Putyin azt mondta, hogy a többpólusú világ valósággá vált

ASTANA, július 4. /TASZ/.

A világrend változásai gyorsan és visszafordíthatatlanul mennek végbe, a többpólusú világ már valósággá vált. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök mondta a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) államfői tanácsának ülésén.
„A jelenlegi körülmények között, amikor a világban gyors és visszafordíthatatlan változások mennek végbe, kétségtelenül igény van az SCO aktív, proaktív pozíciójára a nemzetközi ügyekben. Egy többpólusú világ valósággá vált” – mondta az orosz elnök.

„Meggyőződésünk, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet a BRICS-szel együtt a kialakuló új világrend fő pillérei. Ezek az egyesületek a globális fejlődési folyamatok és a valódi többpólusúság megteremtésének erőteljes mozgatórugói” – mondta Putyin. tette hozzá.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy „a tisztességes világrendet hirdető, törvényes jogaik határozott megvédésére és a hagyományos értékek védelmére kész államok köre bővül, új hatalmi és gazdasági fejlődési központok alakulnak ki és erősödnek meg”.

Az orosz vezető a többpólusúság felé tett lépésnek nevezte a „világegységről az igazságos békéért és harmóniáért” szóló kezdeményezést. „Ez a kezdeményezés egyértelműen a stabilitás és a biztonság terén, elsősorban a közös eurázsiai térségünkben való bizalomépítő intézkedések kidolgozására irányul” – magyarázta Putyin „Olyan intézkedéseket, amelyek politikai és gazdasági szempontoktól függetlenül mindenki számára egyformán garantálják a fenntartható növekedés feltételeit rendszer, egy adott valláshoz vagy felekezethez való tartozás, a kulturális életforma jellemzői."

Forrás: TACC.RU
tass.ru/politika/21271845

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagjai fokozzák a nemzeti valutákban történő elszámolásokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a kazahsztáni Asztanában tartott SCO-csúcstalálkozón.

A 2001-ben alapított SCO egy gazdasági és biztonsági szövetség, amely Eurázsia nagy részét lefedi, és a globális GDP több mint 20%-át adja. A szervezetnek India, Irán, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Oroszország, Pakisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és most már Belorusz is tagja.


SCO-csúcstalálkozó – Asztana

Jelenleg 14 ország – köztük Egyiptom, mint egyetlen afrikai állam – rendelkezik SCO párbeszéd-partneri státusszal, ami lehetővé teszi számukra, hogy a tagok meghívására részt vegyenek a szervezet szakosított rendezvényein.

Az államfők tanácsának ülésén Putyin megjegyezte, hogy az SCO-tagok a kölcsönös elszámolások során egyre gyakrabban használják a nemzeti valutákat.

“Az idei év első négy hónapjában például már meghaladta a 92%-ot a részesedésük Oroszországnak a szervezet tagjaival folytatott kereskedelmi tranzakcióiban” – mondta az elnök.

A nemzeti valutáknak az amerikai dollár helyett a kereskedelemben való használatára irányuló globális trend jelentős lendületet vett, miután Oroszországot elvágták a nyugati pénzügyi rendszertől, és 2022-ben befagyasztották a devizatartalékait.

Putyin megismételte Oroszország javaslatát is, hogy hozzanak létre egy független fizetési elszámolási mechanizmust az SCO-n belül, hozzátéve, hogy a pénzügyminiszterek és a központi bankok vezetőinek találkozói segítik a szervezeten belüli kereskedelmi és befektetési kapcsolatok fellendítését.

Korábban az Orosz Központi Bank vezetője, Elvira Nabiullina megjegyezte, hogy egyre több országnak vannak kétségei a nyugati SWIFT-tel kapcsolatban, miután az ukrajnai konfliktus kezdete után 2022-ben számos orosz bankot elvágtak a belgiumi székhelyű pénzügyi üzenetküldő rendszertől.

https://oroszhirek.hu/putyin-sanghaji-egyuttmukodesi-szervezet-fokozza-a-dollarmentesitest/