2024. július 28., vasárnap

Együttgondolkozás Eurázsia biztonsági és együttműködési jövőjéről

 

Kuala Lumpur, Asztana, Budapest, 2024. július 28. vasárnap (MB)

Miközben a Nagy Babiloni Szajha közvetlen katonai beavatkozásra készül, hogy elkerülje vereségét Ukrajnában, a katonai tömblogikát elutasító Kelet együttgondolkodásra hívja az ázsiai és az európai országokat Eurázsia biztonsági és együttműködési jövőjéről. A konferenciát Minszkben tartják, október 31. és november 1. között – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

Harminc ország részvételével tavaly október 26-27. között már rendeztek egy ilyen tanácskozást, és Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett rajta. Az idén még többen nyilvánították ki érdeklődésüket az „Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások egy átalakuló világban” címmel rendezett konferencia iránt.

A rendezők meghívták rá a CICA szervezetben (Konferencia az ázsiai interakciós és bizalomépítő intézkedésekről) tömörülő államokat is, Afganisztánt, Azerbajdzsánt, Bahraint, Bangladesht, Kambodzsát, Kínát, Egyiptomot, Indiát, Iránt, Irakot, Izraelt, Jordániát, Kazahsztánt, Dél-Koreát, Kirgizisztánt, Mongóliát, Pakisztánt, Palesztinát, Katart, Oroszországot, Tádzsikisztánt, Thaiföldet, Törökországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Üzbegisztánt és Vietnamot, a CICA pedig elfogadta a meghívást.

A minszki tanácskozás hivatalosan meg nem vallott célja, hogy kormány- és nem kormányszervek, civil agytrösztök képviselőinek bevonásával feltérképezzék, milyen alapokra helyezzék az egypólusú világrendet felváltó sokpólusú nemzetközi rendszert.

E tekintetben már az első tanácskozás is hasznosnak bizonyult. Jellemző, hogy bár a Nagy Babiloni Szajha és a Tízszarvú Fenevad elzárkózott előle, a tagállamaikat tömörítő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviseltette magát rajta. (A leendő eurázsiai biztonsági és együttműködési rendszer a NATO-ra épülő EBESZ-t lesz hivatva felváltani.)

A minszki építkezésen számos nemzetközi szervezet vezetője, tudósok és agytrösztök osztják meg egymással elképzeléseiket és terveiket.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Egyenesen a forradalom felé

Forrás: Redacted @ YouTube Europe is in REAL TROUBLE this is the clearest sign yet | Redacted w Natali and Clayton Morris https://youtu.be/xrn8shlHL3Q