2021. július 14., szerda

Új fókuszt talált a lengyel kormány? A vírusvédekezés helyett a katonai védelemre koncentrál?

 

A lengyel kormány 250 amerikai harckocsi megvásárlásáról írt alá szerződést a nemzetvédelem megerősítése érdekében. Lengyelország elrettentésként akart fellépni az orosz "agresszió" ellen.

Lengyelország szerdán bejelentette, hogy az ország 250 amerikai gyártmányú Abrams harckocsit vásárol, ami jelentősen növeli a tűzerőt az amerikai és a NATO erők számára kiemelt területen. Ennek célja az állítólag fenyegető orosz agresszió elrettentése vagy elhárítása.

Az M1A2 "Abrams" tankokért 6 milliárd dollárt fizet a lengyel állam. Az első szállítmány már 2022-ben megérkezhet - közölte Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter. A Reuters szerint  újságíróknak elmondta :

"Ez válasz a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi biztonság terén szembesülünk. Feladatunk az, hogy elriasszuk a potenciális agresszort. Mindannyian tudjuk, hogy ki az agresszor."

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei prioritássá tették Lengyelország és a közeli balti államok katonai megerősítését a 2014-es ukrajnai puccs óta, miután a krími lakosok körében tartott népszavazás a Krím Oroszországba való visszatérése mellett szavazott. Azóta a tengerentúli egységek rotációs rendszerben állandóan jelen vannak Lengyelországban amerikai harckocsikkal. A NATO egy amerikai vezetésű multinacionális harci csoportot is fenntart Lengyelország északkeleti részén, alig 80 kilométerre az orosz kalinyingrádi exklávétól.

A mostani beszerzéssel felváltják Lengyelország korábbi szovjet gyártású T-72 és PT-91 tankjait. A lengyel védelmi minisztérium szerint az Abrams harckocsik távvezérelt tüzelő rendszerekkel és "programozható lőszerek" használatának képességével rendelkeznek. Működésük összehangolható a legmodernebb amerikai F-35 vadászgépekkel.

A lengyel kormány szerint az Abrams harckocsik jelentősen feljavítják szárazföldi erőiket. Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes elmondta:

"Ezek a legmodernebb harckocsik, amelyek mindenféle manőverre képesek, nagy pontossággal és nagy hatékonysággal harcolnak és lőnek. A vásárlás lehetővé teszi Lengyelország hadseregének legalább négy harckocsizászlóalj bevetését."

Lengyelországban már van egy páncélos erő, amely a német Leopard 2, a lengyel PT-91 és a szovjet T-72 különböző modelljeiből áll. Az Abrams tank megvásárlása a lengyel hadsereg korszerűsítését célzó intézkedések sorozatának legújabb része. Pár éve Lengyelország megállapodott 4,75 milliárd dollár elköltéséről az Egyesült Államokban gyártott Patriot rakétarendszer megvásárlására. RT

FRANCIAORSZÁG: Itt vannak a szigorítások, ami az egész világra kihathat

 

Macron (ANTIKRISZTUS?) beszéde egy olyan folyamat kezdete, amit álmainkban sem gondoltunk volna pár éve, de most valósággá válhat...

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron bejelentette, hogy minden francia egészségügyi dolgozónak kötelező felvenni a koronavírus elleni oltást.

Bejelentette, hogy az éttermekben, bevásárlóközpontokban és kórházakban, valamint a vonatokon és repülőgépeken kötelező lesz az oltási útlevél használata, ami gyakorlatilag elvágja az oltatlan franciákat a mindennapi életüktől.
Az elnök lemondta az összes nagyszabású rendezvényt, amiket a következő hónapban tartottak volna és arra is figyelmeztetett, hogy az év folyamán MINDEN francia állampolgárra kötelező védőoltás várhat!
A tüntetések, az engedetlenségre való felhívások és a jogorvoslati kérelmek bejelentései máris megszaporodtak.

A világ rendje ma, avagy az igazi Deep State

 

Az átlagember nem tudhatott a „hatalmi elit”, azaz „mélyállam” működéséről, sőt létéről sem a történelem évezredei során.

