Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, Ankara célja az ország tagsága a Sanghaji Együttműködési Szervezetben (SCO) – beszédét a TRT Haber állami tévécsatorna közvetítette.

“Az a célunk, hogy állandó taggá váljunk, nem pedig a megfigyelő tagság. Törökországnak állandó tagként kell csatlakoznia a Sanghaji Ötökhöz. Ezt a kérdést a legutóbbi (asztanai) csúcstalálkozón megvitattam (Vlagyimir Putyin orosz elnökkel) és kazah kollégámmal (Kaszim-Zsomart Tokajevvel), és támogatást kértem ehhez a folyamathoz” – mondta a török vezető egy washingtoni sajtótájékoztatón.

Hakan Fidan török külügyminiszter június 4-én azt mondta, hogy az ország szeretne a BRICS tagja lenni. A külügyminiszter júniusban részt vett a Nyizsnyij Novgorodban tartott BRICS+ találkozón. Az eseményen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ankara látja a szervezet jelentőségét.

Az SCO egy 2001-ben alapított nemzetközi szervezet. Tagjai India, Irán, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán, Belarusz pedig a 2024. július 4-i asztanai csúcstalálkozón csatlakozott hivatalosan. A megfigyelő országok Afganisztán és Mongólia; a párbeszédet folytató SCO-partnerországok: Örményország, Azerbajdzsán, Bahrein, Kambodzsa, Egyiptom, Kuvait, Maldív-szigetek, Mianmar, Nepál, Katar, Szaúd-Arábia, Srí Lanka, Törökország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek.

https://oroszhirek.hu/erdogan-torokorszag-celja-a-csatlakozas-a-sanghaji-egyuttmukodesi-szervezethez/