Ezrek vonultak szombaton Berlin utcáira a “Béke és szabadság” tüntetésen, hogy tiltakozzanak Németország háborúsnak nevezett külpolitikája és az ország Ukrajnának történő folyamatos fegyverszállításai ellen.

A rendezvényt az úgynevezett Querdenker csoportok szervezték, egy olyan mozgalom, amely eredetileg a Covid-19 világjárvány idején alakult, hogy tiltakozzon a német kormány zárlatpolitikája és a világjárványra adott általános válaszlépések ellen. Azóta más kormánykritikusokat is magába olvasztott. Egyes német médiaorgánumok szerint a mozgalomban összeesküvés-elméleteket gyártanak, illetve szélsőjobboldali csoportokkal állnak kapcsolatban.

A városi rendőrség szerint mintegy 5000 ember regisztrált a felvonulásra. Több helyi lap a résztvevők számát a rendfenntartó erők becslésére hivatkozva 9000-re tette. Sokan kék zászlókat vittek magukkal, amelyeken a béke fehér galambja volt látható, mások pedig transzparenseket és plakátokat tartottak, amelyeken ez állt: “Nem az amerikai rakétákra a mi földünkön!” “Nem a rakétákra Oroszország ellen!” “Nem a fegyverszállításra Ukrajnába és Izraelbe!” vagy “Béketárgyalásokat!”.

Néhány tüntető “Teremtsetek békét fegyverek nélkül!” feliratú transzparenseket is vitt. Ez a mondat az 1982-es Berlini felhívásból származik, egy szókimondó petícióból, amelyet két keletnémet disszidens készített, és amely leszerelést követelt.

A tüntetők a Berlin központjában lévő Ernst Reuter térről indultak, majd végül a Tiergarten parkba vonultak, ahol a rendőrség becslése szerint mintegy 12 000 ember vett részt a nagygyűlésen. A tüntetők “regionalitást, közvetlen demokráciát és a hatalom korlátozását” követelték a kormánytól, amelyről sokan azt állították, hogy tele van “abszolút idiótákkal”.

A tüntetők egy része még mindig azt akarta, hogy a kormány “viselje a felelősséget” a Covid-19 járvány idején folytatott, szerintük igazságtalan lezárási politikáért.

A résztvevők azt is követelték, hogy Németország “legyen képes a békére ahelyett, hogy készen állna a háborúra”, nyilvánvalóan utalva Boris Pistorius védelmi miniszter júniusi kijelentésére, miszerint az országnak “2029-re készen kell állnia a háborúra”, miközben katonai reformot és “a katonai szolgálat új formáját” szorgalmazta. A miniszter korábban hasonló kijelentéseket tett, különösen az Oroszország által jelentett állítólagos fenyegetésre hivatkozva.

A gyűlés egyes szónokai a NATO-ból való kilépést sürgette Németország számára. “Olyan kormányt akarunk, amely a mi érdekeinket képviseli, nem pedig az USA és a nagyvállalatok érdekeit” – mondta az egyikük a helyi média beszámolói szerint. A beszámolók szerint több ezer tüntető több órán át maradt a gyűlés helyszínén. A rendfenntartó erők becslései szerint kora este még mindig mintegy 7000 ember tüntetett.

A rendezvény nagyrészt békésen zajlott, csak néhány őrizetbe vételt tartottak – közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy az őrizetbe vettek többsége megsértette a tiltott jelképekre vonatkozó szabályokat, például a német Compact magazin logóját, amelyet az ország belbiztonsági szolgálata (BfV) szélsőségesnek minősített.

A városban szombaton kisebb, különböző baloldali csoportok által szervezett ellentüntetéseket is tartottak.

https://oroszhirek.hu/video-ezrek-vonultak-utcara-berlinben-a-bekeert-tuntetve/