2015. április 8., szerda

Putyin újabb durva üzenete Romániának

Lukasevics hangján keresztül Vlagyimir Putyin azt üzeni az Észak-Atlanti Szövetség romániai mozgolódásai "nem helyénvalóak" és "konfliktusos" jellegűek.

Az oroszok szerint Románia feláldozza a regionális biztonságot a NATO-csapatok létszámának növelésével."Arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a romániai hatóságok, azért, hogy távoli stratégák szemében növeljék fontosságukat, taktikai megfontolásokból, képesek feláldozni a Fekete-tenger régiójának stabilitását".

www.ecuadortimes.net/wp-content/uploads/2014/06/rusia-alexander-lukashevich.jpg
Lukasevics, a megmondóember (fotó: ecuadortimes.net)

Mint írtuk korábban, Alekszandr Lukasevics pár napja azt nyilatkozta, hogy Romániának tisztában kell lennie azzal a felelősséggel, és azokkal a következményekkel, amelyek a NATO-csapatok megerősítésével járnak, tekintve, hogy ez a megerősítés pillanatnyilag Románia területén zajlik.
Lukasevics veszélyesnek nevezte az Észak-Atlanti Szövetség akciózását.
Szerinte a NATO-erők kelet-európai megerősítése precedens nélküli lépés, amely szembemegy valamennyi létező egyezménnyel. Az orosz politikus felidézte, hogy a NATO és Oroszország egyetértettek abban, hogy a kölcsönös elrettentés elvének tiszteletben tartása mellett, nem mobilizálnak túlzott mértékben katonai erőket.

www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2015/03/16/Loredana_D/trupe%2Bnato.jpg
Az oroszoknak nagyon nem tetszik a NATO romániai jelenléte (fotó: ziuaconstanta.ro)

Válaszképpen, Victor Ponta a Twitteren azt írta: "IGEN, tisztában vagyunk azzal, hogy döntéseink a lehető legjobbak Románia, és partnereink számára!!"

kepfeltoltes.hu/150409/Desktop_2015-04-09-_9-28-48-336_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Románia Kormánya egyébként múlt héten hagyta jóvá azt a jogszabályt, amely előírja külföldi fegyveres erők Románia területén való állomásozását, tranzitját, és különféle műveletek lebonyolítását is lehetővé teszi számukra. A miniszterelnök azt mondta ennek kapcsán, hogy a NATO parancsnokságok személyzetéről és fegyverállományáról van szó. Mircea Duşa védelmi miniszter hozzátette: az életbe lépéshez szükség van a Legfelső Védelmi Tanács véleményére is.

www.puterea.ro/media/article/img620/89/89377_1.jpg
Pedig a NATO haderők jelen vannak Romániában (fotó: puterea.ro)

A jogszabály elsősorban a külföldi katonai erők felszereléséhez tartozó harci berendezések, anyagok előkészítésére, indokolt esetben az ezekhez szükséges kiszolgáló személyzetre, a kollektív védelmi feladatokra, illetve a befogadó nemzet számára nyújtandó támogatás optimalizálásának módszereire vonatkozik.

Putyin béketűrésének fogyásához magyarázatul szolgál az is, hogy a NATO januárban jelentette be két regionális központ létrehozását Romániában és Lengyelországban, illetve gyorsreagálású parancsnoki központok felállítását Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Litvániában, Lettországban és Észtországban. Oroszország ukrajnai akcióinak kontextusában ezeknek a gyorsreagálású erőknek a bevetése legfeljebb 48 órát vehet igénybe.


Forrás:
kolozsváros.ro

Egyetlen roma sem ment el a nemzetközi roma napra Miskolcon

Csendben és üres sorokkal ünnepelte a nemzetközi roma napot a Béke-terem. Egyetlen ember sem volt kíváncsi a példaértékű romákra, akikről a négy film szólt a Művészetek Házában. Az ünnepre azokat is várták, akik előző nap még csokoládétojásért taposták le a rózsatöveket a Szent István téren.

A nemzetközi roma napon, azaz április 8-án négy film vetítésére érkeztünk a Művészetek Háza Béke-termébe. Egyetlen lélek sem ült a sorokban. Pedig olyan dokumentumfilmeket vetítettek, amik romákról szólnak - mindezt ingyenesen.
 
Fotó: Kaderják Csilla

Bíró Tibor, a Cinemis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a társadalom perifériáján élőket a művészet és az oktatás által lehet bekapcsolni a vérkeringésbe.

- Azok a filmek, amiket kiválasztottunk erre a napra, olyan emberek életútját mutatták be, akik példaértékűek. Van közöttük elismert színjátszó és rapper is. Ezeket a Miskolci Egyetem kulturális és vizuális antropológia szakos hallgatói készítették. Az alkotásokat a közönség már láthatta a Jameson Cinefesten, mert ott mindig foglalkozunk hasonló tematikájú filmekkel - mondta az igazgató.
 

A jeles szerdai nap a cigányságról szólt. Ezt a napot 1971. óta ünneplik, amikor is első világkongresszusukat tartották London mellett. Akkor lett hivatalos nyelvük, valamint megválasztották maguknak szimbólumaikat is, így himnuszukat és zászlójukat.

A magyar fővárosban számos koncerttel, kiállítással és sporteseménnyel emlékeznek meg az ünnepről. A programsorozathoz kapcsolódott több mint húsz település, közöttük Miskolc is az ingyenes filmvetítéssel.

minap.hu

 


Kapcsolódó:
   Világsátor - Munkahelye lenne a miskolci diplomásoknak
   Miskolc: etnikai tisztogatást említve az EU-tól vár segítséget három cigány szervezet
   Rózsákat tapostak össze, virágágyást tettek tönkre a Szent István téren
 

Új Népköztársaság született Odesszában

Odesszában április 6-án megalakult az Odesszai Népköztársaság.
onk
Az Odesszai Népköztársaság Kormánya még ugyanazon a napon NYILATKOZAT-ot tett közzé a különválásról Ukrajnától, és az állam szuverenitásáról.
dekl
A közzétett NYILATKOZAT szerint az Odesszai Népköztársaságot egy ideiglenes kabinet fogja irányítani, a végleges kormány megalakulásáig.
Kiszivárgott hírek szerint a közeljövőben Moszkvában sorra kerülő “Normandiai Négyek” külügyminiszteri találkozóján “megrovásban” fogják részesíteni a kijevi juntát.
nn
Kiváltképpen Steinmeier német külügyminiszter nagyon elégedetlen Kijev teljesítményével, ám a francia külügyér Fabius is orrol Valcmanékra ugyanezen okból kifolyólag. És akkor Szergej Lavrov rosszallásáról nem is szóltunk.
Főként a Donyeck és Sirokino környékén eddig tapasztalt valcmanista mozgolódásokat kifogásolják a “négyek” közül hárman. Klimko kijevi hadügyér szerint természetesen minden ok nélkül.
Komoly morgolódásra adott okot az a tagadhatatlan tény, hogy Nyalókakirály martalóchordái négy alkalommal is ostrom alá vették az EBESZ megfigyelőit, akik ezekről az akciókról pecsétes papírt is írtak!

