2017. április 7., péntek

Civilnek álcázva menekülnek a terroristák

Az iraki Moszul városának egy vezető tisztviselője, Abdul Sattar Habbo arra figyelmeztetett, hogy a Daes (Iszlám Állam) emberei a civilek közt megbújva próbálnak kijutni az ostrom alatt álló városból.
Habbo a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a terrorszervezet azért nem akadályozza meg a civileket abban, hogy elhagyják a várost, mert harcosaik a tömegbe vegyülve próbálnak épségben kijutni az ostromlott területről.
Az iraki biztonsági erők Moszul térségben jelenleg is harcban állnak a terrorszervezettel. A harcok közepette már több mint 200 olyan terroristát fogtak el, aki civilnek álcázta magát, és így próbált elmenekülni a városból.
A kormányerők az utóbbi napokban jelentős előrehaladást értek el Moszul városánál, ami a terrorszervezet egy erőssége volt, mígnem a veszett helyzet miatt a Daes megkezdte harcosainak kimenekítését. A Moszul visszavételét célzó művelet 2016 októbere óta tart, ennek során januárban már felszabadították a város keleti részét. A harcok a város nyugati felében folytatódnak.
Április elején Moszul kormányzója, Husszein Hajem a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, addig több mint félmillió ember menekült el a városból. Ez a szám mostanra meghaladta a másfél milliót.

http://www.hidfo.ru/2017/04/civilnek-alcazva-menekulnek-a-terroristak/

Kína is kiáll Szíria legitim kormánya mellett

A kínai külügyminisztérium egy pénteki sajtótájékoztatón közölte; elismerik és tisztelik Bassár el-Aszad kormányát, és elutasítják annak lehetőségét, hogy a szíriai nép helyett más döntsön az ország sorsáról.
A külügyminisztérium pénteken kiadta állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hadsereg tegnap éjjel rakétatámadást intézett egy szíriai katonai létesítmény ellen, nagy mértékben hátráltatva ezzel a terrorellenes harcot.
Hua Chunying külügyi szóvivő azt mondta, Kína tiszteletben tartja Bassár el-Aszad politikai rendszerét, és az ország lakossága maga kell döntsön annak sorsáról.
„Tiszteletben tartjuk a szíriai nép döntését. Úgy gondoljuk, a szíriai nép maga kell döntsön saját sorsáról.” – mondta.
Az amerikai hadsereg csütörtökön Szíria egy eddig még épségben maradt katonai létesítményét rombolta le. Az USA hosszú évek óta különböző módokon támogatja az állam ellen fegyveres harcot folytató csoportokat, melyeket a nyugati sajtóban „mérsékelt lázadóknak” neveznek. Szíria legitim kormányától azonban az amerikai hadsereg semmilyen engedélyt nem kapott arra, hogy az ország területén működjön, tevékenységük emiatt egy szuverén ország elleni agressziónak minősül.


Bassár el-Aszád kormányát a nyugati országok akarják elmozdítani, ám az euro-atlanti tömbön kívül a legitim kormánynak kiterjedt nemzetközi támogatottsága van. Konstantin Kosacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának vezetője korábban szintén hangsúlyozta, hogy a válság rendezését kizárólag a legitim – megválasztott – kormány támogatásával lehet elképzelni, minden más alternatíva csak az ország anarchiába döntését jelenti.

http://www.hidfo.ru/2017/04/kina-is-kiall-sziria-legitim-kormanya-mellett/

A külügyminisztérium helyett Soros egyetemét értesítették

A Soros-egyetem vezetői hamarabb tudtak az amerikai delegáció érkezéséről, mint a külügyminisztérium. Ezek után nehéz lenne tagadni, hogy az egyetem amerikai kormányzati érdeket képvisel, és működését nagyon is szükséges államközi egyezmény keretei közt tartani.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud arról, hogy az amerikai külügy megbízottakat küld Budapestre, kifejezetten a CEU ügyének tárgyalása céljából. A delegáció érkezéséről csak a Soros-egyetem vezetőit értesítették.
Michael Ignatieff, az egyetem rektor-elnöke a The Chronicle of Higher Education című lapnak adott interjú során kijelentette; “Ma reggel kaptam egy üzenetet, hogy az amerikai külügyminisztérium embereket küld Budapestre jövő héten.” Az ATV.hu kérdésére azonban a külügyminisztérium közölte; nem kaptak értesítést ilyen ügyben delegáció érkezéséről.
Menczer Tamás, a tárca kommunikációs igazgatója azt mondta, “Ha ilyenről hivatalosan információt kapunk, gondoskodni fogunk a küldöttség megfelelő szintű fogadásáról.”
Egyelőre azonban a KM nem kapott értesítést, a Soros-egyetem láthatóan hamarabb értesül az amerikai külügy Magyarországgal kapcsolatos terveiről, mint a magyar külügyminisztérium. Ezek után nehéz lenne tagadni, hogy az egyetem amerikai kormányzati érdeket képvisel, és működését nagyon is szükséges államközi egyezmény keretei közt tartani.

