2014. október 2., csütörtök

Orbán modern hadsereget építene - Vajon miért most?

Jogos a kérdés. Miután aktív részese volt az egykori munkásőrség szétverésének, valamint a honvédelmi haderőnk lezüllesztésének és technikai, fegyverkészleti kapacitásunk teljes felszámolásának, katonai objektumaink lerombolásának és kiprivatizálásának. Vagyis Magyarország teljes védelmének a megsemmisítése folyt!



Egyszerű az indok; valami előidézett közeleg és most ebbe az "iparágba-halálgyárba" tolják bele a nagy tőkét... Pusztít végig az arab tavaszon át a dél-amerikai lázításokba torkolva, most az ISIS, előtte az afganisztáni kedélyek borzolásával nyugtalanított Ázsia után szép lassan eléri Európát is. Már itt van a szomszédban! És a háborús nyugati propaganda lassan begyűrűzik minden EU-s tagállamba, hadrendbe állítva, de természetesen szígorúan a nyugati értékek mentén lévő kötelékben. Műszaki modernizációs folyamat elején van a magyar hadsereg - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a közmédiának.
A kormányfő nyilatkozatában szükségesnek nevezte az alapvető katonai technikai eszközök lecserélését, ami - hangsúlyozta - igen drága (így valóban igen drága lesz ez a magyar népnek, van még mire bőrt lenyúzni), ám "nem is kell egy lépésben elvégezni, de minden évben haladnunk kell egy-egy lépést előre, hogy azután néhány éven belül megérkezhessünk a modern hadsereggel rendelkező országok klubjába". Hozzátette, novemberben már lesz egy ütemezett beszerzési költségvetés.Megjegyezte azt is, hogy helikopterek beszerzése szintén szerepel a kormányzati tervek között, de ez sem olcsó mulatság, ezért az összes lehetséges ajánlatot begyűjtötték, és a katonai, valamint költségvetési szempontokat ötvöző legjobb döntést fogják hamarosan meghozni.
Erődemonstrálás
A Közös fellépés 2014 elnevezésű hadgyakorlat nyílt napjáról Orbán Viktor úgy fogalmazott: "amit itt láthattunk, az már annak a következménye, ami az ukrán-orosz határon történt. Itt egy olyan helyzetet szimuláltak a katonáink, ami ott most mindennapos".Emlékeztetett, a NATO határozott arról, hogy olyan nemzetközi hadgyakorlatokat kell tartani, amelyeken az ukrán-orosz határnál előállt helyzetet szimulálják, és a veszélyelhárítást gyakorolják. "Nekünk folyamatosan erőt kell mutatni" - mondta -, mert ahhoz, hogy az ember jogot szerezzen a békés élethez, erőre van szükség, a mostani hadgyakorlat pedig ennek egy demonstrálása volt.
Orbán modern hadsereget építene
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Adrian Bradshaw, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese a Közös fellépés 2014 hadgyakorlaton a Kőröshegyi lőtéren 2014. október 2-án.
A miniszterelnök összegzése szerint Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy NATO-kötelékekkel együttműködni képes századokat - és hamarosan zászlóaljnyi erőt - vonultasson fel, és azt más NATO-tagállamokkal összehangoltan működtesse.Orbán Viktor megerősítette egyúttal, hogy Magyarország emelni fogja hadi kiadásait.
Orbán modern hadsereget építene
Orbán köszönti a katonákat - A vele való kézfogás felér egy hazaárulással, hiszen idegen érdekeket szolgálnak így
Gölöncsér Miklós

Mérlegeljünk: Vidék vagy nagyváros?

Hazánkban az 1900-as évek elején csak az emberek 20%-a élt városokban, 80%-uk falulakó volt. Ez az arány a 2000-es évek elejére az ellentétére fordult. Ma a lakosság 80%-a a mintegy kétszáz városban, míg a maradék 20% a nagyjából háromezer községben lakik.
Az ipari forradalom és vele a polgárosodás megindulásával kezdődött a városi életforma felértékelődése. A város fogalmához kapcsolódott a jólét, a vagyoni gyarapodás, a kultúra, a biztonságos élet. A falusi életformához a szegénység, az egyszerűség, a napszámos munka, a robot. A nagyobb község vagy város nem csak kereseti lehetőséget, de társadalmi szintű emelkedést is jelentett. Mai napig érezhető ennek a gondolkodásnak a hatása. Az ipar, a kereskedelem, a kultúra centralizálása sok embert vonzott vidékről a városokba. A gazdasági válság nyomán, a munkahelyek megszűnésével azonban tömegek süllyedtek le, sokszor a hajléktalanságig. A város nem tudja megvédeni az egyént, és a kiszolgáltatottság, az infrastruktúráktól való függés egyre inkább a hétköznapok részévé válik, a kifizetetlen számlákkal együtt. Növekszik a holnaptól való félelem, a jövő kiszámíthatatlanná vált, a depresszió egyre inkább terjed.

Városkép

A városi lét egyik legveszélyesebb hatása a tömeghatás. Az emberek egymásra gyakorolt befolyása nagyon erős, a tömegek viselkedését, ízlését, gondolkodását a reklámok, a média irányítja és mindezt észrevétlenül teszi. Célja a fogyasztás növelése, az újabb és újabb igények felkeltése és kielégítése. Amit sokan követnek, az jónak tűnik, pedig nem biztos iránytű.
Mérlegeljünk!
A városi élet előnyeiként legtöbbet emlegetett érvek:
  • a kényelem: minden közel van, a bevásárlás egyszerűbb, nagyobb az áruválaszték
  • megbízhatóbb egészségügyi szolgáltatások, kórházi ellátás
  • a kultúra, a szórakozási lehetőségek bőséges választéka
  • könnyebb munkavállalás
  • magasabb jövedelem (bár az árak is magasabbak!)
  • a középfokú és felsőoktatás lehetőségei

Hátrányai:
  • szennyezett levegő, piszkos környezet
  • közlekedési dugók, tömeg, stressz
  • zaj, bűnözés
  • magas ingatlanárak
  • magány, az emberi kapcsolatok felszínessége

Még folytathatnánk a felsorolást, de mindenki maga dönti el, hogy számára merre billen a mérleg.
Mit nyerhetünk tehát, ha a vidéket választjuk lakóhelyünkül? Mindenekelőtt új látásmódot. Kitárul számunkra egy új, eddig ismeretlen világ. A természet közelsége, a szemlélődés, a csend, a nyugalom a testi-lelki egészségünk forrásai. A szabad levegőn végzett munka, a kertészkedés, a magunk termelte egészséges táplálékok az egészséges életmódot szolgálják. A környezetbarát szemlélet (pl. a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, az esővíz újrahasznosítása) elsajátítása takarékosságra nevel.
Új emberi kapcsolatok lehetősége, jó szomszédság, bekapcsolódás a helyi kisközösségek életébe.
„A jót választanod kell!” – írja György Lajos egy, a zöld gondolkodás szellemi hátterét kutató írásának címeként. A jó választást azonban a megismerés, gondolkodás, kiértékelés, döntés folyamata érlelheti ki.
Milyen lehetőségek közül választhatunk, ha szabadulni akarunk a városi lét fogságából?
Több megoldás is kínálkozik erre a laza kötődéstől a teljes elszakadásig, attól függően, kinek mire van igénye vagy lehetősége.
  • Nyaraló övezet: kétlakiság. Egy városi lakás hétközben és egy nyaraló hétvégi kikapcsolódásra.
  • Kertvárosi, külvárosi övezet, városok peremkerületei: kis társasházak közös kerttel vagy családi ház önálló telekkel.
  • Városok melletti lakóparkok: új és népszerű településforma. Védett környezetben városi komfort.
  • Városokhoz közeli települések: alvófalvak, a városi munkahely és a falusi otthon között megosztott élet.
  • Távolabbi falvak: lehetőség a valóban vidéki életmódra, önellátó gazdálkodásra.
  • Ökofalvak, baráti lakóközösségek: önszerveződő, egymást segítő, munkamegosztással élő csoportok, új utak keresése egy élhetőbb világért.

