2022. május 27., péntek

Visszafizetés: Iráni Forradalmi Gárda két görög tartályhajót foglalt le a Perzsa-öbölben

 

Május 27-én az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) haditengerészeti erői két görög olajszállító tartályhajót foglaltak le a Perzsa-öbölben.

"A Forradalmi Gárda haditengerészete ma lefoglalt két görög tartályhajót az Öböl vizein elkövetett jogsértések miatt" - áll a gárda közleményében, amelyet az IRNA állami hírügynökség idézett.

A Lloyd's List hajózási szaklap a két tankert a Prudent Warrior és a Delta Poseidon néven azonosította. Az IRGC erői helikopterekkel szálltak fel mindkét tartályhajóra.

A Prudent Warrior fedélzetén 24 fős legénység tartózkodott, amely az iraki Bászra kikötőjéből az Egyesült Államokba tartó olajszállítmányt szállított. A tartályhajó a görög Polembros Shipping tulajdonában van. A Delta Poseidon, amelynek fedélzetén 25 fős személyzet tartózkodott, szintén Bászrából szállított olajat. A tartályhajó, amely a görög Delta Tankers tulajdonában van, Görögországba tartott. Mindkét tartályhajó fedélzetén görög állampolgárok tartózkodtak.

A görög külügyminisztérium közölte, hogy tiltakozott Irán athéni nagyköveténél a Perzsa-öbölben "két görög zászló alatt közlekedő hajó erőszakos elfoglalása" miatt.

"Ezek a cselekmények gyakorlatilag kalóztámadásnak minősülnek" - áll a minisztérium közleményében.

Áprilisban a görög hatóságok az Egyesült Államok nyomására lefoglalták a vizeiken az iráni zászló alatt közlekedő Lana tankert. A Lana olajszállítmányát május 25-én az égei-tengeri Evia szigetén lévő Karisztosz kikötője előtt átrakták egy másik tartályhajóra. Irán "büntetőintézkedésekkel" fenyegetőzött válaszul a jogellenes lefoglalásra.

Az incidensre a 2015-ös atomalku felújításáról tárgyaló Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek fokozódása közepette került sor.

A Prudent Warrior és a Delta Poseidon lefoglalása az IRGC részéről egyértelműen válasz volt a Lana görög hatóságok általi lefoglalására. Irán újra és újra bebizonyította, hogy nem tűri az olajexportképességének korlátozására irányuló kísérleteket. Ennek ellenére az USA szövetségesei továbbra is zaklatják az iráni olajszállító tartályhajókat.

https://southfront.org/iran-says-engineer-was-killed-in-blast-at-military-research-facility-near-tehran/

Az amerikai olajtartalékok gyorsan csökkennek

 

Az USA az erőforrásválság küszöbén áll, ami arra kényszeríti a Fehér Házat, hogy aktívan lépjen fel az olajpiac stabilizálása érdekében. Az őrült benzinárak az Egyesült Államokban rendkívül feldühítették az amerikai lakosságot, a nagyvállalatok pedig hatalmas összegeket veszítenek az olajpiac kiszámíthatatlan kiugrásai miatt.

Az Egyesült Államokban hatalmas olajhiány van. Utoljára 1987-ben és 2001-ben volt ilyen hiány. Jelenleg az USA 532 millió hordó stratégiai olajtartalékkal rendelkezik. Minden héten 5,3 millió hordóval csökken ez a szám. Az USA olajtartalékai legjobb esetben is két évre elegendőek. De február 25-től május 20-ig a tartalékok további 50 millióval csökkentek, mivel a feldolgozóipar intenzívebbé vált. Ezek azonban kormányzati források. Ráadásul az olaj egy része a magánszektor kezében van, és az ő készleteik 8 évre elegendőek. A problémát súlyosbítja az USA alacsony olajkitermelési üteme. Az USA naponta 11,9 millió hordó nyersolajat termel, átlagosan havi 25 000 hordóval növekszik. Az USA embargót rendelt el az Oroszországból érkező olajszállításokra, ami napi 500-600 ezer hordótól, vagyis havonta mintegy 15-18 millió hordó olajtól fosztotta meg az amerikaiakat.

Május 23-án az amerikai benzin gallononkénti kiskereskedelmi ára új rekordot döntött, 4,60 dollárral, azaz 1,20 dollárral. Ez az országos átlag. Kaliforniában például egy gallon benzin 6,07 dollárba, azaz 1,60 dollárba kerül. Az árak kissé csökkentek, amikor az USA elkezdte kiüríteni stratégiai tartalékait. Egy hordó olaj jelenleg 114 dollárba kerül az USA-ban.

