2024. április 6., szombat

Trust US: Meg fogunk ölni téged

Az ukrán Azovec "csodafegyver" is orosz trófeaként végezte

A neonáci Azov-ezreddel szimpatizáló mérnökök 2015-ben egy szovjet korabeli T-64-es harckocsi átalakításával hozták létre az "Azovec-et". 2016-ban ellopták a prototípusát, amit most a föld alatt találtak meg az oroszok. 5 millió dollárt költöttek rá a neonácik.

Irán megelégelte Izrael terrortámadásait – Készenlétbe helyezték az iráni fegyveres erőket

Teherán, Washington, Moszkva, 2024. április 6. szombat (MB)

Irán riadókészültségbe helyezte fegyveres erőit, hogy a palesztinok oldalán közvetlenül beavatkozzon az izraeli-palesztin konfliktusba, egyszersmind elégtételt vegyen Izrael Irán ellen elkövetett terrortámadásaiért. A teheráni lépéssel egy időben magas fokú készültségbe helyezték az izraeli és az amerikai fegyveres erőket – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

Mohammad Jamsidi, az iráni elnöki hivatal helyettes vezetője felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa magát távol a lehetséges konfliktustól. Washington válaszul arra szólította fel Iránt, hogy ne támadjon amerikai létesítményeket a térségben.

A feszültség közvetlen kiváltó oka Izrael Húsvéthétfői terrortámadása volt Irán damaszkuszi nagykövetsége ellen. A diplomáciai jogot semmibe vevő, történelmileg példátlan légitámadásban 16-an haltak meg, köztük Mohammad Reza Zahedi dandártábornok és az iráni forradalmi gárda nyolc tisztje.

Az iráni külügyminisztérium Magyar Békekörhöz is eljuttatott közleménye szerint az Iráni Iszlám Köztársaság támogatja és magasztalja a palesztin ellenállást, Palesztina elnyomott népét.

Irán eddig is a palesztin nép mellett állt az ENSZ független palesztin állam megteremtésére vonatkozó határozatainak végrehajtásában, de tartózkodott az Izraellel szembeni közvetlen fegyveres konfliktustól. Az óvatosságot indokolta Izrael katonai ereje, és amerikai háttere. Nagyfokú türelmet tanúsított az olyan terrortámadásokkal szemben, mint amilyent Trump amerikai elnök parancsára hajtottak végre Bagdadban 2020. január 3-án Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni forradalmi gárda parancsnoka ellen, továbbá az izraeli titkosszolgálathoz kötődő kermani 2024. január 3-i pokolgépes merénylet, mely 89 iráni életébe került. Izrael műve volt annak a négy iráni atomfizikusnak a meggyilkolása is, akit 2010-2012 között tettek el láb alól. Mohsen Fakhrizadeh fizikust, az iráni nukleáris-energia program vezetőjét 2020-ban gyilkolta meg a Moszad.

Annak ellenére is nehéz volna megmondani, vajon Irán beveti-e hadseregét a palesztinok oldalán, hogy Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei bejelentette: megfelelő pillanatban megfelelő válaszban fogják részesíteni Izrael terrortámadását Irán damaszkuszi diplomáciai missziója ellen.

A közel-keleti konfliktus eszkalálásában Oroszország és Kína sem tűnik érdekeltnek, jóllehet mindketten szoros katonai viszonyban állnak Teheránnal.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkvában akkreditált nagyköveteknek április 4-én tartott tájékoztatóján tudatta: Oroszország elítéli mind a Hamász tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadását, mind a rá adott brutális izraeli választ, mely eddig 33 ezer palesztin életébe került.

Kína és Oroszország következetesen képviseli az ENSZ határozatait az önálló palesztin állam létrehozásáról, Palesztina és Izrael békés együttéléséről.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Bertalan Attila - Heffner Attila: A tegnapi ,,TÜNTETÉS" margójára