Az itt felsorolt településformákkal a következő számunkban szeretnénk bővebben foglalkozni, bemutatva jellemző sajátosságaikat, lehetőségeiket. Most az ökofalvak hazai példáit vizsgálnánk meg közelebbről, mint a jövő falujának egyik lehetséges és ígéretes alternatíváját.


Ökofalvak – ÉLETTEREK
kísérleti műhelyek a fenntarthatóbb életmód kialakítására, tanítására
Hazánkban kilenc ökofalut tartanak számon: Galgahévíz, Gyűrűfű, Visnyeszéplak, Máriahalom stb. A Magyar Élőfalu Hálózat fogja össze őket. Internetes honlapjaikon részletes információt adnak életükről, gondjaikról, céljaikról és szívesen megosztják személyesen is tapasztalataikat az érdeklődőkkel.
Közös bennük, hogy azonos értékrenden alapuló önszerveződéssel jöttek létre az ország különböző részein. A faluközösségeket környezettudatos, egészséges életmódot élő és ökogazdálkodást folytató családok alkotják. Önellátóak az élelmiszerek előállításában, házaikat – környezetbarát anyagokkal – maguk építik, majd energiatakarékosan üzemeltetik. Törekszenek az egészséges életmódra, a betegségek megelőzésére, ismerik és használják a gyógynövényeket, a természetes gyógymódokat. Tapasztalataikat megosztják egymással, közösen terveznek, tanulnak, segítenek egymásnak a munkában, a gyereknevelésben. Működésük, fennmaradásuk sarokköve az igazi közösség kialakulása. Ez a legnagyobb nehézségük is egyben, hiszen a mai emberek nem tanultak meg közösségben élni.
Mérlegeljünk!
Összehasonlításul néhány jellemzőjük
Előnyök:
- környezetvédelem,
- jó minőségű táplálékok helyi termesztéssel,
- természetközeli életmód, egészséges környezet;
- hasonló gondolkodású, összetartó, egymást segítő közösség,
- teljesebb élet; több idő jut az igazán fontos dolgokra.

Hátrányok: az infrastruktúra, a társadalmi szolgáltatások hiánya, kevés munkahely, ingázás, bizonyos fokú elszigeteltség, kevésbé „kényelmes” élet.
Bár az ökofalvak többsége már a 90-es években elindult és ma is működnek, mégsem váltak ismertté a nagyobb nyilvánosság számára. Talán majd akkor, ha tudatosul bennünk, hogy milyen globális kihívások elé nézünk, az ökofalvak iránt is megnő az érdeklődés. Hiszen az egész társadalomnak példát mutatnak egy fenntarthatóbb, egészségesebb, emberibb életre. A fogyasztói társadalom egy működő alternatíváját jelentik.
A tudásukból, a tapasztalataikból mindenki meríthet és a saját környezetében alkalmazva ki-ki hozzájárulhat a természet, az élet és ezzel az egész bolygónk védelméhez.

Dr. Madarasi Pál-Várhegyi Kálmán

Kiújuló harcok - továbbra sincs igazi tűzszünet

Lényegesen kevesebb összecsapás zajlik a tűzszüneti egyezmény kihirdetése óta, de igazi béke most sincs délkelet Ukrajnában. A harcok két kiemelt körzetben folynak intenzíven; az egyik a Luganszkhoz tartozó Debalcevó, a másik Donyeck környéke és a donyecki nemzetközi repülőtér.
Donyeck
A legkomolyabb összetűzések a reptér környékén folynak. A Donyecki Fegyveres Erők harcosai támadják a repteret, mivel az oda befészkelődött zsoldosok nem hajlandók a tűzszüneti megállapodás szerinti visszavonulásra. A donbasszi harcosok jelentése szerint komoly veszteségeket szenvedtek, meghalt 11 bajtársuk, és megsebesült 23, ebből a fele komolyan, a másik fele könnyebb sérülés. A jelentéseik szerint a zsoldosok is jelentős veszteségeket szenvedtek, főleg a leszállópályáért folyó harcokban, de a veszteségeket már nem tudják pótolni. A zsoldosok kezén már nincs semmi egyéb, mint az új terminál épülete, valamint a leszállópálya terminál felőli része. A jelentés szerint eddig 20 halott zsoldost találtak, de ennél többen estek el.
A tűzszünet óta először lőtték újra nehéz aknavetővel Donyeck városát, valamint módszeresen rombolják rakétás egységekkel a város környéki lakóövezetet. Találat ért egy iskolát is, hárman - két tanár és egy diák -  életüket vesztették. Az iskolát szándékosan lőtték, és a tüzelés kezdetét a becsengetés után 20 percre igazították. A donyecki felderítés azonban információkat szerzett a készülő támadásról és később indították a tanítást, ezért ilyen kevés az áldozat. Mindenkit kimenekítettek, de így is húsz sebesült van. Ezen kívül a támadás megrongálta az elektromos hálózatot.
Donyeck környékén több falut lőttek rakétás egységekkel. A feltűnő, hogy nem az újorosz katonák állásait vagy ellenőrző pontjait lövik, hanem módszeresen a településeket.
Luganszk
Luganszk környékén szinték kiújultak a harcok. Reggel az ukrán tüzérség lőni kezdte Luganszk városát, ezért a Donyecki Népi Köztársaság (DNK) katonái támadást indítottak az Ajdar alakulat egy ellenőrző pontja ellen, amit rövid idő alatt felszámoltak. Mivel a tüzérségi tűz nem csillapodott, hanem inkább fokozódott és az ukránok több, Luganszk körüli falut is lőni kezdtek, ezért Szeverodonyeck irányába több támadást hajtottak végre az újorosz katonai alakulatok. Több ellenőrző pontot leromboltak, és két településen is kiszorították az ukránokat. Ezalatt a DNK rádiós egységei üzenetet küldtek az ukrán csapatoknak, hogy ha nem hagynak fel a tüzérségi támadással, tovább folytatják a támadásokat az ukrán ellenőrző pontok ellen. Az újorosz rádiós federítés azonban jelentette, hogy elfogott egy angolul zajló forgalmazást, amely arról szólt, hogy aláaknázták a Donyecktől nyugatra fekvő víztározó gátját. Ha lerobbantják, azzal elárasztanak két települést, amely a DNK kezén van.
A motorola egység harcosai erősítésként bevonultak Debalcevo városába, hogy ott megerősítsék az állásokat, mivel a város körbekerítése előtt az ukránok jelentős páncélos erőt vontak itt össze. Másrészről az ő harcosaik adták a támadó erőt a mai ellenlökésekhez is Szeverodonyeck irányába. Vezetőjük, Alexej Borisovics már többször jelezte, hogy nem hisz a tűzszünetbe, melyet az ukránok fel fognak rúgni, csak idő kérdése lesz. Most gyors üzenetet juttatott el a mai lépéseik miatt a médiába, melyben kifejtette, a megállapodások értelmében sem, de egyébként sem tűrik el az ukrán agressziót, és minden esetben megtorolják azokat.
EBESZ jelentések
Az EBESZ megfigyelői megerősítették, hogy támadás érte a donyecki iskolát, ahol egy fiatalkorú is élettét vesztette, több pedig megsebesült. Emiatt az EBESZ tiltakozott az ukrajnai vezetésnél és nyilatkozatban elítélte az esetet, amelyben kijelentette, az esetért az ukrán hadsereg a felelős. Másik érdemleges előrelépésként értékelhető, hogy az EBESZ megfigyelők szembesültek azzal, hogy az ukránok nagyban űzik a szervkereskedelmet, és valóban nagyon sok halottból hiányoznak belső szervek. Nem tudható, hogy frissen elesett halottakból távolították el, vagy ezért ölték meg őket (számos civil áldozatot is találtak), de a feltárt tömegsírokból nagy számban kerülnek elő felkoncolt és "hiányos" holttestek.
A DNK területén kívül több összetűzés volt az orosz többségi lakosság és az ukrán katonai egységek közt. Odesszában, Harkovban, és most már Szlavjanszkban is tüntetések, megmozdulások, zendülés jellegű összetűzések történtek.