Az elmúlt egy-két év során mégis sok titkuk kiderült. Ezeket azért érdemes tudni, mert még most is ezek a titkos társaságok irányítják, vagy legalábbis befolyásolják a társadalmunk, országaink működését. Egy elnök, egy kormány a szervezetüknek csak a legalsó szintje, amely csupán végrehajtatja az elnyomó elit rendelkezéseit. A média és az internet lesz az utolsó, amely az alábbi kulcsfontosságú változásokról beszámol. Mindig is hazudtak neked. Ne lepődj meg, ha emiatt hihetetlen lesz az igazság.

Érvényét vesztette az a sokezer éves megállapodás, amely alapján a Föld működését és kiaknázását egy kiváltságos hatalmi elit végezheti. A hatalom csúcsa, azaz „a piramis szeme” távozott, illetve közülük sokan elhunytak. Az emberiség képviselőjeként Kimberly Ann Goguen számára adták át a Föld „vagyonkezelője” szerepét. Gyakorlatilag ő kapta meg egy személyben a korábbi Mélyállam, az alá tartozó trösztök, bankrendszer és hatalmi szervezetek teljes irányító hatalmát.

Ám a korábbi vezetés által irányított alacsonyabb szintű szervezetek, a világot uraló „sárkány családok”, „titkos társaságok” „a hatalmi elit” szervei, azaz a hatalmi piramis alsó részének tagjai nem akartak lemondani az előjogaikról. A világ minden országára kiterjedő korrupciós hálózatuk magába foglal minden pénzügyi és fegyveres szervezetet, minden sajtó- és médiaorgánumot, az elnököket, tudósokat, jogrendszert, bíróságokat, vállalkozókat, hírességeket, gyakorlatilag minden fontos személyt.

Donald. J. Trump átadta a hatalmat a kínai érdekeket szolgáló „Biden adminisztrációnak”. Ez nem egy személy, hanem egy külföldi érdekeltségeket szolgáló, vaskezű politikai csoport. (Biden szerepét több gumiálarcos színész tölti be, hiszen ő maga már 2020 óta nem él. A felvételek három filmstúdióban készültek róla, nem az „Ovális Irodában”.) Őt sohasem jegyezték be hivatalosan elnökként a Hall of Records nyilvántartásába (ez a hivatalos diplomáciai iratokat kezelő szervezet, melynek alárendelt tagszervezetei az egyes országok hivatalos Levéltárai). Tehát Biden nem elnök, ahogy a csoport által hamisított „elnöki rendeleteit” sem jegyezték be, tehát hivatalosan nem érvényesek. Bár a média, amely e hatalmi csoport központi (Reuters) irányítása alatt áll, ezt a látszatot próbálja fenntartani.

2020. márciusában a Trump-korány már javasolta a hadiállapot bevezetését, hogy az elnyomó elit kiterjessze hatalmát az okozott zűrzavar és rendkívüli állapotok révén, de ezt Kimberly Goguen,  elutasította. 2021-ben az ismételt indítvány alapján viszont már hivatalosan is hadiállapotot vezettek be az egész Földön. Ez érvényben marad a Földön a béke teljes helyreállásáig.

https://www.unn.today/press-releases

Csakhogy Trump irányítóinak terveivel ellentétben nem ő, hanem a korábbi Mélyállam irányító hatalmát átvevő legfelső vezető, Kimberly A. Goguen lett az ideiglenes államfő (Interim Head of State), aki egyben a Szárazföldi főparancsnok (Ground Command) posztot is megkapta.

(Hogy erről Te miért nem tudsz: a bevezetőben írtam, hogy a Mélyállamról eddig semmit nem tudhattál. Nem köti az orrodra a média. Sőt: még ők sem tudnak róla! Az ilyen információkat eddig csak védett diplomáciai vonalakon továbbították.)

