A légiforgalmi irányító rendszerek meghibásodásáról világszerte érkeznek jelentések. Az előzetes jelentések szerint számítógépes hiba okozhatja a problémát. Az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Németországban, Ausztráliában és máshol is problémák merültek fel, és a hatóságok biztonsági okokból kénytelenek voltak lemondani a fel- és leszállásokat.

A hibát egy olyan szoftverfrissítés okozhatta, amely a Microsoft operációs rendszereit zárolja, és a jelentések szerint nem csak a légitársaságoknál fordul elő. Egyes bankok, segélyszolgálatok, műsorszolgáltatók és pénzintézetek is érintettek.

A jelentések szerint a Windows 10 operációs rendszert használó számítógépek összeomlanak és „kék képernyőjét” (BSOD) mutatják a CrowdStrike cég által biztosított biztonsági termék frissítése után. A cég állítólag dolgozik a probléma megoldásán.

Brody Nisbet, a CrowdStrike vezető fenyegetésvadásza egy megoldást kínált a Falcon Sensor kiberbiztonsági alkalmazással kapcsolatos, általa „hibás csatornafájlnak” nevezett probléma kezelésére.

A CrowdStrike a texasi Austinban székhellyel rendelkező vállalat, amely vitathatatlanul leginkább arról ismert, hogy a Demokrata Nemzeti Bizottság felbérelte, hogy elemezze a 2016-os elnökválasztási kampány során a szervereit ért állítólagos hackertámadást. A cég arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország volt a felelős, megalapozva ezzel a „Russiagate” állításokat, amelyek szerint Donald Trump összejátszott Moszkvával, hogy legyőzze Hillary Clintont.

Az üzemzavar a jelek szerint érintette többek között a Ryanair ír légitársaságot, a spanyol Aena fő repülőtér-üzemeltetőt, a londoni tőzsdét, a SkyNews brit hírhálózatot.

Egyes oroszországi egységek, például a moszkvai Domogyedovo repülőtér arról számolt be, hogy őket nem érintette a fennakadás.

https://oroszhirek.hu/osszeomlas-globalis-informatikai-uzemzavar-miatt-nem-szallnak-fel-a-repulogepek/