az önterjesztő vakcinák hatékonyságát és esetleges nem várt következményeit fogják tesztelni.

Figyelembe véve a COVID-19 gyógyítására fordított pénzt, a megelőzés vitathatatlanul jobb módszer, mint megvárni, amíg túl késő lesz. Azok az oltóanyagok, amelyek már a kezdetektől fogva megakadályozzák a kórokozó emberi populációra való átterjedését, minden bizonnyal jobb befektetés, mint a gyógymódok.

https://besthirdetes.hu/tudasfa/mar-elerheto-az-onterjeszto-vakcinak-technologiaja.html