2019. július 1., hétfő

Ismerd meg az "ehető" rovarokat, amit fogyasztásra kínálnak

 

Az ehető rovarok parazitológiai értékelése és szerepük a parazitás betegségek emberekre és állatokra történő átvitelében

Ismerd meg azokat az ehető rovarokat, amikről azt hallottad, hogy hamarosan meg kell enned őket.

Nos, kiderült, hogy egy rendkívül szigorú vizsgálat szerint a rovarfarmok 81%-ának "jószágában" paraziták egész sorát találták. Ráadásul a vizsgált farmok 30-35%-ában ezek a paraziták az állatokra és/vagy az emberekre nézve patogénnek bizonyultak.

A bogarak tehát nem csak ötletként undorítóak, hanem szó szerint a betegségek és a betegségek vektorai. Ettől a kutatási tanulmánytól teljesen leesik az állad. Tele van gyomorforgató részletekkel. Javaslom, hogy jóval az étkezés paraméterein kívül olvasd el; és tarts a közelben egy vödröt a biztonság kedvéért.

2018. január 1-jén lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács 2015. november 25-i (EU) 2015/2238 rendelete, amely bevezeti az "új élelmiszerek" fogalmát, beleértve a rovarokat és azok részeit.

A leggyakrabban használt rovarfajok közé tartoznak a lisztkukacok (Tenebrio molitor), a házi tücskök (Acheta domesticus), a csótányok (Blattodea) és a vándorló sáskák (Locusta migrans). Ebben az összefüggésben megfejthetetlen kérdés az ehető rovarok szerepe a parazita betegségek terjesztésében, amelyek jelentős veszteségeket okozhatnak a szaporodásukban, és veszélyt jelenthetnek az emberekre és az állatokra. A tanulmány célja a közép-európai háztáji gazdaságokban és állatkereskedésekben található ehető rovarokat kolonizáló paraziták fejlődési formáinak azonosítása és értékelése, valamint az emberekre és állatokra nézve a parazitás fertőzések potenciális kockázatának meghatározása volt...

A könnyen emészthető és tápláló élelmiszerek iránti növekvő kereslet hozzájárult új élelmiszerforrások megjelenéséhez a mezőgazdasági feldolgozásban. Az ehető rovarok az alulhasznosított, magas tápértékű élelmiszerek egyik ilyen kategóriája]. A rovarokat közvetlen fogyasztásra, valamint élelmiszerek és takarmányok előállítására való felhasználásra tenyésztik. Az „új élelmiszerek”, ezen belül a rovarok és részeik fogalmát az új élelmiszerekről szóló, 2015. november 25-i (EU) 2015/2238 európai parlamenti és tanácsi rendelet vezette be, amely 2018. január 1-jén lépett hatályba. Az egzotikus házi kedvencek növekvő népszerűsége növelte az új élelmiszerek iránti keresletet is.

Az ehető rovarokat azonban gyakran megfertőzik kórokozók és paraziták, amelyek jelentős termelési veszteséget okoznak. Ezek a kórokozók közvetett veszélyt jelentenek az emberre, az állatállományra és az egzotikus állatokra is. A világon a rovartenyésztő vállalkozások többsége háztartási vállalkozás, és Európában ritkán termelnek nagy mennyiségben ehető rovarokat. Az Európai Unióban az entomofág ritka, kulturális tabunak tekintik. Több mint 1900 rovarfajt tekintenek ehetőnek. A legnépszerűbb ehető rovarok közé tartozik a lisztkukac ( Tenebrio molitor ), a házi tücskök ( Acheta domesticus ), a csótányok (Blattodea) és a vándorsáskák ( Locusta migrans ).

 

 

Anyagok

A kísérleti anyag élő rovarok (imaginák) mintáiból állt 300 háztartási gazdaságból és állatkereskedésből, köztük 75 lisztkukac-farmból, 75 házi tücsökfarmból, 75 madagaszkári sziszegő csótányfarmból és 75 vándorló sáskafarmból Csehországból, Németországból, Litvániából, Lengyelországból, Szlovákiából és Ukrajna. Háztartási gazdaságok és állattenyésztők tulajdonosai/tenyésztői az állatkereskedésekből engedélyt adtak a vizsgálat elvégzésére a rovarfarmokon. A vizsgálatok 2015-2018 között készültek. Legfeljebb 3 gazdaságot teszteltek egyetlen helyről (pl. város). A mezőgazdasági árukat európai, ázsiai és afrikai beszállítóktól vásárolták. Minden lisztkukac- és tücsökfarmból negyven rovart szereztek be, és ezeket 4, egyenként 10 rovarból álló mintába vonták össze. Minden csótány- és sáskafarmból tíz rovarból vettek mintát, és ezeket egyenként elemezték.

Módszertan

A rovarokat úgy rögzítettük, hogy hideg kómát váltottak ki -30 °C hőmérsékleten 20 percig. A hibernációt akkor tekintették hatékonynak, ha a lábak, az állkapocs és az antennák nem reagáltak a tapintási ingerekre. A hibernált rovarokat lefejezték és feldarabolták, hogy begyűjtsék az emésztőrendszert. Az emésztőrendszert szitán őröltük, és Fulleborn-féle floatációs módszerrel vizsgáltuk Darling-oldattal (50%-os telített NaCl-oldat és 50%-os glicerin). A mintákat 3500 x 5 percig centrifugáltuk. Minden mintából három mintát vettünk, amelyeket fénymikroszkóp alatt (200-szoros, 400-szoros és 1000-szeres nagyítással) vizsgáltunk....

Teljes tanulmány itt olvasható:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613697/