2015. október 31., szombat

Az “Iszlám Állam Egyiptomi Ága” lőtte le ma az orosz utasszállító repülőgépet a Sínai-félsziget felett-tudatják a hírt a fősodratú és alternatív médiák.

Mára virradóan az egyiptomi Sharm el-Sheikhből Szentpétervárra tartó “Kogalymavia” orosz légitársaság utasszállíró repülőgépe eddig nem tisztázott körülmények között lezuhant.
kol
A gépen 217 utas, és héttagú személyzet tartózkodott.
A repülőgép 23 perccel a felszállás után tűnt el a radarképernyőkről, miközben minden kapcsolat megszakadt vele.
sinai
Nem sokkal később az Egyiptomhoz tartozó Sonai-félszigeten lévő El Arish város mellől jelentették egy repülőgép lezuhanását. Az egyiptomi katasztrófavédelem és bitonsági erők nagy erőkkel vonultak a helyszínre, amit lezártak.
rgp
Arra hivatkozva, hogy a terroristák Twitter üzenetbek közölték a világgal: “Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai-tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint 200 orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak.” Az üzenet kitér arra is, hogy akciójuk bosszú volt a szíriai orosz katonai akció miatt.
Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter közleményben reagált a sajtóhírekre. Az Interfax hírügynökség híre szerint Szokolov a Twitter-bejegyzést nem tekinti hitelesnek. A miniszter azt is közölte, hogy Oroszország az egyiptomi hatóságoktól semmi olyan jelzést nem kapott, amiszerint a Sínai-félsziget légtere veszélyeztetett légtér lenne.
Szakértők állítják: a terroristák nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amivel képesek lettek volna lelőni a szerencsétlenség pillanatában már 9400 méteres magasságban repülő gépet.
Megjegyzik ugyanakkor, hogy a gép becsapódási helyén túlmenően nincsenek roncsok. Ez pedig egyértelmű jele annak, hogy a gépen robbanás nem történt, és találat sem érhette.
Ezt erősíti az a tény is, miszerint a gép parancsnoka röviddel a felszállást követően rádión jelentette, hogy műszaki probléma lépett föl, aminek következtében veszít a sebességéből és a magasságából. Ezért aztá leszállási engedélyt kért a legközelebbi repülőtérre. Ez a hely El Arish lett volna, de mint ismeretes beszélgetés közben a rádiókapcsolat megszakadt, és a gép eltűnt a radarképekről. Lezuhant.


http://www.balrad.com/2015/10/31/hirek-a-lezuhant-orosz-repulogeprol/
Ez a friss hír egy picit ellentmond az eddigi hivatalos verziónak:
http://sputniknews.com/world/20151031/1029403587/egypt-airliner-crash-no-request.html
Eredeti, friss hírek Szíriából konfliktustérképpel, hírmagyarázatokkal:
http://www.syriadeeply.org/

Négyszázat tízezrek ellen – A hegy szült egy egeret…

Spielfeld, 2015. október 31. Migránsok a szlovén-osztrák határ felé mennek rendõri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én. MTI Fotó: Varga György
Spielfeld, 2015. október 31.
Migránsok a szlovén-osztrák határ felé mennek rendõri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én.
MTI Fotó: Varga György

“Belefulladunk a menekültáradatba” tájékoztatott a szövetségi rendőrség, – erre Merkel megvadult, s a határ lezárásával fenyegetett a brüsszeli migrációs csúcson. – Ám erős a gyanú, hogy részéről csak “műbalhé” volt az egész.