https://balrad.wordpress.com/2015/04/08/uj-nepkoztarsasag-szuletett-odesszaban/

Külföldi titkosszolgálatok terrorfenyegetettséggel riogatják a magyar lakosságot

Bizonyos érdekkörök ügyetlen próbálkozásokkal próbálják alátámasztani az Irakban és Szíriában működő, az amerikai titkosszolgálatok által létrehozott terrorszervezet elleni magyar katonai fellépés szükségességét. A Bács-Kiskun megyei Zsana község honlapját állítólag “feltörték”, azon egy terrorista fotóját helyezték el, valamint az “I love IS” feliratot.
Zsana ISISUgyan a történtekből mindössze annyi a tény, hogy a község honlapján megjelent az angol felirat és egy terrorista fotója, a fővonalú sajtó máris levonja a messzemenő következtetést, miszerint a község weboldalát az ISIS terrorszervezet hackerei törték fel. A még messzemenőbb következtetést egyelőre nem mondják ki, de a propagandaesemény célja egyértelmű; néhány ilyen “hackertámadás”, és ezek hatására az egyszerű magyar médiafogyasztónak azt kellene gondolnia, hogy teljességgel indokolt az iraki katonai beavatkozás, mert “minket is fenyeget a terrorszervezet”.
Ha a fővonalú média megenged magának ilyen messzemenő következtetéseket, mi is levonhatunk néhányat:
valakik kifejezetten abból a célból törnek fel magyarországi weboldalakat és helyezik ott el az ISIS propagandaanyagait, hogy azt a látszatot keltsék, Magyarországot is közvetlen fenyegeti a terrorszervezet, és így a lakosságot meggyőzzék a magyar katonai szerepvállalás szükségességéről.
Mivel Washington hivatalosan is felkérte a magyar kormányt, hogy küldjön katonákat Irakba az Iszlám Állam elleni harcra, nem nehéz kitalálni, hogy kiknek áll érdekében ez a propagandaakció. Régóta a CIA műveleti területe Magyarország, de ilyen átlátszó propagandát nagyon régen nem láthattunk az amerikaiak részéről, eddig legalább a látszatra adtak.
Vajon hány község weboldalát fogják még feltörni az amerikaiak, mire a magyar lakosság elhiszi, hogy be kell avatkoznunk az Asszád-kormány megdöntésére kiképzett terrorszervezetük ellen? Meddig mennek el a lakosság meggyőzésében? Magyarországi gáztározók elleni terrortámadást is terveznek, hogy igazolttá tegyék a magyar részvételt? Tett-e valamit a kormány az ellen, hogy külföldi titkosszolgálatok terrorfenyegetettséggel riogatják a magyar lakosságot, vagy a kormány is közreműködik mindebben? Minél több ilyen “hackerakciónak” lehetünk szemtanúi, annál inkább felmerül annak lehetősége, hogy a CIA tényleg komolyan gondolja a magyar beavatkozás kiprovokálását, és szabotázsakciókat kezdhet Magyarországon.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Újabb milliárdos csalás: önfeljelentést tett a Lombard Kézizálog tulaja

Nyomozás indult csalás gyanúja miatt azt követően, hogy a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot - közölte az ORFK. Csiszér-Kovács Viktória rendőr alezredes szerint előző nap a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa jogi képviselőjével megjelent a készenléti rendőrségen, ahol önfeljelentést tett.

A feljelentés nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. Kedd este a nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le.

A Lombard Kft. és leányvállalata, a Kézizálog Kft. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezel, így az ott történt visszaélés fogyasztókat nem érint, az csak a refinanszírozó intézményeknek okozhat kisebb veszteséget - közölte a hírre reagálva a Magyar Nemzeti Bank (MNB).



HVG

Kapcsolódó:
4 milliárdos csalás a Lombard Kézizálognál!
Malév-csőd: állandó frász, félreértés, manipuláció
Orbán emberei: fejétől bűzlik a hal - Helyreigazítással!
Fidesz: Fejétől bűzlik a hal - A történtek nyomán vált világossá, mekkora kupleráj lehet Orbán pártjában
11 év börtönre ítélték Portik Tamást
Rogán elkobozná a brókerbotrány csalóinak vagyonát
Rogán Antal szerint Szász Károly szocialista
A Fidesz az MSZP-re, az MSZP a Fideszre mutogat a brókergate ügyben - hol az igazság?
Kamu utazási költségtérítések, utalások a Puskás Akadémiának - érik az újabb botrány az Országos Roma Önkormányzatnál
Öt súlyos ellentmondás a brókerügy kormányzati magyarázkodásaiban
Autó nélkül is milliókért tankolnak a képviselők
Tarlós saját keretéből pénzelte Zalatnay Cinit
Itt a recept, hogyan nyerték a milliókat
Devizahitelek - titkosak az infók a valódi kárról
"Egyre többen csúsznak át a szegénységből a nyomorba"
Medián: kétéves mélyponton Orbánék népszerűsége
A tények makacs dolgok: mély gödörben a Fidesz

Pártfegyelem és szabotázs határán; teljes vagyonelkobzással büntethetik a korrupciót