A Mélyállam felszíni és föld alatti létesítményinek (katonai mélybázisainak) felszámolása már évek óta zajlik. A média ezekről nem számol be, és hazugságokkal leplezik az esetleges feltűnő eseményeket (például a bombaraktár megsemmisítését Bejrút alatt). Ezek csak a kis mélységű (0-20 km) „bányarobbantások” nyomon követésével figyelhetők meg földrengési portálokon.

https://www.emsc-csem.org/Earthquake/Map/gmap.php

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/?extent=19.89072

Az elnyomó elit szervezetei az év során számtalan sikertelen kísérletet tettek a világ sok helyén zűrzavar keltésére és a 3. Világháború kirobbantására, hogy ezzel magukhoz ragadják a hatalmat. Sikertelenül. A béke fenntartásáról főként a fejlett technológiát alkalmazó Life Force Enforcement űrhadereje gondoskodik. (Ez nem azonos a Trump által felállított szakadár Space Force haderővel.)

Hivatalosan ratifikálták az eddig érvényben lévő alapszerződés: a Szövetség (Covenant) érvénytelenítését, és békés fejlődést lehetővé tevő új Szövetség dokumentum érvénybe lépését a Hall of Records iratai között. Ezzel a Mélyállam elveszítette minden legális alapját az összes vezető pozícióban. Az emberek érdekeit szolgáló új Szövetség dokumentumot megkapta minden ország Levéltára, azaz hivatalosan érvénybe lépett.

Ezzel jogilag megszűntek olyan szervezetek, mint a titkos társaságok, az ENSZ, NATO, ezek minden alszervezete, az összes hírszerző szervezet, minden ország katonasága és fegyveres erői, stb. Az ilyen szervek (például ENSZ Békefenntartók) bármely fegyveres fellépése innentől kezdve „terrorista akció”, és ennek megfelelően szankcionálható.

Csakis a Life Force Enforcement hadereje és a Global Intelligence Agency működhet hivatalosan.

Már korábban megszűnt a Federal Reserve Bank működési engedélye, nem adhat ki kölcsönökre feljogosító kötvényeket. Csakis valós érték alapú pénzkibocsátás lehetséges. Mivel a bankok és kormányok nem tudnak tényleges új értéket a pénz biztosítékaként letenni (például arany, ásványkincsek…), ezért mostanra a Föld minden bankja csődbe ment. Július 11-én hivatalosan visszavonták a működési alapjukat jelentő alapokiratokat (charter), és ezzel ezek elveszítették az ügyfeleik pénze, vagyona fölötti „gyámság” (custodian) jogát.

Ezzel egyidőben minden kormány felügyeleti, gyámsági joga is megszűnt, azaz többé nem rendelkezhet az állampolgárok vagyona, tulajdonai fölött!

A megszűnt ENSZ, ennek szerepkörét a Tagállamok globális béke és helyreállítási konzorciuma (Global Peace and Restoration Consortium of Member States) vette át.

Ugyanakkor eltörölték a WHO működési engedélyét is, és a helyét az újonnan ratifikált Globális egészség és jólét csoport (Global Health and Wellness Team) szakértői csoport tölti be. Jelenleg a sok méreganyagot (nehézfémek, alumínium, grafén, stb.) tartalmazó oltószerek betiltásán dolgoznak.

Szintén eltörölték a korábbi szabadalmi rendszert. A szerepkörét a Tagállamok globális béke és helyreállítási tudományos konzorciuma (Global Peace and Restoration Scientific Consortium of Member States) veszi át. A korábbi eltitkolt találmányok ezentúl elérhetők lesznek az emberiség számára, és az új találmányok szerzői jogát mostantól alanyi jogon biztosítja a jogrend úgy, hogy a találmány azonnal bárki számára felhasználható.

Ezen az (előfizetős) hírcsatornán friss információkat kaphatsz arról, amit a média elhallgat:

https://www.unitednetwork.news/news/breaking-news-and-special-reports

Korábbi fontos információk:

https://projectspeak.net/documents

https://pokolafoldon.hu/great-reset/a-vilag-rendje-ma-avagy-az-igazi-deep-state

Dél-afrika összeomlása - 2. nap - Lelőtték, élve elégették, megverték és elvéreztették az utcán a lázadókat; gyárak, üzletek, farmok felgyújtva

 

A dél-afrikai társadalmi összeomlás második napja újabb szörnyű képeket és videókat hoz arról, hogy mi történik a társadalom összeomlásával:

Fosztogatókat lőttek le videón, közvetlen közelről, élve elégették, megverték és elvéreztették őket az utcán. Több ezer üzletet fosztottak ki, óriási gyárak, sőt még farmok is égnek.