Német lapértesülés szerint Angela Merkel német kancellár hazája határának lezárásával fenyegetett a nyugat-balkáni migráció által érintett államok vezetőinek múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnap megjelenő hetilap beszámolója alapján – a szombaton előzetesen ismertetett részletek szerint – a német kancellár a tanácskozáson drámai szavakkal ábrázolta az európai migrációs válság következtében Németországban kialakult helyzetet. Elmondta, hogy a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség a bajor-osztrák határon uralkodó állapotokról azt a tájékoztatást adta neki, hogy “belefulladunk” a menekültáradatba.
Nem várhatja el senki Németországtól, hogy minden menedékkérőt befogadjon – hangoztatta Angela Merkel.
Résztvevők elmondása szerint a kancellár ultimátumot intézett a többi kormány-, illetve államfőhöz. Itt és most “meg kell állapodnunk intézkedésekről, hogy ne kelljen lezárnunk a határokat” – mondta Angela Merkel.
A kancellár azt is elmondta, hogy idén egymillió menedékkérő érkezhet Németországba – olvasható a FAS és a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap közös hírportálján (faz.net).
A csúcstalálkozón végül elfogadtak egy 17 pontos akciótervet. Megállapodást kötöttek egyebek között arról, hogy Görögországban és a Nyugat-Balkánon 100 ezerre emelik a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek számát, szakítanak azzal a gyakorlattal, hogy az egyes országok értesítés nélkül szállítanak a migrációs útvonalon fekvő következő ország határára menedékkérőket, és 400 fős erősítést küldenek az uniós határrendészettől Szlovéniába.

(A 450 milliós Unió, keményen ki tudott állítani egy 400 fős Frontex erősítést… 400-at 10 ezrek ellen. A hegy szült egy egeret… – SzRTI.)

A tanácskozást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, német sajtójelentések szerint Angela Merkel felvetésére. A megbeszélésen Albánia, Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam- illetve kormányfője vett részt. Jelen volt az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, továbbá az ENSZ menekültügyi főbiztosa, az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) és az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) vezetője is.
Angela Merkel az egymillió menedékkérőről szóló megjegyzésével korrigálta kormánya hivatalos előrejelzését, amely szerint 800 ezer menedékkérő érkezhet az idén Németországba. A prognózist augusztusban adták ki, és nem adnak rá hivatalos frissítést, Thomas de Maiziere belügyminiszter magyarázata szerint egyebek között azért, mert minden újabb előrejelzést “meghívásként” értelmezhetnek a menekülteket kibocsátó régiókban.
Ugyanakkor Sigmar Gabriel alkancellár, a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke már szeptember közepén a párttagoknak egy levelében arról írt, hogy sok jel utal arra, hogy nem 800 ezer, hanem egymillió menedékkérő érkezhet az idén. Számos más politikus is így vélekedik.
Sentilj, 2015. október 31. Migránsok a szlovén-osztrák határ felé mennek rendõri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én. MTI Fotó: Varga György
Sentilj, 2015. október 31.
Migránsok a szlovén-osztrák határ felé mennek rendõri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én.
MTI Fotó: Varga György



Hazánk is segédcsapattal segíti szlovénokat az invázióval szemben

Hamarosan elindulhat az a mintegy 50 magyar rendőr Szlovéniába, akik a szlovén-horvát határ védelmébe kapcsolódnak majd be – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.
Bakondi György közlése szerint jövő héten írják alá a két állam országos rendőr-főkapitányai az erről szóló megállapodást.
Ezt követően “haladéktalanul” útnak indul az ötven rendőr, kiegészülve két logisztikai feladatok ellátásával megbízott szakemberrel – tette hozzá.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön, a police.hu oldalon közölte, az együttműködés a magyar és a szlovén belügyminiszterek megállapodása alapján valósulhat meg.
Orbán Viktor miniszterelnök a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján azt mondta, Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat.
A magyar kormányfő kifejtette: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország többé – ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten -, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók.
MTI – SzRTI

Donbasszban tombol a béke

Donbasszban továbbra is feszült a helyzet. Olyannyira, hogy Gorlovkát régen látott latortüzérségi támadás érte ma délelőtt.
Gorlovkát Dzserzsinszkből és Harciszk irányából ágyúzza a valcmanista latortüzérség. A város lakossága a pincékbe menekült. A helyzet a “régi szép időkre” emlékeztet. Olyannyira, hogy Artyemovszkból Gorlovkába nem közlekednek az autóbuszok sem a “HÁBORÚ MIATT”!
A Donyecktől északi irányban fekvő Zsabunki is ostrom alatt áll. A faluban egy civil belehalt a tüzérterrorba, egy másik pedig megsebesült.
Donyeck északi peremvidéke is több alkalommal kapott ma gránátot.
A Moszkva melletti Noginszkból ma reggel megérkezett Rosztov-megyébe 43. “gumkonvoj, és ma már mind a száz kamion elstartolt Donbassz irányába. Luganszk és Donyeck az úticéla a mintegy 1200 tonna portékának.