http://www.hidfo.net/2014/10/02/kiujulo-harcok-tovabbra-sincs-igazi-tuzszunet

Akinek van füle, hallja, akinek van szeme, lássa...

... Mi az a probléma amiről itt szó van? Ez az ismert magyar megosztottság, a köznyelvben emlegetett „turáni átok”, az egymással kiegyezni képtelen, mindig két ellentétes oldalra besoroló, egymást elismerni és megismerni nem tudó magyar emberek problémája. Világos, hogy a közösség problémái az egyén szintjén kezdődnek, és az egyéni problémák a közösségre hatnak vissza. Továbbá talán joggal feltételezhetjük azt is, hogy
a szellemi élet törésvonalai a társadalomban is leképződnek.
Olyan, mintha itt mindig lett volna jobb és bal, nemzeti és világi, híg és mély, magyar és magyarabb. Pedig nem. Ez a retorika eltereli figyelmünket az olyan lényeges kérdésekről, mint a világ, az ember és az élet viszonya. Ez a megosztottság jobban kizárja a magyar szellemet a világból, mint különleges és nehéz nyelvünk, mert értelmetlen.
Szerintetek tényleg van annak bármi értelme, hogy az embereket aszerint osztályozzuk, hogy ki mennyire magyar? Magyarnak lenni akkor olyasmi, amit, mint a kenyeret és a tejet kilóra és literre lehet mérni, vagy magyarnak lenni, annyi mint beszélni egy nyelvet és az ezt a nyelvet beszélő közösséghez (is) tartozni? Is? Igen, hiszen éppen Hamvas Béla beszél róla, hogy minden az alapvető emberitől eltérítő képzet már tévedés, torzulás az egyhez és az alapálláshoz képest. Ez a megosztottság csak a tehetségteleneknek, nyerészkedőknek jó, akik saját tudásuk hiányosságából kifolyólag, mások gyengeségeiből merítenek erőt és kapaszkodnak fel. A magyar demokrácia – a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején – akkor halt hamvába, amikor elhitték az emberek, hogy van jobb- és baloldali magyar, a sajtó akkor vált súlytalanná, amikor besorolt ezek mögé az oldalak mögé, és az írók egy része, akkor vált teljesen unalmassá, amikor ők is ezen képzetek mögé sorakoztak fel. Persze könnyen lehet, hogy Szécsi Noéminek van igaza, amikor azt mondja: „Amúgy meg, amint azt mindenhol olvasom, nagyjából tíz éve már csak kétféle író van. A világ úgy látja, két esetben érik el az irodalom művelői a politika ingerszintjét: ha zsenik, így a hatalom hódolni-hódítani akar nekik-velük-általuk, vagy ha látja bennük a készséges talpnyalót.” ...

Miskolczi T. Csaba

Fennmaradásunk záloga




Nálunk az anyanyelv még szorosabban összefügg a közösség lelki állapotával,
még fontosabb a túlélés szempontjából, mint más nemzeteknél.
Nyelvünk egybefonódik önazonosságunk tudatával.



"Az egészséges nemzetiségnek ... egy főkísérője a nemzeti nyelv, mert míg az fennmarad, a nemzet is él, bármi sínylődve is sokszor ... , de ha az egyszer elnémul, akkor csak gyászfűzt terem a hon, mely a voltakért szomorúan eregeti földre ... lombjait." (Széchenyi István: Hitel)

"Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe." (Tolnai Vilmos: Halhatatlan magyar nyelv)

"A különböző nyelvek melegéből keltek ki a különböző népek, melyeket az atyafiság és az együttes érdek alapján a közös szó szervezett nemzetekké. Velünk is ez történt.
A magyarságot is az atyafiság és az együttes érdek alapján a sors verte egybe; hazát a bátorsággal irányzott életösztön szerzett neki, de nemzetté a magyar szó teremtette. Mint jelképes erő és hatalom, a magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye. Kegyelet, hűség és becsület illeti őt." (Tamási Áron)

"Csak anyanyelvemen lehetek igazán én. Ennek mélységes mélyéből buzognak föl az öntudatlan sikolyok, a versek. Itt megfeledkezem arról, hogy beszélek, írok." (Kosztolányi Dezső: Erős várunk a nyelv)

"Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Mélyen bennem van, vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként." (Kosztolányi Dezső: Ábécé a nyelvről és lélekről).

"Egy népet nem a testi hasonlóság, hanem a közös múlt, a hasonló gond, az egy haza levegője egyesít s választ el egy más múltú és más jelenű néptől.
Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni." (Illyés Gyula: Ki a magyar?)

Gyűjtötte: Molnos Angéla

Az örmény parlament igent mondott az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozásra

Az örmény országgyűlés elfogadta az Eurázsiai Gazdasági Unió csatlakozási szerződésének aláírására vonatkozó törvényjavaslatot. A tervezetet Szuren Karajan pénzügyminiszter-helyettes nyújtotta be csütörtökön, a képviselők első nekifutásra el is fogadták.
Ugyan a lépés puszta formalitásnak tűnik, számos példa felhozható arra, hogy az ehhez hasonló horderejű döntések még az utolsó pillanatban elbukjanak a parlamentben. Miután Viktor Janukovics, volt ukrán államfő bejelentette, hogy mégsem írja alá a társulási szerződést az Európai Unióval, Ukrajna szándéknyilatkozatot nyújtott be az eurázsiai vámunióhoz csatlakozásról, és a kormány megkezdte a csatlakozás előkészítését. A parlament azonban nem szavazta meg az erre vonatkozó törvényjavaslatot, mert az ukrán kormányt még a véglegesítés előtt idegen hatalom eltávolította az ország éléről.
Örményország kapcsán nem véletlen merül fel az ukrán példa: Jereván szintén része volt az Európai Unió "Keleti Partnerség" programjának, mielőtt minden, az EU-val kötött megállapodást felmondott és döntést hozott az eurázsiai csatlakozásról. Ugyan az örmény lakosság több mint 60%-a támogatja a csatlakozást, Örményország orosz nagykövete szerint valószínűsíthető, hogy a csatlakozás külföldről gerjesztett kormányellenes tiltakozásokat fog kiváltani.
Az örmény csatlakozást mindössze az hátráltatta, hogy nem tudtak megállapodni az Eurázsiai Gazdasági Unió alapító tagállamaival az országra vonatkozó vámszabályozásról. Kezdetben ugyanis a tagállamok eltérő vámszabályozás alá esnek, amit a gazdaság szintre hozását követően igazítanak az uniós szabványhoz. Örményország mostanra kiküszöbölte az ezzel kapcsolatos nézeteltéréseket, és október 10-én aláírja a csatlakozási szerződést. Ha a nyugati országok az ukrán példa szerint akarnak eljárni, annak a következő egy hétben fokozott esélye van.
Az Eurázsiai Unió alapító tagállamai és potenciális tagállamai


http://www.hidfo.net/2014/10/02/az-ormeny-parlament-igent-mondott-az-eurazsiai-gazdasagi-uniohoz-csatlakozasra