http://www.hidfo.ru/2017/04/a-kulugyminiszterium-helyett-soros-egyetemet-ertesitettek/

Tiltakozik egy NATO-tagállam a szíriai beavatkozás ellen

A Szputnyik hírügynökség görög védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, Görögország élesen ellenzi a Szíriában kezdett nyugati beavatkozást, mert az „hátráltatja a békefolyamatot”.
Az orosz hírügynökségnek nyilatkozó forrás egy tegnap történt esetet kommentált, az Amerikai Egyesült Államok ugyanis nyílt katonai beavatkozást kezdett a szíriai kormány ellen. Csütörtök éjjel az amerikai haditengerészet 50 Tomahawk cirkálórakétát lőtt ki egy a szíriai hadsereg ellenőrzése alatt álló katonai létesítményre.
A Homsz városától mintegy 40 kilométerre található létesítményre azért nyitottak tüzet az amerikaiak, amilyen ürügyre hivatkozva korábban Irakba is bevonultak. A nyugati propaganda szerint a szíriai kormány vegyi fegyvereket halmozott fel, és beveti azokat saját népe ellen.
Idlib térségében kedden vetettek be vegyi fegyvert a terroristák, később Washington azt állította, hogy a kormányerők gyilkolják a civil lakosságot. Ezt a történetet a CIA által a szovjet befolyás ellen kinevelt német kereszténydemokrata vezetők is megerősítették.
A Szputnyiknak nyilatkozó forrás elmondása szerint azonban az amerikai hadsereg nem tudja maga mögött a NATO-tagállamok támogatását a nyílt beavatkozáshoz, és a szíriai kormány elleni nyílt katonai beavatkozás újabb törést okozhat az észak-atlanti szövetségben.

http://www.hidfo.ru/2017/04/tiltakozik-egy-nato-tagallam-a-sziriai-beavatkozas-ellen/



Oroszország lelőheti az amerikai vadászgépeket Szíria felett

Az orosz légierő 2015 szeptemberében kapcsolódott be a szíriai terroristák elleni harcba
Oroszország felfüggesztette a szíriai légtér biztonságos használatáról kötött egyezményt az Amerikai Egyesült Államokkal, miután az USA rakétatámadást intézett a Sha’irat repülőtér ellen.
A külügyminisztérium közleményében az áll: Oroszország felfüggesztette a szíriai légtér használatának biztonságáról aláírt memorandumot, amit az amerikaiakkal korábban a légtéri incidensek elkerülése céljából sikerült megkötni.
Ennek értelmében a két fél nem tájékoztatja egymást a várhatóan használt légifolyosókról, így a továbbiakban megtörténhet, hogy a szuverén ország ellen légicsapásokat folytató amerikai vadászgépek véletlen az orosz légierő gépeivel találkoznak össze, és ebből adódóan baleset történik.
Az amerikai haditengerészet tegnap óta 59 Tomhawk cirkálórakétát lőtt ki Szíriára. Mivel a kormány nem engedélyezte az amerikai hadsereg semmilyen tevékenységét Szíria területén, így az egy szuverén ország elleni katonai agressziónak minősül, és a nemzetközi jog sértését jelenti.
Az amerikaiak egyoldalú beavatkozásával szemben az orosz légierő a szíriai kormány engedélyével, államközi egyezmény keretén belül működik Szíriában.
Szíria ENSZ nagykövete, Bassár Dzsafari 2015. szeptember 16-án jelentette be, hogy Oroszország megkapja az engedélyt ahhoz, hogy katonai csapást mérjen a Szíria területén működő terrorszervezetekre.

http://www.hidfo.ru/2017/04/oroszorszag-leloheti-az-amerikai-vadaszgepeket-sziria-felett/