http://www.balrad.com/2015/10/31/donbassz-83/
önl
Peszkiből Vodjanovot ágyúzták a valcmanisták. A népköztársaságiak válaszoltak. A latorüteg parancsnoki állását telibe is kapták. Azonnal abbamaradt a martalócok buzgalma.
Gorlovkát és Szpartakot ha nem is nagy intenzitással, de folyamatosan ágyúzza az ordashad tüzérsége. Dokucsajevszk is latorostrom alatt áll.
Donyeck északi peremkerülete, “Oktyrjabszk”-kerület is ágyúzva van. Több belövés is érte a kerületben található vasúti pályaudvart. Két civil meghalt, egy megsebesült.
A donyecki repülőtér pedig “Oktyrjabszk”-kerülettel szomszédos.
“Butovszkaja” bányaüzem területe legalább húsz latorgránátot “kapott”.
Az LNR területén is fokozódik a helyzet.
A “Bahmutka autópálya” több szakaszán heves oda-vissza aknavetőzés van. Szcsasztyje, Szlavjanoszerbszk, és Sztanyica Luganszka térségekben is tüzérségi párbajok zajlanak.
Pedig hétvége van, és “béke”!

http://www.balrad.com/2015/11/01/donbasszban-tombol-a-beke/

A szír kormányerők ma délelőttre fölszabadították Szíria területén a lázadók által eddig uralt Tal al-Harrah, Sheikh Miskeen, Da’el, Tal Antar, Kafr-Nissan és a Kafr-Nissan településeket.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az orosz légicsapások kezdete óta az orosz gépek valamivel több mint 1600 dusihadista meg egyéb martalócbázist pusztítottak el Szíria szerte. Ezekben a csapásokban legalább hatezer terroristával végeztek közvetlen módon.
Russian-Air-force1-702x336
Deraa és Al-Quneitra tartományokban is döntő támadásokra indultak/indulnak a szír kormányerők a vallási fasiszták végső elpusztítására. A “kalifátus” hóhérai egyre nagyobb sámban kötik/kötnék fel a nyúlcipőt, ám a cimborák ezt nem mindig nézik jó szemmel.
Az “al-Ghurab” névre hallgató hóhércsorda 17 egyede is jobbnak látta, ha nem várja be a következő orosz légicsapás, és inkább Jordániába bújik el. Ám a többi pribéknek ez nem tetszett. Mind a tizenhetet szó szerint látványosan föltrancsírozták.
A “Denis Kuspert polgári nevű német” férget Raqqa tartományban csiklandozták át a Paradicsomba kollegái, mert föl akart szívódni ez az ördögivadék. Aki előszeretettel pózolgatott levágott emberi fejekkel. Ez a féreg egyébként mielőtt beállt volna a sátánivadék-bandába, “neves rapper” volt Németországban.
http://www.balrad.com/2015/10/31/sziria-3/

Hogy ke­rült ennyire közel Orbán Vik­tor­hoz Kon­rád György?