A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság szerint 1 hónap maradt a globális ebola járványig

Hídfő.net | Ebola konferencia, London, 2014.10.2.Ebola konferencia, London, 2014.10.2.
A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság 34 ország nevében, akik jelenleg az ebola ellen küzdenek Nyugat-Afrikában, kijelentette, hogy a vírus jelenleg terjedése alapján 4 hét van hátra, amíg már nem megfékezhető a járvány helyileg. A szervezet egy 6 pontból álló tervet jelentett be a járvány megfékezésére a "Legyőzni az ebolát" konferencián, Londonban.
A WHO -Egészségügyi Világszervezet- szerint eddig 3000 ember halt meg a járványban, és 6500 fertőzést regisztráltak. A WHO hozzátette, hogy a valódi adat valószínűleg ennél jóval magasabb, hiszen a vírus jelenlegi terjedése a "Mentsük meg a gyerekeket" szervezet szerint 5 ember / óra. Ugyanez a szervezet jelezte, hogy a múlt héten 765 új esetet regisztráltak Sierra Leone-ben, azonban csak 327 fertőzöttnek van hely az elkülönítőkben.
Sanjayan Srikanthan a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság nevében elmondta, hogy szerinte "Minden nappal, ami késlekedéssel telik, egyre nehezebbé válik a vírus megakadályozása. A nemzetközi közösség előtt áll egy vissza nem térő lehetőség, egy egy hónapos időablak, aminek a becsukódásával már nem tudjuk elkerülni a golbális krízist. Ez alatt az egy hónap alatt meg kell törnünk a terjedési sebességét és lehetőségét a vírusnak."
Az Egyesült Államok már 3000 katonát vezényelt a térségbe, prognosztizálható az USA beavatkozása a lakosság körében amennyiben nem születik megoldás hamarosan. Kedden Dallasból jelentettek ebolás megbetegedést, a betegen szeptember 24-én jelentkeztek az első tünetek, jelenleg a Texasi "Health Presbyterian Hospital"-ban kezelik. A beteg 19-én tért vissza az Egyesült Államokba Libériából repülővel.

http://www.hidfo.net/2014/10/02/nemzetkozi-menekultugyi-bizottsag-szerint-1-honap-maradt-globalis-ebola-jarvanyig

Elon Musk amerikai milliárdos embereket küldene a Marsra

Hídfő.net | Elon MuskElon Musk, a Dragon V2 űrhajó előtt. A Dragon V1 2012-ben állt sikeresen földkörüli pályára, majd kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz.
Elon Musk amerikai milliárdos embereket küldene a Marsra, hogy biztosítsa az emberiség fennmaradását. Musk, aki többek között a SpaceX cég igazgatója is, sose csinált titkot abból, hogy szerinte mielőbb meg kellene hódítani a Marsot. A hivatalos bejelentését ezzel kapcsolatban 2014 júniusában tette, amikor is közölte, hogy a következő évtizedben embereket juttat a Marsra. Musk 2013 januárjában már kifejtette, hogy egy 80.000 embert magában foglaló telepet kíván létrehozni a Marson, amint a technológia rendelkezésre áll.
Elon Muskot akár tréfamesternek is nevezhetnénk, azonban az életrajza alapján nem az. Annyira nem, hogy a 2013 januárban bejelentett tervéből mostanára egy grandiózus, több millió embert magában foglaló tervezet lett, ami egy fenntartható kolónia tervére épül. "Ide produktív emberek kellenek, akinek újra fel kell építeniük a Földről már ismert ipari központokat a Marson. Bányászni és finomítani, mindezt egy oxigén nélküli környezetben, ahol se fák, se növényzet nincs, se egyéb általunk ismert erőforrások, mint például az olaj."
Musk meglátása szerint az emberiség jövője azon múlik, hogy képes-e stabilan és tartósan utazni a bolygók között. "Az emberiségnek meg kell vetnie a lábát több bolygón is, arra az esetre, ha bármi kontrollálhatatlan, például egy gyógyíthatatlan járvány törne ki. Persze, a jó hír az lenne, hogy megoldottuk a globális szegénység problémáját, de sajnos nem maradt élő ember, aki élvezhetné ezt." - fejtette ki Musk.
Musk szerint a Mars kolonizálása annyira drága lenne, hogy be kell vonni privát tőkét is. Ezt nem is akárhogy képzeli el. "Ki kell válogatni azokat az embereket, akik önként akarnak menni, és van erre legalább 500.000 dollár tőkéjük is. Fontos megérteniük, hogy ez nem egy nyaralás lenne. Új világot építeni mennének oda. Hasonló lenne, mint amikor annak idején az emberek eladták mindenüket, hogy meg tudják váltani a jegyet a kolóniákra, az akkori Amerikába."
Az utazással kapcsolatban is elkezdődtek a számítások. Elon Musk kalkulációi alapján amennyiben 100 embert tudnának vinni egyszerre, és azok csomagjait és felszereléseit, akkor is átlagosan egy embert szállító űrhajó mellé kellene még legalább 9 másik, amik csak az embert szállító űrhajó teherűrhajói lennének. Ez több mint 100.000 fordulót jelentene. A SpaceX emiatt elkezdett megoldásokat kidolgozni egy újrafelhasználható űrhajóra.

http://www.hidfo.net/2014/10/02/elon-musk-amerikai-milliardos-embereket-kuldene-marsra

Oroszország kezdeményezte a dollár száműzését az eurázsiai térségből

A mai napon megnyitották a "Hív Oroszország" nevű befektetési fórumot, melynek nyitóünnepélyén Vlagyimir Putyin orosz államfő beszédében meghirdette, hogy Oroszország a továbbiakban előnyben részesíti a nemzeti valuták használatát minden országgal az államközi befektetések lebonyolításakor.
Hídfő.net | Russia Calling
A fórum célja, hogy hatékony párbeszéd alakuljon ki Oroszország és a nemzetközi befektetők közt. Több mint 1500 befektető vesz részt a háromnapos programon, ezért várhatóan jelentős hatása lesz Putyin bejelentésének. "Oroszország minden más pénzeszközzel szemben előnyben részesíti a nemzeti valuták használatát a kereskedelemben és az energetikában. Immár nem csak Kínával, hanem valamennyi más országgal fennálló kapcsolataiban is törekszik a nemzeti valuták aktív használatára."
Putyin beszédében emlékeztette a kereskedelmi partnereket, hogy a Gazprom Nyeft már sikeresen bonyolított le rubel alapú tranzakciókat európai partnereivel, innentől ez a lehetőség mindenki számára nyitva áll.
Oroszország ezzel hivatalosan is kezdeményezte a dollár száműzését az eurázsiai régióból.


http://www.hidfo.net/2014/10/02/oroszorszag-kezdemenyezte-dollar-szamuzeset-az-eurazsiai-tersegbol