Az orosz Állami Duma megkezdte a büntetőtörvénykönyv módosításának előkészítését, amiben külön kiszabható büntetéssé nyilvánítják a teljes vagyonelkobzást. A Nezavisimaja Gazeta információi szerint emellett a szabotázst is külön büntetőjogi kategóriává léptetik elő. Dimitrij Peskov elnöki szóvivő szerint a legutóbbi korrupcióellenes büntetőügyek során merült fel a módosítás szükségességének gondolata.
Dimitrij Peskov
Peskov emlékeztetett, hogy az utóbbi hetek folyamán lemondások sorozata történt magas rangú tisztviselők körében, mindegyik korrupciós ügyek miatt.
A történtekből egy igen érdekes következtetés vonható le. A korrupció kérdése ugyanis minden országban egy “kétélű kard”. Vannak olyan esetek, amikor a korrupció elsősorban a kormánypárt érdeke; ideológia nélküli politikai szervezetek esetében ez a központi irányítás és pártfegyelem megtartásának eszköze, mert egy materialista társadalomban a párttagság csak az egyéni haszonszerzésen keresztül irányítható. Ilyen esetekben az adott párt megenged egy bizonyos fokú korrupciót, amivel hosszú távon biztosítja a párttagok lojalitását, az állam stabil működését. Materialista társadalomban állam gyakorlatilag nem működhet korrupció nélkül, így korrupcióellenes harcról is legfeljebb pártérdekek mentén lehet szó.
Vannak azonban olyan esetek, amikor a korrupció külföldről vezéreltté válik, és egyetlen, külföldről mozgatott szabotőrhálózattá válik a korrupt hivatalnokok sokasága. Ilyen esetekben valódi szabotázsról van szó, amivel idegen hatalmak az érdekeikkel ellentétesen cselekvő kormány hátráltatására törekszenek, azáltal, hogy kihasználják a bürokráciát az adott kormány intézkedéseinek késleltetésére, adminisztratív akadályoztatására, vagy egyes intézkedések megtorpedózására.
Nem lehetnek kétségeink afelől, hogy ilyen korrupciós szabotőrhálózat hazánkban is működik. Nehéz azonban különbséget tenni, hogy hol van a határ a hazai pártok stabilitás-érdekű pénzügyi visszaélései és az idegen beavatkozás közt. A gyakorlat – és az orosz példa –  azonban arra mutat rá, hogy egy gazdasági nehézségekkel szembenéző ország igenis meg tudja találni a kettő közötti határvonalat, és idegen hatalommal kollaborálás esetén a kormány elkezdheti a valódi korrupciós ügyek feltárását, – ami egyébként törvényszerűen a liberális ellenzék megtizedeléséhez vezet.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Donbasszban csak a mai napon (éjfél óta) délig 45 alkalommal lőtt tüzérséggel, vagy sértette meg a “fegyvernyugvást” a valmanista horda a DNR tájékoztatási központja jelentése szerint.

A legsúlyosabb helyzet Peszkinél alakult ki ma reggel. Tüzérségi előkészítést követően a martalóchorda tankok és páncélozott járművek bevetésével támadást próbált indítani a népköztársaságiak állásai ellen. Három tankjuk és egy BMP-jük bánja az akciót, amelynek során legkevesebb huszonöt pribék haraphatott fűbe. A kudarc láttán föladták Nyalókakirály brigantijai a kísérletezést.
Gorlovka központi városrészét érte délelőtt latorgránát.
Avgyejevka és Szpartak között a milicisták ismét rohamcsapatokat bevetve lepték meg a mostanság igencsak elpofátlanodott bűnbandát. Ezzel véget is vetettek egy időre a donyecki reptér ágyúzásának. Az összecsapásban egy milicista elesett, ám egy teljes valcmanista latorüteg technikai felszerelése elpusztult, és legkevesebb tucatnyi pribék már alulról szagolja a donbasszi ibolyát.
Ahol nincsenek összecsapások, ott a milicisták önmagukat “szórakoztatják”

Peszkinél hasonló eset történt délelőtt. Oda friss népköztársasági erők települtek be, leváltva a már két hete ott harcolókat.
Zsabicsevot tankokból lőtték a bérgyilkosok.
Volnovaha környékéről a latortüzérség Dokucsajevszket ágyúzta.
Makejevkában ismeretlenek (vélhetően valcmanista bérgyilkosok) kézigránátokat dobtak egy autóból emberek közé. Két civil belehalt a robbanásokba, hatan megsebesültek. Az elkövetők után hajtóvadászat indult.
Krasznyij Partyizanban kísértetiesen hasonló eset történt, valamint Csjornogvardejszk piacán. Ezek az események ma délelőtt történtek. Krasznyij Partyizanban egy civil halt meg a merénylet köcetkeztében, míg Csjorogvardejszkben csak súlyosan megsebesült négy helyi civil.
Sirokinonál ma nem történt jelentősebb atrocitás, viszont a levegőben hemzsegnek a lator minidrónok. Ma délig hármat lőttek le a milicisták, egyet pedig elfogtak.
A Donbasszban kialakult helyzet tökéletesen hasonlít a január közepi állapotokhoz, amikoris szép lassan beindult a háborús hépezet. Hogy aztán a gyebalcevoi “fényes junta győzelemben”, majd pedig a “Minszk-2.0″-ban végződjön.
Az alábbi videon a Saur Mogila új haranglábjának a felállításáról készült összefoglaló látható:
https://balrad.wordpress.com/2015/04/08/januarban-volt-legutobb-ilyen-a-helyzet-donbasszban/

Jöhet a víz fideszes újrafelosztása, 100 milliárd keresi gazdáját

Óriási sztori van készülőben: idén jár le a 15 éves haszonbérletbe adott halászati jog a magyar felszíni vizek nagy részén. A földpályázatok után jönnek a vízpályázatok, új gazdája lesz a Dunának, a Tiszának, a tavaknak és a holtágaknak. De máris nagy a sustorgás.
 

A tendereket ugyanis még mindig nem írták ki - a sustorgók szerint azért, hogy az utolsó pillanatban tegyék csak meg, és azok a csókosok nyerjenek, akik már most tudják a pontos feltételeket. Százmilliárd forint keresi a gazdáját.

Óriási palávert csapott 1999-2000-ben az akkor elvileg még 350 ezer horgász érdekeit védő Magyar Országos Horgász Szövetség, az állam ugyanis hatalmas lépésre szánta el magát: a Magyarország területén található 140 ezer hektár vízfelületből 130 ezernek pályázaton haszonbérletbe adta a halászati jogát, jellemzően 15 évre. A vizek állami tulajdonban maradtak, de a pénz úgyis a halászati jogban volt. Akié ez, az árulhat területi engedélyt az adott vízre.

A Mohosz - az akkori felosztás szerint "komcsinak" számító szervezet - azzal riogatott, hogy majd jön a szemét magántőke, az egekbe emeli a peca árát, és a szegény magyar nyugdíjasok kiszorulnak a partról. Nem ideológiai alapon mondták ezt, hanem az üzletüket féltették, korábban ugyanis az övék volt a legmenőbb horgászhelyek - Balaton, Velencei tó, Tisza-tó - halászati joga, amit nem akartak elveszíteni.