Mert, hogy az egykor volt szabad demokratákhoz oly közel álló író, egyre több kérdés­ben helyesli Orbán Viktor migránspolitikáját. No nem mindegyikben, de meglepően sokban…
kor
Az ATV Egyenes beszéd című műsorában kifejtette, hogy, ha befogadjuk a migránsokat, akkor óhatatlanul is importáljuk az adott térség problémáit, mint például a törzsi vagy vallásháborúk.
„Ne gondoljuk azt, hogy ezek a háborúk a schengeni határon kívül maradnak”
A miniszterelnököt ért bírálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy nem hiszi, hogy Orbán okozta a kialakult káoszt, hiszen az európai kormányok sem tudtak válaszolni a migrációra.
Lényegében még a szigorú kerítéspolitikát is helyeselte, amikor azt mondta, hogy:
“A gyengeség jelének tartom, ha minden kontroll nélkül, tömegesen engednek be olyan embereket az országba, akikről nem tudják, hogy kicsodák .”
Arról is beszélt, hogy a muzulmán országban nincs demokrácia, és a lakosság nagy többsége helyesli, ha a politikai kérdéseket a legfőbb vallási tekintélyek döntik el. Ezek és az erőszak alkalmazása nem fér össze az európai normákkal– hangsúlyozta Konrád.
Orbán Viktor azon kijelentését, mely szerint invázió van, Konrád, talán nehogy túlzott “átbillenéssel” vádolják, túlzásnak tartja. Úgy véli, ehelyett „okos befogadási politikára” lenne szükség, ahol az emberiesség szempontjai dominálnak, és beengedjük azokat, akiknek a saját hazájukban veszélyben van az életük.
(ripost)

Bal-Rad komm: Konrád Soros hitestestvére és jó cimborája! Ebbéli minőségében RETTEG, HOGY MUSZLIMOK VESZIK KÖRBE EURÓPA LEGNÉPESEBB ZSIDÓ KÖZÖSSÉGÉT-itt Magyarországon, és vége a boldog dagonyázásnak.
Aligha véletlen, hogy az első aggódó hangok miatt Döbrögi hipp-hopp keríttetett, és kitakarította AZ ÁLTALA BUDAPESTRE VEZÉNYELT MIGRÁNSHORDÁT!
Most viszont a két tűz (MAGYAR NÉP és a magyarországi zsidóság óhajai) közé került Döbrögink azon töri a fejét, hogy melyik ujját harapja meg, hogy kevésbé fájjon?!
Mert ha a bókoló Konrád által említett “…okos befogadási politikára…” hajlik és hirtelen megjeleni Magyarországon X-ezer muszlim migráns!-akkor a népharaggal találja magát szemben! (Bár számára ez lenne a kisebb veszély, és még a hitestestvérek elismerő bókjait is besöpörhetné!)
De ha köti az ebet a karóhoz, és VALÓBAN EGYETLEN MIGRÁNST SEM fogad (ami nem egyéb mint parasztvakítás) AKKOR VISZONT BÖRTÖN! Hivatal, hatalom, és birtokvesztés!
Egyvalamiben kétségkívül igaza van Konrádnak!
“…Ne gondoljuk azt, hogy ezek a háborúk a schengeni határon kívül maradnak…”
NINCS AZ AZ OKOS BEFOGADÁSI POLITIKA, AMI EZT MEG TUDNÁ GÁTOLNI!

A francia közvélemény a szíriai elnököt támogatja, nem az “ellenzéket”

A nyugati kormányok máig követelik a szíriai elnök lemondását, annak ellenére, hogy láthatóvá vált, Bassár el-Aszad rendszere képes volt megőrizni stabilitását a háború közepette, és nélküle nem lehetséges a válság megoldása sem. Egy francia napilap közvélemény-kutatása azonban azt mutatja, hogy a nyugati lakosság nem akarja a szíriai elnök lemondását.
A Le Figaro által folytatott megkérdezés során a válaszadók közel 72%-a felelt “nem”-mel arra a kérdésre, hogy “Követeljék-e a világhatalmak Bassár el-Aszad lemondását?” – Ebben a megkérdezésben több mint 21 ezer ember nyilvánított véleményt, az eredmény emiatt egy erőteljes jelzés arra vonatkozóan, hogy a francia társadalom többsége a sokévi propaganda ellenére sem akarja lemondatni a szíriai vezetőt.
Washington 2011-ben diktátornak nyilvánította Szíria legitim vezetőjét, és az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájához valamennyi nyugati ország hozzáigazodott, így évek óta követelik Aszad lemondását. Bassár el-Aszad azonban hangsúlyozta; Szíria sorsáról kizárólag a szíriai nép és a lakosság által megválasztott, legitim kormány dönthet, nem pedig idegen országok, nemzetközi szervezetek, vagy az ENSZ.
Magyarország 2012 decemberében kiutasította a szír diplomatákat és bezárta Szíria budapesti nagykövetségét, amivel szintén az Egyesült Államok külpolitikájához igazodott hozzá. Október közepén azonban Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke felszólította a kormányt, hogy állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat Bassár el-Aszad kormányával.