Újabb 700 amerikai katona érkezik Lengyelországba

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a parlament alsóházában elmondott beiktatási beszédén bejelentette, hogy nagyobb amerikai katonai jelenlétet akar az országban, az ukrán helyzet fejleményei miatt. A bejelentés egyidőben érkezett azzal, hogy az Egyesült Államok is bejelentette, további 700 katonát és 20 tankot küld Lengyelországba és a balti államokba. "Tekintettel arra, ami Ukrajnában történik, az Egyesült Államokkal fennálló szoros kapcsolat különösen fontossá válik. Emiatt a kormány minden erőfeszítést megtesz, hogy biztosítsa a fokozott amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban".
Már megkezdődött Texasból az "Ironhorse" páncélos alakulatok leszállítása, valamint 700 amerikai katona - Bradley és Stryker páncélosokkal - is útban van Lengyelországba. Ez az  első eset a hidegháború óta, hogy az Egyesült Államok páncélozott egységeket telepített Európába. John Farmer, az "Ironhorse" egységek szóvívője szerint "Ennek a telepítésnek az oka, hogy a szövetségeseink előtt is világos legyen, hogy képesek vagyunk megvédeni őket. Telepíthettünk volna pesze könnyű egységeket is, de semmi nem lehet olyan, mint egy tank, ha eredményt akasz elérni.A balti országok és Lengyelország hivatalos álláspontja az, hogy fokozottan aggodalmaskodnak az Ukrajnában zajló események miatt, és rettegnek az orosz katonai beavatkozástól, ami szerintük Kelet-Európát fenyegeti.
Ironhorse zászlóalj Texasban
Ugyanakkor az Egyesült Államok nem teljesen ügyel a látszatra; Philip Breedlove, az amerikai hadsereg európai parancsnokságának vezetője több alkalommal is úgy jelentette be a kelet-európai átcsoportosításokat, hogy arról az érintett tagállamok vezetői még nem is tudtak. A későbbiekben a célországok természetesen "önként igényelték" az amerikaiak bevonulását, az általuk vizionált orosz veszélyre hivatkozva. Ezek az esetek azt mutatják, hogy a gyakorlatban az Egyesült Államok érdeke az amerikai katonai jelenlét fokozása Kelet-Európában, hogy nyomást gyakorolhasson Oroszországra és saját befolyása alatt tartsa a kelet-európai országokat.
Miközben a legújabb közvélemény-kutatások is azt támasztják alá, hogy a lakosság többsége Oroszországot nem tartja fenyegetésnek, az embereket senki nem kérdezi meg az Európai Unióval és NATO-val kapcsolatos ellenérzéseikről. Ugyanakkor a felmérések azt is igazolják, hogy a közvélemény már a NATO ukrajnai beavatkozását sem támogatja, akkor sem, ha az "védelmi jellegű" és nem amerikai, hanem "nemzetközi" beavatkozás.

http://www.hidfo.net/2014/10/02/ujabb-700-amerikai-katona-erkezik-lengyelorszagba

Kína szerint az Egyesült Államok kezd túl messzire menni

Hídfő.net | "Occupy Central", Hong Kong"Occupy Central", Hong Kong
Kínai külügyminiszter, Vang Ji, kifejtette az Egyesült Államok külügyminiszterével, John Kerryvel tartott találkozóján a hongkongi tüntetések kapcsán, hogy Kína nem tolerál semmiféle beavatkozást a belügyeibe. Vang Ji idesorolta a tüntetők bármilyen külföldről érkező támogatását, mind anyagit, mind bármilyen politikait.
John Kerry válasza az volt, hogy Peking egy nyílt demokráciájú várost vett át Nagy-Britaniától a szerződés lejártával, meglátása szerint ezt így is kellene kezelni. John Kerry felszólította továbbá a kínai hatóságokat, hogy tanúsítsanak toleranciát a tüntetőkkel szemben. Látható, hogy az Egyesült Államok továbbra is nehezen engedi el a világrendőr szerepét, annyira, hogy egy másik szuverén állam hatóságait utasítgatják. Kína azonban már túl van azon, hogy másodhegedűs legyen a világpolitikában, és az ottani mentalitásban udvariatlanságnak számít a John Kerry féle hozzáállás, akkot is, ha nemzetközi diplomáciáról beszélgetünk.
A hongkongi "Occupy Central" -meglepő módon a felforgatók annyi fáradtságot nem vettek, hogy valami eltérő nevet válasszanak a kínai felforgató akciónak- a helyi adminisztráció fejének, Liang Cjeninnek a távozását követelik. Hogy miért Hong Kong? Pont, amiért John Kerry is említette a várost. Mivel 99 évig brit uralom alatt állt, ezért a nyugati titkosszolgálatoknak bőven volt idejük kiépíteni a földalatti hálózataikat.
http://www.hidfo.net/2014/10/02/kina-szerint-az-egyesult-allamok-kezd-tul-messzire-menni

4. Majdan Hong Kongban

“A hong kongi Majdan” – így kezdi hívni a külföldről pénzelt antikommunista lázadást, a nyugati média. És lényegében erre minden oka meg is van, – hiszen a “békés tüntetők” által alkalmazott módszerek eléggé hasonlítanak, a majd 1 évvel ezelőtt kezdődött kijevi Majdanéra.
A Kína ellenes lázadók immáron nyíltan a helyi kormányzati épületek elfoglalására készülnek. Követelik, hogy a Pekingi hatalmat képviselő kormányzó mondjon le. – Erre ultimátumot is adtak, – mely 2-án, csütörtök este jár le.
A hong kongi majdanisták vezére, egy Joshua Wong nevezetű, – jó kiállású izmos és sudár ‘diák’ – folyamatosan lázítja és hergeli az embereket.
Joshua Wong 1
Hiszen tulajdonképpen mindegy is, hogy lemond a kormányzó vagy nem, – a demonstrációk és a város totális blokádja biztosan tovább fog tartani.
A háttérben rejtőzködő tervező agyak, s a tüntetőket külföldről pénzelő erők valódi célja végeredményben; a kínai gazdaságra és pénzügyi szektorra mért jelentős csapást határozza meg helyes irányként. Amihez a hong kongi diákokat, alkalmazottakat, s kulikat csupán eszközként használja fel.
Joshua Wong 2
De várakozásaikban hatalmasat kell csalódniuk. Mert Hong Kong nem Kijev, – s Kína sem Ukrajna. A kínai kormányzó nem fog lemondani, – s nem is fog gyáván elmenekülni, mint Janukovics.
Ám a kormányzó ennek ellenére (környezetéből származó információk szerin), egy darabig még nem lép fel keményen a tüntetők ellen. Szépen megvárja, míg a helyzet eszkalálódik, s teljesen lebénul Hong Kong. – Nem lesz élelmiszer, nem lesz víz, – (a volt gyarmat vízben kifejezetten szegény terület), – s lebénul a közlekedés. – A nem lázadozó, Kínához hű hong kongi millióknak így elegük lesz abból a néhány százezer, vagy akár fél millió tüntetőből, – s kifejezett örömmel fogják üdvözölni a katonaság immáron elkerülhetetlen beavatkozását.
Nem beszélve arról, hogy a nyugati lázítók elfelejti azt, – hogy a hong kongiaknak, – a Nagy Kína maga az anyaföld, amelynek Hong Kong, csak kicsiny gyermeke. – És a hong kongi népesség 90 %-a gondolkodik így.