El is bukták a Balatont és a Tisza-tavat. A magántőke viszont nem nagyon jött, a 800 meghirdetett víz 90 százalékára különféle pecás szervezetek, egyesületek és halszszövetkezetek jelentkeztek.

Miért nem írták ki a pályázatokat?

A 15 év a legtöbb helyen most jár le, és megint feltámadt a félelem, hogy új, tűzhöz közeli fideszes magántulajdonosok jönnek.

A félelmeket erősíti, hogy bár az érintettek szerint régen ki kellett volna írni a tendereket, eddig nem történt semmi, pedig már nincs is annyira messze az év vége. A konteók lényege, hogy ezek igen bonyolult pályázatok, amiket hosszú ideig tart megírni, így ha a pontos feltételeket csak a lehető legkésőbb közlik, óriási előnybe kerülhetnek azok, akik előre ismerhették a kondíciókat.

Rákérdeztem több vízkezelőnél, de senki sem tudta, mikor lesz kiírás.

Megkérdeztem az egész folyamatot irányító Földművelésügyi Minisztériumot, ezt válaszolták:

Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az Ön által feltett, az államot megillető halgazdálkodási jog haszonbérletére kiírásra kerülő pályázatokra vonatkozó kérdésekben még nem született kormányzati döntés.
De mire föl egyáltalán ez a háborgás?

A lényeg az, hogy a horgásztatás talán jobb biznisz, mint azt a legtöbben képzelnék, talán nem az, de mindenképp azon ritka legális bizniszek egyike, amelyekről egyszerűen lehetetlen pontos összesítő adatokat szerezni. Ezért még az iparág szereplői is csak tippelgetnek.

Mennyi az a pénz?

Pedig elvileg egyszerűnek tűnik az egyik alapkérdés: mennyit költenek a magyar horgászok évente különféle területi engedélyekre az állam tulajdonában lévő vizeken?

Megkérdeztem a minisztériumot, kiderült, fogalmuk sincs:

Az értékesített területi jegyek forgalmáról a Földművelésügyi Minisztérium nem rendelkezik adatokkal.
Ezért most megpróbálom - hangsúlyozottan hasraütős és áltudományos eszközökkel - legalább nagyságrendileg megbecsülni, hogy összességében mekkora pénzért indul a játék.

Kiindulásnak itt egy valódi adatmorzsa. A Mohosz elnöksége 2013 novemberében elnökségi ülést tartott, itt kerültek szóba a 2011-es napijegyeladások. Eszerint abban az évben a Mohoszhoz kapcsolódó szervezetek és egyesületek vizein összesen 202 ezer napijegyet adtak el, durvan 400 millió forint értékben. Ez csak a napi- és hetijegyek bevételeit takarta. És a Mohoszhoz az összesen 130 ezer potenciális hektárból ekkor már annak kevesebb, mint negyede, 32 ezer hektárnyi vízterület tartozott. Igaz, köztük sok a leglátogatottabbak közül való, mint a Velencei tó vagy a Ráckevei-Duna. De nem volt benne a két messze legnépszerűbb magyar víz, a Balaton és a Tisza-tó. Nem volt benne a Duna és a Tisza sem, hiszen mindkettő halászati szövetkezeteké. Konzervatív hasraütéssel mondjuk azt, hogy abban az évben úgy 1,5 milliárd forint folyhatott be összesen hazai napi- és hetijegyekből.

De a területi jegyeken belül az éves jegy a nagyobb biznisz. A magyar horgászat olyan rendszerben működik, hogy lényegében minden horgásznak - hacsak nem kizárólag kilós műanyag tavakon pecázik - valamilyen egyesülethez kell tartoznia. Az egyesületek többségének van saját vízterülete. Ha ilyennek vagy a tagja, éves díj címén fizeted lényegében az éves engedélyt. Ez bárhol lehet 20 és 50 ezer forint között. Aki saját vízzel nem rendelkező klubba lép be, az jellemzően megvesz legalább egy éves területi jegyet valahová, hiszen ezek általában kijönnek 6-12 darab napijegy árából. Ezek az éves jegyek a folyók 11-16 ezer forintjától a tavak 15-30 ezerjéig tartanak.

Az egyszerűség kedvéért számoljunk 300 ezer aktív horgásszal és fejenként átlagosan 15 ezer éves jegyre/klubtagságra költött forinttal. Ez 4,5 milliárd forint évente.

A nagyon felszínes becsléssel arra jutottam tehát, hogy évente durván 6 milliárd forintot költhetünk területi engedélyekre. Ez a 15 éves ciklus alatt 90 milliárd forint.

A Mohosz egyéb beszámolóit átnézve és több vízkezelővel beszélve az a kép alakult ki, hogy az engedélyárusítás az alapbiznisz, ami egyes helyeken önmagában is nyereséget hozhat - bár a legtöbb helyen nem -, amire ráépülnek aztán a jövedelmezőbbek, mint a vendéglátás.

Fejősfolyók?http://cink.hu/johet-a-viz-fideszes-ujrafelosztasa-100-milliard-keres-1696438200

Lehet, hogy csak irigy pletyka, de a legtutibb biznisznek sokan a nagy folyók egy-egy élő szakaszának megszerzését tartják. (Ezek ma - a Duna fővárosi, mohoszos szakaszát kivéve - halászati szövetkezetek kezében vannak.)

A folyókon ugyanis - ellentében a zárt vizekkel - képtelenség bármilyen módon ellenőrizni, hogy ténylegesen telepítettek-e bármennyi halat. Az ellenőrzés pedig - ez a tétel okozhatna még nagyobb kiadást - hagyományosan ritka, így az sem tűnik fel, ha nem létezik. Maga a fizetendő haszonbérleti díj pedig jelképes - az egész Velencei-tóra 1,5 millió volt 2013-ban -, így ami a jegyekből befolyik, a rosszindulatúbbak szerint szinte tiszta nyereség lehet.

Hogy mekkora?

Példának vegyük az Óbuda HTSZ-t, akiké a teljes Duna-kanyar, Szobtól lefelé Budapest északi határáig. Weboldaluk szerint tavaly 5500-6000 területi jegyet adtak el. Már klasszul belejöttem a tippelgetésbe, ez legyen 75 millió forint bevétel. Vagyis 15 év alatt 1,125 milliárd.