http://www.hidfo.ru/2015/10/a-francia-kozvelemeny-a-sziriai-elnokot-tamogatja-nem-az-ellenzeket/

Elindult az újabb migrációs hullám Európa felé

Nikosz Kociasz görög külügyminiszter szerint két nappal ezelőtt újabb 300 ezer migráns indult el a jordániai és libanoni táborokból Európa irányába.
Kociasz Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat a migrációs válság kezeléséről, ezt követően tett bejelentést az újabb migránshullám elindulásáról. Elmondása szerint nem ismert az útnak indulók pontos száma, de eddig mintegy 300 ezer fő lépett be Törökország területére, hogy eladja ingóságait és felkészüljön a hosszú útra. A külügyminiszter kijelentette; nem tudnak magyarázattal szolgálni arra, miért pont most indulnak útnak, és miért ennyien. Ezekben a táborokban mintegy 3 millió migráns tartózkodik, ebből a tömegből indult útnak egyik napról a másikra több százezer fő.
A görög külügyminisztérium szerint nagyobb távlatban az ENSZ ügynökségeinek pénzügyi összeomlása okozza az újabb migrációs hullámot. A Libanonban és Jordániában összegyűjtött menekülteket nem tudják tovább eltartani, ezért azok elkezdik elhagyni a táborokat. Ez a helyzet azonban hónapok óta fennáll, és pontosan nem tudni, hogy a most útnak induló 300 ezer fő miért a tél kezdete előtt indul el. Az azonban látható, hogy miután a nemzetközi szervezetek hatalmas összegeket költöttek el a migránsok Európa körüli táborokba gyűjtésére, ez a pénzügyi támogatás megszűnt, így több milliós tömegek kényszerhelyzetbe kerülnek és megindulnak Európa felé.
Kociasz szerint a népvándorlásnak egyelőre központi eleme a szíriai háború, a migrációs válság megoldását pedig főként az nehezíti, hogy az iszlám országok egymással sem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni. Irán a kormányerőket támogatja, Szaúd-Arábia a “fegyveres ellenzéket”, tárgyalni pedig nem hajlandók. A szíriai menekültek emiatt térségi országban nem telepedhetnek le, mert egyik helyen dezertőrnek kezelnék őket, máshol pedig a kormány ellenséges hozzáállása miatt veszélyeztetve élnének.

http://www.hidfo.ru/2015/10/elindult-az-ujabb-migracios-hullam-europa-fele/

Shopping-center volt a szvatovoi tejüzem!

A tegnapra virradóan szvatovoban történt “tejüzemi” robbanásnak igencsak komoly következményei vannak/lesznek.
Leszámítva a martalóchorda őrszemélyzetének elfüstölését, ami 68 fazont jelent, meg három civil halálát. És a városban esett károkat. (Az alábbi képen Szvatovo egyik lakótelepi háza látható. Négy kilométerre a szóban forgó tejüzemtől. A városban és környékén nem voltak harcok!)
szva
A következmények pedig máris éreztetik hatásukat. Oroszország GYORS ÉS VAD IRAMBAN FOLYTATJA A MARADÉK-UKRAJNÁVAL KÖZÖS HATÁRSZAKASZON A KERÍTÉS ÉPÍTÉSÉT!
Tegnap estére ugyanis kiderült, hogy a tejüzemben ugyan a Valcman-junta hadianyagraktára volt, de ez a hadianyagkereskedelem egyik fő ellátóbázisa is volt. A gombostűtől az “Uragan” rakétáig innen minden beszerzhető volt. Jutányos áron. Az pedig aligha feltételezhető, hogy Nyalókakiráy banditasereglete shoppingolt volna a tejüzemben.
Tegnapelőtt ugyanis Kijevből érkezett leltárnokok kutakodtak a tejüzemben, és komoly hiányt fedeztek fel. Pedig a készletnek csak egy kisebbik részét nézték át. Valami sejtésük is lehetett, mert erősítést kértek a kijevi udvartól, amellyel kibővülve már tegnap teljes leltárt akartak megejteni! Csakhát közbejött az ismeretlen tettes vagy tettesek, aki/k az egész maradt készletet tejüzemestől, őrszolgálatostól elfüstöltették. Így aztán az “esetleges hiány” már nem deríthető ki!
Poltorak hadügyér őrjöng Kijevben! Első fölindultságában rovancsot rendelt el a horda minden készletére vonatkozóan. Ráadásul elrendelte a VISSZAMENŐLEGES HATÁLYÚ vizsgálódásokat az utóbbi idők nem hadműveleti területein bekövetkezett hasonló esetekre is. Mert voltak szép számmal.
Emlékeztetnénk Zaharcsenko hét közepi nyilatkozatára. Amikor is megemlítette a DNR első embere, hogy Nyalókakirály HADÜGYMINISZTÉRIUMA IS a lopás és a korrupció melegágya.