5. Hong Kong is téma volt a kínai külügyminiszter amerikai látogatásán – Kerry kiállt a tüntetők mellett

Az Euronews alábbi videóján láthatjuk, hogy a Washingtonban tárgyaló kínai külügyminiszter óva intett a Hong Kongban folyó események külföldi befolyásolásától. A nemzetközi sajtótájékoztatón a következőt mondotta:
“Az amerikai külügyminiszter említette Hong Kongot. A kínai kormány álláspontja nagyon határozott ez ügyben. A hongkongi esemény Kína belügye, amit minden államnak tiszteletben kell tartania. Kína szuverenitása és ez az ügy is alapvető eleme a nemzetközi politikának” – fejezte be a kínai külügyminiszter.
Ám az amerikai külügyminiszter John Kerry óvatosan, de támogatásáról biztosította a tüntetőket.
“Hisszük, hogy a nyitott társadalom, a legmagasabb fokú önkormányzatiság és a törvények uralma elengedhetetlen Hong Kong stabilitása és jóléte szempontjából. Reméljük, hogy a hong kongi hatóságok elismerik a tüntetők jogát ahhoz, hogy véleményüket békésen kifejezzék” – mondta az amerikai külügyminiszter.
A Nyugat tehát tovább szélesítette a frontot, amelyen harcolnia kell. S most már belekötött, az eddig a világ konfliktusait mérsékelten szemlélő Kínába is. De a forgatókönyve nem változik, s meglehetősen egysíkúnak és unalmasnak tűnik. Lassan már a gyerekek is ismerik a menetrendet. Mely egyre inkább akadozik…
Csak ennyire tellett fiúk?
Szabad Riport, – Bal-Rad
Források: CRI – China Radio International, Time.com – Fotók: Ruvr.ru, Xinhua, Weibo, Крыса из нержавеющей стали, Euronews

Elismerte az EBESZ: Ukrajnában elrabolják a holttestek belő szerveit

Megerősítették az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet megfigyelői is, hogy az ukrán front a szervkereskedők beszerzési forrásává vált. Az EBESZ emberkereskedelem-ellenes különképviselője, Madina Dzsarbuszinova egy ukrán televízió adásában megerősítette, hogy délkelet Ukrajnában a holttestek belső szervei hiányoznak, és kijelentette, hogy beható vizsgálatot követel az ügyben. Az EBESZ képviselői "nem tartják kizártnak", hogy a szervkereskedők működnek az ukrán fronton.
A frontvonalon talált tömegsírokban korábban számos olyan holttestet fedeztek fel, melyeken kínzás nyomai voltak láthatóak, és hiányoztak a belső szervei. A nyugati média következetesen "orosz propagandának" nevezte a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság területén feltárt tömegsírok ilyen vonatkozásait. A helyiek azonban gyakran arról számolnak be, hogy a szervkereskedők helikopterrel szállnak ki a friss holttestekhez. Az ilyen "látogatásokat" követően a katonák felszerelése nem hiányzik, a holttesteket is ott hagyják, rajta a műtéti beavatkozás nyomaival. A kezdetben "pletykának" nevezett híreket alátámasztotta, hogy a donyecki fegyveres erők Nyizsnyij Krinka mellett több tömegsírt is feltártak, ahol számos esetben hiányoztak a holttestek belső szervei, a holttesteken műtéti beavatkozás, nem ritkán kínzás nyomai voltak láthatók.
Alaposan elrejtett tömegsírokat találnak a bünteőosztagok nyomában
A térségben a Jobb Szektor tagjaiból toborzott Ajdar különítmény működött, amit utólagosan tagadnak az ukrán hatóságok, azonban az elesett katonáknál számos esetben a Jobb Szektor szimbólumait találták meg. Az EBESZ képviselői kezdeményezték, hogy az esetek nemzetközi szakértői csoport bevonásával legyenek kivizsgálva.

A donyecki repülőtér már biztosan rászolgál az “Ilovajszk II” elnevezésre!

A tegnap Donyeck ellen elkövetett aljas terrortüzérségi támadás a népköztársasági erőket eddigi álláspontjuk felülvizsgálatára kényszerítette.
Arra a felismerésre jutottak, hogy nincs sok értelme a körülzárt bérgyilkosokkal tusakodni. Megadni nem halandók magukat, és mintha valami csodában bíznának, továbbra is ellenállnak, dacára a több mint ezer fős élőerő veszteségüknek.
A DNR parancsnoksága úgy döntött, hogy a luhanszki módszert alkalmazva, gyorsan véget vetnek a valcmanista bűnbanda garázdálkodásának. “Kölcsön kérték” tehát a “Jácintot”! Ez a szerszám a luhanszki latorbanda makacsságát két lövéssel megtörte.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/2S5_Giatsint-S.jpg/640px-2S5_Giatsint-S.jpg
“Jácint” – ez az önjáró problémamegoldó szerszám útnak is indult Donyeck felé. Még ma oda is fog érkezni.

http://balrad.wordpress.com/2014/10/02/jacint-elindult-luhanszkbol-a-donyecki-repterhez/
Az “idők kezdete” óta mintegy ötezer lator érkezett a reptérre, ahonnan eddig élve mintegy hét – maximum nyolcszáz bérgyilkos menekült ki. Még a legutóbbi “létszámellenőrzés” alkalmából mintegy ötszázan rekedtek a légikikötő területé. Ez a létszám már erősen megcsappanhatott azóta. Egy ma lehallgatott rádióüzenetben kétségbeesetten könyörögnek a felmentés iránt, amit MEG IS IGÉRT nekik valaki.
Ma délre megérkezett egyébként a népköztársaságiak szpecnaz alakulata is, és ők is bekapcsolódtak a valcmanista bűnbanda felszámolásába.
Arra már most bizton lehet számitani, hogy a repülőtér területén maradt brigantibanda az utolsó egyedig meg lesz semmisítve. És ha ez megtörténik,  akkor a legszebb kijevi mérleg szerint is legalább négyezer bérgyilkosuk fűbe harapását könyvelhetik el. Egy helyben eddig csak Ilovajszknál történt nagyobb egyedirtás, de a donyecki reptér ebben a tekintetben mindenképpen kiérdemli a MÁSODIK minősítést.
Liszicsanszknál nagyon cudarul végezte be földi pályafutását Nyalókakirály egytucatnyi pribékje. Éppen békésen, gondtalanul ebédelgettek blokkposztjukon, amikor a népköztársaságiak “feltálalták” a desszertet. Az viszont mindegyik lator gyomrát végzetesen megterhelte. Zsoldjuk viszont bennragadt a kijevi kincstárban.
Megfigyelések szerint pedig Nyalókakirály és az udvar komoly összeget kíván még a donbasszi oroszirtásba fektetni, hiszen több helyről is komoly latorerők áramlását jelezték Luhanszk, Donyeck és Mariupol irányába.
Kurahovo térségében pedig már kissebb erőösszevonás alakult ki a valcmanista hiénacsapatokból.


http://balrad.wordpress.com/2014/10/02/alakulgat-donyecknel-az-ilovajszk-ii/

A legfrissebb jelentés szerint a donyecki repülőtér birtoklásáért indított népköztársasági hadművelet aktív szakasza befejeződött.
A repülőtér teljes területe a népi erők ellenőrzése alá került. A valcmanista bitangokat szinte az utolsó egyedig megsemmisítették, egy kissebb hányaduk fogságba esett. Ottani idő szerint délután négy órakor megkezdődött a pribékhorda technikai eszközeinek a begyűjtése, és a hullák összeszedése.
A népköztársaságiak szerint azonban csak akkor lehet a repülőtér elfoglalásáról beszélni, ha a valcmanista bűnbandákat legalább 15 kilométerre eltolják a légikikötő területétől. Ennek megfelelően a felszabadító erők egy része meg is kezdte a repülőtértől északi irányba a terület megtisztitását a hordáktól. Ezidő szerint Avgyejevka és a környékbeli falvak vannak “műsoron”!
A gyjebalcsevoi kazán területének leszűkítéséhez is hozzálátott a milicia. Érkezett egy csomó erősítés hozzájuk, így aztán készítik a “rőzsét” a kazánhoz.
Szcsasztyje közelében a milicisták tovább rombolták Nyalókakirály pribékjeinek szomorú – őszies hangulatát. Három blokkposztot számoltak fel a mai nap folyamán, tovább szaporítva a rozsdaszínű hulló levelek által lassan betemetődő páncélosroncsok számát.
Legalább huszonöt nyugat – ukrajnai család várhatja az értesítést.