Szóval, ha nem is olyan jó a buli, mint egy miniszterelnöki haveroknak fenntartott offshore gázkereskedelmi lehetőség, a halászati jog stabil, polgári, realtíve kockázatmentes üzletet jelenthet 15 évre fixen. Ami azért is jó biznisz, mert az elején, ha szerencséd van, minimális összeget kell befektetni. Az előző körben legalábbis névlegesek voltak a haszonbérleti díjak, és a szó hagyományos értelmében vett licitet vagy árajánlatot be sem kellett nyújtani, a pályázatok szakmai tartalma döntött.

A téma izgalmas, a Cink már rengeteg kérdést küldött szét az ügy fontos szereplőinek, a témával további posztokban fogok foglalkozni, ez volt a kedvcsináló.

Szily László

Kapcsolódó:
   Áder: Elegendő víz nélkül nincs fenntartható béke
   Illúzió, hogy a víz köztulajdon?
   Elbukott a kétharmad - egyelőre nem vették el a nemzeti parkok földjeit
   A TTIP kereskedelmi szerződés a törvény előtti egyenlőséget a vállalatok máglyájára hajítja
   "Orbánt terheli a felelősség az elmúlt 25 évért"
   A sztárügyvéd tovább vizsgálná a rejtélyes alcsúti gázolást
 

A NORAD parancsnoka figyelmeztetett a növekvő orosz katonai jelenlétre az USA határai közelében, valamint kifejezte aggodalmát a nukleáris rakétákkal felszerelt kínai tengeralattjárók miatt

Az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának vezetője figyelmeztetett a növekvő orosz katonai aktivitásra az USA határainak közelében, mondván, a Pentagon figyeli az orosz nehézbombázó repülőgépek mozgását.l

Tu-142MK repülőgép

lgy üzennek nekünk, hogy ők egy globális hatalom" nyilatkozta William Gortney admirális az újságíróknak kedden egy a Pentagonban tartott tájékoztatón, hozzátéve, hogy "Nagyon óvatosan figyeljük amit csinálnak." l

Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) parancsnoka hozzátette, hogy az oroszok repüléseket végeznek Kanada, Alaszka körül, és lent a La Manche-csatornánál, de nem közölt adatokat a katonai aktivitás növekedésének mértékéről.l

Két orosz hajót már nyomon követett a közelmúltban az amerikai hadsereg Kuba és Venezuela közelében a NORAD parancsnoka szerint.l

Oroszország kifejlesztett egy "lényegesen sokoldalúbb és egy olyan nagyszámú katonai erőt, mint amilyen a Szovjetunióé volt" jelentette ki Gortney.l

A figyelmeztetést aközben adták ki, hogy Washington és Moszkva között folyamatosan nő a feszültség az ukrán válság kapcsán. Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy az támogatja az oroszbarát erőket az ellenük folyó küzdelemben Kelet-Ukrajnában, amit a Kreml tagad.l


USS Jason Dunham romboló
Eközben az Egyesült Államok és európai szövetségesei folyamatos jelleggel hadgyakorlatokat tartanak az orosz határ közelében az ukrajnai válság kitörése óta. Az amerikai haditengerészet nemrégiben egy rombolót küldött a Fekete-tengerre, hogy csatlakozzon a Washington által vezetett NATO országok hadgyakorlataihoz.l

Az USS Jason Dunham romboló április 3-án ért a Fekete-tengerhez. A gyakorlatokon más hadihajók is részt vettek, mint a Truxtun, a Donald Cook, a Ross rombolók, a Mount Whitney kétéltű parancsnoki hajó, a Taylor fregatt,  a Vella Gulf cirkáló stb.l

Amerika "aggódik" a nukleáris rakétákkal felszerelt kínai tengeralattjárók miatt

William Gortney admirális

A vezető amerikai katonai parancsnok kifejezte aggodalmát arra vonatkozóan is, hogy Kína megtámadhatja Amerikát a ballisztikus rakéta-hordozó tengeralattjáróival.l
William Gortney parancsnok kifejtette, hogy minden alkalommal, amikor egy országnak olyan nukleáris fegyverei lesznek, amelyekkel képes elérni Egyesült Államokat, azt komoly gondnak tartja, számolt be a Washington Free Beacon.l

Az Egyesült Államok szerint Kína tengeralattjárókat telepített egy Hainan-szigetnél lévő bázishoz a Dél-kínai-tengerben. Amelyek nagyon nagy hatótávolságúak, tette hozzá. "Tehát még a saját vizein elérheti hazánkat. Hawaii hazánk része és ők elérhetik Hawaiit. És ha keletebbre mennek, akkor többet és többet érhetnek el a mi nemzetünkből."l


Egy Jin-osztályú Type 94 nukleáris ballisztikus rakéta-hordozó tengeralattjáró

Az admirális arról is beszélt, hogy kínai tengeralattjárók is végezhetnek víz alatti műveleteket az amerikai partok közelében.l

l"Még nem találkoztunk ilyen járőrökkel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a járőrök nem jelenhetnek meg a jövőben" mondta.l

Gortney admirális azt is állította, hogy Észak-Korea már képes nukleáris rakétát kilőni az Egyesült Államokra.l
l"A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy megvan a képessége, hogy a KN-08 interkontinentális ballisztikus rakétával hazánkra lőjenek" jelentette ki.l

Amerikai tisztviselők többször figyelmeztetettek a hazájukat érhető veszélyek miatt, amelyeket más országok okozhatnak.l

Egy jelentés szerint az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium februárban arról számolt be, hogy az amerikai katonai kiadások a harmadik negyedévben 16 százalékkal emelkedtek.l