Az éjszaka folyamán tucatnyi városban és a külvárosokban folytatódott a széles körű fosztogatás.

Olyan sok az erőszak, olyan nagy a káosz, hogy már lehetetlen minderről beszámolni. Dél-Afrika társadalmi összeomlása mostanra több tucat városra és a külvárosokra is kiterjedt. Az ország szinte MINDEN pontján nem lehet elmenekülni előle.

Mindezek között azonban volt egy nevetés is. Az egyik boltot, amelyet nem fosztottak ki, a rendőrség egyenruhás tagjai közölték, hogy erőszakkal bezárják, mert a vásárlók sora, akik arra várakoztak, hogy megpróbálják megvenni azt a kevés élelmiszert, ami az üzletben volt, nem volt szociálisan távolságtartó!

Elmebénult robotok, akik valaki más forgatókönyvét futtatják ... ... képtelenek önállóan gondolkodni, csak azt teszik, amit mondanak nekik.

Isten segítse az emberiséget.

A fosztogatás mindenütt jelen van:

Felkavaró képek és videók itt!

Az olvasóknak, akik otthonuk kényelméből és biztonságából látják az ilyen erőszakot, nehéz megérteniük, hogy miért olyan szörnyűek a dolgok. De mi nem vagyunk ott. Nem vagyunk "benne".

Azok az emberek, akik ilyen rendkívüli erőszakot alkalmaznak a lázadókkal, fosztogatókkal és gyújtogatókkal szemben, végignézik, ahogy az országukat szétverik, kifosztják és felgyújtják.

Azt nézik, ahogy a szomszédaikat megerőszakolják, megverik és megölik a tömegek.

Végignézik, ahogy egész közösségeiket porig égetik.

Az életüket fenyegetik ezek a lázadó csőcselékek - és az átlagpolgár most látja, hogy személyes mentális állapota civilizáltból háborúsba változik.

Nehéz ezt észben tartani, miközben kávét kortyolgatunk, ebédelünk vagy vacsorázunk, és békében és biztonságban tévézünk, de EZ az, amivé a valódi élet válik, amikor a barbárság támad.

Kaptunk egy kis ízelítőt ebből tavaly nyáron, amikor lázadások és fosztogatások sújtották az USA nagyvárosait. Szerencsére a rendőrségünk képes volt helyreállítani a rendet, és tömeges letartóztatásokat hajtott végre... csakhogy az olyan radikális kerületi ügyészek, mint Cyrus Vance New Yorkban, minden vádat elutasítottak, és szabadon engedték a lázadókat/fosztogatókat.

Most, hogy a világ látja, hogy Dél-Afrika hogyan kezeli a zavargásokat, gyújtogatásokat és fosztogatásokat, talán legközelebb, amikor ilyen dolgok törnek ki Amerikában, az olyan fickókra, mint Cyrus Vance, emlékezni fognak ... és az amerikaiak nem fognak újra bízni a bíróságokban és a törvényben?

Talán legközelebb, amit fentebb látunk, hogy a polgárok a fosztogatók után mennek, lelőnek és agyonverik őket, talán itt, Amerikában is megtörténik.

https://pokolafoldon.hu/hihetetlen/del-afrika-osszeomlasa-2-nap-lelottek-elve-elegettek-megvertek-es-elvereztettek-az-utcan-a-lazadokat-gyarak-uzletek-farmok-felgyujtva

Celeste Solum - Kommunisták tervezik az amerikai holodomort?

 

1932-33-ban a kommunista zsidók mintegy tízmillió ukrán parasztot és családjukat éheztették halálra a "holodomor" néven ismert népirtás során.

A Deagle.com szerint az USA lakossága az előrejelzések szerint 2025-re 225 millióval fog csökkenni. Kanada, Franciaország és Olaszország lakossága körülbelül 30%-kal fog csökkenni, de Oroszországot, Kínát, Iránt és Indiát ez alig fogja érinteni. Németország és az Egyesült Királyság 28 millió, illetve 15 millió főre csökken.

