Moszkva, 2023. május 9. kedd (MB)

A náci-fasizmus felett aratott győzelem 78. évfordulóján Moszkvában katonai díszszemlét tartottak, és beszédet mondott Putyin orosz elnök.

Kijelentette: Az anyaföld védelmezőinek emléke szent Oroszország számára, Moszkva tiszteleg az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és más országok nácizmus elleni harcosai előtt. Emlékezzünk és tiszteljük a kínai katonák helytállását a japán militarizmus elleni harcban.

A közös fenyegetés elleni küzdelem éveiben létrejött szolidaritás és partnerség felbecsülhetetlen érték. Szilárd alapot nyújt az igazságosabb, többpólusú világ felé vezető visszafordíthatatlan folyamatban. Ennek az új világnak az egymás iránti bizalmon, az oszthatatlan biztonságon, s az esélyegyenlőségen kell alapulnia, szabad fejlődést kell biztosítania minden országnak és népnek.

Oroszország ellenségei az ország elpusztítására törekszenek. Semmissé akarják tenni a II. világháború eredményeit,  le akarják bontani a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, elfojtani minden szuverén fejlődési központot.

Az ukrán nép az államcsíny és a Nyugat terveinek túszául eset. A túlzott ambíciók, az arrogancia és az engedékenység elkerülhetetlenül tragédiához vezet. Ez az oka annak a katasztrófának, amelyet ma az ukrán nép átél. Az ukrán nép túszául esett egy bűnöző rezsimnek, mely talajt nyújtott a Nyugat kegyetlen és önző terveinek valóra váltásához.

Az orosz elnök visszataszítónak, halálosnak és bűnösnek minősítette a Nyugat felsőbbrendűségi ideológiáját. A nyugati elitek még mindig a kizárólagosságban gondolkodnak, az embereket egymás ellen uszítják, megosztják a társadalmat, véres konfliktusokat és puccsokat provokálnak, gyűlöletet, russzofóbiát, agresszív nacionalizmust szítanak, lerombolják azokat a hagyományos családi értékeket, amelyek emberré teszik az embert.

“Úgy tűnik, elfelejtették, mihez vezetett a nácik őrült világuralomi törekvése. Elfelejtették, ki győzte le a szörnyű fenevadat, ki harcolt az ő hazájukért, nem kímélve életét Európa népeinek felszabadításáért” – mondta az orosz elnök Vörös téri beszédében.+++

Kiadta: Magyar Békekör