Az EP elnöke Washingtonnak magyarázkodik Ciprasz moszkvai látogatása miatt

Martin Schulz
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a német Bild napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy ő személyesen is tanácsolta a görög kormányfőnek, “ne rombolja az Európai Unió egységét azzal, hogy Moszkvába látogat”. Alexisz Ciprasz április 8-9-én tesz munkalátogatást Moszkvában, ahol személyesen találkozik Vlagyimir Putyin államfővel, Dimitrij Medvegyev miniszterelnökkel, Szergej Nariskinnel, az Állami Duma elnökével, és Kirill pátriárkával, az Orosz Ortodox Egyház vezetőjével. Ciprasz sajtófőnöke szerint a megbeszéléseken kétoldalú együttműködésekről lesz szó a kereskedelem, befektetések, energetika, turizmus, kultúra és oktatás terén. A médiában emellett terjed a hír, miszerint Görögország Moszkvától kér anyagi segítséget.
Martin Schulz nem az első ilyen eset, a vezető pozícióban lévő európai politikusokra Washington részéről fokozott nyomás nehezedik, az amerikaiak ugyanis elvárják, hogy Európa vezetői akadályozzák meg a tagállamok Moszkva felé fordulását. Az európai politikusok emiatt kényszeresen napi szinten nyilatkoznak a fővonalú sajtóorgánumoknak, miszerint ők már tanácsolták a Moszkvába látogatások lemondását. Mindez azonban csak a Washingtonból érkező megtorlást enyhíthetni, de a tényeken nem változtat; vagyis, hogy Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter már februárban kijelentette, hajlandóak pénzügyi segítséget adni az államcsőd szélén álló Görögországnak, – a görög miniszterelnök pedig egy ilyen kérést moszkvai útja során hivatalossá tehet.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Az iráni Forradalmi Gárda az egyezmény ellenére is „készül a háborúra”

A Forradalmi Gárda egyik tagja a Hormuz-szorosnál tartott hadgyakorlatnál, 2015. február 25-én (photo credit: Hamed Jafarnejad/AFP/Fars News) Read more: Iran's Revolutionary Guards said 'preparing for war' in case deal collapses | The Times of Israel http://www.timesofisrael.com/irans-revolutionary-guards-said-preparing-for-war-in-case-deal-collapses/#ixzz3WnYk3iKs  Follow us: @timesofisrael on Twitter | timesofisrael on Facebook
A Forradalmi Gárda egyik tagja a Hormuz-szorosnál tartott hadgyakorlatnál, 2015. február 25-én (photo credit: Hamed Jafarnejad/AFP/Fars News)

Bár a legtöbb hírportál arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda üdvözli az atommegállapodás múltheti aláírását, az izraeli 10-es tévécsatorna, arab titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a legnagyobb számú iráni fegyveres erő „készül a háborúra arra az esetre, ha a múlt héten aláírt keretegyezmény és a június 30-ra tervezett végleges megállapodást összeomlana.
A csatorna szerint az arab titkosszolgálatok figyelmeztették „Franciaországot, Nagy Britanniát és az Egyesült Államokat, hogy a Forradalmi Gárda katonai támadástól tart a diplomáciai tárgyalások sikertelensége esetén, így felkészültek a Hormuz-szoros lezárására és egyéb, meg nem nevezett intézkedéseket is előkészítettek. (forrás)
A Wall Street Journal pénteken arról írt, hogy az Egyesült Államok intézkedéseket tett legnagyobb bunkerromboló rakétáinak fejlesztésére, arra az esetre, ha bevetésük szükségessé válna Irán atomlétesítményei ellen.
Az izraeli riport kiemelte, hogy a keretegyezmény aláírásának bejelentése óta számos ellentét jelentkezett az Egyesült Államok és Irán között, jelezve, hogy az egyenlőre nem kötelező érvényű megállapodás és a tárgyalások összeomolhatnak.
A Forradalmi Gárda kiterjedt haditengerészeti és légvédelmi gyakorlatokat tartott február végén a Hormuz-szoros közelében. A szoros stratégiai fontosságú átkelőhely a perzsa-öbölben, mivel itt halad át a világ olajszállítmányainak csaknem egyharmada. A hadgyakorlat során több tucat motorcsónak rohamozta meg egy amerikai repülőgép hordozó másolatát. Az iráni állami média felvételei alapján a levegőből és több hajóval is támadták a hajómásolatot. A gyakorlat során 25 kilométer hatótávolságú robotrepülőgépeket, ballisztikus rakétákat, torpedókat, rakétavetőket és vállról indítható rakétavetőket is bevetettek és gyakorolták egy pilóta nélküli repülő lelövését valamint vízalatti aknák elhelyezését.

Az amerikai hatóságok korábban már jelezték nyilatkozataikban, hogy tartanak attól, hogy az iráni hadsereg esetleg megpróbálja megzavarni az olajkitermelést, vagy rátámad a Perzsa-öbölben járőröző amerikai hadihajókra.
A Gárda hadierejének vezetője, Ali Fadavi nemrég azt nyilatkozta, hogy „50 másodperc alatt el tudnának pusztítani egy amerikai hadihajót. „Jelentős mértékben megnöveltük a hadi kiadásainkat, hogy biztosítsuk a régió védelmét – nyilatkozta az iráni parlament elnöke a hadgyakorlatok előtt.
A Fehérház pénteki nyilatkozatában biztosnak vélte az egyezmény júniusi hatályba lépését, Irán azonban kijelentette, hogy amennyiben a nyugat nem tartja be az egyezményben vállalt feltételeket, folytatni fogja az urándúsítást és egyéb nukleáris tevékenységeit.
Az izraeli riport szerint Szaúdi-Arábia rendkívül dühös a tárgyalások résztvevőire a keretegyezményben elfogadott feltételek miatt.
Egy szombaton sugárzott izraeli műsorban Ehud Ya’ari, elismert Közel-Kelet szakértő, hat olyan ellentmondásos pontot is felhozott az egyezményből, amelyeket az amerikai és az iráni felek teljesen másként értelmeznek, beleértve a szankciók feloldásának kiterjedését és ütemezését, az urándúsításra vonatkozó korlátozásokat, a jelenlegi kutatásokat, a programok ellenőrzését és Irán urántartalékait is.
http://idokjelei.hu/2015/04/az-irani-forradalmi-garda-az-egyezmeny-ellenere-is-keszul-a-haborura

