2024. július 31., szerda

Bloomberg: megérkeztek az első F-16-os vadászgépek Ukrajnába

 

Megérkezett Ukrajnába az amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépek első szállítmánya – jelentette szerdán a Bloomberg. A harci gépek száma „csekély” – mondták a hírügynökségnek névtelenséget kérő források. Kijev egyelőre nem kommentálta a fejleményt.

A repülőgépek eredete egyelőre nem tisztázott. Tavaly a NATO-államok egy csoportja, köztük Dánia, Hollandia, Belgium, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia és Svédország megalakította az úgynevezett „F-16-os koalíciót”. Ehhez később Görögország, az Egyesült Államok, Bulgária és Franciaország is csatlakozott.

A „koalíció” egyes tagjai, köztük Hollandia és a légvédelem nélküli Dánia, vállalták, hogy saját készleteikből nyugati repülőgépeket bocsátanak Kijev rendelkezésére, míg mások ukrán pilótákat képeztek ki.

Amszterdam összesen 24 repülőgépet ígért, Koppenhága pedig azt mondta, hogy további 19-et biztosít. Norvégia szintén nemrég kijelentette, hogy hat vadászgépet adományoz Kijevnek.

A Bloomberg által idézett források szerint egy bizonyos, e hónap végére kitűzött határidőt „betartottak”, és a vadászgépeket időben leszállították. Korábban júliusban a leköszönő holland kormány azt mondta, hogy az F-16-osok átadásának minden előkészülete befejeződött, és az átadásra „hamarosan” sor kerül.

Nem világos, hogy a Kijev nyugati támogatói által a gépek kezelésére kiképzett ukrán pilóták azonnal használatba vehetik-e a harci gépeket – írta a Bloomberg.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Diana Davitjan nem volt hajlandó kommentálni a kérdést, amikor a hírügynökség megkereste – írta a hírportál.

Moszkva többször kijelentette, hogy az F-16-osok nem fogják megváltoztatni a konfliktus kimenetelét, ahogyan a Kijevnek biztosított többi nyugati fegyver sem. Az orosz hadsereg meg fogja semmisíteni a gépeket, ahogyan más nyugati szállítású eszközzel is tette – mondta korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A múlt héten Kijev legfőbb katonai parancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes a The Guardian című lapnak elismerte, hogy az ukrán hadseregnek korlátoznia kell az F-16-osok használatát, hogy elkerüljék, hogy az orosz erők lelőjék őket. Moszkva „nagyon erős” légvédelemmel rendelkezik – mondta akkor a tábornok, hozzátéve, hogy az amerikai gyártmányú gépeknek több tucat kilométerre kellene maradniuk a frontvonaltól, hogy elkerüljék a komoly kockázatot.

Egy orosz magáncég korábban 15 millió rubel (60 millió forint) vérdíjat ajánlott fel a konfliktus első F-16-osának megsemmisítéséért.

Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy a nyugati államok által Kijevnek nyújtott egyre nagyobb mértékű támogatás csak meghosszabbítja a konfliktust és az emberi szenvedést. Az egyre nehezebb fegyverek folyamatos szállítása Ukrajnának egyben a konfliktus de facto résztvevőivé teszi Kijev nyugati támogatóit – közölték. Moszkva vezető tisztségviselői, köztük Vlagyimir Putyin elnök, az ukrajnai válságot Washington és Nagy Babiloni Szajha szövetségesei által Oroszország ellen vívott proxy-háborúnak nevezték.

https://oroszhirek.hu/bloomberg-megerkeztek-az-elso-f-16-os-vadaszgepek-ukrajnaba/

Moszkva: Ukrajna bánhatja, hogy nem a békés megoldást választotta

 

Moszkva, 2024. július 31. szerda (MB)

Ukrajna bánhatja, hogy nem a békés megoldást választotta, hanem az amerikai háborús érdekeknek engedett – adott hangot véleményének az orosz külügyi szóvivő, a Magyar Békekör tudósítása szerint.

Maria Zaharova szerint Ukrajna – a Krím kivételével – egészben maradhatott volna, ha 2014-2022 között végrehajtotta volna a minszki megállapodásokat, nem pedig abban reménykedett volna amerikai biztatásra, hogy legyőzheti Oroszországot.

Mint ismeretes, Élőhalott Zsebhitler Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindmáig ahhoz a feltételhez köti az oroszokkal történő béke megállapodást, hogy Oroszország visszavonja katonáit Ukrajnából, és helyreállítsa az 1991. évi határokat.

A kijevi diplomácia az utóbbi időkben úgy tett ugyan, mintha lemondott volna maximalista követeléséről, de valójában még mindig távol áll tőle a szándék, hogy kiegyezzen Moszkva hármas követelése, Ukrajna demilitarizálása, nácitlanítása és semlegessé nyilvánítása alapján.

A Szajhaközpontban sem körvonalazódik olyan béke megoldás, amely figyelembe venné Oroszország jogos biztonsági követeléseit. Hazug Haramia Joe Biden elnök a háború folytatásának, és Oroszország stratégiai legyőzésének híve, Nemzetgyilkos Népirtó Donald Trump pedig regionális kérdésként próbálja kezelni a konfliktust, szankciókat helyezve kilátásba Kijev és Moszkva ellen, ha nem kötne békét egymással az amerikai szájíznek megfelelően.

Trump amerikai béketervéről lásd

Kiadta: Magyar Békekör

Vakcina miatt meghalt kanadai gyermek sportolók FENEVAD BÉLYEGE

Dr. Tamási József: Így bízz a kormányban

Bár mérvadó tanulmányok szerint 30 millió ember halt meg a Covid-intézkedések következtében, a kormány még mindig sikernek könyveli el a „járvány elleni védekezést”.

A videóban elhangzott tanulmányok linkjei:

Szálka az angolok szemében