http://balrad.wordpress.com/2014/10/02/donyecki-repter-aktiv-szakasz-lezarult-feladat-megoldva/

Az iráni bankok átállnak a rubel használatára dollár helyett

Oroszország és Irán a kétoldalú kapcsolatokban elszakad a dollár használatától, a továbbiakban kizárólag a rubelt és riált használja a kifizetésekben; az iráni-orosz kereskedelmi kamara elnöke, Asadolla Asgar szerint a teheráni bankok jelenleg állnak át a rubel használatára. Asgar elmondása szerint mivel a szankciók már nem csak Irán, de Oroszország ellen is irányulnak, az egyetlen logikus lépés az áttérés a nemzeti valuta használatára, és a dollár használatának beszüntetése.



http://www.hidfo.net/2014/10/02/az-irani-bankok-atallnak-rubel-hasznalatara-dollar-helyett

Dühöng a demokrácia Maradék – Ukrajna szerte

Oroszbarátnak tartott képviselőket, “drogosokat”, orvost vertek össze, szégyenítettek meg ukrán nacionalisták, akik mindenkire lecsapnak, aki másképp gondolkodik, mint ők. Ukrajnában október 26-án parlamenti választásra kerül sor, és gyakorlatilag mindennapos a “lusztráció” – az ukrán nacionalisták igyekeznek minden oroszbarátnak tartott opponenssel leszámolni, habár a közvélemény-kutatások egyértelműen a Porosenko-blokk győzelmét prognosztizálják.
Felbőszült tömeg verte össze Nesztor Sufricsot, a megbuktatott Viktor Janukovics Régiók Pártjának egyik képviselőjét, aki az ukrán nyugatbarát és nacionalista pártok ellen induló ellenzéki blokk nevében kampányol és kemény hangon bírálja Kijev kelet-ukrajnai büntetőakcióját, melyek során már több mint kétezer-ötszáz ember életét vesztette.
A mintegy 20 szélsőséges – akik közül többen maszkot, terepszínű gyakorlóruhát és a Jobboldali Szektor karszalagját viselték – a 47 éves Sufricsot akkor szorította sarokba, amikor az megpróbált belépni Odessza regionális önkormányzati épületébe, hogy egy nyilatkozatot adjon át a médiának.

Az oroszbarát aktivisták és az ukrán nacionalisták közötti feszültség egyre komolyabb gondot okoz Ukrajnában – különösen Odesszában, ahol májusban több mint 40 ember halt meg az összecsapásokban, többségük az ukrán nacionalisták által az oroszbarát tüntetőkre gyújtott szakszervezetek székházában.
jobb
Amikor Sufricsot körülvették az ukrán szélsőségesek, testőrei a levegőbe lőttek, hogy a csoportot eloszlassák, de a felbőszült tömeg visszaszorította őket. A támadásról készült videofelvételen látható, hogy egy ember orrba vágja Sufricsot, miközben a testőrei próbálnak utat törni. Szerencsétlenségére, miközben Sufricsot igyekeztek keresztülvonszolni a tömegen, onnan még több ütést kapott, miközben a szélsőségesek azt kiabálták, hogy „Putyin k***ája!” Egy férfi kétszer is az arcába tudott vágni, mielőtt emberei betuszkolták volna a furgonba.
Sufrics megverése nem egyedi, az ukrán nacionalisták, a Jobboldali Szektor tagjai, valamint a kijevi büntetőakciókban résztvevő úgynevezett önkéntes zászlóaljak egyre gyakrabban támadnak az általuk oroszbarátnak tartott képviselőkre, emberekre, bárkire.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember 18-án Harkovban békés demonstrációt tartottak az ukrán kommunisták, ahol – miközben a szónok Kijevet bírálva arról beszélt, hogy a kormány úgynevezett terrorellenes hadjárata miatt sok ember fél, és van, aki már a legalapvetőbb dolgokon, az ételen is spórol – megjelent egy nagyobb maszkos csoport, a Jobboldali Szektor tagjai által viselt vörös karszalagokban, és másodpercek alatt szétverte a tüntetést. Az ukrán média beszámolói szerint a tömegbe pirotechnikai eszközöket dobtak a támadók, többeknek pedig paprika spray-t fújtak a szemébe.
De több olyan incidens is előfordult, amikor képviselőket, tisztviselőket préseltek kukába ukrán radikálisok. A napokban egy orvost préseltek kukába Csernovciben, akit a konténerben toltak el hivatalába, hogy aláírja lemondását, a dnyepropetrovszki kerületi ügyészt is megpróbálták „kidobni”.
Odesszában pedig egy fiatal fiút és lányt a Jobboldali Szektor fegyveresei piros festékkel leöntöttek és ragasztószalaggal egy köztéri oszlophoz kötöztek, mert „drogosok” voltak. Az ukrán nacionalisták – akik semmilyen karhatalmi erőhöz nem tartoznak – önhatalmúlag csaptak le a párra, a házukra aztán piros festékkel még rá is fújták, hogy kicsodák. Miután a rendőrök megérkeztek, a felvételen hallani, hogy az egyikőjük szól társainak, hogy “menjünk innen”. Később látni, ahogy a rendőrökkel váltanak néhány szót, majd távoznak.
Vitalij Zsuravszkij, a megbuktatott Viktor Janukovicsot támogató Régiók Pártja parlamenti képviselője is kukában végezte szeptember közepén. A felbőszült tömeg őt azzal vádolta meg, hogy “az olyanok miatt, mint ő, testvéreik és barátaik halnak meg”. Nyilvánvalóan a kelet-ukrajnai térségben folyó fegyveres konfliktusra utaltak, miután egyes kijevi feltételezések szerint a térségben harcoló szeparatistákat a „Kreml, valamint az Oroszországba menekült Janukovics és családja pénzeli”.
Maguk a parlamenti választások, pontosabban a közvélemény-kutatási adatok nem indokolnának ilyen brutális választási kampányt, ami feltételezhetően simán csak az oroszellenességről szól. A választásokon ugyanis valószínűleg októberben is Petro Porosenko fog győzni. Egy szeptember végén publikált kutatás szerint az ukrán elnök mögött álló politikai blokk a szavazatok 27 százalékával relatív többséget szerezhet – idézte a felmérést a Reuters hírügynökség.
Az ukrán politikai paletta e felmérés szerint rettentően töredezett: a 27 százalékos Porosenko-blokk mögött jóval lemaradva mérték a második legesélyesebb csoportot, ami – bármennyire is meglepő – az ukrán nacionalista Radikális Párt. A korábban népszerű Julia Timosenko pártja, a Batkivscsina csak 5,5 százalék körüli eredményre számíthat. A választások ugyanakkor igazi meglepetéseket is tartogathatnak, a válaszadók 33 százaléka ugyani bizonytalan volt azzal kapcsolatban, hogy kire fogja leadni szavazatát.
(atv)
Bal-Rad komm: A “magyar” fősodratú is kezdi “felfedezni” az igazság EGYES szeleteit Ukrajnában, de meglehetősen szelektíven tálalva.
A jelenlegi ukrajnai helyzetre semmi sem jellemzőbb, mint az alábbi plakát:
plakát
Ezt a plakátot Herszonban jelentették meg, és “hazaffyas” plakát! Felhívja a helyieket arra, hogy azonnal értesítsék a herszoni “hatóságokat”, ha valaki olyasmiket merészel kijelenteni, hogy:
Ukrajnában a fasiszták kezében van a hatalom
Az orosz televíziócsatornák igazat mondanak
Ha valaki György – szalagot visel
Ha valaki azt merészeli mondani, hogy a Szovjetunió idejében jobb volt az élet
Ha valaki szidalmazza Amerikát
Ha valaki kiejti a száján, hogy junta, majdanista, oroszok a barátaink, Krim a miénk
Ha valaki a donbasszi büntetőhadjáratot kritizálni merészeli
“Ha ön tudomást szerez ilyen ember(ek)ről, jelentse be az SZBU – nak.” (Ukrán titkosszolgálat)
Namármost! Ez jellemzi az ukrán demokratikus fordulatot és folyamatokat, amit a Majdan eredményezett!
Lehet az urnákhoz fáradni, és szavazni! Nyalókakirályékra, Gázos Julcsáékra, Klicskoékra, Tyahnyibokékra.
zsidók