Apró rejtelmek a Vida & Co (NAV) ügyködésének.Ha “igazi nagyvad” levadászásáról van szó!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Történetünk hőse egy egyedülálló hölgy, aki vállalkozóként dolgozott otthon, de a cége tönkre ment, most alkalmi távmunkából él, valamint időközben őstermelő lett. Önellátásra próbál berendezkedni, de érthető, ha az átállás igénybe vesz némi időtUgyanakkor a hölgy igen kreatív, szereti okosan és hasznosan tölteni az idejét. A kosárfonás felettébb érdekelte, hát elment egy tanfolyamra, aztán otthon gyakorolgatott, s alkotásainak fotóit saját weboldalára felrakva, boldogan büszkélkedik velük ismerőseinek. De inkább meséljen ő maga! A kezdetek – 2013
Tavaly nyáron kipróbáltam sok féle kétkezi mesterséget, mert a munkámból megélni már nem tudok, és hát magad uram…. Ha egyedül vagy. Decemberben, – mikor sikerült eladnom az autómat- be tudtam vásárolni anyagokból, amik a fonáshoz szükségesek. Most Húsvétra is készültem, pici tojástartókat készítettem, amiknek az volt számomra a különlegessége, hogy magam találtam ki, hogy kell ezt a kecses formát megfonni. Fel is raktam nektek iziben (a netre), ahogy elkészült az első sikeres darab, és jelentkezett is egy hölgy emailen, hogy ő Brigitta, Balassagyarmaton lakik, és nagyon szeretne 5-öt a kis tojástartókból, el is jönne érte. Másnap el is készítettem neki. 350Ft-ért tettem fel, ebből ugye 200Ft az anyagköltség (peddignád, festékek) és 150 Ft jutott a munkadíjamra, amiben benne van az anyag festése, a forma kitalálása, a kaptafa elkészítése, végül a tojástartó megfonása. Ebből tevődik össze a 350Ft.
Írtam Briginek, hogy ne költsön fölöslegesen benzinre, beviszem én neki Balassagyarmatra, amikor megyek kutyakaját vásárolni. Meg is adtam neki a telefonszámomat, hogy hívjon, amikor ott leszek. Nem hívott…. Ellenben hívott most hétfőn, hogy szerdán eljönne hozzám a kosárkákért, mert neki már késő a csütörtök, amikor én is megyek, elutazik, nem lesz otthon. Mondtam, hogy akkor jöjjön nyugodtan, mert itthon dolgozom, de legyen nagyon óvatos, mert a buszok nem tudnak bejönni a faluba, a nagy havazás miatt. De ő jött a kosárkákért, az ítéletidő ellenére is. A párjával érkezett, kedvesen mosolyogtak, kiválasztották a számukra különleges darabokat (ők mondták így), fizettek, és mentek. Kikísértem őket a kapu elé az autójukig, ahova Brigi berakta a kosárkákat, és mondta, hogy dekoráció lesz belőle. Közben a párja megfordult, a tegeződésről magázódásra váltott, és felmutatta a NAV-os igazolványát.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ez annyira abszurd, majdnem hangosan felröhögtem! Egy hete hazudozik nekem a lány, majd Salgótarjánban autóba ülnek a lehullott 30 cm-es és az azóta is folyamatosan szakadó hó ellenére, és elautóznak 71 km-ert a 450 Ft-os benzinár mellett, a 350 Ft-ér árult kosárkáimért…. Itt eltöltenek több, mint 2 órát, 8 oldalon keresztül körmölik nekem a jogszabályokat, amik szerint árulhattam volna a kosárkákat.
A pontos nyilvántartás végett elkérik az anyagbeszerzési számláimat, ezzel el is autózik a férfi a hely önkormányzathoz lefénymásolni. Teszi mindezt halált megvető bátorsággal, mert épp fél órával előtte 2 tűzoltóautó mentette ki a helyi buszt, aki időközben mégis megpróbált bemerészkedni a mi kis sózatlan, hegyi utunkra.
(A kiadásom olyan 50 ezer körül lehet kosárka alapanyagra, de nem találtam meg minden számlát….)
Brigi addig körmöli a tényállást…. Mikor visszaérkezik férfi kollégája, közli a lánnyal, hogy kevés ez az 1 oldal, amit leírt, kellenek bizony a pontos törvényi hivatkozások is, ami szerint, árulhatnám a 350 Ft értékű kosárkáimat. Le is ül, fontossága teljes tudatában hívja benti kollégáját, nézze már meg neki a számítógépén, melyek azok a rendkívül fontos paragrafusok, amik semmiképp sem maradhatnak ki ebből a rendkívül fontos jegyzőkönyvből.

Lejegyzetelik, majd elő az újság, és kimásolják nekem belőle a megadott passzusokat. Nem írnám le nektek, de ide felsorolom: Art. 7§, 44§, 45§, 48§, 95§, 98§, 99§ 100§ SZJA tv. 1§ 4§, 6§, 9§, ÁFA tv. 2§, 5§, 6§ . Lehet, hogy kifelejtettem 1-2 törvényt, de bocsássátok meg nekem, ha a 8 apró betűs oldalt nem nyálaztam értük végig.
Még nincs vége! – 2014
2013. április végén a fiam hazajött Angliából, mert leukémiát diagnosztizáltak nála. Sajnos 3 hét alatt el is távozott tőlünk.
Ez idő alatt érkezett meg a drága NAV határozata, miszerint a 350Ft-os kosárkáért 40.000Ft büntetést vagyok köteles nekik fizetni. Tavaly szeptember végén kaptam egy levelet a NAV-tól, hogy teljes körű kivizsgálásnak vetnek alá minden adónemben, ezért igazolásokkal együtt jelenjek meg. Most szerdán érkezett meg a 19 oldalas megállapításuk, amiben tudomásomra hozzák, hogy annyi pénzből nem lehet megélni amennyit keresek, ezért úgy gondolják, továbbra is árusítottam illegálisan a kosárkáimat, és ők kiszámolgatták, mennyit kereshettem. A kitalált adótartozás több százezer forint ÁFA és mindenféle más adónem, és természetesen ezek büntetőkamatai. Tették ezt úgy, hogy kiválasztottak 3 szakmabelit, és megnézték azok bevételeit, és azt átlagolták. Tudjátok, hogy nem árultam azóta, a facebook-os megkereséseket is rendre visszautasítottam.
És a folytatás – 2015
Megjegyzem, a 2013-ban a fiamtól örökölt egymillió forint, jóval több, mint a minimálbérből élő dolgozók éves keresete! Nem beszélve, a közmunkásbérről, ami ennek nagyjából a fele, és a kormánytagok szerint abból bizony meg lehet élni. Azt írják, ez mégsem fedezhette a megélhetésemet. Mi van itt? Földönfutóvá akarnak tenni? És ezt megtehetik? Csak úgy, mert ilyen kedvük van???? Valaki válaszoljon, kérlek szépen benneteket!!!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
És itt van a lényeg: “A megbízási jogviszony keretein belül végzett tevékenységért kapott jövedelme valószínűleg nem fedezhette megélhetésének alapvető szükségleteit.” Ezek szerint, ha ma Magyarországon valaki vidékre költözik, és önellátásra rendezkedik be, azt így meg lehet hurcolni? Csak azért, mert az ő szavaikkal kifejezve mély szegénységben él? Valóban, nem azért költöztem ide, hogy a pénzt hajkurásszam, hanem azért, hogy élhessek! Olyan nagy bűn ez?Teljes mértékben figyelmen kívül hagyták azokat a tényeket, amiket az észrevételeimben leírtam, hogy Ricsi fiam segített Angliából a 2013. május 2-ig bekövetkezett haláláig, utána pedig több, mint 1 millió forintot örököltem utána, mint nyugdíjpénztári megtakarítás. Ami teljes mértékben adómentes! Leírja, hogy azért kellett kitaláció alapján nekem jövedelmet vélelmezni, mert nem állt rendelkezésükre adat sem bevételről, sem kiadásról. Azért, mert NEM VOLT BEVÉTELEM!!!! Mivel pénzem nincs, fellebbezni sem tudok, mert a fellebbezés 65.695Ft-ba kerülne! Ezért 30 napon belül jogerőre emelkedik, és ha nem fizetem be 15 napon belül az általuk kitalált tartozást, akkor 15 nap múlva végrehajtás alá kerül az ügy.
Mivel pénzem nincs, ügyvédet sem tudok fogadni, de amúgy sem hiszem, hogy a jog nekem adna igazat, ha ilyen törvényeket hozott…
Ötletem sincs, mit tehetnék? Ez azt jelenti, másfél hónap múlva akár ki is lakoltathatnak? Kérlek, adjatok ötleteket, mit lehet ilyenkor tenni!
Itt állok letaglózva, és nem hiszek a szememnek, hogy ilyesmi előfordulhat!