http://www.balrad.com/2015/10/31/shoping-center-volt-a-szvatovoi-tejuzem/

Óraállítás össze-vissza

Bizonyára mindenki emlékszik azokra a tavaszi napokra és hetekre, amikor az áprilisi óraátállítás után, (1 órával előbbre), az ember úgy érezte hogy elvették az életéből azt az 1 órát.
Óraállítás össze-visszaSokaknak drasztikusan felborul ilyenkor a biológiai órája, s sokan szó szerint hetekig nem térnek magukhoz, az egy órával korábbi keléstől, s így az egész felgyorsított napirendtől.
Ugyanígy megzavarják mesterségesen ősszel is az emberek belső időszámítását, (1 órával vissza), – bár ez azért nem annyira súlyos, – s lévén ez az idő a valós, vagyis a “téli időszámítás” Magyarország eredeti időszámítása.
Pénzcentrikus gazdasági elemzők hiába érvelnek azzal;  mennyi pénzt spórol meg azzal az ország,  hogy állítólag kevesebbet kell világítani, – ami nem igaz, hiszen amennyivel tovább tart a világosság este, annyival tovább tart a sötétség is reggel.
Azonban senki nem számolja azokat a kiesett munkaórákat, teljesítmény romlásokat, – mikor az emberek a felborult belső időérzékük miatt hetekig fáradtak, ráadásul még ki sem tudják aludni magukat, – mivel tovább tart a világos, s abban nem igazán lehet aludni. Így rendszeresen megtörténik, – hogy mire elálmosodik a polgár, a régi belső órája szerint normális időben, – ám a hivatalos időszámítás szerint pedig már jócskán bent jár az éjszakában, s nemsokára kelni is kell.
Nemcsak nekünk tűntek föl ezek az anomáliák, – már az Európai Parlamentben is élesen kritizálták a nyári időszámítást
CRI: Október 29-én a strasbourgi plenáris ülésére összeülő Európai Parlament egyik vitájának keretében élesen bírálták az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, amiért nem hajlandók fontolóra venni azon állampolgárok követelését, akik szeretnének megszabadulni a nyári időszámításhoz tartozó tavaszi és őszi óraátállításoktól.
Az Európai Parlament képviselői csütörtök reggel ritka egységben kifogásolták a nyári időszámítás óraátállításait, melyek minden évben heves bírálatok tárgyát képezik a strasbourgi képviselőházban és az európai közvéleményben egyaránt.
A rendszert, ami abból áll, hogy a tavasztól ősz elejéig tartó időszakban a hivatalos időt úgy módosítják, hogy egy órát adnak az időzónához, a hetvenes évek végén vezették be Európában az olajválság miatt, hogy így küzdjenek meg a gazdasági nehézségek következményeivel.
Ezt 1998-ban szabványosították az egész Európai Unióban, hogy a legális idő minden tagállamnak ugyanaz legyen.
Mióta Oroszország 2011-ben felhagyott a „kettős nyári időszámításnak” is nevezett rendszer használatával, az EU-ban is egyre többen kérdőjelezik meg a létjogosultságát, azzal érvelve, hogy gazdaságilag célszerűtlen, az egészségre pedig káros.
SzRTI