Az USA már régóta próbálkozik egy olyan terv megvalósításával, amely a Szaúd-Arábiából származó olajkészletek átirányítását célozza. Washington többször is megpróbálta meggyőzni a szaúdiakat, hogy növeljék a nemzetközi piacra irányuló olajszállításokat, hogy ne keletkezzen deficit azóta, hogy az USA olajembargót rendelt el Oroszországgal szemben. Eddig az amerikai kéréseket a szaúdiak figyelmen kívül hagyták. Az olajtermelés növelése azt jelentette volna, hogy Szaúd-Arábia felrúgja az OPEC+ megállapodást, ami Rijád számára fontosabb, mint az Amerikával való kapcsolat, ami azt illeti. A helyzet odáig fajult, hogy az USA küldöttséget küldött tárgyalni Szaúd-Arábiába. A Fehér Ház közel-keleti politikai koordinátora, Brett McGurk és Amos Hochstein, a Külügyminisztérium globális energiabiztonságért felelős főtanácsadója repült Arábiába. A találkozóra május 24-én került sor. Az Egyesült Államok azt remélte, hogy az arab olajtermelés növekedése segíthet az Oroszországra vonatkozó olajszankciós csomag bővítésében és az üzemanyag árának csökkentésében az Egyesült Államokban, mivel az utóbbi időben túlságosan megemelkedett. Az arab fél erre azt válaszolta, hogy az Oroszország elleni olajembargó amúgy is olajhiányhoz vezetne a világpiacon, és az arab olajtermelés növelése önmagában nem oldaná meg ezt a problémát. Ebben az esetben az USA élhet a No Oil Producing and Exporting Cartels Act NOPEC törvényével, amely lehetővé teszi, hogy az OPEC tagországok ellen pert indítsanak. A per lényege a trösztellenes törvények megsértése. A gyakorlatban egy ilyen trükk elég nehéz végrehajtani, mert a per a Szaúd-Arábia külföldi tartalékainak befagyasztásához vezet az USA-ban, és ez kiválthatja a Szaúd-Arábiából származó kőolajszállítások teljes megtagadását, és akkor az olajpiac összeomlana.

Az USA alternatívaként a Venezuelára és Iránra való nyomást fontolgatja, és különböző eszközökkel próbál több olajat "kipréselni" ezekből az országokból. Washington például már több szankciót is feloldott Venezuela ellen. Iránnal bonyolultabb a helyzet, mert kevesebb a kapcsolódási pont. Hosszú távon az iráni olaj helyettesítheti az orosz onr-t, különösen mivel tisztább, mint az orosz olaj. Az is elképzelhető, hogy ez a forgatókönyv, ami néhány éve még nem volt lehetséges, megvalósulhat. Az orosz olaj iráni olajnak álcázva kerülhetne a piacra.

Hogy az USA-nak sikerül-e puha hatalommal vagy kemény intézkedésekkel nyomást gyakorolnia az olajexportáló országokra, azt a jövő fogja megmutatni. Ha sikerül, minden marad a régiben, ha nem, akkor a külügyminisztériumnak fel kell oldania az Oroszország elleni, legalábbis az olajjal kapcsolatos szankciókat. A kérdés csak az, hogy Oroszország akarja-e majd helyreállítani az ellátást, mert mint Lavrov orosz külügyminiszter mondta, Oroszországnak csak az erejére kell támaszkodnia, és meg fogja fontolni, hogy általában véve újraindítja-e a párbeszédet a Nyugattal. Nem kizárt, hogy az orosz olaj harmadik országokon keresztül áramlik majd az USA-ba, ahogy korábban Venezuelával is történt.

https://southfront.org/u-s-oil-reserves-rapidly-declining/

Szívkoherencia vagy elmeprogramozás

Tanulmányok igazolják, hogy a gyermek hepatitisesetek növekedését a Covid-oltás okozza

Vigyázat! ismeretlen eredetű heveny hepatitiseseteket észlelnek gyermekeknél, akik mind be vannak oltva. Rendkívül súlyos tünetekkel, tekintve, hogy minden tizedik gyermeknek májátültetésre volt szüksége, és már az első ilyen okból történt halálesetről is beszámoltak.