Nos, eddig a hölgy által leírtak. Felmerül bennünk pár kérdés. Hol van a NAV, amikor milliárdos csalásokról hallunk? Hol van a NAV, amikor Győzikék és sok más is húszmilliókkal tartoznak? Hol van a NAV, amikor fehér galléros bűnözők kilopják az emberek szemét? Kérdeznénk még, de tartunk tőle, hogy ezekre sem érkezik majd válasz.
(fullank)

Újratermelődő adóssághegyek - Két évtizeddel ezelőtt már megvolt Magyarország “gazdaságtalanítása”!

Közel két évtizede jelentkezik a kórházi eladósodás problémája, ami egyre több intézményt érint. Ma a kórházak több mint kilencven százalékának van tartozása, ezek közül akad olyan, amelynek a költségvetéséhez képest harminc százalék felett van az adóssága. Információink szerint a mai kormányülésen döntés születhet a kórházak adósságainak átvállalásáról.
Jóval meghaladja a kórházi tartozásállomány azt az összeget, amit a kormány elkülönített az adósságkonszolidációra. Az adósság mértékét a különböző szakmai szervezetek 72 és 90 milliárd forint közé teszik, miközben 60 milliárd forintot különítettek el a tartozások rendezésére.
Lapunk megkeresésére Rácz Jenő, a Kórházszövetség előző elnöke elmondta: amikor 1993-ban bevezették a teljesítményarányos finanszírozási rendszert, a szolgáltatók minél több bevételre akartak szert tenni, így túlpörgették a teljesítményt. Mivel ennek költségei voltak, beindult egy olyan spirál, amelyben a többletteljesítményt a kórházak nem tudták fedezni a rendelkezésre álló forrásokból. Így 1996-ra már 4 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel az ellátók. Ekkor rendezték először központilag az adósságokat, amit később megvizsgált az Állami Számvevőszék, és arra jutott, hogy az egyszeri adósságrendezés nem oldja meg a problémát, ha nem lesz rendszerszintű átalakítás. A Kórházszövetség azóta azt tapasztalja, hogy annak ellenére, hogy számos finanszírozási változtatás történt – például bevezették a teljesítmény-volumen-korlátot –, a folyamatos korrekciók csak többé-kevésbé tudták kordában tartani az eladósodást. – 1996 óta nominálisan nő az adósságállomány, egyre több intézmény halmoz fel adósságokat és gyorsul az eladósodás – összegezte az elmúlt évek tapasztalatait Rácz Jenő.
Ami a mostani állapotokat illeti, a Kórházszövetség volt elnöke elmondta, hogy a február 28-i adatok szerint 72,6 milliárd forint a jelenlegi kórházi tartozásállomány. A terület szakértői szerint 4 százalékos eladósodottságig még belső intézkedésekkel orvosolható a probléma, 8 százaléknál már külső intézkedések kellenek, 10-12 százalékos tartozásállománynál viszont már rendszerszintű beavatkozás szükséges. Ehhez képest jelenleg a kórházak több mint kilencven százalékának van adóssága, ami azt mutatja, hogy ma már ágazati problémáról van szó. Rácz Jenő kiemelte, hogy van olyan intézmény, amelynek 30 százalék felett van a tartozása a költségvetéséhez képest, 18 kórháznak 20 százalék felett van ez az arány, de a kórházak felénél nyolc százalék felett van az adósságállomány. Ugyanakkor mindössze öt olyan kórház volt a százból, ahonnan nem jelentettek tartozást a Kórházszövetségnek.
Az egészségügyi szakember szerint a mostani eladósodottságban már rendszerszintű átalakításra van szükség, ezért a javaslataikat továbbították az egészségügyi államtitkárságnak. Ez két részből áll, így első körben a meglévő adósságot számolnák fel. Második körben azonban meg kell akadályozni, hogy újratermelődjön az adósság. A Kórházszövetség szerint ehhez 100 milliárd forintos többletforrásra van szükség, ami magába foglalná az egészségügyiek béremelését is. Ezt nem csak a központi költségvetésből vonnák el, javaslatuk szerint alternatív forrásokat kellene bevonni, így például kiszélesítenék a népegészségügyi termékadót, ami részben fedezné a költségeket. Emellett szükség lenne az intézményrendszer átalakítására is, aminek érdekében már megtörténtek az első lépések. Végül átalakítanák a szakmai protokollokat és eljárásrendeket oly módon, hogy az ellátás minősége továbbra is garantálható legyen.
A most körvonalazódó adósságrendeződésről Rácz Jenő elmondta: a költségvetési intézmények adósságrendezésére elkülönített 60 milliárd forinton kívül az egészségbiztosítási alapban 10 milliárdos tartalék van, ami felhasználható erre a célra is. Emellett az első negyedévben körülbelül 3 milliárd forintnyi megtakarítás van a rendszerben, így ha ezeket összeadjuk, akkor már biztos a fedezet a 72,6 milliárdos adósság felszámolására.
(MNO)