Az egészség fogalom újradefiniálása napjaink kérdése. Dr. Cowan ezt a víz formáin keresztül értelmezi. A víz formái, amit megszoktunk: szilárd(jég), folyékony(bulk water) és gáz(gőz). De van egy negyedik halmazállapot is, a zselé, aminek 97%-a víz. Ez egy olyan állapot, aminek más a pH-ja, az elektromos feszültsége, az áramvezető képessége, mint a folyékony víz állapoté. Azért fontos ezt ismerni, mert a testünk egyes szerveiben a víz több, mint 90%-ban mutatható ki. De ha ezeket a szerveket megszúrjuk, nem jön ki tiszta víz. A H2O mezomorf kristályos víz (megj: kristályos szerkezetű, de áramolni tud). Minél egészségesebb valaki, annál tökéletesebb a kristályos víz szerkezete. Ez az egészség definíciója.

Vegyünk egy példát a víz szerkezetének és a betegségnek a kapcsolatára. Akkor rákos a sejt, ha a szövet vagy túl megkeményedett, vagy pont folyékonnyá vált benne a víz, állítja Dr. Cowan, de erre egy orvos azt mondaná neki, hogy a víznek semmi köze a rákhoz. Viszont, ha egy orvost megkérdezünk, hogyan diagnosztizálja a rákot, MRI-t fog javasolni. Mit mér az MRI? A vízmolekula hidrogén kötési szögét, vagyis a víz kristályszerkezetét. (megj: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1gnesesrezonancia-k%C3%A9palkot%C3%A1s Az MRI működési alapelve fejezet). Az MRI megnézi, hogy a folyékony víz szerkezetnek mi a fázisa(hidrogén kötési szöge, annak eltolódása) a testben. Ha eltér a normálistól, jelzi a rákot.
Másik példa a porckopás, amikor pl. gyulladt térd esetén az történik, hogy a víznek elveszik a töltése, a porcok összeragadnak, és olyan érzéssel jár, mintha két csont érne egymáshoz. A porcok nem csúsznak, kemények. MRI-vel ilyenkor nem lehet zselét „látni”. (Kb. 50% víznek kellene a porcban lenni, és azonos negatív töltéssel, hogy a porcok egymáson el tudjanak mozdulni.)

Gyakori félreértett és félrekezelt példa a hörghurut vagy a tüdőgyulladás. Ha a hörgőkbe méreganyag kerül, attól hogyan szabadul meg a test? Ha a tüdőben levő víz felmelegszik, a méreg felolvad, és ki tud ürülni. A láz oldja fel a mérget, segítségével tud váladék képződni, amit kiköhögünk, és ezáltal leszünk jobban. De ez nem betegség folyamat, hanem pont a gyógyulás folyamata, ez a terápiás válasz egy bejutott méreg kiválasztására. De ha bennmarad az anyag, mert nem sikerül felköhögni, abból lehet később a tüdőrák. Dr. Cowan a lázról megemlíti, hogy nincs tudományos bizonyítéka annak, hogy a láz káros, és bármilyen sérülést okozna, függetlenül attól, hogy milyen magas. A láz önmagában nem okoz problémát, nem káros, a hipertermia pedig alkalmazott módszer a rák kezelésben.

Érdemes ismét említést tenni a következő védelmi vonalról, a baktériumokról. Ha az első vonal nem tudja kiengedni a káros dolgokat, a mindig jelenlevő baktériumok szerepe a bioremediáció. Például amikor a pókcsípés mérgét megeszik, lebontják, az nem kórok, hanem méregtelenítés. De ha a baktériumokat antibiotikumokkal megölik, nem tudják ezt a feladatot végezni.
Van egy alapvető koncepció, hogy egy szervezet képes megváltoztatni a formáját. Habár az elefántból nem lehet majmot csinálni, a hernyóból pillangó lesz, vagy az ebihalból béka. A baktériumok és a gombák egymásba át tudnak alakulni egysejtűként, ahogy a hernyóból pillangó lesz. Nem kívülről jönnek külön. Egy adott környezetben egyféle formává nőnek, egy másikban más formává. Ha a baktériumok megjavították a szöveteket, átalakulnak egy kezdetleges formába. A baktériumok a legjobb barátaink. De ha megöljük őket állandóan, az csúnya élethez vezet. Minél több az antibiotikum, annál több a krónikus betegség, és rák kialakulás.
A baktériumok „gyártják” a fehérjéinket is. A zselé víz és összehajtott fehérje. Amikor a zselét felmelegítik, kihajtogatódnak a fehérjék, lehetővé téve, hogy lehülés közben majd újraformálódjanak. Az ATP szerepe az, hogy felvágja a kihajtott fehérjéket darabokra, és amikor felmelegedett a víz, a víz az ilyen darabokkal lép interakcióba, hogy a struktúra újra kialakuljon. Az ATP-nek nincs köze az energiához. Az egésznek pedig semmi köze a genetikához! A GMO szervezetekbe kívülről beleraknak E.coli-t, hogy készítsen új fehérjét. /Hogyan lehet a tudományosságot módszeresen meghamisítani? Mint a kísérleti állatoknál, be kell tenni az élőlényeket ketrecbe, valami természetellenes környezetbe, és idegen dolgokat kell adni nekik táplálékul. Aztán egyszercsak az állatkínzás részeként amikor el lesznek pusztítva, elemezni kell mindennek a kínzásnak az eredményét. Ebből semmit nem lehet hasznosítani, állapítja meg Dr. Cowan./

A víz és egészség kapcsolatra visszatérve, a legegészségesebb tiszta víz az, ami még nincs benne a földi víz halmazállapot változással érintett keringésében, átalakulásban. A Föld belsejében mindig képződik tiszta víz, nyomás alatt. (megj: Jól értem, hogy édesvizet izzad a Föld?) Amikor eszünk, a megivott víz az étellel kombinálva emésztődik, de ha dehidratáltak vagyunk, az a rendszer minősége, nem a bevitt víz mennyiségétől függ. Mivel figyelembe kell venni a víz keringését is a testben. Ha nem jó a folyadék keringés, akkor lehet pl. ödéma a lábban. Ahhoz, hogy megfelelő zselénk legyen, mindenképpen kell fehérje, anélkül nincs zselé. A keringéshez kellenek az oldott ásványi anyagok töltései is. Az a metabolizmus, ami a vízen kívül formálja ezeket az ásványokat, és fehérjéket, az a fény energiája. (Felvehető az ionizált ásványi koktél tengervízben sétálással, amikor a víz a talpon át beszívódik a testbe, és segít az ionok töltéseit rendezni, a napfénnyel és a föld töltésével kiegyensúlyozva. Vagy napi 2×15 perc mozgás mezítláb a napon feltölt teljesen.) Egyszerű tapasztalat az, hogy a minél szélesebb spektrumú, és minél több rendes fényt kapó növény sokkal jobban fog kinézni, mint a nem kapó. Nagyobb lesz, életerősebb, jobb lesz a (fény)kisugárzása ????.

https://orvosokatisztanlatasert.hu/dr-ryan-cole-a-vakcinak-elott-nem-letezett-turborak-es-most-egyszerre-mindenhol-megjelent/