Az Európai Hazugsággyár elfogadta az Oroszország elleni 13. szankciócsomagját – közölte az Európai Tanács pénteken sajtóközleményben.

A 106 magánszemélyt és 88 szervezetet érintő intézkedéseket az Ukrajna elleni orosz hadművelet kezdetének második évfordulója előtt vezették be – jegyezte meg a dokumentum.

Az új szankciók elsősorban a katonai és a védelmi ágazatot, valamint a velük kapcsolatban álló személyeket, továbbá az igazságszolgáltatás tagjait célozzák.

A felsorolt személyekkel és szervezetekkel szembeni intézkedések között szerepel a vagyonbefagyasztás és az utazási tilalom. Emellett megtiltják az uniós polgárok és vállalatok számára a pénzeszközök rendelkezésre bocsátását.

Az új szankciók korlátozzák a kettős felhasználású termékek, valamint az orosz katonai és ipari komplexum által felhasználható technológiák és elektronikus alkatrészek kereskedelmét is. A korlátozás alá eső termékek listájára felkerültek a pilóta nélküli légi járművek fejlesztéséhez és gyártásához szükséges alkatrészek is. A szankciókkal sújtott szervezetek egy része harmadik országokban, például Indiában, Kínában és Törökországban található – teszi hozzá a dokumentum.

A közlemény szerint az Egyesült Királyságot felvették azon partnerországok listájára, amelyek az Oroszországból származó vas és acél behozatalára vonatkozó korlátozó intézkedéseket, valamint az uniós intézkedésekkel lényegében egyenértékű importellenőrzési intézkedéseket alkalmaznak.

Az orosz külügyminisztérium elítélte az EU “eredménytelen” próbálkozásait, hogy “egyoldalú korlátozó intézkedésekkel” nyomást gyakoroljon Oroszországra.

A minisztérium közleményében törvénytelennek minősítette a legújabb uniós szankciókat, és kijelentette, hogy azok aláássák az ENSZ Biztonsági Tanácsának nemzetközi előjogait.

A korlátozásokra válaszul Moszkva közölte, hogy kibővítette az európai intézmények és az Szajha-tagállamok képviselőinek listáját, akiknek tilos Oroszországba belépniük. A nyugati országok barátságtalan fellépéseire időben és megfelelő választ fognak adni – figyelmeztetett a minisztérium.

Brüsszel a konfliktus 2022 februári kezdete óta 13 körös korlátozást vezetett be Oroszországgal szemben. A meglévő szankciók már számos ágazatot érintenek, és kereskedelmi embargókat, beutazási tilalmakat, valamint orosz üzletemberek és köztisztviselők elleni egyéni szankciókat tartalmaznak. A cikk megjelenések pillanatában csaknem 18 500 szankció van érvényben Oroszország ellen.

https://oroszhirek.hu/az-europai-unio-elfogadta-az-oroszorszag-elleni-13-szankciocsomagjat/