Ha úgy nőttél fel, hogy a szüleidtől azt tanultad, miszerint a
legjobb módja a nap kezdésének a királyi reggeli, és Te magad is egy
nagy tál gabonapehellyel kezded a napot- vagy épp csak teljes kiőrlésű
vajas kenyérrel-…akkor ideje elolvasnod ezt a cikket.
Ha egészséged gyengélkedik miközben ezt olvasod, valószínűleg a
pozitív előrelépés nem közönyöd vagy akaraterőhiányod miatt várat
magára, hanem azért mert nem tudod, hogy mely élelmiszerek jók a
testednek és melyek nem.
Számos “egészséges élelmiszer” pontosan az ellenkezője annak, amit a
‘Nagy Élelmiszeripar” állít, köszönhetően rendkívül sikeres vállalati
hirdetési kampányoknak. Szilárd tudományos okai vannak annak, ha valaki
például fogyni szeretne és mégsem tud.
6 úgynevezett “egészséges élelmiszert” vitatunk meg táplálkozástani szempontból
Szelekciónkat nagyban segítette az az irányvonal, miszerint csak
megnéztük melyek a legnépszerűbb olyan ételek és italok, amiket
mindenki- gyermek és felnőtt egyaránt- nagyon szeret. Például a…
Gyümölcslevek
Annak ellenére, amit tévhitként a legtöbben eddig gondoltak, a
különböző gyümölcslevekkel számos probléma van, hiába nevezik őket
“egészséges” italnak. Fontoljuk meg a narancslé esetét, különösen a
bolti narancsléről révén szó.
A legtöbb bolti narancslé valójában egy olyan erőteljesen
feldolgozott folyadék, ami kevés hasonlóságot mutat frissen facsart
társához. Ahogy Alissa Hamilton a: “Squeezed: What you don’t know about
orange juice”( Kifacsarva: amit nem tudsz a narancsléről ) című könyv
szerzője magyarázza:
” Először is: a pasztőrözés megtizedeli a narancslé
életképességét. Ezután a levet hatalmas tartályokban tárolják azért,
hogy biztosítsák az egész évi ellátmányt. Annak érdekében, hogy
frissességét megőrizzék, hatalmas tartályokban tartják úgy, hogy az
összes oxigént eltávolítják. Ezért minden olyan természetes vegyület,
ami a narancs ízt adja, lebomlik.
Egyes vállalatok mesterséges ízesítő csomagokat adnak hozzá a léhez,
amelyek alapvetően kémiai parfümök. Az egyik igen gyakori ilyen
adalékanyag az etil-butirát. Ha 60 napnál tovább tartható el a polcon az
adott gyümölcslé, akkor gyanítani lehet, hogy erősen feldolgozott
cukros löttyel van dolgunk. Bár hozzáteszem, már azt sem lehet elmondani
róluk, hogy cukrosak lennének. A legfőbb bolti adalékanyag ezekben a
levekben már nem is a cukor, hanem a sokszoros egészségügyi problémával
összeköttetésbe hozható kukorica szirup.(A glükóz-fruktóz szirup csökkenti a tanulási képességet és a memóriának sem tesz jót ) És akkor még nem is említettem azt a tényt, hogy rengeteg gyümölcslé van tele sérült gyümölcsről származó penésszel.
Még a friss, tiszta narancslének is nagyon magas a cukortartalma,
amely elkülönül a jótékony rostoktól, és így káros az egészségre. Egy 3
dl-es pohár körülbelül 8 teáskanál cukrot tartalmaz. Egy doboz kólában
10 teáskanál cukor van.
A szervezet ily módú szokásos cukorba fojtása növelheti a köszvény, a
magas vérnyomás, szívbetegség, vesebetegség és számos más komoly
egészségügyi problémák kockázatát. A legtöbb kereskedelmi gyümölcslé
elfogadhatatlanul magas mennyiségű arzént is tartalmaz.
Jobban járunk, ha a gyümölcsöt egészben fogyasztjuk el. Ez kisebb
problémát okoz, mert a cukor kötődik a rostokhoz-és antioxidánsokhoz. Ha
gyümölcslét szeretnél inni, aranyszabály az, hogy készítsd el inkább
otthon magad egy gyümölcscentrifuga segítségével.
Teljes kiőrlésű búza és más gabonafélék
Ellentétben azzal, amit már évek óta hallunk, még a teljes kiőrlésű
gabonáról is elmondhatjuk- természetesen jelentős tudományos
bizonyítékok alapján-, hogy gyakran több kárt okoznak a szervezetben,
mint hasznot. A gabona gyakran sok olyan “anti-tápanyagot” és lektint
tartalmaz, amelyek károsíthatják a bélt. A gabona rostos része: a korpa
tartalmazza valóban a legtöbb anti-tápanyagot. Ezek az összetevők
okozhatnak gyulladást, intesztinális permeabilitást, vagyis “szivárgó
bél” tüneteket.