A Rothschildok leltárt készítenek mindenről a bolygón, hogy a tulajdonukba kerülhessen. Ebbe beletartozik az élelmiszer is. Celeste Solum volt FEMA elemző arra utal, hogy ez a leltár megkönnyítheti az élelmiszerhiányt, azaz az "ellátási lánc megszakadását".

Az okosabb fegyveres élelmiszerek új korszaka

Celeste Solum

Még 2005-ben vezették be a Mark előfutárát, mint a tulajdon és az állatok nyomon követési mechanizmusát. Nemzeti Állatazonosító Rendszer néven ismerték. Három pillére volt:

Minden tulajdon a kormány tulajdonát képezi, és egy alfanumerikus országkódot kap.

Az említett ingatlanon található valamennyi élőlény elektronikus azonosítása, amelyek mindegyike alfanumerikus országkódot kap.
24/7 felügyelet

Bátor magánszemélyek és államok állami jogszabályokat hoztak, hogy megakadályozzák ezt a beavatkozó szabályozási javaslatot. A széleskörű ellenállás ellenére a törvényt elfogadták. Néhány évvel később kötelezővé vált. Ahogy az kormányzati körökben szokás, amikor kötelezővé vált, a program a nevét Nyomonkövethetőségre változtatta, hogy harmonizáljon az ENSZ nemzetközi megbízatásával. Ez a program a kezdetektől fogva az emberekre vonatkozott, mivel őket állatoknak tekintik, kivéve a kivételt megállapító dokumentumokban.

Íme, az Élelmiszerbiztonsági Hírek újraközlése, amely a programról tájékoztatja Önt. Nagyon fontos, hogy szemmel tartsuk ezt, mivel a globalisták januárban elrendelték és követelték, hogy ez év végéig minden kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerre fegyveres élelmiszert alkalmazzanak.

-- "A nyomonkövethetőség kihívása"

"A technológiai nyomon követhetőség - az élelmiszer gyors nyomon követésének képessége az élelmiszer-rendszerben, attól kezdve, hogy elhagyja a forrását, egészen addig, amíg a tányérjára kerül - az egyik alapvető központi eleme a New Era of Smarter Food Safety tervezetnek.

"Az élelmiszerek teljes körű nyomon követhetőségének megvalósítása az ellátási láncban mindenkit érint - a forrástól az asztalig. A részvétel e szintjének eléréséhez hozzáférhető nyomon követési megoldásokra van szükségünk az emberi és állati eredetű élelmiszerekkel foglalkozó, bármilyen méretű vállalatok számára.

"Arra kérjük az élelmiszer-technológiai megoldások szolgáltatóit, a közegészségügyi érdekvédőket, a vállalkozókat és az innovátorokat az emberi és állati élelmiszer-ellátási láncban, hogy mutassanak be olyan élelmiszer-nyomkövetési megoldásokat, amelyek megfizethetőek, közös értéket teremtenek, és így a széles körű bevezetés érdekében skálázhatók.

"Ha élelmiszer eredetű megbetegedések törnek ki, kritikus fontosságú, hogy gyorsan azonosítsuk, honnan származik a fertőzés. Ez nemcsak abban segít, hogy megelőzzük a további megbetegedéseket és potenciálisan életeket menthetünk, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy jobb gyökérelemzéseket végezzünk, hogy megakadályozzuk az ilyen járványok megismétlődését. Emellett részletesebb vagy specifikusabb információkkal is szolgálhat a fertőzés forrásáról.

"A COVID-19 világjárvány során azt is megtanultuk, hogy a digitálisan nyomon követhető élelmiszerrendszer további lehetővé tétele segíthet megteremteni azt a fajta átláthatóságot, amely szükséges ahhoz, hogy előre jelezzük és megelőzzük az ellátási lánc megszakadását egy közegészségügyi vészhelyzetben, ezáltal rugalmasabb élelmiszerrendszert eredményezve.

"A kihívásra olyan technológiai megoldásokat várnak, amelyek az elsődleges termelők (például a mezőgazdaságban, halászatban és állattenyésztésben részt vevő szervezetek), importőrök, gyártók és feldolgozók, forgalmazók, kiskereskedők és élelmiszer-szolgáltatók nyomon követhetőségi igényeire és kihívásaira irányulnak.

https://pokolafoldon.hu/hihetetlen/celeste-solum-kommunistak-tervezik-az-amerikai-holodomort

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG MEGKEZDTE A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL KAPCSOLATOS ALKOTMÁNYJOGI PANASZOK ÉRDEMI VIZSGÁLATÁT

 

2021. július 14.

