A brit egészségügyi hatóságok utasították a röntgen-, CT- és MRI-vizsgálatokat végző orvosokat, hogy kérdezzék meg a férfiaktól, hogy terhesek-e.

Az “inkluzív terhességi státuszra vonatkozó irányelveket az ionizáló sugárzásra vonatkozóan” a Röntgensugárzók Társasága (SoR) dolgozta ki. A The Telegraph szerint az iránymutatás egy olyan esetre reagálva született, amikor egy transznemű férfinak terhesen végeztek CT-vizsgálatot. A döntést azzal indokolták, hogy a röntgen-, CT- és MRI-vizsgálatokból származó sugárzás káros lehet a magzatra.

Az orvosokat ezért arra utasították, hogy ne feltételezzék a páciensek nemi identitását, amikor minden ilyen eljárást elvégeznek, és minden 12 és 55 év közötti embert megkérdeznek a terhességről, beleértve a férfiakat, a transznemű, nem bináris és interszexuális betegeket is.

Az új iránymutatás szerint a betegeket arra kérik, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amely egy sor kérdést tartalmaz, többek között a születési nemüket és a termékenységi státuszukat. A The Telegraphnak névtelenséget kérve nyilatkozó több röntgenszakértő szerint a kérdéseket sok beteg máris “invazívnak” minősítette. Több orvos arról számolt be, hogy a férfiak különösen dühösen reagáltak a nyomtatványokra, és kiviharzottak a rendelésekről arra a burkolt utalásra, hogy nemük nem nyilvánvaló.

Az iránymutatás másik ellentmondásos eleme az, hogy a betegeket megkérdezik, milyen névmással szeretnék, ha megszólítanák őket. A beszámolók szerint néhány kiskorú páciens szülei “dühösek” voltak, hogy gyermekeiknek megkérdezték a preferált nevüket és névmásukat – ez a kérdés összezavarja őket -, míg egy orvos elárulta, hogy egy páciens a nyomtatvány kitöltése után kételkedni kezdett saját nemi identitásában.

Egyes orvosok és emberi jogi aktivisták elmondták, hogy az új irányelveket “megalázónak” tartják a betegek számára, és közölték, hogy már felszólították az NHS-t, hogy hagyja el a rendszert, és “térjen vissza a józan észhez”.

“Tekintettel arra, hogy lehetetlen, hogy bárki férfi nemű ember teherbe essen, nincs szükség arra, hogy megkérdezzük a férfi embereket, hogy terhesek lehetnek-e… A javasolt röntgenirányelvek az úgynevezett interszexuális állapotok bevonásával elkenik a vizet” – mondta Dr. Louise Irvine a hírportálnak.

A SoR felvételi irányelve a legrosszabb példái közé tartozik annak, hogy a szakmai testületek elveszítik az eszüket, és az ideológiát helyezik előtérbe a biológiai tényekkel szemben. Az egészségügyi személyzetet és a férfi betegeket ennek a megalázó bohózatnak kitenni… nem helyénvaló és sokkoló időpocsékolás” – jelentette ki Fiona McAnena, a Sex Matters emberi jogi jótékonysági szervezet kampányainak vezetője.

A jelentésből nem derült ki egyértelműen, hogy hány brit egészségügyi intézmény fogadta el az új irányelveket, de a jelentések szerint számos londoni és más nagyvárosi kórház már elkezdte használni az új vizsgálati formanyomtatványokat.

https://oroszhirek.hu/a-brit-orvosoknak-meg-kell-kerdezniuk-a-ferfiaktol-hogy-terhesek-e/