A búza és az egyéb glutént tartalmazó szemek a legrosszabbak a
gabonafélék csapatában. A búzacsíra agglutinin tartalmáról (WGA) már
megállapították, hogy gyulladást okozó, immunotoxikus, kardiotoxikus és
neurotoxikus, áthalad a vér-agy gáton és zavarja a neurotranszmitter
funkciókat.
Glutén intolerancia lehet a gyökere számos krónikus betegségnek,
köztük számos neurológiai és pszichiátriai betegségeknek, mint a
depresszió, ADD / ADHD, skizofrénia és az Alzheimer-kór. Sokan
szenvednek glutén intoleranciában, és nem is tudnak róla. Ez pedig egy
elég alattomos betegség. Fontos megértenünk tehát, hogy minden típusú
gabona hozzájárul az inzulin és leptin rezisztencia kialakulásához,
vagyis kiváltó oka lehet a legtöbb- ha nem az összes- krónikus betegség,
cukorbetegség és rák kialakulásának.
Ne gondold azt, hogy minden olyan termék, amely címkéjén ”
gluténmentes” vagy” alacsony “szénhidráttartalom ” áll, jó a testednek.
Közülük nagyon sok erősen feldolgozott elemeket tartalmaz, ily módon nem
táplálóbbak, mint az átlagos chips, vagy édes keksz. Sajnos sok
gyorséttermi étel, készétel és “junk food” sok olyan vegyület
kombinációit tartalmazza, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy
növelje az étel iránti sóvárgás-, közben pedig kioltsa a telítettség
érzetét az agyban.
Sportitalok és müzli sport szeletek
A legtöbb átlagos sportital felesleges pénzkidobás, egyszerű
“ital-hulladék”. A legtöbb sportital olyan összetevőkkel van tele, amik
többet ártanak mint használnak, többek között: kukorica sziruppal,
nátriummal, mesterséges színezékekkel és aromákkal. Jobban járunk, ha
saját elelktrolit italt készítünk.
Azt is érdemes tudnunk, hogy a sportitalok akár 30-szor erősebb
eróziót eredményeznek a fogakban, mint a víz. A fogmosás sem segít, mert
a citromsav lágyabbá teszi a fogzománcot, mégpedig olyannyira, hogy az
már egyszerűen fogmosáskor is megsérülhet. Javaslom, helyettesítsük
sportitalunkat kókuszvízzel, amely tele van jótékony tápláló
vegyületekkel, beleértve a természetes elektrolitokat, enzimeket,
nyomelemeket, aminosavakat és antioxidánsokat. (Készíts saját elektrolit italt)
A kókuszvíz gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal
is rendelkezik, így tökéletes “sportital.” Azonban még a kókuszvíz is
tele van cukorral, és ideális esetben ennek fogyasztása is csak
szaunázás vagy tartós kardio edzés után ajánlott.
A legtöbb kereskedelmi energiaszelet olcsó szójafehérjét, kukorica
szirupot, szintetikus vitaminokat és élelmiszeripari hulladéktermékeket
tartalmaz.
Növényi olajok és margarin
A mai mérgezett világban a növényi olajok masszív túlfogyasztása
folyik, nagyrészt a telített zsírok évtizedek óta folyó démonizálása
miatt. Ahogy az állati zsírok teljes elkerülése folytatódik, az emberek
egészségtelen mennyiségű magasan finomított növényi olajokat, kukorica,
szója, repce, napraforgó olajat fogyasztanak. Sajnos ezek mindegyike
ultra- feldolgozott és gyakorlatilag semmi tápértékkel nem
rendelkeznek. Ettől az étrendtől az omega-3 és omega-6 zsírsavak
egyensúlya megbomlik, ami a krónikus gyulladás hajtóerejévé válik.
A szójaolaj a legrosszabb növényi olajok egyike. Függetlenül attól,
hogy részlegesen hidrogénezett, szerves, vagy újabb szójabfajtákból
készült szójáról van szó, a szója ösztrogéntartalma hormonális
diszfunkciót és káoszt okozhat a szervezetben a sejtek szintjén. A
világon termesztett szója több mint 90 százaléka GMO, ennek
eredményeként veszélyes szinten tartalmazza a glifozát nevű herbicidet, igy növelve a toxicitás veszélyét. A glifozát fenyegeti a globális élelmiszerellátást
A margarin alapvetően “szívroham egy kanálban”: tele transz-
zsírokkal (amik a növényi olajok szilárddá tételének, a hidrogénezési
folyamatnak köszönhetők). A transz-zsírsavak hozzájárulnak a
szívbetegségek, a rák, csont problémák, hormonális és meddőségi
problémák, alacsony születési súly, növekedési problémák, tanulási
nehézségek kialakulásával.
