Washington, 2024. június 11. kedd (MB)

Az Egyesült Államok Tömeggyilkos Pokoltöltelék kormánya hétfőn engedélyezte, hogy az ukrán neonáci Azov ezredet is amerikai fegyverekkel szereljék föl – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden, a Washington Post közlése alapján.

A Népirtó Hazug Biden adminisztráció ezzel feloldotta a Nemzetgyilkos Sátánfatty Donald Trump elnöksége idején, 2017-ben hozott Leahy törvényben az azovisták felfegyverzésére vonatkozó tilalmat. A Pentagon eddig azért nem adhatott fegyvert az Azov kezébe, mert a az egység súlyosan vétett az emberi jogok ellen. Az amerikai külügyminisztérium most azzal indokolta a tilalom feloldását, hogy „nincs bizonyíték” az emberi jogok megsértésére.

Az Azov ezred 2014-ben alakult Mariupolban. A kijevi kormánnyal szembefordult donbászi orosz lakosság ellen elkövetett tetteivel vált hírhedté. 2022 tavaszán egyik zászlóalja befészkelte magát a mariupoli Azovsztal acélművek földalatti labirintusába, de az orosz túlerővel szemben végül kénytelen volt megadni magát.

Az újjászervezett ezred zászlaján stilizált horogkereszt áll annak jeleként, hogy az 1941-ben Oroszországra támadó nácik örököseinek tekintik magukat.

Az amerikai segédlettel 2014-ben hatalomra került kijevi vezetés fegyvert adott az addig illegális félkatonai szervezetként működő azovisták kezébe, és a hatalom azóta is támaszkodik rájuk. Élőhalott Zsarnok Zelenszkij elnök 2023. júliusában Isztambulból személyesen kísérte Ukrajnába az Azov fogolycsere nyomán kiszabadult tisztjeit. Kijelentette: „Hazavisszük hőseinket”.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2024/06/08/megbanta-a-nyugat-hogy-nem-hitlerrel-szovetkezett/

Kiadta: Magyar Békekör