Kezd “kiterebélyesedni a tűzszünet” Donbasszban.

Viszonylag hosszúideje viszonylagos csend és nyugalom honolt az országrész északkeleti részén. Tegnap délutánig tartott ez a kegyelmi időszak.
Tegnap késő délután Nyalókakirály latortüzérsége váratlanul elkezdte lőni Luhanszk északi városrészeit, és a várostól északi irányban lévő iparterület üzemeit.
nyolc
Komoly tüzérségi támadást intéztek a bérgyilkosok a Veszjelaja Gora (Luhanszk “hegye”) ellen is.
Ezekkel a támadásokkal nagyjából egyidejűleg elkezdték lőni a valcmanisták Popasznaja lakótelepeit és a város vasútállomását.
Nem maradt ki a sorból Sztahanov és Pervomajszk sem. Ezekben a városokban is a lakótelepek jelentették az elsődleges célt a banditák számára. A terrortámadásoknak Északkelet – Donbasszban tegnap legkevesebb harminc polgári áldozata volt.
A donyecki repülőtér továbbra is a térség legneuralgikusabb pontja. A népköztársasági erők már a reptér területének 90 százalékát ellenőrzésük alá vonták, ám a maradék tíz százalék nagyon nehéz harcokat igér. Motoroláék is megérkeztet a “tetthelyre”, és bekapcsolódtak a műveletekbe.
nyolc
Alekszander Zaharcsenko tegnap este kijelentette: “az a legbosszantóbb, hogy olyan hülyéknek tartanak bennünket a kijeviek, hogy Szergej Taruta régiógubernátor csereajánlatot tett. Azt javasolta, hogy átadják nekünk a repülőtér még általuk birtokolt tíz százalékát, a régiós adminisztrációs központért cserébe. Természetesen szó szem lehet ilyen üzletről, de alaposan felkeltette az ajánlatuk a kíváncsiságunkat. Mi lehet az a nagyon fontos dolog abban az épületben, hogy ennyire kell nekik? Ezidáig nem is foglalkoztunk azzal az épülettel, de mostmár körül fogunk abban nézni” – mondta Zaharcsenko.
A népköztársasági erők speciális csoportja – a “Bazler – csoport” tegnap Gorlovkában akciózott. A várostól északra egy valcmanista latorhordát semmisítettek meg, amely diverzáns akcióra készülődött. Mind a tizenkét lator lekerült a kijevi zsoldlistáról.
nyolc
Akadt viszont a speciális egységnek dolga magában a városban is. Egy a lakosságot fosztogató – sarcolgató bűnbandát számoltak fel. A rajtaütésben komoly mennyiségű ékszert és értéktárgyakat is találtak. Ezek visszajuttatására a tulajdonosaikhoz szervezkedik most a csoport, amely az akcióban a bűnbanda mind a hat tagjával végzett.

http://balrad.wordpress.com/2014/10/02/kiterebelyesedett-a-donbasszi-tuzszunet/

Közép-Európai hírek

A szlovákok 74,4 százaléka ellenzi a NATO-bázis kiépítését - derítette ki a Polis ügynökség felmérése.

A telefonos közvélemény-kutatást 2014 szeptember 12. és szeptember 21-e között végezték, 1312 embert kérdeztek meg. A kormánypárti szimpatizánsok 78,1 százaléka ellenezné egy NATO-bázis megépítését, az ellenzék szavazóinak soraiban is nagy arányban mondanának nemet (71,5 százalék).
A megkérdezettek 12,5 százaléknak lenne csak ínyére a dolog. A Smer szavazóinak 9,2 százaléka mondana igent egy szlovákai NATO-bázisra, az ellenzéknél pedig 17,5 százalék. A feltett kérdésre nem tudott választ adni a megkérdezett személyek 13,1 százaléka.
A Polis ügynökség a felméréssel azt is kiderítette, mit gondolnak az emberek a Poprád melletti NATO-bázis kialakításáról. A közvélemény-kutatásban résztvevők 74,5 százaléka ellenzi ezt, a Smer szavazóinak 73,5 százaléka és az ellenzék szavazóinak 71,4 százaléka mondott nemet a NATO-bázis kialakítására, 12,5 százalék igennel válaszolt. Az ellenzék szimpatizánsainak soraiban 18,7 százalék, a Smer szimpatizánsainak soraiban 12,5 százalék vélekedik úgy, hogy nekik nem okozna gondot a NATO-bázis létrejötte, 13 százalék nem akara kifejteni a véleményét ezzel kapcsolatban.

Romániai népszámlálás
Az előzetes adatok szerint – amelyek érvényesek – az országban 1 millió 238 ezer magyar nemzetiségű él, 194 ezerrel kevesebb, mint tíz éve. Ugyanakkor nem változott lényegesen sem a magyar nemzetiségűek, sem a magyar anyanyelvűek aránya az összlakosság körében.
A magyar anyanyelvűek aránya jelenleg 6,7 százalék a tíz évvel ezelőtti 6,6 százalékhoz képest, a magyar nemzetiségűeké pedig 6,5 százalék a tíz évvel ezelőtti 6,6 százalékhoz képest.
A statisztikai hivatal felekezeti felbontásban is közölte az első eredményeket. Ezek szerint Románia lakosságának mintegy 86 százaléka ortodox vallású, a második legnagyobb felekezetnek a római katolikus számít 4,6 százalékkal, a reformátusok a harmadikok 3,2 százalékkal. Abszolút értékben kifejezve a római katolikusok száma – a román nemzetiségű római katolikusokéval együtt – eléri a 870 ezer főt, a reformátusok pedig 600 ezren vannak.
Románia állandó lakosainak száma 19 043 767, 2 637 207-tel kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt. A román anyanyelvűek és nemzetiségűek a népesség mintegy 90 százalékát teszik ki. A magyar kisebbség után a második legnépesebb közösséget a romák alkotják, akik a lakosság 3,2 százalékát teszik ki. Számuk 619 ezer, ami növekedést jelent a tíz évvel ezelőtti 535 140-hez képest.

Bíró Dalma