A bio vaj ( a füvet legelésző tehenek tejéből) lenne viszont az igazi
egészséges élelmiszer-megtöltve vitaminokkal, ásványi anyagokkal,
zsírsavakkal, CLA-val és sok olyan más tápanyaggal, amire a szervezetnek
szüksége van.
Alacsony zsírtartalmú-és zsírmentes ételek
Az alacsony zsírtartalmú étel fogyasztási őrület az egyik legnagyobb
kárt okozó táplálkozási divat volt a történelem folyamán, több tíz
millió krónikus betegséget hagyva maga után. Az az ötlet, hogy az összes
zsír (főleg az állati eredetű) rossz az emberi testnek, nem más, mint
egy téves elképzelés- ami “beragadt” a nyugati kultúrák tudatába.
Természetesen, ha el akarjuk kerülni a korábban “egészségesnek”
tartott erősen feldolgozott növényi olajok fogyasztását, amelyek túl sok
omega-6 zsírsavat tartalmaznak, egészségesebb alternatívaként ki lehet
próbálni az állati zsírokat. Megint nem a hormonokkal táplált, hanem a
háztáji gazdaságokból származó állati zsírokról van szó, amit csak
termelői piacokon érdemes beszerezni a nagy bevásárlóközpontok
helyett. Számos fontos egészségügyi előnyöket rejtenek magukban ezek az
ételek. Tény, hogy a szervezet nem funkcionál tökéletesen telített
zsírok nélkül! Szükségesek a sejtmembránok, az immunrendszer, a szív, az
agy és egyéb szervek működéséhez. Sőt, egy újabb “mérföldkő” a legújabb
tanulmányi eredményekben az a meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan,
hogy nem a zsirok mennyisége, hanem a minősége számít. A mediterrán
étrend szívre-és érrendszerre gyakorolt előnyei igen jelentősek.
Amikor a zsírokat eltávolítják az ételekből, gyakran az történik,
hogy az ízetlen és állagtalan marad. Így a gyártóknak cukorral,
nátriummal-és különböző más vegyi anyagokkal kell betölteniük az űrt,
mégpedig ezekből elég nagy mennyiségben.
Ígyhát azt tanácsoljuk, hogy maradjunk a változatlan élelmiszereknél,
beleértve a teljes zsírtartalmú, pasztőrözetlen tejet. Sokkal jobb a
testednek, és az íze is sokkal finomabb! (Egy pohár tej akár 20 vegyi anyag koktélját is tartalmazhatja)
Reggeliző gabonapelyhek
Ha szereted a napodat gabonapelyhekkel (Mik azok a különféle gabonapelyhek amiket reggelire fogyasztunk?) indítani,
akkor jobb ha tudod, hogy legtöbbjükben rengeteg a mérgező összetevő és
reklámjuk a TV-ben nagyon megtévesztő. Természetesen, az első probléma
az, hogy ezek mindegyike gabona alapú, amiről már beszéltem. Rengeteg
reggelizőpehelyben találtak már mérgező növényvédő szerek maradványait,
rákkeltő vegyszereket és géntechnológiával módosított összetevőket. A
reggeli teljes elhagyása vagy gyümölccsel helyettesitése is
megfontolandó, a szervezet természetes méregtelenitési ciklusai miatt.
Testünk délig méregtelenitő módban van.
De várjunk csak, nem azt tanultuk hogy a reggeli a nap legfontosabb
étkezése? Hogy reggelizz úgy mint egy király stb. stb. Nos, mára már
úgy tűnik ez a tévhit is megdőlt. Lenyűgöző új kutatás azt mutatja, hogy
ennek egész másképp kellene lennie. A reggeli kihagyása csökkenti az
éhségérzetet, serkenti az anyagcserét, stabilizálja a vércukor- és az
inzulinszintet a nap folyamán. A megfelelően végzett időszakos böjtök
valójában csak segítenek megszüntetni a legtöbb étel utáni sóvárgást, és
az ideális testsúly elérését.
Megoldás: Válassz Valódi Ételt a felsoroltak helyett!
Ami organikus, helyi termelésű és nem a szupermarketek polcairól származó készétel.
NaturaHírek