Nagykövet:
az USA a terroristákat támogatja Szíriában

Szíria kínai nagykövete, Imad Musztafa pénteken a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a Sha’irat repülőtér lebombázása annak nyílt elismerését jelenti, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozással támogatja a terroristákat egy szuverén országban.
A Homsz provinciában működő repülőtér lebombázása a terroristák támogatásának indikátora, az amerikai légicsapás bátorítást jelent a terroristáknak, hogy folytassák az államellenes harcot – mondta Imad Musztafa, Szíria kínai nagykövete (volt amerikai nagykövet) a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva.
Csütörtök éjjel az amerikai hadsereg Tomahawk cirkálórakétákat indított és lebombázott egy katonai létesítményt, amit a szíriai hadsereg a terrorszervezetek elleni légicsapások kiindulópontjaként használ. A beavatkozás ezáltal a terrorszervezetek számára előnyös irányba döntötte a mérleg nyelvét, emellett annak kockázatát hordozza, hogy a civil lakosság elleni vegyi támadás a jövőben is megismétlődhet.
„Szíriai katonai létesítmények megsemmisítése egy olyan helyzetben, amikor elkeseredett harcot folytatnak az ország területi egységét megbontó terrorszervezetekkel – ez egyértelműen egy olyan cselekedet, ami nyíltan mutatja az al-Nuszra Front iránti támogatást. Mostantól a terroristák tudják, hogy ha amerikai légicsapást akarnak kiprovokálni a kormányerők ellen, csak meg kell ismételniük a vegyi fegyveres támadást.” – mondta a nagykövet.
Kedden lázadó csoportok arról számoltak be, hogy 80 ember életét veszítette és több mint 200-an megsérültek egy vegyi fegyver bevetése során. A lázadó csoportok következetesen a kormányt okolták a történtekért. Alig két nappal később az amerikai hadsereg lebombázott egy katonai repülőteret, ahonnan a szíriai légierő gépei szoktak légicsapásokat intézni a terroristák állásai ellen.
A szíriai kormányerők ugyanakkor nem rendelkezhetnek semmilyen vegyi fegyverrel, ezt nemzetközi egyezmény is garantálja. Miután 2013-ban vegyi támadás történt az országban és több mint 1500 ember életét veszítette, Szíria csatlakozott a vegyi fegyverek felhalmozását tiltó nemzetközi egyezményhez. 2016 januárban az OPCW hivatalosan is bejelentette, hogy a szíriai hadsereg tömegpusztító fegyvereit nemzetközileg ellenőrzött módon kivitték az országból.

http://www.hidfo.ru/2017/04/nagykovet-az-usa-a-terroristakat-tamogatja-sziriaban/

Óvatos magyar álláspont a szíriai beavatkozás kapcsán

Magyarország külügyminisztériuma nem támogatja a Szíria elleni katonai csapást, ehelyett tárgyalásos megoldást szorgalmaz.
A 24.hu nyíltan atlantista sajtóorgánum levelében arról kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy támogatja-e az amerikaiak egyoldalú beavatkozását Szíriában. A külügy válaszából kiderült; Magyarország a vegyi fegyver bevetését határozottan elítéli, ugyanakkor a nyílt katonai beavatkozás helyett a tárgyalásos megoldást szorgalmazza.
A KKM válaszában emellett az áll, hogy a szíriai rendezés nem egyoldalú beavatkozáson, hanem a két nagyhatalom – Oroszország és USA – együttműködésén kell alapuljon.
„A magyar kormány természetesen elítél minden vegyifegyver-támadást. A történtek is megerősítik, hogy a szíriai konfliktus tárgyalásos úton történő rendezése nem tűr halasztást. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ott élőknek ne kelljen ilyen szörnyűségeket átélniük. Az Iszlám Állam elleni harcot is folytatni kell, a terrorszervezetet le kell győzni. A hosszú távú béke megteremtésének alapvető feltétele az amerikai és az orosz fél együttműködése.” – áll a minisztérium válaszában.
A KKM levele emellett egyértelműen kijelenti, hogy a közel-keleti konfliktus rendezésére elsősorban a tömeges bevándorlás leállítása érdekében van szükség. „Amíg ez nem történik meg, addig a térségben nem lesz béke, és az illegális bevándorlás is folytatódni fog” – írták.

http://www.hidfo.ru/2017/04/ovatos-magyar-allaspont-a-sziriai-beavatkozas-kapcsan/