Hanoi, 2024. június 21. péntek (MB)

Rendkívül kis hatóerejű nukleáris robbanófejek Oroszország vagy szövetségesei ellen történő esetleges bevetése miatt Moszkva felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken Putyin orosz elnök Hanoiban csütörtökön  elhangzott bejelentésére hivatkozva.

„Oroszországhoz barátságtalanul viszonyuló országok új fegyverelemek létrehozásán dolgoznak, hogy csökkentsék nukleáris fegyvereik aktiválásának küszöbét. Ultra kis teljesítményű nukleáris robbanószerkezeteket fejlesztenek ki. Nyugati szakértői körökben dédelgetik annak gondolatát, hogy bevessék ezeket a fegyvereket, hiszen – mint tartják – nincs benne semmi szörnyű. Mi ezt tudomásul vesszük, és innen jelzem, hogy foglalkozunk stratégiánk lehetséges megváltoztatásával” – jelentette ki az orosz elnök vietnami látogatásának végén orosz újságíróknak tartott hanoi sajtótájékoztatóján.

Az orosz nukleáris doktrína, amelyet hivatalosan az állam nukleáris elrettentéssel kapcsolatos politikájának alapelveiként ismernek, szigorú feltételekhez köti a nukleáris fegyverek használatát. Kizárólag az alábbi forgatókönyvek egyike esetén engedélyezi: megbízható adatok esetén az Orosz Föderáció és/vagy szövetségesei területét támadó ballisztikus rakéták kilövéséről; nukleáris fegyverek vagy más típusú tömegpusztító fegyverek használata esetén az ellenfél által az Orosz Föderáció és/vagy szövetségesei ellen; az ellenfél támadása esetén az Orosz Föderáció kritikus kormányzati vagy katonai helyszínei ellen, amelyek megzavarása aláásná a nukleáris erők válaszlépéseit; vagy az Orosz Föderáció elleni agresszió esetén hagyományos fegyverek használatával, amikor az állam léte forog veszélyben.

Putyin tudatta: nem áll szándékukban úgy módosítani az atomfegyver bevetésének doktrínáját, hogy beiktatják a megelőző csapás lehetőségét. “Ebben a pillanatban nincs szükség megelőző csapásra, mert a megtorló csapás garantáltan megsemmisíti az ellenséget” – jelentette ki.+++

Kiadta: Magyar Békekör