Az elmúlt két hónapban nagyszámú alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz, amelyben az indítványozók a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet védettségi igazolvánnyal összefüggő egyes rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérték.

Az alkotmányjogi panaszok túlnyomó részének azonos volt a szövege, az ügyek ez alapján több csoportra voltak oszthatóak. Az Alkotmánybíróság ezért ügyrendje alapján a hasonló vagy megegyező tartalmú típusindítványokat IV/1093/2021. ügyszámon egyesítette. Ez lefedi az indítványozók által kifejtett valamennyi aggályt. Az Alkotmánybíróság tanácsa az egyesített alkotmányjogi panaszt befogadta, és megkezdte az érdemi vizsgálatot.

A döntésre várhatóan a nyári ítélkezési szünetet követően kerül sor. A határozatot az Alkotmánybíróság a honlapján fogja közzétenni.

https://civilekatisztanlatasert.hu/az-alkotmanybirosag-megkezdte-a-vedettsegi-igazolvannyal-kapcsolatos-alkotmanyjogi-panaszok-erdemi-vizsgalatat/

ERRŐL MIÉRT NEM HALLUNK? Az EU parlamentben a Fidesz együtt szavazott Dobrev Klárával és a Momentumosokkal

 

Az elmúlt napokban a nagy nyilvánosságot elkerülte, hogy egy nem mindennapi döntést fogadtak el az Európai Unió parlamentjében - olvasható az erdely.ma oldalon. Az esetről a magyar nyelvű médiákban semmilyen információ nem jelent meg, pedig az ügy érdekelheti a szavazó állampolgárokat, hiszen nem másról van szó, minthogy az EU jóváhagyta a magánkommunikáció megfigyelését, ez pedig minden tagállamra kötelező.

Miről van szó?

A gyerekek jogaira hivatkozó csomagolásban megszületett a jogi kerete az állampolgárok totális megfigyelésének. Azaz a kormányok, a globális cégek felhatalmazást kapnak a személyes kommunikáció követésére, még egyszerűbben fogalmazva: bírósági felhatalmazás nélkül, puszta gyanú alapján ezentúl bárhol, bármikor belenézhetnek az elektronikus postaládájába, elolvashatják az üzeneteit.

Az ügyben a napokban magyar nyelven mindössze egy informatikai szaklap közölt írást.

Érdemes felfigyelni egy érdekes jelenségre: a Fidesz kommunikációjában a magyarországi ellenzéki pártok úgy szerepelnek, mint a globális Soros-hálózat elemei, akik a magyar érdekek ellen dolgoznak. Ebben az összefüggésben nem meglepő, hogy DK-s Dobrev Klárától a Momentumos Cseh Katalinig mindenki támogatta az állampolgári szabadságjogokat semmibe vevő, a diktatúrára hajazó megfigyelési javaslatot az Európai Unió parlamentjében, hiszen a "gazdáik" érdekeit védik - írja a lap.

A különös koalíció viszont azzal vált teljessé, hogy most Dobrev Klárához és a Momentumhoz a Fidesz is csatlakozott.

Úgy látszik, ha a szavazó állampolgárokat kell megfigyelni, akkor az ellenzék és a kormánypárti képviselők félre tudják tenni a nézetkülönbségeiket. Legyen szó akár Deutsch Tamásról vagy Győri Enikőről.

A globális világgal szembeni magyar szabadságharcot hangoztató Fidesz képviselői mindannyian megszavazták az állampolgárok totális megfigyelését lehetővé tevő jogszabályt.

Ez alól nem kivétel az RMDSZ két magyar képviselője sem.


A megfigyelési javaslatot megszavazó képviselők listája itt található.


https://mediaforras.com/errol-miert-nem-hallunk-az-eu-parlamentben-a-fidesz-egyutt-szavazott-dobrev-klaraval-es-a-momentumosokkal-868